Luftavfuktare bäst i test

Många som börjar leta efter en ny luftavfuktare har troligen sett mörka fläckar på väggar eller tak hemma. Det kan också vara så att det är en konstig doft i lukten. Läs mer

Luftavfuktare bäst i test 2024

1. Woods SW38FW

Woods SW 38FW luftavfuktare

Den här modellen är en robust avfuktare som passar källaren, garaget och vilket annat rum som helst. Den är tillverkad i Sverige och har fått högst betyg i flera olika tester. Läs mer

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

2. Wood’s SW59FX-Silent

Wood’s SW59FX-Silent luftavfuktare

En luftavfuktare bäst i test som toppar många olika tester och utmaningar är Woods SW59FX-silent. Denna är Sveriges mest sålda avfuktare på den svenska marknaden. Läs mer

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

3. Woods MRD-10

Ännu en maskin från Woods är en toppmodell, avfuktaren Woods MRD-10.

Denna är väldigt liten och kompakt, jämfört med andra modeller från Woods. Den passar många mindre ytor som sovrum, mindre källarrum och badrum. Den har vunnit ett par priser men inga officiella sådan. Läs mer

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

Luftavfuktare – köpguide

Även om du inte alltid lider av astma eller har allergier kan det vara bra att minska luftfuktigheten i ditt hem. Det kan vara så att det är för fuktigt vilket gör det obehagligt att vistas inomhus och det känns alltid blött var du än går. Då kan rätt avfuktare hjälpa dig genom att den absorberar luften. Den kondenserar sedan vattnet vilket samlas i en tank som du tömmer.

När vi letar efter en bra variant som marknaden erbjuder måste vi kolla på olika punkter. Det är allt ifrån pris till funktionalitet och storlek på vattentanken. Du som konsument kanske inte har tid för att kolla på alla dessa punkter eller testa själv men det är därför denna köpguide förhoppningsvis ska hjälpa dig att hitta rätt.

Det finns ett par saker som är viktiga att tänka på vid köp av en bra och billig avfuktare som du som konsument ska känna till.

Pris

Det finns en rad olika luftavfuktare som har olika funktioner och dessa betalar du mer för än vanliga modeller.

Ska du ha en luftavfuktare till tvättstugan eller badrummet får du räkna med att lägga en 2 000 kr. Ska du ha den till en stor tvätthall eller industri så behöver du kolla på luftavfuktare i prisklassen 8 000 kr och uppåt.

Storlek

Storleken är avgörande om du är beroende av att få bort fukt. Ska du placera den i vardagsrummet? Då når den kanske inte alla rum. Men om du ställer den mitt i huset eller byggnaden kan den faktiskt samla åt sig fukt från närliggande rum.

En sak man inte ska glömma är att desto större avfuktaren är, desto mer plats tar den. Har du ont om plats kan en liten modell vara värd att kika närmare på.

Märke

Woods är ett bra märke även om det finns andra bra alternativ. Har du något favoritmärke? Välj det som känns rätt.

Ljudnivå

Hur mycket en luftavfuktare låter beror på modell och hur intensivt den arbetar.

Jag personligen hade nog inte velat ha igång en luftavfuktare mitt under natten för det påverkar sömnen.

Kontroller

Ska du själv styra och ändra hastighet och annat? Då kan reglaget vara viktigt.

Handtag och hjul

Om du vill förflytta den från rum till rum uppskattar du gärna ett handtag eller att den står på hjul. Jag vet, designen blir inte lika elegant och det blir mycket gammal industrikänsla över den men vad är bättre? Att lyfta en tung maskin eller att putta den.

Automatisk avfrostning

En sak som jag lagt märke till i mitt test av avfuktare är att det är få användare som lämnar omdömen baserat på den automatiska avfrostningen.

Jag tycker att den är värd att tänka på eftersom att man inte vill hålla på med maskinen själv allt för mycket.

Garantier

Köper du något så dyrt som en luftavfuktare vill du säkert ha garanti. Garantin täcker oftast fel som har uppstått redan vid tillverkningsprocessen och även om man inte ska gå runt och hoppas på att den går sönder så kan det finns dolda fel.

Garantin ger en extra trygghet.

Sammanfattning och våra köpråd

Vanligtvis sammanställer vi våra köpguider utifrån ett antal källor. Det är främst andra tester, kundrecensioner och våra egna tester. Ibland dubbelkollar vi så att informationen stämmer överens med det som tillverkarna nämner i produktbladen.

När vi testade olika avfuktare kunde vi snabbt märka att det finns en skillnad i rapporterad kapacitet och ljudnivå.

Vi antog att detta berodde på att man hade räknat med en liten felmarginal men det handlar egentligen om hur man använder den.

Om du likt oss vill göra ett bra köp ska du verkligen läsa igenom våran köpguide och jämföra olika produkter. Vänd dig till oss eller återförsäljaren om du har tekniska frågor. Vi önskar dig stort lycka till med informationssökningen och hoppas på att du blir nöjd med ditt framtida inköp av en bra luftavfuktare.