Gasolgrill bäst i test

Varmare väder och sol innebär att allt fler väljer att grilla. När grillsäsongen smyger sig in i början på våren, kan det vara läge att ställa fram gasolgrillen så att du äntligen kan grilla allt som har du längtat efter att göra under vintern. Läs mer

Gasolgrill bäst i test

1. Gasolgrill Bluegaz Z-1 (bäst i test 2024)

Gasolgrill Bluegaz Z-1 (bäst i test 2022)

Senaste modellen av testvinnaren Bluegaz Z-1.

Med stor grillyta och fyra brännare är Bluegaz Z1 grillfestens mästare! Bluegaz Z1 Gasolgrill har blivit framröstad till Bäst i Test flera år i rad.

Med sin rejäla grillyta blir Bäst i Test-grillen Bluegaz Z1 snabbt en favorit för sommarens alla grillfester!

De fyra brännarna ger en jämn värmefördelning över hela grillytan och gör det möjligt att ha olika temperaturzoner.

Resultatet blir perfekt oavsett om det är möra ribs eller saftiga burgare som står på menyn!

Z1 har ett elektroniskt tändningssystem där du bara behöver vrida på reglagen för att starta grillen, och grillen är redo för användning på bara några minuter.

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

2. Gasolgrill Weber Q 3200

Gasolgrill Weber Q 3200

Den omåttligt populära gasolgrillen Q 3200 från Weber.

Upplev det bästa av två världar. En modern gasolgrill med två brännare som dessutom ser snygg ut på uteplatsen.

Tillräckligt liten för att passa en mindre trädgård, men stor nog för att grilla en hel stek. Utforska dina möjligheter med Q 3200.

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

3. Napoleon Freestyle 425

Napoleon Freestyle 425 är en portabel gasolgrill som visar upp en förbluffande balans mellan kompakt design och imponerande effektivitet. Denna grill, fylld med fyra bottenbrännare i rostfritt stål, levererar en total effekt på 13,6 kW, vilket gör den perfekt för alla dina grillsessioner.

Grillytan på 60 x 45 cm erbjuder tillräckligt med plats för att laga mat till både familj och vänner. Att tända grillen är snabbt och enkelt tack vare Napoleons exklusiva JETFIRE™-teknologi. Detta säkerställer att du kan komma igång med din grillning utan några problem. Läs mer

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

Att tänka på vid köp av gasolgrill bäst i test

Om du inte har använt eller köpt en gasolgrill innan så har du säkert massa frågor som du vill ha svar på. Men det kan gälla även dig som har haft en gasolgrill innan. Vi förstår att frågorna är många och du har säkert läst av marknaden lite men fortfarande inte hittat alla svaren.

Det är många som tänker på att köpa en bra gasolgrill men som har många frågor tidigt i köpstadiet och det är här som våran köpguide för gasolgrillar kan vara till hjälp. Vi försöker att på ett enkelt sätt skriva ned alla saker som är bra att tänka på vid köp, men också andra saker som kan vara bra att veta om grillning generellt och om gasoltuben.

En kul sak som jag satt och tänkte på lite..när jag läste många recensioner upptäckte jag en gemensam nämnare. De flesta kockar tycker att det är bättre att grilla med en gasolgrill beroende på kött. Experterna tycker också att gasolgrillen har en fördel i och med att den är säkrare att använda.

När man grillar med kol ökar brandrisken men så är inte fallet med grillar av gasol.

Det finns en rad olika saker att tänka på vid köp av kolgrill. När vi genomförde vårat test tänkte vi få på följande faktorer:

Pris

Det är alltid känsligt att tänka på pris oavsett hur bra du har det ekonomiskt. För du vill väl inte lägga ned för mycket pengar på att köpa en gasolgrill till bra eller bästa pris? Isåfall kan det vara
bra att kolla om det är rea online eller i butik.

Ett bra pris på en gasolgrill ligger på allt mellan 5000 – 12 000 kr.

Det kan var mycket pengar för att bara grilla men du får tänka på alla fördelar som den har jämfört med andra grillar.. och då kan jag nästan garantera att det blir ett prisvärt köp.

Märke

När du letar efter det bästa märket på gasolgrill kommer du snabbt att komma i kontakt med de bra märken som kostar lite mer.

Dessa märken är väldigt bra och håller god standard vilket gör att du inte behöver tänka på att inte få med viktiga funktioner som enkel användning eller säkerhetsfunktioner.

Men vilken som är bäst i test beror lite på alla samlade produktrecensioner kring märket.  Weber, Everdure, Outdoorchef, Napoleon, BlueGaz med flera brukar få bra omdömen och de håller god kvalité vilket innebär att de är tåliga och inte går sönder lika lätt som andra märken som har billigare produkter.

Behov

Att tänka på vilket behov du har är ganska smart eftersom att en gasolgrill kostar och det är inget du byter ut nästa år bara så.

Att köpa en bra gasolgrill kostar lite mer men då kan du få ett par extra funktioner och frågan är om det då är värt det? Finns behovet för fler funktioner?

Garanti

Att få garanti på ditt köp innebär att du köper en trygghet ifall grillen skulle strula, men det är också ett sätt för tillverkaren att stå bakom produkten och erbjuda god service. Jag brukar alltid tänka på att köpa produkter som har garanti.

Material

Vilket material ska gasolgrillen vara gjord av? Min erfarenhet talar för rostfritt stål eftersom att den håller bra och du kan ställa den i trädgården och även om det regnar är det helt okej att det kommer lite regn på den, den rostar inte.

Funktioner

Det finns massor av saker att tänka på när det gäller funktioner och därför har vi valt att lista alla tänkbara funktioner längre ned i artikeln.

Vad är en gasolgrill?

En gasolgrill har många fördelar men också ett par nackdelar jämfört med vanliga kolgrillar. Genom att använda gasol blir grillen varm snabbare och det bruktar ta 4-8 minuter från att du har tänt gasolen och tryckt på tändknappen på grillen.

Om man jämfört detta med hur långt tid det tar att få kolgrillen att bli klar, sparar man ca 20-25 min, vilket gör det förstnämnda till ett mycket bra alternativ.

Men hur funkar en gasolgrill? De är lite mer komplexa än andra grillar då det är många delar som ska fungera korrekt som gasolflaska, brännare, själva grillen, kopplingar, ventiler, grilltändare med flera.

Gasolgrillen kan använda gas eller propan för att grilla. Du kan själv reglera värmen och det är väldigt enkelt att använda en gasolgrill. Dessutom är den enklare att rengöra vilket gör den till ett populärt alternativ bland svenska hushåll.

Gasolgrill eller kolgrill?

Det är många som frågar vad som är bäst och vilka fördelar och nackdelar det finns med respektive variant. Fördelarna med båda varianterna är många men det finns också nackdelar som du bör känna till innan ditt köp.

Fördelar med gasolgrill:

 • Går snabbt att få den grillklar
 • Du justerar själv temperatur och värme
 • Enkel att använda
 • Går att använda året om
 • Lång livstid
 • Billigare att grilla då kol är dyrare än gas
 • Olika brännare som gör att du kan laga olika saker i olika temperaturer
 • Snygg design
 • Extra funktioner som belysning och instrumentpanel.

Nackdelar med gasolgrill:

 • Dyrare att köpa in
 • Stora och krångliga att flytta
 • Du behöver ny gasol
 • Mer underhåll för slangar m.m

Även om du inte ska köpa en kolgrill inom närmsta tiden kan det vara bra att tänka på vilka för- och nackdelar den har så att du har ett alternativ att jämföra med.

Fördelar med kolgrill:

 • Luktar godare
 • Inte lika dyr som gasolgrillen
 • Ge bättre grillkänsla
 • Enklare att rengöra
 • Väger inte lika mycket

Nackdelar med kolgrill:

 • Tar längre tid att grilla
 • Dyrare i drift då kol kostar mer än gasol
 • Svårare att få rätt temperatur

Olika typer av gasolgrillar

Det finns många olika storlekar och varianter av gasolgrillar precis som andra grillar. Detta kan vara skönt eftersom att du har fler val att välja mellan men det kan också vara svårt att veta vilken modell som är bäst eller som du ska köpa.

De flesta har ändå samma funktionalitet men det som skiljer de åt är storlek, design och priset.

Tänk på att användarvänligheten är viktig. Vem ska använda grillen? Ska du grilla mycket eller bara vid enstaka tillfällen? Detta påverkar vilken typ av grill som är mest prisvärd och som passar dig.

Stora grillar

Dessa kallas även kombigrillar och dessa ger dig mer matlagningsytor och ska du grilla mycket ska du köpa en sådan.

Har du en stor trädgård kan en sådan passa väldigt bra och då kan det vara bra att kolla på en stor gasolgrill från Weber. De har en tidlös design och är kompakta vilket gör att de smälter väldigt bra in bland övriga trädgårdsmöbler.

Liten gasgrill

Om du vill spara utrymme för att din trädgård är liten eller för att ni ska ut och campa med husbilen kan du köpa en liten gasgrill. De är oftast små och inte dyra vilket gör att du kan köpa den enkelt utan att behöva tänka på priset som den största faktorn till att köpa eller att inte köpa.

Bärbara gasgrillar

Har du ett behov av att ta med din grill när du besöker familj och vänner med husbilen? Då kan bärbara grillar vara rätt alternativ, det gäller även för dig som har en trädgård men där du vill förflytta grillen beroende på läge.

Funktioner att tänka på vid köp av billig gasolgrill

När du ska köpa en billig gasolgrill bäst i test finns det många bra funktioner att känna till. Dessa funktioner underlättar användandet av grillen och du kan med säkerhet grilla i lugn och ro. Dessutom påverkar det smaken och resultatet efter att du är klar.

Matlagningsområdet

Storleken är en viktig funktion. En liten gasolgrill har inte ett stort matlagningsområde, alltså själva ytan som du ska grilla på. Större gasolgrillar har även en sekundär matlagningsyta.

Du får tänka på det hela i måttet kvadratcentimeter. Ska ni grilla mycket behöver du en större plats, men om ni är en familj på mindre än 8 personer kan du komma långt med de största gasgrillarna som marknaden erbjuder.

Val av brännare

De flesta gasolgrillar är utrustade med en eller flera brännare.

Vad som passar dig beror lite på hur mycket du vill grilla åt gången och vad du ska grilla. Ska du välj en med flera brännare kommer du behöva kolla på lite större grillar, men fördelen är många då du kan ha olika temperaturer på olika brännare.

Gasolgrill med en brännare – Om du ska satsa på den med en brännare kan du slippa att tänka på att grilla olika råvaror på olika värmelägen.

Två brännare – Med dessa kan du spara mycket tid då du kan grilla kött på ena läget och grönsaker på ett annat läge, med en annan temperatur.

Tre brännare – Ska du laga mycket mat och vill ha mycket yta att laga på? Då kan en gasolgrill med tre eller fler brännare passa dig bäst. Varje brännare är utrustad med ett eget kontrollvred och du kan själv ställa in temperaturen.

Tänk på att fler brännare innebär att du kommer att behöva förbruka mer gasol.

Material

En gasolgrill kan ha olika material beroende på vilken del du kollar på. Det vanligaste är att man köper en som är i rostfritt stål eftersom att det håller bäst men det kan även vara så att de är lite dyrare men du får bättre livslängd på den.

Det vanligaste materialet på grillar är följande:

 • Rostfritt stål – passar bäst för dig som vill köpa en gasolgrill som du kan använda i många år.
 • Gjutjärn – mycket hållbart men väger lite mer, dock är den bra på att hålla värmen.
 • Krom – ser stilrent ut och passar de flesta trädgårdar, dock är den inte lika hållbar som förgående alternativ.

Galler

Välj gärna galler i gjutjärn eller rostfritt stål. De håller bäst.

Gjutjärngaller är att föredra men de är lite dyrare än andra alternativ. Tänk på att olja in den ordentligt och lämna inte den utan skydd så att den inte rostar.

Galler i rostfritt stål passar dig som vill ha en och samma variant som du inte behöver byta ut lika ofta. De flesta gasolgrillar är utrustade med galler i rostfritt stål och detta beror på att de håller länge.

Hjul

Om gasolgrillen kommer utrustad med kraftiga hjul innebär det att förflyttningen kan bli enklare och du kan köra runt den på gräsmattan för att placera den närmare ditt utekök.

Ifall hjulen inte är kraftiga, kolla på du kan byta ut dessa mot andra.

Elgiganten och Biltema har många gasolgrillar men det är främst Biltema som säljer extra hjul och andra tillbehör.

Lock

Ett lock är en viktig funktion som din grill behöver ha. Den skyddar mot regn, vind och snö vilket göra att du i princip kan använda din grill året om.

När locket är stängt innebär det att maten får bättre värmefördelning.

Du kan alltså använda den med locket på men också öppna locket så att det blir bra luftcirkulation.

Bränslemätare

Mätaren kan mäta hur mycket gasol du har kvar i tanken. Väldigt smidigt och du behöver inte oroa dig fr att tanken är slut med propan.

Elektronisk tädning

Elektronisk tändare är enklare att använda än tändare som har ett vred.

Belysning

Många gasolgrillar har integrerade LED-lampor som kan vara till hjälp, speciellt när du grillar och det är mörkt.

Grillskydd

När du köper en gasolgrill brukar du inte få med ett grillskydd men det är bra att köpa på dig ett, just för att skydda grillen och därmed förlänger du livslängden på den. Den samlar inte heller på sig damm vilket gör att du inte behöver lägga ned lika mycket tid på rengöring som du annars hade fått göra.

Tänk på gasolens egenskaper

Det är viktigt att veta vad gasol är och hur den fungerar så att du med säkerhet kan hantera den rätt.

Gasol är ett ämne som tillverkas genom att propan och butan förenas med varandra. Det finns många tillverkare av gasol, och beroende på var i världen man är, kan man märka att olika tillverkare använder olika mängder av propan. Svenska AGA använder som minimum 95% av propan.

Man kan inte riktigt se gasol eftersom att den är genomskinlig och den luktar inte heller. Om det skulle uppstå läckage är det svårt att hitta det men AGA tillsätter en viss doft så att man kan upptäcka gasolen vid läckage och liknande.

Tänk på att hantera gasoltuben med säkerhet och försök att inte andas in gasol.

Hantera gasolflaskor på korrekt sätt

Det är enkelt att köpa gasoltuber och du behöver aldrig oroa dig för att de ska ta slut. De finns att köpa på vanliga byggvaruhus men också på bensinstationer. Den första gasolflaskan du köper kostar mer men sedan betala du bara för påfyllningen. Detta gör att gasolgrillen har en klar fördel och är billigare än kolgrillen, iallafall vid drift.

En gasoltub räcker länge men för att vara mer exakt behöver man veta storlek på grill, effekt samt användning.

Har du två gasoltuber hemma minskar du risken för att få slut på gas halvvägs under grillandet vilket kan vara bra, speciellt om du ska grilla på röda dagar då de flesta butiker är stängda och du inte kan köpa extra gasoltuber.

Vid hantering av gasolflaskor är det bra att du tänker på följande:

 1. Transportera den säkert.
 2. Använd den med säkerhet. Är du osäker, läs instruktioner eller fråga en expert.
 3. Förvara den inte under marknivå, alltså i källarutrymmen eller liknande.
 4. Låt aldrig barn vara i närheten av gasolflaskan.
 5. Förvara inte gasolflaskan i en avstängd bil eller under solljus.
 6. Utför läckagetest när du byter gasolflaska eller när du är orolig om läckage har uppstått.
 7. Använd endast rätt slang som är avsedd för gasol. Om du upptäcker att nuvarande slangar är spruckna ska du byta ut de direkt.
 8. Stäng alltid av ventilen när den inte används.
 9. Använd inte gasolflaskan i inglasat uterum då gasol förbrukar syre.
 10. Placera gasolflaskan vid gasolgrillen när du grillar. Detta är för att du enkelt ska kunna stänga av flaskan.

Tänk på att alltid placera flaskan ståendes, oavsett om det är under transport, användning eller under förvaring. Du ska inte lägga ned flaskan. Förvara aldrig flera gasolflaskor än vad du har behov av. De får inte heller placeras nära elcentral eller annan plats där det finns mycket el.

Tänk på detta vid användning av gasolgrill

Innan du ska använda din gasolgrill finns det många saker att tänka på, men det finns minst lika många saker att tänka på när du väl använder den.

 • Placering av grillen.
  Tänk på att inte placera grillen nära föremål som är lättantändbart. Det är enklare sagt än gjort, men tänk på att hålla bra avstånd till exempelvis andra värmekällor. Använd aldrig grillen nära garaget eller i ett inglasat uterum.
 • Kontrollera gasläckor.
  Tänk på att kolla om det finns gasläckor. Använd en såpa-lösning. För vidare instruktioner kan du kolla instruktionsmanualen.
 • Tänk på att inte låta obehöriga komma nära grillen.
  Håll obehöriga borta från grillen. Detta gäller såväl innan och under användning.
 • Slå inte på grillen med nedstängt lock.
  Detta kan skapa gasbildning inuti grillen.
 • Grilla på ett bra område.
  Ett bra område är ett ventilerat område. Du kan exempelvis inte grilla inomhus då det inte är bra ventilerat.

Rengör gasolgrillen – såhär bör du göra

Att rengöra din grill ger dig inte bara godare smak på det du ska grilla. Det förlänger även livslängden så att du inte behöver köpa en ny lika ofta. Dessutom minskar du risken för att något kan brinna upp. Därför är det bra att rengöra den regelbundet.

Använd alltid rätt utrustning som skyddshandskar, glasögon och korrekt rengöringstillbehör.

 1. Rengör grillen ofta.
 2. Skrapa alltid ort fett.
 3. Låt den gå varm innan du börjar rengöra den.
 4. Rengör galler och lock samt andra delar. Torka av vreden med en fuktig trasa.
 5. Skölj den men torka direkt efteråt.
 6. Använd grillskydd eller ett överdrag så att den inte samlar på sig damm och andra saker.

Sammanfattning

Vi valde att fokusera på att hitta marknadens gasolgrill bäst i test och kan nu i efterhand säga att vi verkligen lyckades. Marknaden erbjuder många olika grillar och det är faktiskt en dyr sak att köpa in. Därför vill man helst undvika att göra fel.

Genom att ha kollat olika tester, men också läst recensioner och även testat två olika grillar själva, kan vi nu konstatera att vi vet vilken som är bäst i test.

Därför hoppas vi att den här artikeln kan hjälpa dig i valet av att hitta en bra gasolgrill till ett bra pris.

Vi önskar också kommentarer kring våran artikeln, eller allt som kan hjälpa oss att bli bättre. Du hittar våra kontaktuppgifter i menyn.

Frågor och svar om gasolgrillar

Vilken gasolgrill är bäst i test?

Den som är bäst i test hittar du längst upp i vårt bäst i test.

Vad kostar en bra gasolgrill?

En bra gasolgrill som är billig och enkel kan kosta 5 000 – 8 000 kr medans dyrare varianter är bättre.

Kan man använda en gasolgrill året om?

Ja, tack vare gasolen kan du använda den året om.

Är det enkelt att rengöra en gasolgrill?

Att göra rent gasolgrillen är väldigt enkelt. Vi har en bra guide ovanför avsnittet om sammanfattning som berör rengöring.

Hur varm blir en gasolgrill?

En gasolgrill kan bli upp till 250-300 grader varm, beroende på temperaturläge.

Hur många brännare har en gasolgrill?

Det beror på vilken modell du kikar på.

Kan man köpa en gasolgrill på nätet på rea?

Ja, det är möjligt att köpa en billig gasolgrill på nätet.