Ångstation bäst i test

Det är för de allra flesta utmanande att stryka kläder varje dag eller ett par gånger i veckan eftersom det är både tröttsamt och tidskrävande. Men det finns en lösning på detta problem – en ångstation som är bättre än ett vanligt strykjärn. Läs mer

Ångstation bäst i test 2024

1.Philips GC6842/30

Philips GC6842/30 (Bäst i test 2024)

Denna underbara ångstation från Philips ser till att jobbet blir gjort och är en klar favorit.

Ångtrycket ligger på 6 bar och med en konstant ånga på 120 gram per minut samt en vattenbehållare på 1,3 liter kan du ånga halva garderoben på en enda påfyllning.

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

2. Tefal Pro Express Protect GV9220E0

Tefal pro express ångstation bäst i test

Denna ångstation i röd färg har en kapacitet på 7.50 bar.

Den har konstant ånga på 135 g/min och är en klar favorit bland många konsumenter.

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

3. Philips PerfectCare Elite Silence GC9650

Philips PerfectCare Elite Silence GC9650

Philips PerfectCare Elite GC9650 är det ett av de bästa ångstrykjärnen på marknaden och kombinerar snabb uppvärmning och kraftfull ångproduktion för att hantera även de mest skrynkliga tygerna.

Den är också lätt att använda och underhålla, vilket gör den mycket populär.

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

5. Russell Hobbs 24440

Russell Hobbs 24440

Russell Hobbs 24440 är en utmärkt ångstation för dig som har en liten budget.

Den har en genomsnittlig effekt, men fungerar mycket bra med lätt skrynkliga plagg.

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

Köpguide – att välja rätt ångstation

Ångstation bäst i test

Det finns många olika sätt att stryka och ånga kläder. Man kan använda vanliga strykjärn men också ångstationer som är mer funktionella och kraftigare än vanliga steamers då de har större ångkapacitet vilket innebär att du enkelt kan stryka mer kläder under kortare tid.

Att välja en bra modell kan för många vara svårt men jag tycker inte att det är det om du följer våran guide. Vi hjälper dig att förstå skillnaderna som finns mellan olika typer av ångstationer. Vi listar bra saker att tänka på vid köp och jämför olika modeller så att du kan hitta rätt variant utan att lägga ned mycket tid på att gå runt och leta i butik.

Om du väljer rätt variant kommer du kunna stryka dina kläder på ett enklare sätt vilket innebär att du sparar tid och energi som du kan lägga på andra saker som är roligare.

Nedan kan du läsa om de punkter som vi tittade på när vi valde ut våran ångstation bäst i test för 2024 med tillhörande köpråd.

Pris

När det gäller pris ska du faktiskt överväga mängden kläder du behöver stryka jämfört med vad du vill betala för att göra vardagen enklare med skrynkelfria kläder.

Ett bra pris på en Tefal eller Philips ångstation kan vara allt från 2 000 kr till ca 3 000 kr. Om det är rea under den aktuella perioden som du vill köpa din ångstation kan du spara några hundralappar. Ett bra tips kan vara att kolla priserna regelbundet. Jag brukar själv göra så när jag ska handla nya produkter, oavsett vad det är jag ska köpa.

Funktionalitet

Jag tycker personligen att funktionalitet väger mest. Om jag skulle kategorisera hur viktigt denna faktor är vid köp av en bra ångstation skulle jag till 60% förlita mig på funktionalitet. 20% skulle styras av pris och resterande 20% av märke.

Vi kommer längre ned i artikeln att gå igenom viktiga funktioner.

Märke

Denna fråga är väldigt svår eftersom att funktionaliteten styr köpet mer tycker jag. Märke för mig handlar mer om att välja det jag gillar mest. Det behöver inte alltid vara ett märke som vinner alla bäst i test men så länge jag köper ett märke som tillverkar bra produkter är jag nöjd.

De allra vanligaste är Philips, Tefal och Braun. De tillverkar bra ångstationer med strykjärn. Recensionerna säger gott om de.

En recension som jag tittade på när det gäller Philips PerfectCare Elite, hade skrivit: ”Denna ångstation har hög ångkapacitet och den påminner när det är dags att avkalka den. Jag är nöjd”.

Läste även att en kund hade skrivit följande om Philips PerfectCare Compact Essential GC6842/30: ”Köpte denna på impuls…såg ett bra pris..förvånad över hur enkel den är att använda..rekommenderas!”

Vattentank

Att välja en bra ångstation med stor och avtagbar tank har många fördelar. Den avtagbara tanken är till för att du enkelt ska ta loss den och fylla på den från kranen, när som helst. Du behöver alltså inte ta med vatten i en behållare för att sedan fylla ångstationen. Det kan också vara bra att tänka på att vattentanken ska vara transparent där mininivå och maxnivå är markerad. Detta underlättar för dig då du enkelt kan se hur mycket vatten som är kvar så att du inte behöver gå och fylla på i onödan.

Du behöver välja storlek på tank efter hur många plagg som du ska stryka.

De allra flesta ångstationer som exempelvis Philips eller Tefals, har en kapacitet på 1.5-2 liter vilket är många gånger mer än vad vanliga ångstrykjärn har då deras kapacitet ligger på 0,2-0,5 liter. Man kan säga att detta räcker ganska mycket och i regel kan man utgå från att för varje liter i kapacitet får man en timmes strykande. Dock är det inte enbart tanken som avgör tiden för strykning utan även den effekt och värmeläge.

Om du väljer att köpa en ångstation med större tank eller volym kommer du kunna stryka kläderna utan att behöva fylla på tanken lika ofta vilket sparar dig tid och energi.

Vad är en ångstation?

En ångstation är egentligen en bättre ångstrykjärn och principen och funktionaliteten är samma. Genom värme, tryck och ånga kan du bli kvitt dina kläder som är skrynkliga. Du behöver inte längre hålla på att att använda en vanlig ångstrykjärn om du inte har ett behov för det.

En ångstrykjärn har en inbyggd tank. Däremot har ångstationen en avtagbar vattenbehållare samt en pump som går till strykjärnet och en panna. Du behöver inte fylla på den med lika mycket vatten eftersom vattenbehållaren har en större kapacitet.

Genom att generera högre tryck med ett pumptryck på 5-6 bars som är det vanligaste, och större ångvolym, kan du generera kraftfull ånga som tar igenom sig de tjockaste tygerna så att alla veck smälter bort enkelt och smidigt.

Du kan alltså med fördel använda ångstationen för att:

 • Fräscha upp kläder och filtar
 • Ånga gardiner
 • Ånga koftor och andra plagg

Vilka olika ångstationer finns det?

Det finns två typer av ångstationer på marknaden, trycksatta och icke trycksatta. Detta innebär att du som konsument själv kan köpa den som passar dig bäst. De som är bäst i test i våran köpguide är trycksatta ångstationer vilket är det bästa alternativet för dig som stryker stora mängder kläder och alltid vill ha ett bra resultat.

 • Trycksatta ångstationer – passar dig som vill få bort alla veck och skrynklor snabbt. Detta är möjligt genom att pannan trycker ut stor mängd ånga i ett högt tryck. som ligger mellan 5-8 bars. De kostar lite mer än de andra varianterna men du kan använda dessa på många olika typer av tyg.
 • Icke-trycksatta ångstationer – fungerar likt vanliga ångstrykjärn men själva ångan är lite kraftigare och vattenbehållaren är större.

Vad är skillnaden mellan strykjärn och ångstationer? Vilka är fördelarna?

Det finns många bra strykjärn men också ett par bra alternativ när det gäller ångstationer där fördelarna generellt sett är flera.

Båda fyller en viktig funktion, att stryka dina kläder och ta bort skrynklor från kläderna när du hämtar ut dem från torktumlaren.

Det finns också många som föredrar traditionella strykjärn som fortfarande är ett populärt alternativ då de är prisvärda, kompakta och de fyller sin funktion väl. Dock finns det ett par nackdelar med dessa, bland annat att du själv behöver ställa in värmeläge och du har en liten vattentank vilket gör att du behöver fylla på den rätt ofta. Den är dessutom inbyggd vilket gör att den är krångligare att fylla på med vatten.

Ångstationer däremot är mer kompletta och passar dig som vill spara mycket tid när du stryker stora mängder kläder. Dessutom passar den bättre för tjockare tyg som blåjeans och gardiner. De är utrustade med en extern vattenbehållare vilket är en stor fördel.

 • Ångtryck och konstant ånga
  När det gäller ångtrycket är det ångstationen som vinner denna kategori. Den är mer kraftfull eftersom att den arbetar med att trycka ut stora mängder ånga, vilket ger en konstantånga på 120g/min jämfört med strykjärn som ger ut 100g/min.
 • Kapacitet på vattentank
  Ångstationen vinner denna kategori med mycket stor marginal eftersom att vattenbehållaren oftast är 10-20 gånger större jämfört med strykjärnen. Istället för att behöva fylla på den med vatten efter varje kvart kan du köpa en ångstation bäst i test med bättre kapacitet.
 • Vilken sparar dig mest tid
  Att spara tid borde vara en avgörande faktor när man jämför ångstrykjärn med ångstationer eftersom att det sistnämnda sparar dig mer tid vid användning. Om du fyller på vattenbehållaren för en ångstation räcker det med att du gör det en gång per några timmar. Ska du däremot köpa en strykjärn måste du tänka på att vattenbehållaren är mycket mindre och detta innebär att den har begränsad kapacitet. Du kan även spara tid genom att inte stryka bägge sidor av plagget eftersom att ångstationen är såpass kraftfull att den tar sig igenom olika tyger.
 • Värmeläge
  En bra strykjärn blir snabbt varm och det tar mindre en minut innan du har börjat stryka ditt först plagg. En ångstation kan ta upp till 2 minuter och ett par sekunder innan den är varm. Anledningen till att denna tar längre tid på sig är för att maskinen är större och all vatten behöver värmas snabbare men under kontrollerande processer.
 • Ljudnivå
  Det är faktiskt svårt att säga att skillnaden i ljudnivå då båda typerna avge lika mycket ljud, vilket är minimalt.
 • Skillnad i pris
  Den enskild största skillnaden ligger i priset och då är vanliga strykjärn är mycket billigare. De kostar max tusenlappen medans du får dubbla priset om du ska köpa en bra ångstation.

En ångstation är alltså att föredra jämfört med det traditionella strykjärnet då den klarar av att stryka mer och det går snabbare. Du kan dessutom stryka flera olika tygtyper och du får enklare veck alla skrynklor. Detta gäller även gardiner då du kan använda dem lodrätt och vågrätt. Generellt är bra ångstationer dyrare än vanliga strykjärn men priset bör inte vara en avgörande faktor, det tycker inte jag iallafall. Du måste innan köpet även tänka på att ångstationer kräver större förvaringsutrymme då de är större och lite tyngre. Har du ett extra rum kan du ställa den på strykbrädan utan att behöva plocka bort den.

Om du inte har bråttom med att stryka kläder innan du går ut ska du välja ångstationen eftersom att ångtrycket är något du inte kommer att kunna vara utan när du väl börjat använda den på dina kläder.

Jag personligen hade köpt en ångstation alla dagar i veckan då den passar mig bättre.

Bra funktioner att tänka på

I köpguiden längre upp nämnde vi som faktor nummer #2, att funktionalitet är  viktig. Detta stämmer ganska bra och vi tänker i detalj förklara funktioner som är värd att kolla på innan du bestämmer dig för att köpa en ångstation.

 • Ångtryck
  För att ta reda på hur en bra ångstation är behöver du veta hur högt ångtryck den klarar av och vilken ångkapacitet den har. Ångtrycket mäts i bar och det vanligaste är att den ligger epå mellan 6-7.50 bar. Det andra är kosntant ånga och om siffran ligger på 120g/min är det en bra ångstation. Detta betyder att den klarar av att producera 120 gram ånga per minut vilket innebär att desto högre siffra, desto effektivare kan du ånga och stryka dina kläder vilket gör att du sparar tid.
 • Ångpuffar
  Det finns även ett annat namn för detta, nämligen ångbooster och steam shot. Genom extra starka ånpuffar kan du ta dig an de tjockaste tygerna. De jobbiga vecken smälts enkelt bort
  och med hjälp av den vertikala ångbehandlingen kan du se till att göra fräscht gardiner som du har hängandes på ett enkelt sätt. Detta är en funktion som många vanliga strykjärn har men där är ångpuffen inte lika kraftig. De har en kapacitet på 200-250 g medans det är det dubbla för ångstationer, alltså en ångpuff på 500 g.
 • OptimalTEMP-teknik
  Detta är en efterlängtad funktion som innebär att du inte behöver justera temperaturen. Du kan alltså stryka allt ifrån bomull, siden, jeans och andra tyger utan att behöva ändra värmeläge, tack vare optimalTEMP teknik. Du behöver inte vänta på att strykjärnet ska bli varmare eller svalna till då det alltid är samma temperatur oavsett material. Väldigt smidigt och  en efterlängtad funktion.
 • Automatisk säkerhetsavstängning
  En viktig säkerhetsfunktion som innebär att ångstationen genom en ånggenerator stänger av sig själv om den inte används på några minuter. Denna funktion kanske inte finns på alla ångstationer så det är bra om du kikar igenom produktbeskrivningen.
 • Ånga vertikalt
  Med de flesta ångstationer kan du ånga vertikalt vilket innebär att du kan ta hand om dina gardiner och ge dem en finare yta.
 • Stryksula
  Philips PerfectCare Compact Essential Strykjärn med ånggenerator GC6842/30 har en stabil stryksula som de kallar SteamGlide. Denna rör sig bra över tyget tack vare bättre glidförmåga. Non-stick beläggningen bygger på 5 lagers beläggning. Den har även anti-korrosionsbas vilket ger den längre livslängd och det bästa av allt, den tål repor och är enkel att rengöra.
 • Uppvärmningstid
  De flesta ångstationer har en uppvärmningstid på ca 2-3 minuter vilket är lagom. Det är varken för kort eller för lång tid. Under tiden kan du förbereda alla kläder som ska strykas. Tänk på att inte lämna den under uppsikt.
 • Ånginställningar
  Strykjärn har många olika värmeinställningar men så är inte fallet med ångstationer som har en jämn och fin temperatur.
 • Sladd
  Beroende på vad du ska stryka och om du har ett eluttag nära dig kan sladdlängden vara avgörande.
 • Indikationslampa
  Lampan indikerar när strykjärnet är kopplad till ett eluttag, men också när den värms upp. Vissa modeller har lite fler funktioner, som att lampan indikerar när det är dags att fylla på vattentanken eller när den behöver rengöras/avkalkas.
 • Bärlås
  Detta är en viktig funktion för en säkrare och bättre transport. Genom att låsa strykjärnet till basstationen kan du sedan enkelt förflytta ångstationen från en plats till en annan.

Tips för att använda ångstationen bäst

Det kan vara bra att förutom ångstationen använda en bra strykbräda som är stor nog för att du på ett enkelt sätt ska kunna stryka dina kläder. Den ska också vara stabil för att kunna hålla vikten på dina kläder.

Kommer du att använda en tunn tygbit på kläderna för att skydda de från värmen? Tänk då på att applicera denna tygbit på korrekt sätt.

När det gäller att fylla på vattenbehållaren är det bra om du häller upp rent och fräscht vatten i den, direkt från kranen. Detta gör att dina kläder inte blir smutsiga eller får fläckar.

För att undvika att stryksulan ska repas är det bra om du lägger tillbaka ångstrykjärnet i basstationen efter användning. Då minskar du risken för repor. Men det gäller att du tänker på detta under användning, att inte dra sulan över metallföremål.

Använd aldrig metallföremål mot sulan direkt och helst inte något som tillverkaren inte rekommenderar.

Om du är osäker kan du kolla denna YouTube video.

Rengör din ångstation och förläng dess livslängd

Genom att rengöra din ångstation ser du till att förlänga livslängden och därmed behöver du inte skynda dig med att köpa en ny lika snabbt.

Du kan rengöra den genom en att använda en fuktig trasa eller fuktig mikrofiberduk. Tänk också på att avkalka maskinen regelbundet eller när det behövs.

Sammanfattning

Det var faktiskt kul att skriva om ångstationer och även om du själv måste stryka kläderna är detta ett bra alternativ till vanliga strykjärn. Du sparar tid och det är enklare att stryka mängder av kläder snabbt. Vi har hittat bäst i test som vi listar och enligt min personliga åsikt är det en prisvärd modell som dessutom har bra funktionalitet.

Vi önskar att hela artikeln som ni nu har läst, har vart till hjälp för att välja en ångstation bäst i test.

Om ni önskar att fråga oss om hjälp eller rekommendationer, kan ni alltid kontakta oss.

Frågor och svar om ångstation

Vilken ångstation är bäst i test?

Den bästa ångstationen har vi utsett som vinnare i vårt test.

Vem kan använda en ångstation?

Ångstationen går att användas av alla som vill få skrynkelfria kläder.

Kan man köpa en ångstation på nätet eller köper man den i butik?

Den går att köpa på nätet och fördelen är att du inte behöver åka till butik, dessutom hittar du ofta ett bättre pris på nätet.

Hur mycket väger en ångstation?

Oftast väger de allt mellan 3-6 kg vilket inte alls är mycket.

Kan kan man avkalka en ångstation?

De bästa ångstationerna har en inbyggd avkalkningsfunktion som aktiveras genom ett knapptryck. Kalken hamnar i en behållare som du alltid kan tömma och sätta tillbaka.

Vad är bäst mellan en ångstation, ångstrykjärn eller steamer?

Det beror på ditt behov. Produkterna är olika och de skiljer sig åt men funktionaliteten är samma.