Är du på jakt efter en äggkläckningsmaskin som vänder dina ägg regelbundet och automatisk utan att du behöver göra något själv? Då har du kommit helt rätt. När du kollar på en bra äggkläckare kollar du efter många funktioner som exempelvis automatisk kontroll av temperatur och luftfuktighet.
Äggkläckningsmaskin bäst i test 2023
1. Äggkläckningsmaskin Brinsea Ovation 28 Advance

Medelstor äggkläckare med automatisk vändning av äggen och digital display för temperaturen och fuktigheten. Perfekt för nybörjaren!
Äggkläckningsmaskin Brinsea Ovation 28 Advance med automatisk vändning passar till 28 hönsägg, 48 fasanägg, 48 vaktelägg eller 28 ankägg.
Den lättanvända kläckaren är utrustad med transparent lock och digital display för temperaturen och fuktigheten.
Se bästa pris »2. Äggkläckningsmaskin Willab

Tystgående och lättanvänd äggkläckare med automatisk vändning av äggen och digital display för temperaturen och fuktigheten.
Äggkläckaren från Willab har en inbyggd LED ägglampa och passar till 22 hönsägg, 16-22 ankägg eller 22 fasanägg.
Vatten fylls på utvändigt.
Se bästa pris »3. Hethya äggkläckningsmaskin

Du kan enkelt lägga in alla ägg och låta den vända och vrida på äggen för att kläcka de när det är rätt läge.
Denna äggkläckningsmaskin har fått över 117 recensioner.
Se bästa pris »En äggkläckningsmaskin underlättar förstås mycket för dig eftersom du kan lägga mer tid på andra delar av arbetet istället för att hålla detaljkoll på produktion av kycklingar.
För dig som av ren slump kommit in på artikeln men som inte vet vad en äggkläckningsmaskin är kan vi kort berätta att det är en maskin som simulerar en hörna. Den ger äggen naturlig ruvning genom att ge äggen värme och korrekt luftfuktighet.
Egentligen är det bästa alternativet för en kyckling att växa upp i en hönsflock bland andra kycklingar, tuppar och hönor, på en fin utegård.
Dock har man inte tid för detta och ibland kan det vara så att man inte har en höna.Då kan ruvning genom en äggkläckningsmaskin komma bra till hands.
Köpguide: att köpa en äggkläckningsmaskin
En bra äggkläckningsmaskin simulerar kort och gott en höna. Den går ut på ruvning och kläckning av ägg i massproduktion vilket ger dig fler ägg. De ägg som du väljer att lägga i maskinen förblir varma eftersom luftfuktigheten liknar samma temperatur som hönans kroppstemperatur vilket är 38 grader.
Många använder äggkläckningsmaskiner för hobbybruk vilket är en växande trend som vuxit i takt med corona eftersom fler arbetar hemma och vill vara försörjande ute på sina gårdar. Maskinerna passar både kycklingägg, hönsägg men också andra ägg som exempelvis gåsägg och ankägg.
Har du svårt att bestämma dig för vilken modell du ska köpa för dina ägg? Låt din budget och behov styra. Vi har testat de populäraste maskinerna som kläcker ägg på bästa sätt utifrån våra förvalda kriterier. Vi är nöjda med resultatet och rekommenderar starkt Willab och Brinesas maskiner.
Olika sorters äggkläckningsmaskiner
Även om man inte kan tro det finns det faktiskt olika sorters äggkläckningsmaskiner. Det som skiljer de åt är funktionalitet och vad de kan producera för slutresultat. Oftast är det priset som skiljer de åt vilket gör att du behöver tänka igenom ditt köp innan du klickar hem favoriten.
Manuell äggkläckningsmaskin, är den bra?
En manuell maskin är oftast ett billigare alternativ och passar dig som har tid att vända äggen själv för hand. Du måste alltså öppna maskinen ca tre gånger om dagen och vända samtliga ägg vilket kan vara ett irriterande moment.
Har du inte många ägg ska du välja en manuell äggkläckningsmaskin.
Helautomatisk äggkläckningsmaskin, det mest prisvärda alternativet
Alla ägg kräver i snitt vändning minst tre gånger per dag från ruvning till att äggen kläcks. Med helautomatisk mekanism sköter maskinen vändningen och du behöver inte öppna den och vända alla ägg för hand. Har du en stor äggproduktion och arbetar själv på bården ska du definitivt överväga detta alternativ.
Att tänka på vid köp av äggkläckningsmaskin
- Sker vändningen automatiskt eller manuellt?
Som vi nämnde ovan är det bra att satsa på att köpa en helautomatisk äggkläcknigsmaskin som vänder äggen själv. Du slipper
att hålla koll på detta och kan ägna din tid åt att göra roligare saker. - Hur många ägg får plats?
Detta beror på ditt behov. Som hönsägare har du kanske många ägg som du vill ruva och om vi får välja själv tycker vi att du ska köpa en äggkläckare med stör för minst 10 ägg. Detta ger äggen bra cirkulation av fukt, värme och utrymme. - Vilket pris är rimligt?
En bra äggkläckare kostar pengar. Det är ingen idé att köpa en billigare variant bara för att ett billigt pris lockar. Det kommer att sluta
med att du får betala mer i längden vilket är tråkigt och detta innebär att du behöver göra två köp. - Extra funktioner
Det finns många extra funktioner att tänka på som exempelvis timer och larm. Detta påminner dig om när äggen ska vändas eller luftas. - Garantier
Detta innebär extra trygghet för dig. Köper du en äggkläckningsmaskin vill du inte att den ska gå sönder men vid fel som uppstod i fabriken kan du använda garantin. - Märke
Tänk inte på att välja märke för stunden, utan för det långsiktiga. Detta gäller om du dessutom behöver köpa reservdelar och andra tillbehör i framtiden. Willab och Brinsea är att rekommendera.
Fördelarna med att använda en äggkläckningsmaskin istället för höns
Om du vill skala upp verksamheten ordentligt och producera massa ägg snabbt ska du definitivt köra en helautomatisk process i gården. Det är inte säkert att du får större chans att öka antalet kycklingar genom äggkläckningsmaskinen jämfört med vanlig uppfödning.
Har du höns från innan kan du låta de passa dina nykläckta kycklingar. De får en uppväxt i sin rätta natur. Du kan då lägga kycklingarna under hönan på natten. Välj dock en höna som är van vid kycklingar. På morgonen kan du se att hon tar hand om de.
Plocka regelbundet upp kycklingarna med händer för att vänja de vid människokontakt.
Är det enkelt att använda en äggkläckare?
En övervägande faktor när du väljer äggkläckningsmaskin är användarvänligheten. Många märken på marknaden skryter högt med att deras maskiner är enkla att använda och att de är problemfria. Detta får dig som konsument tänka att köpa deras maskiner men du får tänka en gång till innan köp.
Äggkläckningsmaskiner är inte alls svåra att använda men om du aldrig har använt de innan kan det vara svårt att förstå hur de fungerar. Läs alltid instruktionsmanualen som följer med produkten. Sedan kan det vara bra att testa maskinen innan du börjar produktionen av kycklingar. Kolla så att du kan justera luftfuktighet, temperatur och äggets vridning.
Om du är osäker på användningen kan du kolla videon:
Tvätta äggen eller inte?
Ägg som ska kläckas bör inte tvättas eftersom de har en naturlig beläggning som ligger på skalet som inte får tvättas bort. Är ägget väldigt smutsigt kan du använda en trasa för att ta bort smuts. Du får dock inte inkubera för smutsiga ägg eftersom det finns risk för att infektionen ska spridas med hjälp av värmen och luftfuktigheten.
Är du osäker på hur du ska göra kan du använda två äggkläckningsmaskiner där ena är avsedd för rena ägg och den andra för smutsiga ägg.
När startar äggkläckningsprocessen?
Du märker den när kycklingen börjar pipa. Det är en slags signal och efter ett dygn märker du att kycklingarna knäcker sig ur skalet genom ett litet hål som blir allt större. Hela processen går på ca 2 dagar men egentligen kan den ta kortare tid.
Hur lång tid tar själva processen?
Den tar i snitt ca 21 dagar för äggen att kläckas. En äggkläckningsmaskin som är bäst i test hjälper processen.
Kan man öppna maskinen under kläckningsprocessen?
Nej, det kan man inte. Tekniskt sett är det möjligt men det finns ingen vettig tanke bakom detta. Om man öppnar maskinen skadar man processen eftersom äggen utsätts för yttertemperatur vilket skadar både skalet och innehållet.
Rätt temperatur och luftfuktighet
Temperaturen bör vara 38 grader vilket motsvarar kroppstemperaturen i hönsen. Om temperaturen är lägre eller högre är det inget bra och kläckningsprocessen misslyckas. Luftfuktigheten bör ligga på 35% de första veckorna. När ruvningstiden börjar närma sig slutet bör luftfuktigheten höjas en aning till 55%. Detta gör att kycklingarna kan få hål på skalet som de kommer ut i.

Alexander är vår teknikexpert som har granskat produkter under de senaste sju åren. Hans förståelse för varumärken och teknik ger en unik inblick i dagens produkter. Hans breda expertis gör honom till en nyckelresurs för de senaste toppprodukterna inom alla kategorier.