Takboxar bäst i test

Oavsett om du kör en mindre sedan bil eller en stor SUV med mycket lastplats kan en takbox hjälpa dig och familjen i att underlätta packningen inför semestern.

Ni kan packa mer kläder och tillbehör, samtidigt som ni får ökad komfort. Vi har förståelse för att man oftast tar med sig mer packning och att lastutrymmet blir fullt. Det kan därför vara skönt med extra plats för saker som skidor, pjäxor, kläder eller vad ni nu vill ta med er på semestern.

Det finns många takboxar i olika storlekar och de passar olika bilar beroende på takräcke och andra saker. Tillverkarna har producerat nya varianter som är stilrena, stabila och mer säkra för 2023 än tidigare års modeller. Men om du inte har bra koll på marknaden kan vi underlätta för dig genom att visa vilka varianter som finns som vi rekommenderar själva.

Vi har nämligen testar över 20 lika takboxar över de senaste två åren. Vilken takbox du ska köpa kommer du få svar på om du likt oss är intresserade av de tekniska detaljerna. Eftersom att jag själv kör mycket bil och åker på bilsemester väldigt ofta har vi valt att lyfta de modeller som vi anser vara bäst i test.

Självklart ligger de i olika prisklasser men också olika storlekar så att det finns något för alla. Vi har även läst användaromdömen och gått igenom andra artiklar för att säkerställa att vårat bäst i test är unikt och uppdaterat, vilket den är.

Du hittar detaljerad information i våran köpguide av takbox. Längst ned hittar du en sammanfattning och frågor samt svar som kan vara bra att känna till innan du åker iväg på semestern med din nya takbox som du precis har köpt.

Takboxar bäst i test

1. Thule Force XT Alpine

En allsidig takbox som gör det möjligt att packa med sig allt man behöver på resan, samtidigt som den är lätt att montera och använda.

Med Thule Force XT kan du räkna med maximalt utnyttjande av utrymmet på taket, oavsett vilken bilmodell du har. Läs mer

2. Thule Motion XT XXL

Thules Motion XT XXL takbox är den ultimata lösningen för att transportera dina stora laster på ett säkert och effektivt sätt.

Med en imponerande stor lastkapacitet ger denna takbox dig den extra utrymme som du behöver för att ta med allt du behöver på resan. Läs mer

3. Calix H22

H22 från Calix är en avancerad takbox med modern design som har maximal flexibilitet för att tillgodose dina lastbehov.

Med en lastvolym på 500 liter och en längd på 225 cm, kan du enkelt transportera stora föremål och bagage utan att oroa dig för brist på utrymme. Läs mer

Köpguide: välja rätt takbox 2023

Att åka iväg på drömsemestern måste inte innebära att ni i familjen bokar dyra flygbiljetter och reser iväg till värmen. Det kan faktiskt vara så enkelt som att åka iväg till en annan stad eller ett annat land med bilen. Det är vad vi kallar personlig frihet och det bästa av allt är att ni själva styr tiderna ni reser och vill åka runt. Men att åka runt länge kräver bra med packning eftersom att ni på semestern behöver en hel del kläder och andra saker.

Då kan en takbox vara en intressant alternativ om ni redan har fullt i lastutrymmet med barnens kläder. En takbox är ett smidigt alternativ för att få plats med mer packning. Dessutom kostar den inte alltid mycket och det är en snygg pryl att ha på bilen. Frågar du mig höjer den verkligen utseendet på bilen till det bättre, men det tror jag är en smaksak.

Oavsett om du ska åka och campa eller åka längdåkning är en takbox viktig för långa resor. De är snygga, robusta, rymliga och ger dig en elegant lösning på ditt lagringsproblem.

Med det sagt är takboxar allt annat än enkla. Tvärtom, det finns en stor variation mellan olika typer av takboxar. En takbox är en betydande investering, och du vill alltså vara säker på att du får en av de bästa modellerna på marknaden och ett alternativ som är perfekt för dina specifika lagringsbehov.

En takbox passar väldigt bra både till camping, solsemester, skidsemester och andra viktiga resor som du behöver åka iväg på. Genom att välja ett bra och välkänt märke som Thule kan du få en snygg, stilren och säker montering på taket med plats för massa packning.

Ska du dessutom ta med dig cykeln behöver du köpa till en cykelhållare som vi tidigare har skrivit om.

Vilka fördelar finns det med en takbox?

En bra och prisvärd takbox kommer du ha nytta av i många år framöver. Du kan ha den på bilen och endast lasta på saker när du har ett behov av det, exempelvis vid dina resor. Annars är det bara att monter av den men låta räckena sitta kvar. Du kan förvara den i garaget eller inne i ett rum i huset beroende på var du har mest plats.

Fördelarna med en takbox är följande:

  • Extra utrymme
  • Prisvärd investering
  • Håller packningen säker och hel
  • Praktiskt montering
  • Enkel att använda
  • Många olika användningsområden

Vilka är nackdelarna med en takbox?

Det finns några nackdelar med att använda en takbox:

  • Kostar mycket
  • Påverkar bränsleförbrukningen

Hur vi testade takboxarna

När vi jämförde de 20 olika takboxarna fick vi testa de under olika perioder och på olika bilar för att få en jämn spridning av de olika varianterna. Vårat test av takboxar till bilen är Sveriges mest utvecklade test som innehåller flest punkter som vi testat på. Som bekräftelse på detta var det två takboxåterförsäljare som hörde av sig till oss och ville inkludera slutresultatet på deras webbplats. Nu kanske du undrar: Hur vet jag vilken takbox som passar min bil? Detta får du svar på längre ned. Först ska vi kolla på följande punkter som vi använde oss utav i vårat test:

Priset

Att köpa takbox har aldrig varit billigt och det kommer nog inte bli billigare i framtiden heller, inte i takt med att corona finns kvar i samhället och allt fler väljer att åka på bilsemester. Det krävs mycket packning och de flesta väljer då att köpa en bra takbox. En bra takbox kostar därefter vilket gör att priset ökar om du vill ha mycket kvalité och stor volym.

En bra takbox kostar i genomsnitt 5000 kr hos Autoexperten. Ska du ha en större storlek än standard eller fler funktioner behöver du öka din budget ett par tusen och gå upp i nästa prisklass som då har ett genomsnitt på ca 10 000 kr för takbox bäst i test.

Märke

Enligt oss finns det bara ett märke värt att nämna som bäst i test och det är Thule. Deras takboxar är otroligt professionella och Thule har en lång historia av att tillverka tillbehör till både bil, husbil och husvagn samt andra fordon. Allt ifrån cykelhållare till takluckor till husbil och andra saker som är värt att investera i, det ska du köpa från Thule. Då får du kvalitetsprodukter.

Kapacitet

Beroende på ditt behov finns det olika storlekar att köpa och allt beror på hur stor plånbok du har, eller ja, hur mycket pengar du har i plånboken. Thule har fyra storlekar. De ligger på en lastkapacitet på 300 upp till 610 liter. Vanligtvis räcker det med en lastkapacitet på 400 liter för normal packning.

Vikt

Det kan vara bra att tänka på vad din takbox får väga, men detta ska inte begränsa dig från att köpa en större modell bara för att den som är mindre väger mindre. Dagens moderna bilar har väldigt robusta takkonstruktioner vilket gör att de klarar mycket vikt och eftersom att takboxen är konstruerad på sättet att den genom takräcket den vilar på, fördelar vikten jämnt över bilens tak, behöver du inte oroa dig för vikten.

Lastvikt

Detta är en viktigare aspekt som vi tog hänsyn till när vi monterade de olika takboxarna som vi sedan lastade på saker i. Generellt kommer lastvikten skilja sig åt när du väljer en större takbox men det beror lite på hur smart du packar.

En prisvärd takbox har en maxlast på 75 kg. Detta motsvarar en volym på ca 600 liter. För många låter detta som mycket men underskatta aldrig hur mycket packning du och familjen tar med dig.

Öppningen

En bra takbox ska öppnas på ett enkelt och ergonomiskt sätt för att du enkelt ska kunna lasta på och lasta av dina tillbehör och packning. Jag har testat Thules modeller som går att öppna från båda sidorna vilket är smidigt. Det finns också varianter som öppnas uppåt. Tänk dock på att inte stå under en takbalk när du ska öppna en sådan variant då det är en risk att den slår i vilket skadar takboxen.

Längd

Beroende på vad du ska ha i takboxen kan längden var en avgörande faktor. Ska du på skidsemester behöver du en längre box. Ska du på en solsemester behöver du inte köpa en lång takbox.

Bredd

Det är din packning som avgör hur bred din takbox ska vara. Ska du dessutom frakta andra saker på taket som en cykel måste du räkna med att takboxen inte ska slå i cykelhållaren, då kan en smal takbox vara ett bra alternativ.

Höjd

Höjden är viktigt om du ska parkera i ditt garage eller köra under mindre broar. Du vill inte slå i takboxen i taket i garaget och riskera att få massa rester på bilen som sedan skadar lacken på bilen. De flesta har en höjd på ca 40-50 cm.

Säkerhet

Att låsa din takbox är viktig när du parkera bilen. Att lägga mycket pengar på en takbox till din bil utan att tänka på säkerhet och lås är lika med att slösa pengar. Håll dina ägodelar och packning säker när du är ifrån bilen. Ha inga värdesaker i varken bilen eller takboxen.

Extra funktioner

Många takboxar fyller en funktion och det är att ge dig lastutrymme inför din bilsemester. Sen är det inte mycket mer än så. Dock är det inte fallet med Thule. De erbjuder en rad olika extrafunktioner som slide-lock system och fäste för snabb installation och montering.

Färg

Det finns takboxar i olika färger. Du kanske tycker att detta är oväsentligt men det är faktiskt många som letar efter en box som ska vara i bilens färg. Letar du till exempel en takbox till BMW, Audi eller Volvo? Då får du kolla på svart eller grå färg eftersom dessa bilar till största del producerar i dessa färger.

Thule tillverkar takboxar i matt-färg och glossy som är skinande.

Andra tillverkare använder vanlig färg.

Vattentålighet

En annan punkt som vi testade på är vattentåligheten. Jag skulle vilja påstå att dagens moderna takboxar är vattentåliga och klarar mycket hårt väder som vind och blåst. För säkerhets skull kan det vara bra att läsa produktinformationen innan du gör ett köp.

Bränsleförbrukning

Något som många tillverkare och återförsäljare av takboxar inte nämner är själva bränsleförbrukningen och hur takboxen påverkar detta. Efter att ha kört ca 100 mil utan takbox landade jag på en genomsnittsförbrukning på ca 0.75 liter per mil med en Volvo D4-motor. När jag monterade fast takboxen och körde söderut med packning landade jag på en genomsnittsförbrukning på ca 0.85 liter per mil. Detta är en ökning med ca 1 dl eller 13% i bränsleförbrukning och då höll jag samma hastighet.

Rengöring

Vi kollade på hur enkelt det är att rengöra en takbox. Eftersom att den ligger mitt på biltaket kan det vara svårt att komma åt den.

Ska du använda en borste med schampo? Kolla först att takboxen klarar av detta.

Att tänka på vid köp av takbox

När du har hittat den takbox som passar din bil och dina behov, oavsett om du kör en Volvo, BMW, Audi, Passat eller Mercdes eller en annan bil, kan det vara värt att tänka en gång till för att göra rätt köp från början. Då slipper du krångla med retur och liknande. Alla som köper en en takbox vill ha den levererar direkt så att de kan montera den på bilen och göra den redo inför semestern utan krångel. Dock är det inte alltid lika lätt eftersom ett sådant köp kräver flera dagars genomtänkande.

Vi tycker dock att det finns några faktorer som sticker ut mest och dessa bör man definitivt att tänka på vid köp av takbox.

  • Pris
  • Maxlaxt
  • Längd

Dessa tre faktorer är de viktigaste faktorerna. Självklart behöver du inte testa en takbox på massa punkter som vi gjorde men punkterna som du hittar längre upp i artikel var nödvändiga för oss att testa takboxen på för att kunna sammanställa en lista på marknadens bästa varianter för dig som konsument.

Sedan finns det andra saker att tänka på också, ska du exempelvis köpa takbox på firman eller företaget? Hur ska du göra om du flyttar över extrautrustningen till en annan bil? Dessa frågor kan vara bra att tänka på innan du beställer hem en dyr variant.

Montera din takbox själv

Det är faktiskt enkelt att montera en takbox eftersom du får instruktioner som du följer. Beroende på vilken bil du har och vilka takräcken som finns, är det bara att montera takboxen ovanpå räcken. Försök att placera själva boxen i mitten på taket för att skapa en jämn belastning.

Tänk på att inte placera takboxen för långt bak för då kan bagageluckan slå i när du öppnar den. Det finns en bra video att kolla på om du är osäker kring montering och installation av takbox:

Vilka tillbehör finns det till takbox?

Det finns många tillbehör som exempelvis externa lås, gasfjädrar, packningsväskor och andra saker.

Att köpa takbox till bilen på nätet

Det är faktiskt ingen skillnad alls på att handla takbox på nätet jämfört med att göra det i butiker som Biltema och Jula. Du kanske undrar varför då? Jo, för när du är i butik ser du oftast ett exemplar. Om du väljer att köpa en takbox på firman kan du göra det på nätet enkelt. Du behöver inte besöka Bilia eller andra anläggningar för att få råd och hjälp, även om det kan vara bra vid vissa tillfällen. Tänk dock på att det oftast står säljare där som vill sälja produkter, och ibland kanske du inte har ett behov av saker som de rekommenderar.

När du handlar på nätet har du möjlighet till att köpa hem produkten och du har oftast rätt till öppet köp i 14 dagar. Lokala regler kan förekomma beroende på vilken nätbutik du väljer så kolla upp detta innan ditt köp. Om du är osäker kan du alltid klicka dig in på någon av de takboxar som vi har listat och därefter prata med butikens kundtjänst.

Att handla på nätet har andra fördelar som innebär att du inte behöver åka ut till butik. Du sparar tid och pengar och dessutom är det oftast fri frakt vid köp av dessa produkter. Du har även möjlighet till att göra delbetalningar om nätbutiken har Klarna eller Svea som betalningsmetod, vilket är smidigt och användarvänligt. Då får du pengar över till semestern som du kan lägga på annat.

Tänk på detta vid användning av takbox

Beroende på vilken bil du har och hur stor den är, om det är sedan, kombi, SUV eller coupé, kan du behöva tänka på flera saker när du använder din takbox. Dessa tips och råd är generella. Om du behöver ytterligare tips och råd ska du läsa instruktionsboken eller kolla YouTube.

  • Säkra takboxen genom att montera den korrekt på takräcken.
  • Följ instruktionerna som medföljer.
  • Använd rätt lasthållare, alltså den som passar din bil.
  • Lasta jämnt och försiktigt för att undvika att du repar bilens lack.
  • Lås och säkra lasten.

När du har gjort följande ska du definitivt ta en provtur med bilen och om det är möjligt, ska du under kontrollerade former göra ett par kraftiga inbromsningar. Kolla i backspegeln och använd alla speglar till din hjälp.

Förläng livslängden på din takbox

Genom att ta hand om din takbox förlänger du livslängden på den produkt som kostar mest som sitter på utsidan av bilen. Dessutom gör du takboxen säkrare och enklare att använda när den underhålls.

Du kan exempelvis se till att inte använda rengöringsmedel och tvättmedel på takboxen eftersom att det skadar det yttre lagret. Om du vill smörja vissa delar kan du använda en fuktig trasa med lite WD-40.

När du ska tvätta bilen bör du ta av takboxen. Detta är extra viktigt att göra om du kör maskintvätt så att inga delar skadas.

Är begagnade takboxar ett alternativ?

Det tycker vi inte. En begagnad takbox är precis som namnet säger, en begagnad och gammal takbox. Låt dig inte hamna i fällan där du tror att några tusenlappar för en gammal takbox på blocket är ett bra pris. För det priset kan du få Thules billigaste varianter eller en takbox som är universal.

Att hyra takbox

Ett bra alternativ som många tror på är att hyra takbox. När du hyr en takbox behöver du inte tänka på att betala mycket på en gång för att köpa en in modell som du sedan kanske säljer efter din bilsemester. Men hur ofta gör man det ändå? Är det verkligen bättre att hyra än att köpa? Jag personligen skulle inte hyra takbox i Göteborg eller Malmö om jag inte hade ett behov av det. Dels kostar det mer än att köpa om du hyr flera gånger, och dessutom är det inte säkert att du kan få med all packning du behöver.

Varför bli begränsad av att hyra? En bra takbox kostar några tusenlappar och betalar sig själv igen redan efter de första milen på semestern.

Sammanfattning

Vi hoppas verkligen att vår köpguide av takbox bäst i test mötte dina förväntningar och att denna artikel har kunnat vara vägledande i valet av en bra takbox. Oavsett om du letar efter en liten eller stor takbox vill vi rekommendera dig de som vi anser är bäst i test och som passar dina behov. De ska passa dina behov även om det är  skidsemester, camping eller solsemester som du åker på mest. Det viktigaste är att den passar din budget och att den är säker. Sedan går det alltid att köpa till olika tillbehör om behovet skulle finnas för detta.

Om du har frågor om bra takboxar eller recensioner, kan du alltid kolla YouTube för mer information eller klicka här för att hitta mer information och läsa om olika produkter.

Frågor och svar

  1. Vilken takbox är bäst i test?
    Thule. Deras olika varianter är värda att utse till bäst i test.
  2. Är det värt att investera i en dyr takbox?
    Självklart är det värt att göra det. Dyrare takboxar håller mer och de är oftast större vilket gör att du inte behöver bli begränsad när det gäller packning inför semestern.
  3. Vilken placering är bäst?
    Placera takboxen så att fronten ligger fram mot bilens motorhuv i den riktning bilen åker.
  4. Var kan man köpa en takbox?
    På nätet, genom att hitta marknadens bästa varianter som vi hänvisar till.
  5. Kan en takbox påverka din bilförsäkring?
    Innan du åker utomlands är det alltid bra att prata med försäkringsbolaget. En Takbox kan påverka din bilförsäkring men det är bäst att kolla upp detta själv.
  6. Påverkar en takbox bränsleförbrukningen?
    Ja, det gör den, men skillnaden är minimal och inte värd att tänka på eftersom fördelen väger mer än den lilla ökningen i bränsleförbrukning.
  7. Kan man ha en takbox på en bil utrustad med taklucka eller panoramatak?
    Ja, men din bil kan börja varna för att något inte är korrekt. Den generella rekommendationen är att undvika takbox på bilar utrustade med panorama.
  8. Passar de bäst på en sedan eller kombi?
    En bra takbox passar på de flesta bilar oavsett biltyp som sedan, kombi, SUV och liknande.