Barnvagn bäst i test

Marknaden erbjuder en rad olika barnvagnar som du som konsument kan köpa. Det kan därför vara lite svårt för den som aldrig har köpt en tidigare, att hitta rätt barnvagn bäst i test som har allt du behöver. Det finns många saker att tänka på och även om priset är avgörande finns det en rad olika faktorer att titta på. Läs mer

Barnvagn bäst i test 2024

1. Babyzen Yoyo 2 6+

BABYZEN YOYO² sittvagn är inte bara en uppföljare till den redan framstående YOYO+; den tar sittvagnsdesign och funktion till en ny nivå. Här är anledningarna: Läs mer

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

2. Baby Jogger City Tour 2

Baby Jogger City Tour 2 framträder som en pålitlig och praktisk barnvagn, och här är några skäl till varför den har förtjänat sin andra plats: Läs mer

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

3. Bugaboo Butterfly

Bugaboo Butterfly har erkänts som en av de mest pålitliga och användarvänliga resevagnarna på marknaden, och den har säkerligen mycket att erbjuda för moderna föräldrar på språng. Så varför hamnar den då på tredje plats? Läs mer


Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

Köpguide barnvagn

Det finns idag många bra barnvagnar att välja mellan. Men den bästa kan vara svår att hitta då det är din livssituation och budget som avgör. Ibland kan även personliga önskemål och designsmak påverka köpet.

Ska man vara kortfattad kan man säga att en barnvagn bäst i test är det det som passar bäst. Oftast håller dessa i flera år och många föräldrar kan även sälja sina gamla barnvagnar på andrahandsmarknaden. Detta är väldigt populärt och det innebär att du ibland kan få tillbaka delar av dina pengar som du har spenderat på barnvagnen.

När vi jämförde olika produktrecensioner hittade vi flera barvagnar som var mer populära än andra. Vi tittade i vårat test på dessa egenskaper:

Pris

Det finns barnvagnar från 2 000 kr till ungefär 30 000 kr. Detta är naturligtvis ett stort köp för dig och eftersom att det handlar om en hel del pengar kan det vara värt att tänka igenom ditt köp flera gånger. Ibland hittar du rea barnvagn på nätet och då är det bara att fundera en gång extra innan du gör ditt köp.

Typ

Det finns olika varianter av barnvagnar. Dels finns det kombi- och duovagnar, liggvagnar, resevagnar, sportvagnar, syskonvagnar och sittvagnar. Det är olika varianter även om de flesta går in i varandra på ett eller annat sätt. Vilken du ska ha beror lite på dina önskemål.

Märke

Det finns ett par bra märken som är värt att kolla på. Cybrx, Emmaljunga Stokke, Nuna m.m. Återigen är det högst personligt vilket märke du föredrar.

Storlek

Beroende på hur mycket utrymme du har och hur du ska transportera och förvara barnvagnen, kan storleken vara en avgörande faktor vid köp. De flesta barnvagnar är ca 60 cm breda. Om du åker buss kan den största barnvagnen vara lite besvärlig.

Har du egen bil med bagage skulle du kunna få plats med även de större varianterna.

Vikt

Vikten på barnvagnen är faktiskt en sak som många inte tänker på. Om du bor i lägenhet med flera trappor utan hiss ska du definitivt tänka på detta. Bor du på våning ett är detta kanske ett mindre bekymmer. Det kan även vara svårt att bära en barnvagn om du ska lasta in den i en bil.

Välj därför en barvagn som inte väger mycket.

Tillbehör

Att vilja justera något på barnvagnen är mer än vanligt. Ibland kan det var liggdelen, sittdelen eller en åkpåse. Oavsett vad så vill du gärna att det finns flera tillbehör som passar just den barnvagnsmodell du funderar på att beställa.

Vad är en barnvagn?

En barnvagn är precis som rubriken syftar på, en vagn för att transportera barn i.

Det är ingen ny uppfinning utan barnvagnen har nog funnits lika länge som första hjulet. Dock finns det olika varianter av dessa som du bör känna till. Du kan läsa mer om de här nedan.

Olika typer av barnvagnar

När du funderar på att köpa en enkel barnvagn tror du att den skulle hålla länge och att den passar ert behov. Men har du funderat en gång extra? Ska du verkligen ha barnvagnen för enklare ärenden eller vill du ha en barnvagn som är mer stabil och har fler funktioner?

Valet är ditt men som med det mesta kan det vara bra att göra din egna undersökning och jämförelse med hjälp av den fakta som vi presenterar här i artikeln.

Duovagn

Duovagnen är populär därför att den har två olika delar, nämligen en liggdel och en sittdel som kan användas i samma ram eller chassi. Du använder främst liggdelen för babyn som är nyfödd. Sittdelen kan du sätta på när barnet har lärt sig att sitta.

Fördelen med denna varianten är att du kan ha samma barnvagn under en längre tid och

Det finns många andra bra fördelar med duovagnen som också kallas för 2 in 1 eller 3 in 1 och då är det andra delar som tillkommer så att du även kan åka bil med ditt barn genom babyskyddet.

Sittvagn

Från att barnet kan sitta själv upp till ungefär 4 års åldern kan du använda en sittvagn. Vissa varianter har även ett ställbart ryggstöd som du kan justera för att få en annan vinkel. En billig sittvagn håller i många år.

Kombivagn

Denna har en chassi med sittdel och ibland en liggdel och passar barn som är nyfödda upp till 3 år. Du kan även lyfta liften ur vagnen för att ta med dig den när du går någonstans. Bor du i lägenhet är detta extra smidigt.

Sulky

Detta är en av de enklaste barnvagnar som inte väger något som som endast har sittläge. Den är väldigt enkel i konstruktionen och passar även barn som är lite äldre.

Eftersom att den inte väger mycket är det många som tar med sig dessa vid resor och på utflykter.

Syskonvagn

Dessa typer är de vagnar som är lite större i konstruktionen och som passar två eller flera syskon. Tänk på att det finns olika varianter och storlekar. Om du har barn som är lika gamla är det enklare för de att samsas och färdas i rätt riktning men har du barn som inte är jämnåriga vill du säkert kunna kombinera liggdel med sittdel.

Joggervagn

En joggervagn är den bästa vagnen för föräldern som är aktiv och vill jogga. Utrustad med flera hjul gör denna vagnen stabil även i rörelse och då är det det främsta hjulet som är rörligt. Den är väldigt enkel att hantera, även i terräng och på grus men fungerar bäst på slät mark.

Cykelvagn med barnvagnsplats

Det är få som känner till att cykelvagnen är en typ av barnvagn eftersom att detta oftast förknippas med lite äldre barn. Dock är det inte bara en vagn för äldre utan även för mindre barn. Tänk på att alltid koppla på den ordentligt och cykla säkert.

Begagnad barnvagn

Som du märker kostar nya barnvagnar en hel del och det är inte alla som har den ekonomiska förutsättningen eller som verkligen vill spendera dessa pengar på en sådan sak. Det finns därför många bra begagnade barnvagnar och det är även något vi nämnde i inledningen.

En barnvagn som idag kostar en hel del kommer säkerligen om några år vara billigare när den ligger ute på andrahandsmarknaden. Vårda därför din barnvagn väl och välj ett känt märke så att du kan sälja den snabbare sedan.

Om du föredrar att köpa en ny barnvagn på nätet ska du tänka på att göra det om det är dina önskemål.

Tänk extra mycket på vikt och mått

Om du bor i lägenhet och du inte har hiss eller en liten hiss, kan det vara svårt att få plats med barnvagnen. Då vill du gärna kunna bära den om du inte har ett förråd på bottenvåningen. Om din barnvagn då väger mycket är detta en svår utmaning att ta sig an.

Välj därför en barnvagn bäst i test beroende på din boendesituation.

Mått kan även vara bra att tänka på om du ska åka bil. Har du en bil med begränsat bagageutrymme kan det vara svårt att få plats med en stor barnvagn. Välj därför en variant som har avtagbara hjul eller sittdel, allt för att du ska få bättre plats med den i bagaget.

Handtag till barnvagn

Det är väldigt många som tror sig ha hittat den bästa barnvagnen men som snabbt inser att de har missat en viktig detalj: handtaget. Det är väldigt viktigt att tänka på vilket handtag du ska välja. Ska du kunna justera längden? Ska den vara ergonomisk? Vill du ha gummigrepp?

Tänk på hur mycket handtaget kan justeras, både upp och ner. Detta avgör faktiskt om du kan ta med dig barnvagnen in till bussen eller bilen.

De tre typer av handtag som vanligtvis finns på barnvagnar:

  • Fasta handtag
  • Knäledshandtag
  • Teleskophandtag

Funktioner att tänka på vid köp av barnvagn

Utöver de som vi nämnde längre upp i vår recension av barnvagnar och köpguide, finns det andra saker som är viktiga att tänka på. Dessa funktioner är oftast de som utgör barnvagnens grund och eftersom att en barnvagn bäst i test kostar ett par tusenlappar vill du gärna att det blir ett bra köp från början.

Det finns de som tänker på frågan kring vilken barnvagn som passar de bäst eller vilken barnvagn som passar i snö. Detta kan du faktiskt få reda på genom att tänka på följande:

Chassi

Att chassit ska vara hopfällbart är något som många föredrar. Vissa gillar den flexibiliteten eftersom att de gärna packar ned barnvagnen in till bilen eller tar med den på resan. Andra föredrar ett stadigt chassi där de inte behöver ta bort några delar.

I samband med chassit ska du även tänka på vilket grepp om barnvagnen du ska ha. Därför är handtaget en annan viktig sak att tänka på.

Sittdel

En bra sittdel är den som är ergonomisk och där ryggstödet är justerbart. Den ska väljas med noggrannhet. Om du föredrar ett vändbart alternativ kan du göra så att den riktas mot dig.

Tänk på att sittdelen alltid måste ha fempunktsbälte. Detta är väldigt viktigt och får inte att glömmas.

Hjul

När du köper en billig barnvagn är det säkert inte större fokus på hjulen. Men vilken variant du väljer kan påverka antalet hjul som vagnen har.

De flesta hjul är tillverkade i antingen gummi eller plast. Vilket du väljer beror på dina egna önskemål med välj utifrån väder och behov. Har du svängbara hjul kan du manövrera barnvagnen enklare än om hjulen är fasta.

Tillbehör till barnvagnen

Det finns många olika tillbehör till barnvagnar. Vissa av dessa kommer du säkert att använda mer än andra men du behöver inte köpa alla tillbehör på en gång redan från början. Du kan känna av vilket behov du har.

De vanligaste tillbehören:

  • Åkpåse
  • Reflexer
  • Regnskydd
  • Skötväska
  • Barnvangspåse

Det finns såklart även andra barnvagnstillbehör som du kan köpa men har du inget behov för det är inte inget som rekommenderas. Kolla gärna också upp att din barnvagn är kompatibel med de tillbehör du köper. De flesta tillbehör tillverkas av många olika märken men det är inte alltid att de passar alla modeller av barnvagnar.

Barnvagnen håller länge

När du ska köpa en ny barnvagn är det smart att köpa något som håller länge. Du ska trots allt förhoppningsvis behålla den ett tag och använda den flera gånger om och om. Ska du köpa en enkel variant eller vill du ha en 2 in 1 där du har en bilbarnstol också?

Att köpa en barnvagn där allt i ett paket finns är rekommenderat och ibland billigare. Men ibland passar detta inte alla och då köper man hellre två separata barnvagnar.

Om du tar hand om barnvagnen, vårdar den bra och ser till att den inte tar skada, kan den hålla länge. Välj alltid rätt material och använd barnvagnspåse och skydd. Då blir den inte lika smutsig och det gör att den ser bättre ut.

Bor du i en storstad kommer du säkert använda din barnvagn mer än om du bor ute på landsbygden. På landsbygden har du mindre möjligheter till att gå ut och då slits inte barnvagnens olika delar lika mycket. Dock vill du säkert transportera den i bagageutrymmet i bilen eller liknande. Då kan du alltid tänka på att göra detta på rätt sätt så att den inte slår i något och därmed kommer din barnvagn att se fräsch ut i många år.

Köp en säker barnvagn

Eftersom att barnvagn oftast kostar lite mer vill du gärna att det blir rätt från början. Välj därför endast att köpa en säker barnvagn. Det finns vissa markeringar på barnvagnen som brukar stå på produktbeskrivningen.

Säkerheten måste alltid komma först.

Sammanfattning

I denna köpguide för barnvagn bäst i test har vi skrivit en recension på flertalet olika barnvagnar. Det finns en rad olika andra varianter och modeller, som vi inte har tagit med. Detta innebär inte automatiskt att de andra är dåliga eller sämre.

Dock är det bra att jämföra det som vi listar i vårat test, med andra alternativ. Vi har jämfört fördelar och nackdelar samt deras egenskaper, men i slutet är det ändå ditt val att köpa rätt.

Den rekommendation som finns är att liggvagn ska användas under barnets första sex månader. Efter det, eller ja, när barnet kan sitta, är det en sittvagn som gäller. Om du inte vill ha två olika vagnar kan det vara bra att köpa en kombivagn eller duovagn som vi även har skrivit om.

Om du känner att det är oklart kring bästa barnvagnen eller dess tillbehör får du gärna höra av dig så att våra experter kan guida dig rätt i ditt köp.

Vanliga frågor om barnvagnar

Vilken barnvagn är bäst i test?

Den bästa barnvagnen beror het enkelt på din budget och behov.

Vad kostar en barnvagn?

En bra barnvagn är dyrare och kostar därför mer, men generellt ligger de på 5000-8000 kr.

Vad är bra att tänka på vid val av barnvagn?

Vid köp av barnvagn finns det många saker att tänka på, bland annat säkerhet, pris, chassi, hjul och andra egenskaper.

Kan jag köpa barnvagn på nätet?

Ja, en barnvagn går lika gärna att köpa på nätet som i butik. Oftast är det billigare att köpa en barnvagn på nätet.