Dyckertpistol bäst i test

Det är inte alltid en spikpistol räcker till när man ska installera paneler, foder och golvbeläggning eller annat. Ibland behöver man faktiskt köpa en bra dyckertpistol som gör jobbet utmärkt. Läs mer

Dyckertpistol bäst i test 2024

1. Dewalt DCN660NT

DCN660NT är en kraftfull och effektiv batteridriven dyckertpistol, perfekt för professionella hantverkare.

Med en batterispänning på 18V kan du använda pistolen för dyckertlängder mellan 32-63 mm. Den är utrustad med en kolborstfri motor som ger en lång gångtid och snabb acceleration. Detta gör att du kan utföra ditt arbete utan avbrott och med en hög precision. Läs mer

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

2. Milwaukee M18 FN18GS-0X

Milwaukee M18 FN18GS-0X har utrustats med toppmodern teknologi som gör det möjligt att avfyra dyckertar i serieföljd.

Detta sparar tid och gör jobbet enklare och mer effektivt. Vidare behöver användare inte längre oroa sig för gaspatroner eller rengöring eftersom den här dyckertpistolen inte kräver några av dessa. Läs mer

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

Köpguide dyckertpistol

Det finns dyckertpistoler i många olika varianter för olika ändamål beroende på vad som ska uppnås. En bra dyckertpistol hjälper dig att snabbt kunna genomföra dina byggen och projekt, på ett smidigt och säkert sätt, oavsett vad du ska fixa med som du inte har rätt verktyg för i dagsläget.

Du kan anstränga dig mindre och kan med mindre kraft utför mer arbete vilket innebär att det inte behöver vara så krångligt eller fysiskt svårt som du antar att det skulle kunna vara.

Så om du letar efter en ny dyckertpistol till bästa pris har du kommit helt rätt. Det du behöver tänka på är flera olika saker, bland annat pris, själva tjockleken på materialet som ska spikas fast.

Här nedan går vi igenom de bästa tipsen och egenskaper som vi har tagit hänsyn till i vårt test, men du får gärna återkoppla om du saknar något som vi borde ta med:

Pris

En dyckertpistol kostar en hel del, närmare 4 000 – 8 000 kr beroende på variant. Detta är ändå ett av de dyrast verktygen du kommer att köpa in och därför är det bra att noggrant tänka igenom valet.

Låt inte priset vara den enskilt viktigaste faktorn i ditt köp då det finns många andra parametrar att tänka på.

Märke

Det finns många bra märken när det gäller billig dyckerpistol, nämligen Dewalt, Paslode, Senco. Vilket du ska välja beror lite på ditt individuella val men tänk också på vilka andra verktyg och tillbehör du har.

Har du exempelvis batterier från Dewalt? Då ska du välja en Dewalt Dyckertpistol. Då kan du nämligen återanvända sladdar och batterier.

Storlek

Har du en bra arbetsbil eller en bra verktygslåda som gör att du kan få plats med dina verktyg är du ganska säker. Har du inte utrymme ska du välja en mindre variant men då blir du också begränsad i det andra, nämligen styrka och batteritid.

Kapacitet

Hur många dyckert den kan skjuta på en laddning är en bra sak att titta på. Välj därför en dyckertpistol som kan skjuta från 4000 dyckert per laddning.

Vikt

Eftersom att verktyget hålls i handen och du ibland behöver dra med dig den manuellt beroende på var du ska gå, kan vikten vara en avgörande faktor. De flesta dyckertpistoler väger runt 2-3 kg även om det finns billigare varianter.

Välj det som inte väger mycket och det alternativ som är ergonomiskt.

Vad är en dyckertpistol?

Vanligtvis arbetar snickare och byggarbetare med två olika verktyg, nämligen spikpistol och dyckertpistol. Beroende på vilken fas man är i ett bygge eller projekt, kan rätt verktyg vara avgörande för hur snabbt arbetet ska bli klart och med rätt noggrannhet.

Det är vanligt att man i exempelvis ett husbygge, delar upp arbetet i två olika steg. Det första steget omfattar allt som berör stomme, fasad och utvändigt. Då kan en spikpistol som skjuter större spikar vara rätt val.

När det gäller steg två som innebär det som är invändigt i huset, som foder, lister, paneler och liknande, då kan du använda en dyckertpistol. Dyckert är faktiskt mindre synliga än vanliga spikar.

Olika typer

Som du säkert känner till, finns det olika varianter och drivmedel för dyckertpistoler samt spikpistoler i allmänhet. Nedan går vi igenom vad som utmärker de olika variatnerna:

 • Lufttrycksdriven dyckertpistol
  När vi pratar om luftdrivna varianter är det främst fokus på lufttrycket som mäts i bar, samt vibrationsnivå och ljudnivå. Dessa varianter är att föredra om man har andra luftdrivna verktyg.
 • Batteridriven dyckertpistol
  Dessa varianter passar bäst för att snabbt bli klar med arbetsuppgifter. Här mäter man antal dyckert som man kan skjuta per laddning. Även ljudnivå och vikt är viktig här. Om du har batteridrivna verktyg och kan återanvända batterierna ska du köpa en sådan.
 • Gasdriven dyckertpistol
  För gasdrivna varianter är det antal dyckert och laddningskapacitet som är viktigast. Det är av mindre betydelse hur mycket själva verktyget väger. Dock finns det en mindre nackdel med gasdrivna dyckertpistoler och det är att de upplevs som bullriga.

Fördelarna med dyckertpistol

En dyckertpistol är en typ av spikpistol som gör  att ditt jobb genomförs snabbt och effektivt. Du får precisa och snabba islagna spikar vilket gör att du inte behöver oroa dig för att konstruktionen inte är stabil.

Dessutom sparar du kraft och slipper utsätta axlar och handleder för smärta och ansträngning.

 • Få mer precisa islagna spikar
 • Spara tid
 • Mindre fysisk ansträgning
 • Klarar av jobbet mer effektivt.
 • Passar mycket, bland annat invändigt av hus och byggnader.

Användningsområde

Har du någonsin tänkt på om dyckertpistolen klarar av att skjuta spik på ett säkert sätt i materialet du arbetar med? Är du säker på att spiken går igenom listen eller fodern och att du på det sättet klarar av att bygga det invändigt i huset?

Vissa varianter har flera funktioner som kan vara bra att ta nytta av, speciellt i de avancerade modellerna. Det är bra om du har koll på detta innan ditt köp eftersom att det ändå är ett dyrt verktyg.

Köp därför inte en modell som passar enklare grejer som soffor, hyllor och möbler. Om du ska installera och bygga dörrar eller lister, ska du köpa en sådan variant som klarar av detta.

Säkerhet

Oavsett om du använder en spikpistol eller dyckertpistol, där det egentligen är samma maskin men i olika former och funktioner, är det viktigt att tänka på säkerheten allt för många gånger. De flesta dyckertpistoler är handhålla spikningsautomater.

Själva spiken sätter du in och därefter spikar du det som ska fästas fast.

Men hur görs detta på korrekt sätt? Hur ska du skjuta in spikarna snabbt så att du kan gå vidare till nästa bygge?

Först bör du välja vilken typ av spikpistol du ska ha. Därefter ska du tänka på själva fästelementet. Vilka dyckert ska du använda? Kommer de att kunna fästas på rätt sätt? Därefter är det bra att snabbt stämma av med alla inblandade i projektet.

Tänk också på att aldrig använda dyckertpistolen när barn är nära. Håll de borta från byggområdet och förvara alltid verktyget så att obehöriga inte kan komma åt den. Nedan följer en snabb checklista på hur du ska tänka:

 • Använd rätt dyckert
 • Förbered och ta på dig skyddsutrustning som hjälm, handskar och glasögon
 • Håll barn och obehöriga borta från byggområdet
 • Använd inte händerna nära dyckertpistolen.

Det finns självklart ett par andra säkerhetsanvisningar också, beroende på drivmedel på dyckertpistolen. Om den är luftdriven eller batteridriven, eller gasdriven, kan vissa moment skilja sig åt. Då är det bra att läsa på i själva instruktionsmanualen så att du kan få med allt som tillverkarna har tänkt på.

Sammanfattning

När man pratar om verktyg för bygg är det många som direkt tänker på att det är svårt eller krångligt att hitta och välja rätt. Detta beror på att det oftast finns flera varianter av samma sak och har du dessutom ett favoritmärke så är det lätt att du fastnar vid märket för alla andra verktyg också.

Just när det kommer till att investera i en bra dyckertpistol finns det många faktorer att ta hänsyn till. Jag skulle personligen inte kunna använda ett märke jag inte känner till men jag skulle samtidigt inte köpa vilken variant som helst då verktyget är så effektivt och smidigt att det underlättar i de byggen jag utför.

I vårat test har vi gått igenom flera olika varianter, med pris och funktionalitet så att du som konsument kan få en bra och ordentlig överblick kring vilka varianter som är bäst i test på marknaden.

Det viktigaste rådet från oss till er är att tänka på pris, behov och användningsområde. Ibland behöver man inte köpa den dyraste bara för att man har råd. Gå istället mer på behov och användningsområde. Jämför olika varianter och köp den som du tror skulle passa dig bäst.

Frågor och svar om dyckertpistol

Vilken dyckertpistol är bäst?

Den bästa dyckertpistolen är från Dewalt.

Vad används dyckertpistol till?

En dyckertpistol används till att skjuta dyckert.

Vad kostar en spikpistol?

En dyckertpistol kostar allt ifrån 4000 till 8000 kr.