Stödstrumpor bäst i test

Stödstrumpor är ett kraftfullt och mångsidigt verktyg för att främja benens hälsa och bekämpa trötthet under långa dagar. De är oumbärliga för alla, från idrottare till kontorsarbetare, som vill optimera sin cirkulation och minska svullnad​. I den här artikeln kommer vi att granska de bästa stödstrumporna som vi har testat under 2024.

De 5 bästa stödstrumporna i test

Under året har vi testat 17 olika stödstrumpor från olika märken, och bäst överlag blev Funq Wear Dam, ett par prisvärda stödstrumpor av mycket hög kvalitet som dessutom är väldigt sköna att ha på sig​. Här är de 5 bästa stödstrumporna vi testat:

1. Funq Wear Dam

Funq Wear Dam är ett par snyggt designade bomullsstrumpor för kvinnor som är mycket bekväma och slitstarka. De har en jämnt fördelad kompression över foten, vilket hjälper till att minska svullnad och öka blodcirkulationen. De är ett utmärkt val för personer som har varit inaktiva en längre tid, gravida eller de som ska resa​. Fördelar inkluderar effektiv ökning av blodcirkulationen, bra passform och stabilitet, samt hög prisvärdhet​.

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

2. Funq Wear Herr

Funq Wear Herr är mycket bekväma kompressionsstrumpor i bomull som är designade för män. De ger kompression över fotlederna och vadmusklerna, vilket ökar blodcirkulationen och minskar risken för svullnad. Strumporna riktar sig särskilt till personer som reser mycket eller står stilla ofta​. Fördelar inkluderar hög komfort, bra kvalitet och att de är prisvärda​.

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

3. Os1 FS6 Compression

Os1 FS6 Compression är en zontrycksstrumpa som ger en jämn och bekväm kompression. Dessa strumpor är utformade för att ge lindring vid plantar fasciit och hälsmärta och är bekväma nog för dagligt bruk. De är ett bra val för personer som upplever fot- och hälsmärta​.

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

4. Life Wear Bamboo Support Socks

Denna stödstrumpa, tillverkad med 50% ekologiskt odlad bambu används för att förebygga svullna ben, blodproppar och åderbråck.

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

5. Mabs Travel Socks

För dig som letar efter stödstrumpor till resa passar dessa utmärkt.

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

Vad är stödstrumpor?

Stödstrumpor, även kända som kompressionsstrumpor, är designade för att hjälpa till att öka cirkulationen i dina ben och fötter. De är oftast stramare runt foten och anklarna och blir gradvis mindre komprimerade upp mot knäna eller låren. Denna design hjälper till att öka blodflödet tillbaka till hjärtat och kan minska smärta och svullnad i dina ben. Vidare information om stödstrumpor och dess funktion presenteras här.

Fördelarna med stödstrumpor:

 1. Ökad blodcirkulation: Genom att klämma lätt på benets yttre lager kan stödstrumpor hjälpa till att främja blodflödet tillbaka till hjärtat. Detta kan vara särskilt fördelaktigt för personer som står eller sitter under längre perioder.
 2. Minskad svullnad: Stödstrumpor kan minska svullnaden i fötterna och anklarna genom att förhindra att vätska samlas där.
 3. Förebyggande av åderbråck: Genom att främja cirkulationen kan stödstrumpor även hjälpa till att förebygga bildandet av åderbråck.
 4. Lindring efter träning: För de som tränar intensivt kan stödstrumpor hjälpa till att minska träningsvärk genom att förbättra blodflödet.

Vem kan dra nytta av stödstrumpor?

Praktiskt taget alla kan dra nytta av att bära stödstrumpor, men de är särskilt fördelaktiga för de som:

 • Står eller går mycket i jobbet
 • Reser långa sträckor, särskilt med flyg
 • Har medicinska tillstånd som åderbråck, DVT eller diabetes
 • Är gravida
 • Upplever svullnad eller ömhet i benen

Skötselråd för stödstrumpor

Tvättinstruktioner

 • Förhandstvätt: Tvätta dina stödstrumpor för hand första gången innan du använder dem. Detta hjälper till att avlägsna eventuella tillverkningsrester och förbereder materialet för användning.
 • Maskintvätt: Använd ett skonsamt tvättprogram i kallt vatten. Undvik att använda blekmedel eller sköljmedel som kan försvaga elastiken.
 • Handtvätt: Fyll en balja med kallt vatten och tillsätt ett milt tvättmedel. Massera strumporna försiktigt i vattnet och skölj noga.

Förvaringstips

 • Rulla, inte vik: För att behålla strumpornas form och kompression, rulla dem istället för att vika dem.
 • Skydda från direkt solljus: Förvara dina stödstrumpor på en sval, torr plats borta från direkt solljus.

Storleksguide för stödstrumpor

Mätningstips

 • Fotlängd: Mät din fot från häl till tå.
 • Vadens omkrets: Mät den bredaste delen av din vad när du står.
 • Ankelns omkrets: Mät runt den smalaste delen av din ankel.

Vanliga storlekar

 • Small: Anpassad för fotlängder upp till 23 cm och vadomkrets upp till 35 cm.
 • Medium: Anpassad för fotlängder mellan 23-26 cm och vadomkrets mellan 35-38 cm.
 • Large: Anpassad för fotlängder över 26 cm och vadomkrets över 38 cm.

Alternativa användningsområden för stödstrumpor

För träningsåterhämtning

 • Minskar träningsvärk genom förbättrad blodcirkulation.

Under resor

 • Reducerar risken för djup ventrombos (DVT) på långa flygresor.

Vid sittande arbete

 • Förhindrar blodansamling vid långa perioder av inaktivitet.

Vanliga frågor och svar om stödstrumpor

Hur länge kan jag bära mina stödstrumpor varje dag?

Vanligtvis kan man bära stödstrumpor hela dagen och ta av dem på natten. Dock bör du konsultera med en läkare om specifika rekommendationer för ditt tillstånd.

Kan jag sova med stödstrumpor?

Det är oftast inte rekommenderat eftersom kompressionen kan bli för intensiv under sömnen. Men det finns speciella nattstrumpor designade för att bäras medan du sover.

Hur ofta bör jag byta ut mina stödstrumpor?

Det beror på användningsfrekvensen och materialslitage. Vanligtvis rekommenderas det att byta ut dem var 3-6 månader om de används regelbundet.

Varför känns mina stödstrumpor för tighta?

Det kan bero på fel storlek eller att svullnaden i dina ben har ökat sedan du först mätte. Om de känns obekvämt tighta, konsultera med en specialist för att se över storleken och kompressionsgraden.

Kan jag använda stödstrumpor om jag har diabetes?

Ja, det finns speciella diabetiker-vänliga stödstrumpor som är designade för att förhindra fotsår och öka cirkulationen, vilket kan vara särskilt fördelaktigt för diabetiker.

Minskar stödstrumpor risken för åderbråck?

Ja, regelbunden användning av stödstrumpor kan hjälpa till att förhindra bildandet av nya åderbråck och lindra symtomen av befintliga.

Hur vet jag om jag har rätt kompressionsnivå?

Det bästa är att konsultera med en läkare eller specialist som kan rekommendera rätt kompressionsnivå baserat på dina behov och hälsotillstånd.

Kan jag använda lotion innan jag sätter på mina stödstrumpor?

Ja, men det är bäst att vänta tills lotionen har absorberats helt innan du sätter på strumporna för att undvika att de klämmer eller drar.

Varför börjar mina stödstrumpor att noppa eller tappa formen?

Det kan bero på normalt slitage, särskilt om strumporna har burits och tvättats regelbundet. För att förlänga livslängden, följ tvätt- och skötselråd noggrant.

Att välja rätt stödstrumpor kan göra en stor skillnad för din komfort och ditt välbefinnande. Vi hoppas att vår bäst i test-guide för 2024 hjälper dig att hitta de bästa stödstrumporna för dina behov. Kom ihåg att alltid konsultera en läkare eller annan kvalificerad hälsovårdspersonal om du har några frågor eller bekymmer om ditt specifika tillstånd eller behov.