Brödrost bäst i test

Frukosten är dagens första och viktigaste måltid vilket också är den måltid som konsumeras mest sett till hela världen. Vad passar då bättre än bröd, som både mättar hungern men också smakar gott? Letar du också efter brödrost bäst i test har du kommit helt rätt. Vi kan nämligen detta med frukost, god mat och rostade bröd. Läs mer

Brödrost bäst i test 2024

1. Smeg 50’s Style Brödrost 2 skivor Matt Vit

Smeg 50's Style Brödrost 2 skivor Matt Vit

Smeg brödrost i 50-talsstil från Italien. Detta är en riktigt snygg brödrost i retrostil som har plats för två skivor och har sex olika nivåer av rostningsgrad för perfekt bröd varje gång.

Extra breda fack och löstagbar smuluppsamlare. En funktionell och snygg inredningsdetalj till köket! Smeg brödrost kommer i stor variation färger som garanterat kommer passa in i ditt kök. Läs mer

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

2. Dualit Brödrost Lite 4 skivor Svart

Dualit Brödrost Lite 4 skivor Svart

En stilren brödrost med hög kvalitet. Extra breda fack. Går att rosta fyra skivor åt gången. Du kan reglera värmen.

Brödrosten är utrustad med löstagbar smuluppsamlare. Extra hög pop-up funktion för möjligheten att rosta mindre bröd.

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

3. Cuisinart Brödrost Metal Classic 2 Skivor

Cuisinart Brödrost Metal Classic 2 Skivor

Cuisinart brödrost i rostfritt stål. Stänger av sig själv och hissar upp brödet när rostningen är klar. 

Funktioner på Cuisinart Brödrost Metal Classic 2 Skivor

 • Defrost
 • Reheat
 • Avbryt-knapp som avbryter rostningen
 • Smulbricka
 • Sladdförvaring under brödrosten
 • 2 st extra breda fack

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

4. OBH Nordica Metropolitan Brödrost 4 Skivor

OBH Nordica Metropolitan Brödrost 4 Skivor

OBH Nordica Metropolitan är en stilren brödrost med ett hölje i rostfritt stål och kromdetaljer. Effekten är 1400 W.

Metropolitan är en brödrost för fyra skivor som bland annat är perfekt att ha till hands när flera familjemedlemmar ska äta frukost samtidigt. Läs mer

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

5. Bosch Styline Brödrost Svart 2 Skivor

Bosch Styline Brödrost Svart 2 Skivor

Brödrost med vacker design från varumärket Bosch som är lätt att använda, trots sin avancerade rostteknik!

Styline har flera fina funktioner, exempelvis; stängs av automatiskt om brödet fastnar, uttagbar smulbricka och brödrosten anpassas efter brödskivans tjocklek.

Läs mer

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

Köpguide brödrost bäst i test

Många tycker att det inte är svårt att köpa en brödrost, eftersom att de finns överallt. Och det stämmer, de finns faktiskt överallt. Vare sig du går in på ICA Maxi, Elgiganten, Biltema eller Jula, kan du köpa en bra brödrost i vit, svart eller annan färg. Men är det verkligen så att de har de bästa märken som finns? Min personliga åsikt är att butiker likt dessa satsar på att sälja sina egna märken, med undantag från Elgiganten som tar in märken som Electrolux, Wilfa, Elon och Bosch, vilket är bra, eftersom att du får fler val.

Vi har faktiskt gått igenom ett femtiotals olika billiga brödrostar och personligen har jag endast testat 10 olika, vilket jag tyckte är lagom. Jag har även läst igenom många tester men också kollat användaromdömen hos sex olika nätbutiker som säljer billiga brödrostar.

De saker som jag kollade på när jag testade är följande:

 • Pris
  När du investerar i en ny lägenhet eller ska påbörja ett nytt liv i ett hus köper du på dig många köksmaskiner och köksredskap. Priset sticker iväg och det blir snabbt dyrt. Att köpa brödrost är inget undantag. Du kommer att behöva betala minst 1000 kr för en bra brödrost som ska hålla i ett par år. Det finns såklart dyrare varianter för flera tusen men det är inget måste såvida du inte är kräsen.
 • Storlek
  Beroende på hur mycket utrymmer du har hemma kan en stor eller liten brödrost vara det absoluta valet. Jag hade personligen valt en mellanstor brödrost eftersom att jag kommer ställa den vid köksbänken där jag även har min vakuumförpackare som jag använder för att frysa ned bröd. Men om du inte har utrymme där eller vid köksbordet ska du välja en mindre variant som du sedan kan ställa undan.
 • 2 eller 4 skivor
  Det allra vanligaste är att man rostar 2 eller 4 bröd åt gången. Visst finns det dyra brödrost som är större och har stöd för att rosta flera skivor samtidigt men det är säkert något du inte behöver.
 • Design
  Jag tycker att design på brödrost är viktig, medans många andra kanske inte delar samma åsikt. Dock spenderar jag en hel del tid i köket och jag gillar att kolla på mina köksmaskiner utan att känna att de ser tråkiga ut eller omoderna. Det finns självklart olika designer och det finns även svart, vit brödrost men också andra färger.
 • Upptiningsfunktion
  Eftersom att jag använder vakuumpåsar som jag tar ut från frysen vill jag direkt tina upp brödet. Detta är en funktion som du bör kika på vid köp av brödrost.
 • Smulbricka
  Något jag uppskattar otroligt mycket är smulbrickan som ligger undertill. Den kan jag dra loss och sedan tömma den. Då slipper hela bordet bli smuligt.
 • Reglage
  Det ska gå att ställa in värmenivå själv. Vilket reglage en brödrost har kan vara olika, därför kan det vara bra att kika på ett reglage som är ergonomiskt och stilrent.
 • Manuell stoppläge
  De gamla brödrosten hade inte denna funktion men detta är något som nästan alla dagens moderna har. Skulle du exempelvis välja fel rostläge kan du avbryta den och välja det som du egentligen hade tänkt.
 • Displayskärm
  En manuell brödrost är enkel och den klickar till när brödet är färdigrostat. Ska du däremot köpa en digital brödrost kan du kolla om den har en displayskärm som visar hur lång tid det är kvar på rostningen.

Som du har läst till dig nu inser du att vi testar på många punkter och detta är vi ensamma om att göra vilket gör att vi själva kan säga att vi har den mest uppdaterade brödrost bäst i test 2024 köpguiden.

Välj den bästa brödrosten

Brödrost

Att rosta bröd är så gammalt att det är svårt att sätta ett årtal på när det första brödet rostades vid den öppna elden. Förutom att brödet kommer smaka godare håller brödet längre eftersom att det ger en smak som inte går att likna vid vanligt bröd. Tänk dig, en kopp kaffe från kaffemaskinen tillsammans med nybakad och rostat börd. Doften kommer du sent glömma.

Det är därför den elektriska brödrosten är så populär att nästan 90% av alla svenska hushåll har en i köket. Visst låter siffran hög? Det stämmer faktiskt enligt tester som har gjorts av elföretag eftersom att man då kollade på elförbrukningen och då kunde få ut att brödrosten är en energisnål köksmaskin. Ett ganska smart sätt att få ut denna typ av statistik om du frågar oss.

Om du vet att du kan få godare bröd genom att använda en bra brödrost som dessutom är energisnål, undrar du säkert vilken du ska köpa. Jag tycker att du ska välja den bästa brödrosten oavsett om du rostar bröd varje dag eller bara gör det då och då. Beroende på om du ska ha en brödrost för 2 skivor eller fyra skivor måste du hitta rätt storlek.

Har du tidigare haft en brödrost? Om du redan har en fungerande brödrost är det ingen idé att byta till en ny om du inte vill det. Tänk på miljön och plånboken. Men om du ska köpa en ny kan du satsa på ett märke som du kanske inte har använt dig av sedan innan. Du kanske vill ha en ny design, färg eller bara fler funktioner? Välj det som är viktigast för dig och som passar din plånbok.

Välj rätt material på brödrosten

Som vi nämnde ovan finns det brödrost i olika prisklasser. Funktionaliteten är oftast likadan och det är sällan en brödrost gör mer än att tina upp bröd, rosta och stänga av sig själv. Det är en enkel köksmaskin. Men det finns saker som påverkar priset och det är materialet som brödrosten är tillverkad i.

Billiga brödrostar är tillverkade i plast. De finns i alla butiker och fördelen är egentligen att de är billiga och att de inte väger mycket.  Brödrost i rostfritt stål är dyrare och finns endast i butiker som säljer från välkända varumärken. De håller mer och är enklare att rengöra men väger lite mer.

Förutom priset är det bra att tänka på livslängden. Plast håller inte lika länge som rostfritt stål som dessutom är snyggare sett till design.

Fördelen med att välja rätt material och jämföra olika brödrost är många. När du hittar din favorit kommer du inte äta annat bröd än rostat bröd eftersom att det är så gott och du slipper dessutom köpa en ny brödrost efter ett halvår bara för att den första inte höll lika bra.

Brödrost från SMEG

SMEG är det italienska företaget som tillverkar moderna vitvaror i stilrena designer. De har otroligt fina och exklusiva brödrost, med plats för både 2 och 4 skivor.

Med design inspirerad av 50-talet tillsammans med ny teknologi får du en brödrost med många moderna funktioner som klarar lite mer än att bara rosta bröd. Om du exempelvis vill rosta på ena sidan och inte andra kan den kan du göra det.

Oavsett om du ska rosta tunna brödskivor eller tjockare, så är en brödrost från SMEG det perfekta valet.

Tips: Att ge bort en brödrost till någon som är nyinflyttad kan mycket väl vara en uppskattad present.

Såhär rengör du din brödrost

Genom att rengöra din brödrost förlänger du livslängden och dessutom får du godare smak på brödet, utan att det ska ta allt för mycket tid. Dessutom är det mer hygieniskt att äta bra bröd och du slipper dessutom få smulor kvar i rosten som riskerar att brännas upp och lukta illa.

Du ska inte rengöra brödrosten när den är varm eller när kontakten sitter i. Koppla alltid ifrån kontakten och låt brödrosten svalna innan du börjar rengöringen.

Först och främst har du en smulbricka som du kan dra ut. Den kan du tömma för att få bort samtliga smulor. Sedan kan du torka av själva ytskalet med en fuktig trasa. Tänk på att inte tvätta i själva värmeelementet eftersom att det finns risk för att den kan ta skada. Istället kan du försiktigt ta en borste och dra där emellan eller vända upp och ner på brödrosten för att få ut smulor som har fastnat.

Sammanfattning och källor

När det är dags att leta efter en ny brödrost vänder vi oss alltid till närmaste elektronikbutik. Dock får vi inte se många olika val och alternativ och detta beror på att om du letar efter OBH Nordica brödrost eller Philip Brödrost kommer du inte att hitta dessa i vanliga butiker.

Exempelvis säljer många varuhus billig och bra brödrost men de är inte från bra märken vilket gör att de finns risk för att de inte håller länge. Ska du ändå betala ett par hundralappar kan du lika gärna investera lite till för att få en bra och hållbar produkt som du inte behöver byta ut inom en snar framtid.

Det är faktiskt därför vi skrev denna köpguide om brödrost bäst i test och vi hoppas att informationen har varit tillräckligt nyttig för att du ska få rätt hjälp.

Vi använde oss av egna utförda tester, användaromdömen och har även kikat på flera källor som ”ConsumerReports.org” samt ”ExpertReviews UK”.

Frågor och svar om brödrost

Hur fungerar en brödrost?

Genom att koppla in sladden till ett eluttag ger du möjlighet för brödrosten att få el. Därefter går processen till genom att värmeelementet värms upp och rostar brödet från båda sidorna.

Vilken brödrost är bäst i test?

Det finns billiga brödrost men de lite dyrare är utsedda till bäst i test i flera år. SMEG är en klar favorit.

Hur snabbt går det att rosta bröd?

Det beror på brödets tjocklek och om brödet är mjukt eller hårt samt vilket läge det är.

Är en brödrost säker att använda?

Ja, en brödrost är säker att använda om du använder den på korrekt sätt.