När du letar efter en lamineringsmaskin finns det mycket att tänka på. Att välja mellan hastighet, tjocklek, pris eller märke är bara en av de sakerna som du bör tänka på.
Men vilken lamineringsmaskin är då bäst i test? Att hitta en bra lamineringsmaskin kan ta tid och eftersom att marknaden erbjuder många olika alternativ kan det vara svårt för dig som konsument att välja rätt.
Det tar en stund att jämföra olika varianter och förstå de tekniska egenskaperna. Vissa maskiner är helt enkelt bättre än andra och för många kan detta vara svårt att se, förutom att priset på dessa brukar vara högre.
Lamineringsmaskin bäst i test
1. Lamineringsmaskin LEITZ iLAM Office A4 (Bäst i test 2023)
Vill du ha en lamineringsmaskin bäst i test som klara alla olika dokument upp till A4?
Då har du kommit helt rätt. Uppvärmningstiden är endast 60 sekunder och den är utrustad med automatisk avstängning.
2. NEDIS Lamineringsmaskin A4
Perfekt lamineringsmaskin för hemmet eller mindre kontor.
Den här lamineringsmaskinen är perfekt för hemmet eller mindre kontor och arbetar snabbt och effektivt med att laminera små affischer, meddelanden, ID-kort, visitkort, menyer och vad som helst på papper upp till A4-storlek.
3. Leitz iLAM Home A4

Produkter som utgått ur sortiment
HAMA Lamineringsmaskin Basic (utgått)
För varmlaminering av laminat i storlek DIN A4.
Maskinen har två valsar.
- Max. lamineringhöjd: 0,4 mm
- Max. lamineringsbredd: 236 mm
- Max. uppvärmningstid: 6 min
HAMA Lamineringsmaskin L410 (utgått)
Denna lamineringsmaskin från HAMA passar bra för att exempelvis laminera dokument, menyer, bilder etc.
Varmlamineringsmaskin (DIN A4) med två rullar
Max 125 μ.
Indikering för när maskinen är uppvärmd och klar att användas. Uppvärmningstid cirka 6 minuter.
- Max. lamineringhöjd: 0,6 mm
- Max. lamineringsbredd 236 mm
- Max. uppvärmningstid: 6 min.
I denna artikel har vi gått igenom lamineringsmaskin bäst i test för 2023 och då har vi kommit fram till ett par modeller som vi har utsett som vinnare i detta test. Till vår hjälp kollade vi på flera produktrecensioner och kundomdömen, samt utförde ett eget test.
Mer om vårat utförliga test hittar du längre ned i artikeln.
Köpguide – bästa lamineringsmaskinen
För att göra det enkelt för dig har vi på Produktlistan.se gått igenom flera olika produktrecensioner och tester från nätet. Vi har även kollat på vad tillverkarna säger och sedan har vi utfört flera egna tester med våra experter.
Även om vi inte har lyckats få med alla maskiner på marknaden, har vi ändå kunnat välja ut de bästa lamineringsmaskinerna för 2023.
Vårat test gick ut på att kolla på dessa egenskaper:
Pris
Det finns många olika lamineringsmaskiner och det som skiljer de åt är egentligen märke och funktionalitet. Detta påverkar självklart priset och ska man gå på vad en lamineringsmaskin bäst i test kostar får man betala runt 500-1000 kr. Det finns dyrare varianter som klarar av mer. Dessa passar främst skolor, butiker och större företag men även privatpersoner kan köpa dessa.
Märke
Det finns många bra märken när det gäller bra lamineringsmaskiner. Nedis, GBC, Leitz eller Fellowes är verkligen rekommenderat. Det finns bra modeller som inte kostar mycket som fortfarande är prisvärda, så detta är något du kan tänka på.
Storlek
Hur mycket du ska laminera och hur stora plastfickor du ska använda påverkar storleken på maskinen. Men du får även tänka på ditt utrymme.
Ska du köpa en lamineringsmaskin till skolan, jobbet eller företaget? Då har du mer plats än om du ska ha den hemma.
Lamineringstid
Hur snabbt den laminerar bör vara en av dina främsta anledningar till att välja en viss maskin över en annan.
Automatisk avstängning
Om din nya lamineringsmaskin stänger av sig själv kan du vara säker på att det är en bra och energieffektiv variant. Den slipper dra ström och detta passar många väldigt bra.
Design
Hur lamineringsmaskinen ser ut är mindre viktig, det tycker iallafall vi på Produktlistan.se. Då är det bättre att köpa en bättre variant som har fler funktioner till ett bättre pris.
Hur fungerar en laminator?
Svaret på denna frågan styrs lite av den lamineringsmaskin du ska köpa då olika modeller ser annorlunda ut. Det är därför bra om du alltid läser tillverkarens instruktioner innan du börjar använda den. Kolla även igenom alla säkerhetsåtgärder.
Laminatormaskin brukar komma med en rulle som du sätter i maskinen. Därefter trycker du på en knapp och väntar en minut eller mindre. I andra änden av maskinen kommer du se att att ditt laminerade objekt kommer ut på andra sidan.
Tips: Sätt in lamineringsrullen på korrekt sätt för att undvika bubblor och skrynklor i det laminerade materialet.
Lamineringsmaskiner använder en kombination av både värme, tryck och en rullmekanism som ser till att applicera ett tung lager av plast på papper eller andra objekt. Den laminerar både från ovansidan och undersidan vilket gör att ditt pappersdokument blir laminerat från två håll beroende på modell.
Vissa dyrare varianter har flera funktioner och inställningar där du själv kan välja hastighet, värme och ett par andra saker. Detta passar dig som ska laminera en hel del.
Många moderna lamineringsmaskiner bäst i test blir varma snabbt så därför kan det vara en bra idé att låta den kylas ned innan du för in nästa papper.
Olika typer av lamineringsmaskiner
Som med de flesta kontorsmaskiner finns det oftast olika typer och varianter. Det kan vara storleken som skiljer de åt eller en annan viktig egenskap. Egenskaperna ligger i hur den ska laminera på bägge sidor, var plasten ska omslutas och hur den ska arbeta snabbare.
Vissa modeller har även andra funktioner som du kan ställa in vissa inställningar på precis som vi nämnde ovan. Men vanligtvis finns det två typer av lamineringsmaskiner:
A3 lamineringsmaskin
Denna passar bäst för större utrymmen där man arbetar mycket papper och print. Vill man trycka upp etiketter, menyer eller liknande till skolor, restauranger, café eller andra företag, då ska man satsa på en A3 laminator.
A3 är ett större format än vanliga A4.
A4 lamineringsmaskin
En A4 lamineringsmaskin är den mest vanliga och förekommer både i hemmet men även i skolor och hos företag. Det finns även flera butiker som använder denna typen av lamineringsmaskin eftersom att den är enkel att använda.
Den används främst för bilder, visitkort, checklistor, menyer, instruktionsmanualer och andra saker.
Hur lång tid tar laminering?
Att laminera en bild tar kanske inte så lång tid som att laminera en hel restaurang meny. Dock beror det också på vilken maskin du använder.
Billiga maskiner värms upp på ca 4-5 minuter och då laminerar den en A4 i minuten. Ska du köpa en lamineringsmaskin bäst i test kan den kanske klara av att laminera flera A4 per minut. Den värms upp snabbare och arbetar mer effektivt.
Laminera bilder
Att laminera bilder är en fotografs favoritaktivitet. Detta beror på att bilderna och fotona kommer att hålla längre och det ser mycket bättre ut.
Vissa fotografer köper en billig lamineringsmaskin för att laminera foton så att de ska hålla längre. Det kan vara bilder på naturen, en bil, eller bröllopsfotografier som de delar med sig av till sina kunder. Det är väldigt olika beroende på behovet.
Tillbehör till lamineringsmaskinen
När du ska laminera behöver du lamineringsfickor. Dessa finns vanligtvis i olika tjocklekar och format. Ett bra sätt att välja ficka är att kolla vilka som passar till din lamineringsmaskin. Då minskar du risken för att köpa fel, helt enkelt.
Tjockleken skrivs ut som mic och mäts i micro. De vanligaste tjocklekarna är 75 till 250 mic och allt där emellan.
Vilket märke du ska välja på lamineringsfickorna har mindre betydelse. Det viktigaste är att kolla så att du får rätt storlek.
Sammanfattning
Ska du köpa en lamineringsmaskin bäst i test har du säkert många frågor. Oavsett om du har tid, har en budget eller redan koll på hur de olika maskinerna fungerar, ska du verkligen läsa köpguiden ovan. Det är vår rekommendation.
Då kommer du snabbt förstå att den modell som du kanske har kikat på inte är den som är bäst just nu eller som rekommenderas. Vi listar nämligen alla de egenskaper som vi tittar på när vi testar en bra lamineringsmaskin.
Om du har frågor som du funderar på är det bättre att du mejlar oss innan ditt köp. Då kan vi vägleda dig rätt.
Frågor och svar om lamineringsmaskiner
Vilken lamineringsmaskin är bäst?
Det finns många bra märken som Nedis, GBC, Leitz och Fellowes.
Vad kostar en lamineringsmaskin?
En lamineringsmaskin kostar allt mellan 500 till 4000 kr.
Vad kan jag laminera?
Du kan laminera väldigt mycket men det vanligaste är papper.
Hur använder jag en lamineringsmaskin?
Följ instruktionerna som medföljer.

Alexander är vår teknikexpert som har granskat produkter under de senaste sju åren. Hans förståelse för varumärken och teknik ger en unik inblick i dagens produkter. Hans breda expertis gör honom till en nyckelresurs för de senaste toppprodukterna inom alla kategorier.