Knivslip bäst i test

Få saker är så tröttsamt som slöa köksknivar. Dessutom är det farligt att använda dessa eftersom att de inte skär bra. Detta innebär att du då kanske lägger mycket extra vikt på kniven vilket gör att det någonstans blir fel. Läs mer

Knivslip bäst i test 2024

1. Chef’s Choice CC320 Knivslip Elektrisk Vit

Chef's Choice Knivslip CC320

CC320 från Chef’s Choice är en mycket prisvärd elektrisk knivslip.

Slipprocessen går i två steg där först en grundegg slipas som sedan poleras för riktig skärpa.

Knvislipen klarar ca 2 000 – 3 000 slipningar.

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

2. Vulkanus VG2 Professional Manuell Knivslip

Vulkanus är kända för deras knivslipar och deras innovativa utveckling. Den nya VG2 Professional har dessutom en slipvinkel mellan 11-21 grader. Detta ger bättre slipresultat och gör dina knivar så gott som nya, utan repor och hack. Läs mer

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

3. EdgeFix Knivslip Manuell Silver

EdgeFix Knivslip Manuell Knivslip Silver

Enkel att använda med ett optimalt resultat!

Knivslipen EDGE FIX TM är utrustad med ett nytt och helt unikt slipningssystem som kallas SAF. Läs mer

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

Köpguide – Hitta rätt knivslip för ditt kök

Det kan vara en bra idé att kunna skära igenom både grönsaker, bröd, kött och andra råvaror, på ett enkelt och smidigt sätt, utan att du behöver lägga för mycket vikt eller styrka på kniven. Det är då matlagningen blir roligare och du kommer snabbt att inse att en trög kniv inte är värd att ha.

Då kan en knivslip komma till stor ny då du på ett enkelt sätt kan behålla dina nuvarande knivar genom att endast slipa de.

Vi har gått igenom marknadens populäraste knivslipar. I vårt test kollade vi på följande faktorer:

Pris

Jag tycker personligen inte att det är värt att köpa en knivslip som kostar ett par hundralappar. Risken är att den förstör dina köksknivar och då blir kostnaden givetvis mycket högre. Köp därför inte en billigare modell av knivslip.

Märke

Det finns en bra kökskniv från Chef’s Choise. Det är nämligen deras CC320 knivslipare. Denna är en klar favorit och vinnare om man ska utgå från andra produkttester och kundrecensioner.

Skärpa

Om du använder en slö kökskniv kommer den inte att skära igenom köttet eller råvarorna. Men efter slipning, kan den bli som ny igen. Kolla därför igenom skärpan på den ökkskniv du ska köpa.

Hållbarhet

En kökskniv som kostar 1 000 kr får gärna hålla i ett par år. Det är det som gör den till en vinnare inom kategorin bäst i test.

Reservdelar

På Produktlistan.se rekommenderar vi inte att du tittar på antalet reservdelar till en knivslip som en avgörande faktor.

Garanti

Vid köp av elektrisk knivslip kan det vara bra om du får med åtminstone ett eller flera års garantier. Detta innebär att tillverkaren anser att deras produkter håller måttet men att de också erbjuder bra garantier så att du som konsument ska bli trygg.

Recensioner

Kolla gärna på antalet recensioner. Ibland kan det vara så att du hittar något där som gör att du blir mer intresserad av produkten. Skriver de om fördelarna jämfört med andra alternativ? Vad intresserar dig mest? Ta gärna en titt på olika recensioner och jämför resultatet själv.

Vad är en knivslip?

Knivslip är precis som namnet antyder, en typ av slip som du använder för att slipa dina knivar. Det är ett bra verktyg så att du snabbt kan slipa stålet på din kniv och få den till att se ny ut igen. Det finns manuella varianter och de som är automatiska och eldrivna.

Vilken som passar dig bäst beror på ditt behov och vad du vill uppnå, men generellt kan man säga att stålbrynet är bäst för den som inte har tillgång till el, exempelvis om du är en jägare, medans den elektriska knivslipen bäst i test funkar bäst för hemmet.

Olika typer av knivslip

Det viktigaste i ett kök är nog köksknivarna. Det är något av som både proffsen och hemmakocken i många fall är eniga om. Men vad händer när du har köksknivar som inte skär igenom kött, bröd, grönsaker och andra råvaror? Blir du inte less på att stå där och kämpa? Vill du istället beställa en pizza för att det är så mycket enklare än att själv stå och laga mat?

Svaret på detta är något du säkert har tänkt på, och det är det som tagit dig hit idag. En slö kniv är ingen bra kniv då du lätt kan slinta med den och det kan leda till en mindre olycka. Det är därför bra om du håller dina köksknivar slipade och vassa för ett bra köksarbete.

Men vilken knivslip är bäst? Även om vi rekommenderar elektriska finns det olika varianter att känna till vilket vi förklarar här nedan.

Skärpstål

Skärpstål är det mest vanligaste. Det är den där stålstaven med handtag, som många har i köket men som de inte vet hur de ska använda. Den är bra för att slipa knivar men ingen riktig knivslip eftersom den främst är till för att eggen på din kniv ska bli rät.

Det finns olika typer av skärpstål som keramiskt bryne, diamantbryne och stålbryne. De passar nämligen olika typer av knivar men stålbryne är det vanligaste för köksknivar i svenska hushåll.

Slipsten

Även om slipstenen är bättre än skärpstålen är det inget som vi rekommenderar att man köper. Dels är de dyra och de blir dåliga snabbt vilket är något som många användare rapporterar. Det finns många olika sätt att slipa med en slipsten men här behöver du öva på tekniken.

Det blir genast svårare eftersom att du inte vet vilken slipsten som passar din kökskniv.

När du använder din kökskniv kommer den vika sig lite åt vänster eller höger. Detta innebär att eggen inte är rak och för att den ska bli det måste du slipa på rätt sätt för att få bort det som är ojämnt och inte rakt.

Slipstenen funkar bra för detta ändamål men det bästa av allt är ändå enligt våra åsikter, en elektrisk knivslip.

Elektrisk knivslip

Om du snabbt vill få bra och slipade köksknivar ska du använda dig av en elektrisk knivslip. De är väldigt bra och get ett fint resultat. I många fall slipar de för mycket vilket gör att du behöver fundera en gång extra på om du ska köra igenom dina dyraste köksknivar i den eller om du ska använda en annan metod.

Vi anser dock att elektriska knivslipar passar de flesta köksknivar, för både hemmakock och proffs i restauranger. Har du däremot väldigt dyra köksknivar är det bäst att du använder våtslip eller slipsten. Då håller den längre.

Ett tips är att läsa manualen och kolla på YouTube. Hur gör andra? Vad passar dina knivar? Har du japanska köksknivar kan du vara försiktig men annars är det bara att testa dig fram.

Fördelarna med elektrisk knivslip

Det finns många anledningar till varför de flesta vill investera i en bra och elektrisk knivslip. Om du aldrig har köpt en tidigare eller ska byta ut din gamla variant men inte är helt övertygad kan det vara bra att läsa följande fördelar.

 • Du slipper ha trubbiga köksknivar
  Det finns få saker som är lika irriterande i köket som när du inte kan skära igenom köttet eller råvarorna inför den middag du ska laga. En dålig kökskniv är inte bra och risken att du skadar dig på en sådan är stor då du tar i mer.
 • Den är enkel att använda
  En knivslip är enkel att använda och det tar inte lång tid innan du kan slipa dina köksknivar.
 • Du slipper knivsten
  En av de bästa fördelarna med en slipkniv är att du inte behöver använda en knivsten. Knivstenen är svår att använda och kan för många uppleveas som obehaglig eftersom att det är svårt att hålla rätt teknik.
 • Funkar till de flesta köksknivar
  Om du har olika typer av köksknivar, kan en elektrisk knivslip fungera bra på dessa utan att du behöver ta fram stålbrynet.

När ska du slipa kökskniven?

Det kan vara bra att veta när du ska plocka fram din elektriska knivslip bäst i test. För du vill väl inte att den står och tar plats i köket, när behovet för den inte finns.

Om du har lång erfarenhet av knivslipar kommer du snabbt märka av när den kommer till användning. Det är samma sak om du är jägare eller gillar kött. För det som många jägare och kockar irriterar sig på, är slöa och dåliga köksknivar.

Kontrollera om din kökskniv är vass, eller om den börjar bli slö. Vi rekommenderar att du kollar innan du börjar slipa så att det inte blir fel.

Om du känner att kniven inte skär igenom kött, råvaror eller bröd, kan det vara läge att öppna upp köksskåpet och ställa fram din nya elektriska knivslip.

Sammanfattning

Nu när du har läst större delen av vårt test och köpguide för knivslip bäst i test har du fått ta del av våra tankar men också de produkter och varianter som vi rekommenderar.

Som du märker är våran köpguide anpassad för både jägare, kockar och för hemmabruk. De knivslip som vi anser är bäst i test är de som rekommenderas i artikeln men jämför gärna själv med andra alternativ.

Vi förstår att man inte vill lägga ett par hundra kronor på en knivslip när ens kökskniv kostar mer, och det är därför de produkter som vi rekommenderar håller en lite högre prisnivå. Vi tror helt enkelt på att de är bättre.

Är du osäker eller undrar över något, hör av dig då till vår kategoriexpert inom Hem och Hushåll. Vi ser fram emot ditt mail!

Frågor och svar om knivslip

Vilken knivslip är bäst i test?

Den bästa knivslipen är CC320 från Chef’s Choice.

Vad kostar en knivslip?

En bra knivslip kostar från 1 000 kr och uppåt.

Ska jag köpa slipsten eller knivslip?

Vi rekommenderar att du köper en knivslip om du inte har använt en slipsten innan.