Pulsklocka bäst i test

Oavsett om du tränar hårt, eller bara vill kolla och stämma av din puls, ska du ha en pulsklocka bäst i test, eller smart träningsklocka som det också heter. Detta är den bästa klockan du kan tänka dig även om du inte tränar hela tiden eller regelbundet.

Dessutom finns det många saker du kan göra med pulsklockan. Du kan mäta hjärtfrekvensen samt ett par andra saker vilket passar både elitidrottare, motionärer, pensionärer och äldre men även yngre. Pulsklockan är mångsidig och beroende på vilket behov du har finns det olika varianter som skulle kunna passa dig bäst. Det kan därför vara bra att välja rätt modell och köpa något du kan ha nytta av länge.

För att du ska välja den bästa träningsklockan har vi gått igenom flera olika tester samt kundrecensioner. Vi har granskat marknaden för att hitta de som utsetts till bäst i test. I vårat egna test har vi kollat på en rad olika faktorer som du läser mer om i köpguiden. Vårat test är helt oberoende och bygger på saker som pris, egenskap, märke, användarvänlighet och andra faktorer.

Köpguide för pulsklocka bäst i test

Behöver du också köpa en pulsklocka men är osäker på vad som skulle passa dig bäst? Detta är helt förståeligt. Vi har kollat på flera olika träningsklockor som marknaden erbjuder. Allt ifrån billigare och enkla varianter till de som är mer avancerade med flera funktioner och som därmed kostar lite mer.

Vi har dock kommit fram till att oavsett vilket val du gör, finns det några saker som är gemensamt för alla typer av träningsklockor. Pulsklockan ska registrera data och ge dig information för att du ska kunna följa din puls, hjärtfrekvens samt andra saker. Detta ska i sin tur motivera dig till mer träning och motion, vilket är bra för din hälsa. Dessutom sparas all tid och mätvärden vilket gör att du över tid kan följa upp på ett enkelt sätt.

I detta test kollade vi på följande:

Pris

En pulsklocka bäst i test med många funktioner går på runt 800-1000 kr. Ska du köpa dyrare än så? Det rekommenderar inte vi på Produktlistan.se iallafall. Det finns många bra och prisvärda träningsklockor som inte är allt för dyra. Dessa kan du köpa och fortfarande få samma funktionalitet.

Funktioner

Antalet funktioner du ska ha är bra att tänka på, men låt dig inte begränsas. Vad som passar dig och dina behov idag kan ändras beroende på vilken träning du ska utföra.

Vattentålighet

Om du tränar mycket, även i regn och blöta miljöer kan det vara värt att titta på en träningsklocka som är vattentålig. Det brukar oftast vara de bästa alternativen till en bra pulsklocka om du önskar vattentålighet.

Märke

En personlig favorit är Denver. Det märket tillverkar otroligt bra och prisvärda pulsklockor. Jag tycker om deras design, funktionalitet samt priset vilket gör att det alltid är en av favoriter. Det är inget undantag för detta bäst i test, den har nämligen vunnit testet flera gånger om.

Design

Många som tränar kollar inte på design men det är också de som tröttnar snabbast på sin nya träningsklocka. Om du väljer en prisvärd träningsklocka kommer du snabbt märka att designen ser bättre ut jämfört med billigare varianter. Du kommer vara mer nöjd i det långa loppet.

Kundrecensioner

När vi på Produktlistan.se söker information, utvärderar alternativ och kollar igenom olika produkter, brukar vi även titta på antalet kundrecensioner. För oss är detta en viktig del i vårat test då det visar på om produkten faktiskt är populär eller inte.

I många fall när vi går igenom en träningsklocka bäst i test brukar vi kolla på om antalet recensioner överstiger 10. Detta visar på att klockan är populär.

Användarvänlighet

Pulsklockan ska framförallt vara enkel att använda. Det finns ingen idé med att ha en avancerad variant som bara förvirrar dig med olika värden och displayer. Köp därför något som är enkelt att använda. Detta är ett tips speciellt till äldre som vill ha en bra men pålitlig träningsklocka bäst i test.

Garantier

Även om en pulsklocka bäst i test används flitigt finns det risk för att den går sönder. Det kan vara en teknisk komponent i klockan som inte fungerar bra och om felet kan hänvisas till tillverkaren eller inköpsstället kan du använda din garanti. Så välj gärna ett märke som erbjuder bra garantier.

Vad är en pulsklocka?

Pulsklocka är en typ av klocka som förutom att visa din puls, också visar tiden men också andra saker. Den registrerar saker som kroppens hjärtfrekvens samt andra saker som du har nytta av att följa upp på under dagen.

Pulsklockan kan i många fall användas som en smart träningsklocka och kopplas till din mobiltelefon. Den synkar bäst med din tillverkares mobilapp. I iPhone har man något som heter hälsa. Kolla gärna att den du köper är kompatibel med din mobiltelefon. Om den inte är det kan du fortfarande köpa den, men det är mer att det är en bra och extra funktion att ha.

Vilken träningsklocka ska du välja?

När du ska välja träningsklocka kan det vara svårt. Utbudet är enormt och det finns många med snarlika funktioner. Även om priset skiljer sig åt är det viktigt att tänka på att det som passar dig bäst fungerar kanske inte lika bra för någon annan. Därför är det bra att inte tänka på klockans pris som den enda faktorn utan mer att alla funktioner tillsammans ska utgöra en bra träningsklocka.

Hittar du en klocka som kostar lite mer kan du köpa den om du anser att kvalitén på den är bättre. En billigare klocka är dock inte alltid sämre. Allt beror på hur avancerade funktioner det finns och om du ska använda den för löpning, motion eller gym.

Denver SW-510GREY är en typisk pulsklocka som funkar bra för träning och som du med största sannolikhet kommer att ha bra nytta av.

Träningsklockan passar olika träningstyper

Träningsklockan passar dig som både motionerar, går på powerwalk, cyklar, springer, gymmar, åker skidor och många andra olika andra träningstyper. Du är alltså inte begränsad och om du idag bara motionerar men i framtiden vill cykla eller gymma, kan du fortfarande använda din träningsklocka utan bekymmer.

Motion

Om du motionerar regelbundet och vill öka dina värden för att få bättre form eller bättre puls ska du använda en pulsklocka med HRM. Pulsklockan hjälper dig att hålla koll på din träning och motivera dig till mer motion vilket är bra.

Löpning

Det kan vara en bra idé om du löper ofta, att köpa en pulsklocka. Ska du börja springa mer och vill förbränna fett eller gå ned i vikt? Då kan det vara bra att kolla på en avancerad träningsklocka så att du kan ställa in fler värden för bättre uppföljning.

En dyrare pulsklocka tar med det viktigaste du skulle behöva för detta.

Viktminskning

Eftersom att viktminskning kan göras på flera olika sätt, bland annat genom promenader, aktivare träning och fasta, är det smart att följa upp på din hälsa. Saker som vikt, puls och hjärtfrekvens är det vanligaste som du bör ha koll på på vid vanlig viktminskning.

Vanlig viktminskning kan göras i olika former men om du cyklar eller tränar på gym, kan en bra träningsklocka hjälpa dig med HRM-övervakingen.

Viktiga funktioner i en pulsklocka

I avsnittet köpguide längre upp nämnde vi funktioner. Här nedan tänker vi i detalj gå igenom de vanligaste funktionerna men också de viktigaste som du ska ha i en pulsklocka.

 • Klocka
  Det är aldrig en klocka om den inte kan visa det enklaste som tid och datum.
 • Pulsmätning
  En pulsklocka ska ha pulsmätning. Så enkelt är det.
 • Samlad aktivitet
  Vanligtvis utför du många olika aktiviteter per dag. Vill du se ett snitt på antal förbrända kalorier, antal steg du gått? Då ska du ha denna funktionen.
 • Distans och hastighet
  Om du vill hålla koll på antal steg, hur länge du har sprungit, hur långt samt din hastighet i kilometer, ska du kolla på en som har denna funktionen.
 • Minnesfunktion
  Kan du spara tidigare mätvärden bör du göra det. Då kan du enklare följa upp på om det går bättre i din träning eller hur det ligger till.
 • Varvtid
  Om din klocka kan dela varven på kilometernivå slipper du göra detta själv.
 • Notiser
  En enkel påminnelse som berättar att det nu är dags att träna.
 • Kompass
  Många dyrare träningsklockor har en kompassfunktion eller navigation som det också heter.
 • Pulsmätning under vatten
  Om du ska simma behöver du ha en pulsklocka med pulsbälte. Kolla på exempelvis på Garmins HRM-TRI.

Funkar Apple Watch som en träningsklocka?

Smartklockor är som namnet antyder smarta. De funkar väldigt bra för dagliga uppgifter som att visa datum och tid. Men när det gäller pulsmätning, hjärtfrekvensmätning samt stegräkning kan den i vissa del vara opålitlig. Detta innebär att om du ändå ska köpa en riktig löparklocka gör du bäst i att köpa just en löparklocka.

En Apple Watch eller Samsung Watch funkar bra för att visa många saker men också för att fungera som en smart enhet. Men du behöver inte dessa funktioner om du bara ska träna. Då räcker det med en pulsklocka från Denver eller Garmin.

Det är inte något som säger att det är fel i att använda en Apple Watch för träning. Dock får du mer tillförlitlighet i en pulsklocka vilket många andra föredrar.

Sammanfattning

Att köpa en vanlig pulsklocka kan för många vara en utmaning. Ska du välja en smartwatch eller träningsklocka? Vad passar dig bäst när du vill ha få funktioner som stegräknare, pulsmätare men också hålla koll på hastighet och spara data?

Vi rekommenderar att du köper en pulsklocka bäst i test. Då får du det du önskar. Vill du ha fler möjligheter till att göra andra saker som att lyssna på musik, ta emot samtal och använda din klocka till mer? Då ska du välja en smartwatch. En Smartwatch kan nämligen mäta data kring din hälsa och puls, men för dig som vill följa upp på din träning är pulsklockan ett bättre val.

En pulsklocka behöver inte vara dyr. Det finns många fina och rekommenderade varianter som inte kostar mycket. Vi har kollat på flertalet olika varianter som vi utnämnt som bäst i test i denna köpguide.

Frågor och svar

 1. Vilken pulsklocka är bäst i test?
  Den bästa pulsklockan är från Denver.
 2. Kan man lita på pulsklockor?
  Ja, pulsklockor är tillförlitliga även om det inte är garanterat att det är korrekt mätning hela tiden.
 3. Vad kostar en bra pulsklocka?
  En pulsklocka kostar allt mellan 500 kr till 5000 kr.
 4. Kan jag använda en träningsklocka för att mäta puls?
  Träningsklockor går utmärkt att använda för att mäta puls och hjärtslag.