Babysitter bäst i test

För dig som nybliven förälder kan en babysitter vara till stor hjälp. Speciellt om ni har många andra vardagssysslor som att städa, diska, laga mat och mycket mer. Då kan en babysitter äst i test hjälpa familjen och barnet genom att den sitter bekvämt eller gungar i en lagom takt.

Babysittern är bra för då får föräldern eller de vuxna lite avlastning och kan för stunden fokusera på något annat.

Men eftersom att det finns många olika alternativ kan det vara svårt att veta vilken som är bäst i test. Det finns många saker att tänka på, som bland annat pris, storlek, egenskaper, säkerhet och en rad olika saker. Det viktigaste är att du hittar en bra babysitter märkt med bra säkerhetsmarkeringar.

Till vår hjälp använde vi oss av flera produktrecensioner, kundrecensioner och vår egna undersökning av totalt 12 olika babysitter. Vi la ungefär 26 timmar på att jämföra olika alternativ och sammanställa dessa som du kan läsa mer om längre ned.

Köpguide för babysitter bäst i test

Vi på Produktlistan.se är noggranna med att samla rätt och korrekt information om rätt produkt, det gäller alla våra tester. När vi kollade på vilken elektrisk babysitter just du ska köpa och vilka funktioner den ska ha, tog vi även med tankar kring pris och tillgänglighet.

Många orkar inte vänta på att få sin produkt efter flera veckor och då är de redo att betala lite mer om priset är rimligt i förhållande till den babysitter de ska köpa när det gäller kvalité, hållbarhet och antal egenskaper.

Men vilken som är bäst i test kan vara svårt för dig att veta. Vi har därför jämfört olika babysitters, både vanliga och elektriska, till det bästa priset. Mer om testet:

Pris

Det är fortfarande möjligt att köpa en billig babysitter om du inte är redo att lägga tusen lappen och uppåt. Vissa modeller kostar allt mellan 800-1500 kr vilket är ett bra pris men beroende på egenskaper, säkerhet och design kommer priset att öka lite mer.

Textildelar

Vilka textildelar som är avtagbara och som går att tvätta beror helt och hållet på tillverkaren och modellen. En bra babysitter ska ha avtagbara textildelar som du kan tvätta.

Storlek

En elektrisk babysitter bäst i test kanske är faktiskt inte större än vanliga varianter som gungar av rörelse. Det enda som skiljer de åt är hur de drivs.

Märke

Många föräldrar brukar välja ett och samma märke för de flesta bebistillbehör och prylar. Det finns även här bra märken att välja på men olika tillverkare har olika modeller och det är inte alltid att en tillverkare som tillverkar för barn, också tillverkar den bästa babysittern.

Vad är en babysitter?

En babysitter är en slags stol som barnet sitter eller ligger i, när barnet är nyfött eller upp till 1 år. Den har både fjädring och sele så att barnet kan sitta säkert och beroende på variant finns det även andra funktioner.

Du får en välbehövlig paus när du använder en babysitter samtidigt som barnet kan ha kul och gunga lite, en kortare stund.

Olika typer av babygungor

Det finns en rad olika bebisgungor att köpa. Och det som är intressant att veta är att de flesta ser likadana ut och har samma funktionalitet, att gunga ditt barn. Dock är vissa modeller mer populära än andra och det beror på de olika funktionerna.

Den vanligaste babysittern bäst i test är dock den där du själv gungar för hand. Det är även i den modellen där gungan själv sätts i rörelse på grund av barnets rörelser. En väldigt enkel och simpel variant och dessa brukar även vara billigare i priset. Det finns också de andra varianterna som har förprogrammerade rörelser. Detta innebär att babygungan sätts i rörelse tack vare fjädringen som drivs av batterier.

Många av dessa sovgungor passar perfekt som vagga och hjälper ditt barn att sova. Barn gillar nämligen vissa rörelser och vad passar då bättre att barnet tycker att det är kul samtidigt som balansen tränas upp.

En elektrisk babysitter kan även ha flera andra funktioner som bland annat att den spelar musik, har vibrationsläge och timer. Beroende på vilken modell du köper kan funktionaliteten se annorlunda ut och därför är det bra att läsa på om detta på produktsidan.

Elektrisk babygunga

En elektrisk babygunga bäst i test är ett bra alternativ som fungerar precis som en vanlig babysitter. Fördelen med denna är dock att den är elektrisk vilket innebär att gungan sätts i rörelse och vibration tack vare batterierna som den drivs av.

Detta innebär helt enkelt att barnet inte behöver göra många rörelser för att gungan ska gå i rörelse, så även om ditt barn sover kommer gungan fortsätta att gunga.

Många brukar kalla denna typen för elektrisk vagga och det kanske är rätt benämning beroende på vem du frågar.

Fördelarna med babysitter

När du börjar köpa flera leksaker till din bebis kommer du snabbt inse att de flesta leksaker och tillbehör kompletterar varandra. Det är både blöjor, kläder, nappflaskor, flaskvärmare, babygym och annat. Det känns som att barnet måste ha alla saker.

Och det är helt naturligt. Ibland kanske du tänker, måste vi verkligen ha allt detta? Behöver vi köpa alla leksaker?

Du tänker säkert likadant när det gäller babysitter också, och det är helt förståeligt. Men tänk på vilka fördelar den har. Den kommer att hjälpa dig så att du kan göra andra saker medans barnet vilar i en lutande ställning. Bebisen kan fortfarande röra på armar, ben och gunga sig fram vilket gör att de tränar både balans men även muskler. Det kan också bli en rolig aktivitet som din nyfödde ser fram emot.

Men fördelarna är mer än så, bland annat:

 • Du får fria händer en stund.
 • Barnet tränar upp balans och motorik.
 • Barnet har kul och kan gunga själv.
 • Du slipper få ont i armar och rygg.
 • Din nyfödde är alltid nära dig.

Efter att du har gått runt gravid i flera månader och fått massa värk och besvär, kan det vara skönt att ibland känna dig avslappnad och inte belastad. En babysitter bäst i test hjälper till med detta eftersom att du får fria händer en bra stund. Barnet kan sitta i babysittern samtidigt som du sitter i soffan och kopplar av eller fixar middagen.

Dessutom är barnet alltid i rörelse vilket de älskar. Många barn älskar att vara i rörelse och en babysitter löser detta eftersom att den har fjädrar vilket gör att den gungar. Beroende på modell finns det även de som drivs av batterier och du själv kan justera hastighet vilket gör att den gungar.

Barnet kommer då må bra eftersom att den känner sig road. Om du dessutom placerar ett par leksaker i närheten av babysittern, exempelvis en enklare gosedjur eller liknande, kan barnet leka med den.

Sedan får vi inte glömma det som vi anser är viktigt: Du slipper få ont i armarna och ryggen. Även om du använder foglossningsbälte kommer du då och då känna smärtor i kroppen. Det kan därför vara bra om du blir avlastad under kortare stunder. Ska du exempelvis göra en middag eller diska lite kan du ta med dig babysittern till det rummet. Den väger oftast inte många kilo och den är enkel att förflytta.

Olika designer på babygungor

Det finns en rad olika modeller och utföranden av vanliga babygungor. Detta beror på att den har blivit en populär babyprodukt som de flesta föräldrar köper eftersom att den underlättar så enormt mycket för de i deras vardag.

När barnen behöver vila och man är trött i kroppen är det inte alltid enkelt att ha en nyfödd bebis i famnen. Stundvis kan det vara bra om barnet vilar och ligger i en lutande position. Då kan babysittern komma till väldigt stor hjälp.

Men vilken variant du ska ha, och framför allt, vilken design, styrs lite av dina egna önskemål.

Vissa babysitters har flera funktioner bland annat låsfunktion i olika lägen. Då fungerar den mer som en stol och andra varianter har så att du kan luta den ännu mer. Beroende på utrymme och placering kan designen påverka valet av babygunga.

Vid vilken ålder ska barn använda babysitter?

Det finns många elektriska babysitter och babygungor som du kan välja på. Dessa passar olika åldrar därför att det inte är fastställt vilken ålder man ska vara i.

Många föräldrar brukar redan efter några månader placera bebisen i babysittern och vissa väntar ett tag. Om du inte har koll på exakta åldern ska du vända dig till butiken som du köpt produkten av. Annars bör du läsa instruktionsmanualen.

Tänk på att barnet inte ska kunna ta sig ur själv. Välj därför en säker babysitter som också klarar av ditt barns vikt. Kom även ihåg säkerhetsdetaljerna, då gör du rätt köp från början.

Hur länge kan ett barn sitta i en babysitter?

Den allmänna rekommendationen från WHO är att barn inte ska sitta i en och samma position i långa stunder. En lång stund innebär ca 60 minuter eller en timme. Det är därför rekommenderat att du endast använder en babysitter kortare stunder.

Ditt barn kan dock fortfarande använda babysittern flera gånger under dagen, men endast i korta perioder. Tänk också på att alltid ha koll på barnet och se till att babyn sitter säkert men också bekvämt.

Du får aldrig placera babysittern på högre än marknivå. Den får alltså inte stå på soffan, bordet eller i en säng. Tänk att säkerheten går före allt.

Funktioner att tänka på vid köp av babysitter

Det är främst säkerhetsfunktioner och bekvämlighetsfunktioner som du ska tänka på när du ska köpa en babysitter till ditt barn.

Har du aldrig köpt en babygunga sedan innan kan det kännas svårt när det finns olika alternativ, och framför allt, när alternativen liknar varandra. Men det finns ändå vissa skillnader i utförandet på de olika babysitter som går att köpa.

Det kan även vara bra att tänka på maxvikten i samband det ditt köp.

Säkerhetsfunktioner

Babysitterns ska kunna sättas i olika låslägen och det ska finnas sele så att babyn inte kan gå ur gungan själv. Det är bra om selen ändå är mjuk och den ska aldrig vara hårt dragen.

Mjukt underlag

Babysitter skiljer sig åt från andra leksaker. Vissa underlag är hårdare än andra vilket är obekvämt. Du kommer dock märka om produkten har en mjuk liggdel eller om den är hård. Den ska dock inte vara för mjuk och inte för hård.

Extrafunktioner

Vissa extra funktioner som vibration, hastighetsinställning, musikuppspelning och timer finns i de bättre modellerna. Dock kostar de lite mer så var förbered på det.

Sammanfattning

När vi valde att skriva om babysitter bäst i test var en sak säker från början, vi ska endast välja ut de produkter som har fått toppbetyg och som förekommer i flera olika produktrecensioner. Då kan även vi vara säkra på att det är en bra babysitter om flera skriver om den.

Vi har tänkt på pris, design, säkerhet, funktioner, material och storlek samt ett par andra egenskaper, vilket vi även skrev en detaljerad guide om längre upp i artikeln.

Detta är för att förenkla för dig, så att du som konsument och nybliven förälder inte behöver lägga tid på att jämföra olika varianter från olika sidor. Istället har du vår köpguide att utgå ifrån, som alltid är uppdaterad med det senaste.

De produkter som vi rekommenderar säljes i svenska nätbutiker och det finns oftast en utförlig produktbeskrivning på respektive sida. Du kan alltid kontakta oss, butiken eller tillverkaren om du har några frågor och funderingar.

Frågor och svar

 1. Vilken babysitter är bäst?
  Det finns flera babysitter som är bäst i test för 2024. Bland annat några modeller från BabyBjörn.
 2. När kan man börja använda babysitter?
  Det finns ingen exakt ålder men från två-tre månader skulle bebisen kunna sitta i en babysitter.
 3. Hur länge kan bebisen sitta i babygungan?
  Det är väldigt olika men det finns ingen maxtid, men det är många som endast låter bebisen sitta i babygungan i 5-10 minuter åt gången.
 4. Vad kostar en bra babysitter?
  Priset varierar olika beroende på märke, modell och andra egenskaper men en bra babysitter kostar runt 1000 kr.