Har du börjat få intresse för att sy och fixa egna mönster på olika plagg? Eller är det för att du blivit mer miljövänlig? Oavsett anledning, kommer vi i denna artikel att hjälpa dig med att hitta symaskin bäst i test för 2023. Vi kommer att presentera några testvinnare och därmed underlätta för dig som ska köpa den bästa symaskinen.
Det kan vara svårt att välja mellan en bra och en bättre maskin eftersom att det finns många som liknar varandra i funktionalitet. Det är därför bra att kika igenom olika varianter och kolla vilka funktioner de har samt hur de fungerar.
De symaskiner som vi har kollat på passar dig som är bra på att sy men också dig som är nybörjare som inte behöver alla avancerade funktioner.
Vi har läst igenom 100-tals olika recensioner från kunder som köpt bra och enkla symaskiner. Vi har även utfört egna tester på flera märken, som Singer och Brother, som också är de som rekommenderas flest gånger i vårat test.
Artikeln innehåller topp 3 symaskiner bäst i test, en köpguide som går igenom olika saker som är bra att tänka på innan köp. Avslutningsvis har du en sammanfattning och frågor&svar.
Symaskin bäst i test
1. Brother DS120X (bäst i test 2023)

Brother DS120X är en användarvänlig symaskin med ett stort urval av funktioner för alla former av syprojekt – från snabba uppläggningar till kreationer från grunden.
Med denna efterföljare till populära och tesvinnande DS120 erbjuder nya Brother DS120X ytterliggare komfort och ännu fler användbara funktioner, för att du ska kunna ta dig an alla möjliga sömnadsprojekt – små som stora!
2. Singer Tradition 2250 symaskin

Singer Symaskin Tradition 2250 är en otroligt enkel och lättanvänd symaskin. Den har både justerbar stygnlängd och stygnbredd, 10 sömmar, ett 4-stegs knapphål, friarm, stygnbredd 5mm, stygnlängd 4mm, praktiskt utformad trädningsguide mm.
Stinger Tradition 2250 har även en praktisk funktion som gör att du kan sy knapphål.
Sömmar: 6 grundsömmar, 3 dekorativa sömmar, trestegs zickzack
Knapphål: ett 4-stegs knapphål
3. Brother HF27 symaskin

Brother HF27 är en symaskin som kan sy i kraftigare material, med stygnplatta i metall, 27 dekor-, nytto- och overlocksömmar.
Drop-in spolsystem, justerbar stygnlängd och bredd. LED belysning, friarm och 1stegs knapphål. Nålträdare på maskinen och möjlighet att sy med tvillingnål.
Enkelt att byta tryckfot med snap-on systemet.
4. Husqvarna Viking H Class E 10 Symaskin
- Mekanisk symaskin med 21 roliga och praktiska sömmar, inklusive verktyg, dekorativa, stretchiga sömmar och ett enkelt 4-stegs knapphål
- Spetslängden kan enkelt justeras från 0 till 4 mm
- Tryckfottrycket är justerbart för att säkerställa bästa möjliga resultat
- Exklusivt designad i Sverige
Vilken symaskin bäst i test bör jag köpa?

Att köpa en symaskin är som att ha tillgång till en bra sömmerska. Oavsett om du är ny med den eller har använt symaskin tidigare, vet du att det finns olika material man syr i. Det finns många mönster att välja mellan och olika maskiner är olika bra då de arbetar på olika sätt.
Vill du enbart sy enkla grejer och laga trasiga kläder eller vill du göra mer avancerade saker?
Vi hjälper dig att göra rätt val när det gäller att hitta en symaskin bäst i test. Vi har undersökt över 10 olika symaskiner på marknaden och gjort en egen enkätundersökning där vi har frågat 40 personer som använder eller har använt en symaskin. På frågor som vad som är viktigast att tänka på vid köp av symaskin svarade 16 av dessa 40 personer, att priset är en avgörande faktor. Detta är 40%. 25% svarade att märket avgör vilken symaskin de ska köpa och resterande svarade att de inte är säkra på vilken faktor som är avgörande.
I vårat test gick vi igenom följande:
Pris
Vad kostar en enkel och billig symaskin? Det beror på om du ska köpa den helt ny eller begagnad. Jag har själv en symaskin hemma som jag köpte hem till detta test för 1800 kr. Detta är ett helt okej pris och då har jag tyvärr inte köpt den bästa själv eftersom att jag inte har behov för det.
Jag behöver bara sy upp ett par gardiner någon gång per år och då funkar denna maskin kanon.
Om du är begränsad i budget ska du faktiskt inte köpa en helt ny maskin. Ibland finns det bra fynd att göra på andrahandssidor. Men vill du ha känslan av en ren och ny maskin ska du kolla på en som kostar 1000-3000 kr. Då får du en bra maskin med många nödvändiga funktioner och du kan helt plötsligt börja sy mera avancerade grejer.
Märke
Om märke aldrig har spelat roll innan bör du tänka om. När det gäller symaskiner är det många som enbart tittar på märke främst. Detta betyder att tillverkare tävlar om en redan liten målgrupp av märkesmedvetna entusiaster.
De mest respekterade märken som finns på marknaden är Signer, Brother och Husqvarna. Det finns även andra bra märken. Anledningen till att jag inte nämner de i detta testet är för att jag inte har kollat på de. Därav har jag ingen kunskap om de andra märken som finns, men om du vill veta mer kan du kolla YouTube. Där finns det många sömmerskor som i detalj pratar om de mindre märken och jämför de mot varandra.
Garanti
Oavsett symaskin ska du tänka på garantitiden. Den är viktig eftersom att maskiner kan gå sönder och det kan vara fel på de från fabrik. Det är en bra trygghet att välja en symaskin med lång garantitid och de bästa märken för detta är de som vi rekommenderar i vårat bäst i test.
Typ av symaskin
Att sy handlar om att en maskin ska styra en nål som går upp och ned. Hur bra maskinen syr beror på vad du ska sy och vad som är i maskinen.
Det finns egentligen tre typer av av symaskiner på marknaden och i butikerna. De är elektroniska, mekaniska och datoriserad symaskiner. De vanliga och enklaste varianterna är bra på att hantera både rak söm men också sicksack söm.
Vissa brukar dela upp symaskinerna i ytterligare undergrupper där man kategoriserar overlock och broderimaskiner i egna kategorier.
Att välja en enkel symaskin kan vara rätt val för dig som är nybörjare eller vill sy enklare saker som att laga byxorna och fixa vissa mindre broderingar. Om du däremot vill göra lite mer avancerade stygn och sy upp gardiner, byxor och klänningar, då kanske du ska kolla på en elektronisk eller datoriserad symaskin.
Ljudnivå
Att tänka på ljudnivån är något många glömmer av. Symaskiner ligger på en ljudnivå mellan 60-85 dB vilket innebär att de brukar låta ganska mycket när de väl är i drift. Om du vill kan du kolla på en maskin som låter mindre men då kanske du blir begränsad i funktionalitet.
Ska du ställa den på ett bord som dessutom vibrerar kan ljudnivån bli ännu högre.
Det finns mattor som du kan köpa som är ljuddämpande. Denna placerar du under symaskinen för ökad stabilitet men också för att den ska ge ifrån sig lägre ljudnivå.
Vilka stygn behöver du?
Det är bra att tänka på vilket användningsområden som du kommer att använda symaskinen för främst, eftersom att det påverkar vilka stygn som den kan göra. Nästan alla symaskiner klarar av raksöm, sicksackström, knapphåll, blindfåll och tri-rörelse som är de vanligaste sömmarna.
Beroende på om du ska sy kläder eller lappa håll behöver du även ha en symaskin som kan göra blindfåll eller knapphål.
Det är därför bra att kontrollera sömnen för den symaskin du vill köpa så att den kan göra rätt stygn som du vill. Det brukar stå mer om vilka stygn maskinen klarar när du kollar produktbeskrivningen.
Kolla även så att du kan hitta information kring stygnlängder eftersom att det är viktigt beroende på vilket projekt du ska använda symaskinen i. Sömnlängden är vanligtvis 5mm men vissa maskiner klarar längre.
Helautomatisk nålträdare
Har du svårt att trä igenom tråden genom nålen kan en automatisk nålträdare lösa bekymret. Detta är smidigt om du har lite sämre syn, större händer eller har svårt för att få igenom tråden i nålögat. Ska du köpa en symaskin för barn kan detta vara en bra sak att tänka på så att ni inte behöver lägga mycket tid på fel sak.
Knapphålsfunktionen
Denna funktion finns på alla symaskiner och med denna kan du enkelt sy knapphålen. Ska du sy många plagg med knapphål rekommenderar vi den automatiska. Det finns även fyrstegs-knapphålsmaskine.
Storlek
En sak som många inte tänker på är placering av symaskin. Placeringen beror lite på vilken storlek det är på symaskinen.
Ska du ta med dig den och förflytta symaskinen vill du nog ha en enkel och liten så att den inte heller väger mycket. Däremot kan en stor symaskin vara bra eftersom att du kan göra mer med de och har du plats ska du definitivt satsa på en sådan.
Tänk också på att vikten spelar stor roll. En tung symaskin har bättre komponenter vilket innebär att en investering i dessa skulle ge dig en symaskin bäst i test.
Fotpedal
En av de viktigaste komponenterna är fotpedalen som du behöver trampa på. Den startar maskinen och det är även med den du kan stanna maskinen. En bra fotpedal ska vara bekväm och ergonomisk. Helst ska den ha halkskydd så att foten inte glider ifrån den.
Fotpedalen används flitigt så välj gärna en som ser bekväm ut.
Motorn
En tyngre motor som också är starkare ger en bättre symaskin som klarar mera avancerade saker som större stygn på hårdare tyger som blåjeans och tjockare gardiner.
Det finns olika varianter där de med mindre motor mer anses vara symaskiner för barn som är nybörjare och vill lära sig att sy första sakerna själva
Hur mycket kostar en bra och enkel symaskin?
Beroende på vilken typ du köper och vilka funktioner, kan priset sticka iväg en aning. De allra vanligaste kostar under tusenlappen och passar utmärkt för dig som precis har fått intresse för att börja sy. En enkel symaskin är billig och prisvärd och passar många.
Ska du sy i tjockare tyg eller göra avancerade stygn eller helt enkelt vill ha en symaskin i högre kvalitet behöver du kolla på de dyrare modellerna. De ligger på 2000 till 4000 kr och de har flera funktioner. De avancerade maskinerna passar dig som syr kläder, gardiner, klänningar men också egna överdrag och andra saker som kräver mer precision och noggrannhet.
De tre vanligaste typerna av symaskin
Som vi nämnde längre upp finns det tre vanliga typer av symaskiner som marknaden erbjuder dig som konsument. Ska du köpa en professionell symaskin för industribruk får du kolla upp rätt variant för det eftersom att de är annorlunda till skillnad från vanliga symaskiner.
De vanligaste är:
Mekanisk symaskin
Dessa är de vanligaste symaskinerna som finns på marknaden och de har funnits länge nog för oss att komma ihåg. De är enkla att använda och kostar inte särskilt mycket vilket gör de till ett prisvärt och billigt alternativ. Tänk även på att inte är helt mekaniska vilket innebär att de fortfarande drivs av elektricitet, därför behöver du koppla in den till ett eluttag.
En mekanisk symaskin passar dig som är nybörjare och vill ha en stabil maskin som också är pålitlig. Den klarar alltså att göra det den ska helt utmärkt.
Den fungerar genom att du kan själv väljer vilken typ av söm, längd och bredd på stygn du ska ha. Du vrider på vredet för att välja rätt läge och kan när som helst ändra och justera.
Mekaniska symaskiner är billigare än de elektriska varianterna. De kostar inte mycket men för runt tusenlappen kan du få en bra och billig mekanisk symaskin, även om det finns dyrare alternativ som kostar några tusenlappar.
Elektrisk symaskin
Dessa är det bästa alternativet om du med ett enkelt knapptryck vill att symaskinen själv ska fixa inställningarna bredd och längd på stygnen. Många tycker att elektroniska symaskiner är prisvärda då det sparar de mycket tid och de passar både dig som är nybörjare men också dig som är van med att sy.
Du kan fortfarande justera maskinens hastighet genom fotpedalen. Händerna är alltså fria att arbeta med att vända tyget.
Utöver det får du många fler funktioner och inställningar att välja mellan jämfört med mekaniska symaskiner.
Vill du köpa en symaskin från Elgiganten kan du kolla om de har elektriska modeller. Annars kan du kolla här.
Datoriserad symaskin
Vill du slippa att ställa in sömmar och stygnbredd manuellt? Då ska du definitivt köpa en datoriserad symaskin. Dessa varianter är så automatiska det bara går att bli. De har en displayskärm som gör att du med fingret kan välja bland olika funktioner och inställningar.
Det finns många inbyggda stygn att välja bland och vissa modeller har faktiskt en funktion som gör att du kan ladda in stygn och mönster från annat håll.
Hur ofta du syr avgör vilken symaskin du ska ha
Om du syr ofta ska du satsa på en bättre symaskin eftersom att den är mer pålitlig och har mer kraft. Detta innebär att du inte behöver vara orolig för att du inte ska kunna lägga upp byxorna på rätt sätt eller att sy gardinerna med korrekt söm.
Singer simple 3223 är en bra och enkel symaskin men som klarar det mesta. Den är väldigt billig och har många funktioner vilket gör att du inte kommer att tröttna på den.
Det finns andra symaskiner som Brother FS70WTX som är ganska bra och passar dig som ska sy ofta. Den kan sy igenom 9mm tyg och har 70 sömmar. Detta innebär att det endast är din kreativitet som sätter stop för vilka snygga saker du kan sy upp.
Köpa symaskin online eller i butik?
Många vill faktiskt köpa symaskin på nätet eftersom att det oftast är enklare och billigare eftersom att du kan hitta rea och rabattkoder som du kan nyttja.
Det finns däremot fördelar med att köpa i butik.
- Du kan fråga personalen om hjälp.
- Du kan också provsy själv.
Vill du kan du alltid prova en symaskin bäst i test för att göra rätt köp.
Begagnade symaskiner
Många som köper nya symaskiner brukar sälja sina gamla på olika sidor. De gamla kan man få tusenlappar för vilket är bra eftersom att det finns en andrahandsmarknad för detta.
Beroende på i ålder och i vilket skick symaskinen är, kan du få upp till flera tusenlappar.
Om du har du budget finns det ingen begränsning. Då kan du köpa en enkel symaskin som är billig. Det finns många varianter som passar bra.
Tips på hur du rengör och underhåller din symaskin
Om du vill att din symaskin ska hålla länge och fungera bra behöver du ta hand om den. De bästa symaskinerna är oftast de som behöver regelbunden kärlek och uppmärksamhet så att de kan sy dina plagg precis som du vill, för visst vill du inte att maskinen ska strula? Speciellt inte när du syr knappar eller ska fixa dragkedjan på den där tröjan.
- Håll den borsta från damm
- Byt nål
- Skruva åt skruvarna
- Smörja in de mekaniska delarna med olja
- Förvara den säkert
Sammanfattning, hur vi kom fram till den bästa symaskinen
När man ska recensera en produkt måste man lägga ned otroligt många timmar på insamling av fakta. Detta behövs för att förstå produkten och en symaskin är inget undantag. Om man läser andra tester kan man se en stor skillnad jämfört med våran. Vi skriver mer utförligt och när vi väljer att skriva om ett ämne som symaskiner bäst i test vill vi verkligen lista allt som är bra för dig som konsument att veta innan, under och efter ditt köp.
Vi vill också presentera alla olika punkter som vi tagit hänsyn till i vårat test, just för att du ska få ut det bästa av ditt köp.
Under testet fick vi gå igenom ett tiotal olika symaskiner från olika märken. Vi kunde också utföra en undersökning där vi fick möjlighet till att ställa ett par frågor till folk som syr för hand eller använder en symaskin. Vi kan inte säga att alla som svarade är professionella sömmerskor eller skräddare till vardags, men de flesta som svarade i undersökningen syr flera gånger i månaden med hjälp av symaskiner.
Av de 40 personer som vi frågade har över hälften, 52%, att den bästa symaskinen inte är den som är dyrast utan den som passar behovet som man har.
Detta låter precis som det vi har kommit fram till och kan presentera för er. Vi har hämtat information från produktbeskrivningar, olika recensioner men också det egna testet. Jämfört med svaren i undersökningen kan vi säga att det stämmer mycket väl. Den bästa symaskinen som testas är den modell som vi presenterar längre upp eller som du kan köpa här.

Alexander är vår teknikexpert som har granskat produkter under de senaste sju åren. Hans förståelse för varumärken och teknik ger en unik inblick i dagens produkter. Hans breda expertis gör honom till en nyckelresurs för de senaste toppprodukterna inom alla kategorier.