Cykelhållare bäst i test

För många cykelentusiaster är det viktigt att kunna transportera cyklarna på rätt sätt oavsett om man har en vanlig bil, husvagn eller husbil. Även om du skulle ha en bil utan dragkrok finns det flera cykelhållare för att du på ett enkelt och säkert sätt ska kunna transportera cyklar. Det finns faktiskt cykelhållare bäst i test som man kan montera på taket istället för på dragkroken eller bakluckan.

Vi har gått igenom många olika tester och omdömen som riktiga kunder lagt på marknadens bästa cykelhållare. Informationen är sammanställd till denna artikel där vi börjar med att lista de allra bästa modellerna som har fått flest rekommendationer.

Efter sammanställningen går vi igenom en köpguide så att du kan känna dig trygg och veta vad du ska tänka på i ditt köp. Längre ned kan du läsa om tips och råd men du kan också få svar på de allra flesta frågor som berör bra cykelhållare. Du får även tips på montering och installation.

Köpguide för bästa cykelhållaren

Cykelhållare bäst i test

För dig som vill transportera en eller flera cyklar kan cykelhållaren underlätta vardagen väldigt mycket. Du slipper trängas med att få plats med cykeln i bilen och du slipper att
ta loss delar och montera ned den. Detta är kanske enkelt att göra om du ha en liten cykel men med rätt cykelhållare slipper du huvudvärken. Beroende på vilken modell
så finns det möjlighet att transportera en upp till fyra olika cyklar samtidigt.

Det finns olika skäl till varför man ska ta med sig sin cykel. Det kan helt enkelt vara så att du gillar att cykla eller tänker att du vill variera bilkörandet med cykling. Men utöver varför du ska ha en cykelhållare behöver du tänka på andra saker, som säkerhet och montering. Du måste se till att cykeln eller cyklarna är säkra och håller sig under hela färden. Det finns också olika tester som görs för att säkerställa att cykelhållaren klarar av alla säkerhetskrav. Det är inte att alla cykelhållare alltid klarar av alla tester. Vår rekommendation blir att du som konsument bör läsa produktbeskrivningarna på respektive produkts webbplats för att se hur säkerheten ligger till.

Är den cykelhållaren du ska köpa enkel att använda? Går det att plocka loss och förvara när den inte används? Vi förstår att det kan vara svårt att hitta rätt cykelhållare som dessutom gör jobbet bra men som samtidigt är säker. Många upplever det som svårt eftersom att köpa rätt cykelbehållare att det finns många olika på marknaden.

I samband med att du vill transportera cyklar tillkommer också ett ansvar. Du ansvarar för hela lasten och att den inte utgör fara för andra. Detta innebär att du alltid måste säkra cykelhållaren. Det är också viktigt att tänka på att lampor och registreringsskylt inte får täckas av cykelhållaren. Beroende på hur många cyklar du transporterar och hur stora cyklarna är kan detta vara ett problem. Därför kan det vara bra att köpa en bra cykelbehållare som har stöd för att transportera flera cyklar samtidigt så att du slipper bekymret. Det finns väldigt många bra märken för detta.

Är Thule cykelhållare bäst?

Det beror helt enkelt på vilken typ av cykelhållare du är ute efter och din budget. Oavsett om du behöver du en cykelhållare som du monterar på dragkroken, en takmonterad cykelhållar eller en cykelhållare för bagageutrymme, så har Thule många bra lösningar.

Om du ska transportera flera cyklar har Thule cykelhållare störd för 4 cyklar. Detta kommer man väldigt långt med. Om cyklarna väger mycket  eller är elcyklar kan du med fördel välja rätt cykelhållare för dragkroken. Har du däremot tävlingscyklar kan det passa bättre med en takmonterad cykelhållare då det lämpar sig bäst. Men om det skulle vara så att du kör en bil
utan dragkrok kan du faktiskt montera cyklarna på bagageluckan.

Det finns dock andra märken som är bra och som klassas som bäst i test men det beror lite på din plånbok och vad du är ute efter. En dyrare cykelhållare bör hålla bättre och komma i bättre kvalitet vilket gör att den är säkrare. Dock vill vi ändå rekommendera Thule eftersom de har många bra tillbehör. Det finns dock andra märken som är minst lika bra och i vårat test har vi kommit fram till olika modeller vilket gör att du som besökare enkelt ska kunna välja den variant som passar dig bäst.

Olika modeller av cykelhållare

Som vi har nämnt ovan finns det några vanliga typer av cykelhållare. Vad ska cykelhållaren användas för, alltså i vilket syfte? Vad har du för behov? Vad har du för bil? Kommer du att vilja ha cyklarna på taket, bagageluckan eller ska de hänga på dragkroken? Dessa frågor ska du kunna svara på eftersom det blir enklare att välja rätt variant.

Det som också spelar stor roll är din budget. Hur mycket ska du lägga på rätt cykelhållare? Det finns olika modeller och de kostar olika. Om du går upp i pris och kollar på premiummärken kommer du få en stabil och säker hållare. Dock innebär inte alltid högre pris att det är bättre kvalitet. Däremot kan du tänka dig att den perfekta cykelhållaren ger dig möjlighet att montera cykeln och ta med den på semestern eller utflykten, enkelt och smidigt.

De olika modellerna har för och nackdelar. Om du jämför olika varianter kommer du snabbt inse att du hittar en favoritmodell som du säkert skulle vilja veta mer om.

Cykelhållare för dragkrok
Detta är den vanligaste modellen. Det finns olika utföranden men den liknar en sax och sätter sig på dragkroken. De är oftast billiga och enkla att använda, samt att de inte tar mycket plats vid förvaring.

Du ska använd en cykelhållare för dragkrok om följande passar in bra:

  • Du har en dragkrok och kulvikten klarar av trycket
  • Du behöver inte bagageutrymmet
  • Du vill enkelt sätta på och ta av cyklar

Cykelhållare på taket
Denna variant är väldigt vanlig och prisvärd. De kostar inte mycket i inköpspris och är enkla att montera. Oftast kan du lasta på fyra cyklar samtidigt och cykeln kan sitta på taket utan att du behöver ta av cyklarna. Du kan dessutom transportera större cyklar utan bekymmer.

Detta passar dig som:

  • Har ett takräcke men inte dragkrok
  • Ont om bagageutrymme

Nackdelarna är att det kan vara jobbigt att lyfta en cykel som vägar mycket. Du får också ökad luftmotstånd vilket gör att bränsleförbrukningen kan öka. Du måste också tänka en gång till på takhöjden innan du kör in i olika garage så att cykeln inte slår i och ramlar ned och repar bilen.

Cykelhållare på bagageluckan
Om du inte har en dragkrok eller takräcke så ska du definitivt kolla över möjligheten att köpa en cykelhållare för bagageluckan.
Med denna variant kan du transportera upp till tre cyklar.

Du ska använda denna variant om:
– Takräcke eller dragkrok inte finns
– Du vill ha ett billigt alternativ

Nackdelen är att du måste kolla av så att cykelhållaren är stark nog att klara av cyklarna du lastar på. Du behöver också se till att hållaren sitter fast ordentligt.

Hur montera cykelhållaren?

Beroende på vilken cykelhållare du köper kommer det till olika instruktioner samt fästanordning. Vi har valt att kolla igenom de vanligaste typerna av cykelhållare och hur du monterar dessa. Det kan dock alltid vara en bra rekommendation att läsa igenom produktbeskrivningen och medföljande instruktioner. Om du är osäker kan du alltid vända dig till butiken du köpte cykelhållaren ifrån eller kolla på YouTube. Där finns det videos som visar hur en montering går till.

Cykelhållare för dragkrok

Den allra vanligaste monteringen är cykelhållare för dragkrok. Du har säkert sett bilar, husvagnar och husbilar som har cyklar monterade där bak. Detta beror på att cykelhållaren i detta läge är stabil och det är ganska enkelt att fästa cyklarna samtidigt som de inte tar utrymme. Du kan alltså köra under en mindre bro utan att cykeln skulle slå i eftersom cyklarna sitter där bak och inte på taket. Det finns också många olika varianter i olika prisklasser. Nedan följer en monteringsbeskrivning. Den kan dock skilja från den modell som du tänker köpa.

1. Sätta fast cykelhållaren på dragkroken
Först behöver du veta vad du har för dragkrok och kulvikt. Fäst fast cykelhållaren på kulan och försök att se till så att den inte ligger ostabilt. Den ska heller inte ligga snett så det kan vara värt att använda dig av vattenpass om du är osäker.

2. Säkra cykelhållaren
Om du känner att cykelhållaren inte är fast och att den är lite skakig är det bara att spänna fast den korrekt. Säkra den så att den inte lutar eller böjs när du lastar på med en eller flera cyklar.

3. Testa att lasta på cykeln
Först behöver du se till att fälla ut hållaren som du annars ska fälla in när den inte används. De måste vara skruvade ordentligt. Därefter lastar du på cykeln. Fäst cykeln i ramen så att den inte rör på sig.

4. Säkra lasten
Se till att cyklarna är ordentligt fastspända. Styret ska vara fastlåst och detta är för att den under färd inte ska komma i kontakt med bakluckan och orsaka repor eller liknande. Vi rekommenderar att man säkrar lasten, åker ut och kör lite och testar att kolla så att allting sitter fast. Det kan vara bra att göra en eller två inbromsningar under kontrollerade former för att säkerställa att cyklarna inte rör på sig.

Montera cykelhållare på bakluckan

Detta är inte den vanligaste metoden men det förekommer och oftast är det vanligast på bilar som inte har en dragkrok. Genom att använda cykelhållaren och spännband kan du sätta fast cykelhållaren på ett stadigt sätt i cykelhållaren.

Man kan också argumentera för att det är ett bättre alternativ att montera cykelhållaren på taket men det krävs lite mer kunskap. Dessutom ökar takhöjden vilket gör att du kanske inte kan köra in i garaget där hemma eller i andra utrymmen med lägre takhöjd.  Dock kan det vara bra att känna till att även om det låter enkelt att montera en cykelhållare på bakluckan medföljer ett par konsekvenser. Exempelvis kommer du dölja registreringsskylt och beroende på hur stor cykeln är kan den även dölja lampor och liknande. Detta måste du lösa genom att använda en extra registreringsskylt och koppla på ljus. Det kan även komma smuts på cykeln beroende på placeringen.

Att montera en cykelhållare på bilar som har en spoiler eller liknande är inte ett bra alternativ. Tänk även på att ta bort vattenflaskor, cykelväskor samt extra lampor på cykeln som hänger löst. Om du är osäker på stabiliteten är det bra att köra ett par minuter med bilen samtidigt som du under bra former genomför ett par bromsningar. Innan du bromsar hårt kan du kolla omgivningen så att du inte hindrar trafiken eller liknande.

Montera cykelhållare på taket

Det är faktiskt vanligt att många väljer att lägga cyklarna på taket. Det som krävs är att man antingen har en Thule cykelhållare eller en annan modell som man enkelt kan montera på taket. Fördelarna med att ha cykeln på biltaket är många. Du får en viss stabilitet då du har bakluckan fri och kan se bilar bakom dig. Dessutom behöver du inte låsa bagageluckan utan kan komma in där som vanligt. Med andra ord är detta väldigt smidigt och fördelaktigt.

Detta är ett alternativ som passar dig som inte har en dragkrok. Men det kan också vara så att din bil har dragkrok men du har redan takräcken som har bra fäste som du kan fästa cykelhållaren i. Cykelhållaren har spännen som sätts i takräcket och att sätta på och ta av cykeln är enkel.

Nackdelen med att ha cykelhållare på taket är att du inte kan köra in i garaget där hemma för då slår cyklarna i taket. Har du en dyr cykel kan det svida mycket mer än om du har en vanlig cykel för någon tusenlapp.

Vi har valt att skriva en generell monteringsanvisning men självklart ska du följa de anvisningar och rekommendationer från produkttillverkaren då olika modeller har olika monteringstillbehör som medföljer.

1. Montera cykelhållaren
Montera den på takräcken. Den ska sitta rakt och vara centrerad för att du då minskar eventuell luftmostånd.

2. Att spänna fast cykelhållaren
Spänn fast den ordentligt med alla klämmor som medföljer. Spännband kan också vara till hjälp.

3. Testa att montera cykeln.
Ta loss allt som hänger på cykeln, som exempelvis cykelväskor, vattenflaskor, cykelkorg, pump och annat. Sätt cykeln på hållaren.
Var försiktig så att du inte tappar cykeln på dig själv eller bilen.

4. Fäst cykeln
Den ska fästas i ramen så att den inte rör på sig under färd.

5. Testa cykelhållaren
Åk ut och kör en sväng. Kolla så att cykeln sitter stadigt och att den inte rör på sig.

Tänk på att testa och dubbelkolla så att cyklarna sitter fast ordentligt. Du vill inte åka ut på motorvägen bara för att inse att cyklarna sitter löst eller är ostabila. Då kan det vara bra att kontrollera detta innan.

När du har en cykelhållare på takräcket och har lastat på flera cyklar kommer luftmotståndet att öka. Detta är inte dåligt mot cyklarna i sig men det är rekommenderat att man inte ska ha lösa delar på cykeln som kan flyga av. Dessutom kan din bränsleförbrukning öka lite grann men det är inget som är märkbart egentligen. Värt att känna till är att det oftast är cyklar för motion och tävling som man monterar fast på taket.

Viktigt att montera cykelhållaren på rätt sätt

Det är väldigt viktigt att montera cykelhållaren på det sättet som är rätt. Beroende på om det är montering på taket eller på dragkroken eller bakluckan måste du följa produktanvisningarna som medföljer. Du behöver också tänka på att inte dölja registreringsskylten eller lampor och liknande. Om du inte lyckas komma åt problemet utan är tvungen att placera cykelhållaren så att registreringsskylten täcks, då kan du beställa en extra skylt från trafikverket.  Tänk dock på att denna skylt bör monteras ordentligt så att den sitter fast hårt och klarar av att sitta kvar oavsett om du kör på gångvägar eller motorvägar.

Att beställa en skylt går enkelt till. Det är bar att beställa online eller ringa in och berätta varför du behöver en ny skylt. Förr var det mycket svårare eftersom det fanns ett krav på att de gamla skyltarna måste vara obrukbara eller förstörda innan du kunde få beställa nya.

Något man måste tänka på är att dragkroken har en maxvikt. Det är det som i instruktionsboken benämns som kultryck. Kultrycket ligger på allt mellan 50 till 100 kg. Tänk därför över placeringen av cykelhållaren och se över vikten på cyklarna.

Vanliga cyklar lär enkla att montera men elcyklar som väger mer och är tyngre kan vara lite svårare att montera. Se därför till att göra detta i lugn och ro och spänn därefter fast allt ordentligt. Efter ett par mils körning kan det vara bra att stanna när du får tillfälle, för att kolla till att cyklarna sitter fint och stadigt.