Springcykel bäst i test

Det är många föräldrar som har insett hur populär springcykeln blivit. Bara på senare år har det blivit en av de viktigaste leksakerna för mindre barn och eftersom att den är enkel att använda är det många barn som tycker att den är rolig att använda. Läs mer

Springcykel bäst i test 2024

1. Stiga STR Runracer C10

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

2. Nordic Hoj High Spring Bike

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

3. Puky LR M

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

4. Berg Toys Biky City

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

5. Stamp Disney Frozen 2 10″

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

6. Crescent Balanscykel

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

7. Chillafish Charlie

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

8. STIGA Sports Mini Rider Go

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

9. Berg Toys Biky Cross

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

10. Puky LR M Classic

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

11. Spiderman Running Bike

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

Köpguide springcykel bäst i test

En balanscykel är en liten cykel som barn kan använda i tidig ålder, mer som en leksak men också för att träna upp balans och rörelseförmåga. Det är vanligt att man använder den innan barnet får prova en vanlig cykel.

Utöver fördelen med att balansen tränas, får barnet träna på att styra och då är det främst rörelseförmågan.

Många föräldrar som köper en billig springcykel eller balanscykel, väljer att göra detta samtidigt som de senare köper en trehjuling för att de vill att barnet ska få mer träning innan barnet kan hoppa på sadeln för att cykla på en lite större cykel.

Att köpa en balanscykel är ett bra val men det kan vara lite krångligare att veta vilken du ska köpa. Vi går nedan igenom saker som är bra att känna till och tänka på.

Pris

Du kommer bli förvånad men en springcykel kostar inte mer än 500 kr. Det ska den inte göra iallafall. Alltså är den väldigt billig och något som de flesta föräldrar förhoppningsvis skulle kunna köpa till sina barn.

Om du vill behålla springcykeln ska du köpa en som är lite dyrare. Då kanske du får bättre kvalitet och samtidigt rostar den inte.

Storlek

Vanligtvis är en liten springcykel endast 10 tum vilket innebär att den kan användas från ungefär 2 års åldern men vissa börjar när de är lite äldre.

Garanti

De flesta tillverkare erbjuder flera års garantier. Välj därför den tillverkare som erbjuder längst garantitid.

Kvalitet

De flesta barncyklar har samma kvalitet och det finns inte skillnad mellan de flesta modeller även om de dyrare varianterna oftast är lite bättre. Om ni ska ha springcykeln så att flera kan använda den kanske ni vill betala lite mer så att den håller mer.

Hjul

Vissa balanscyklar har bättre hjul än andra men det märker du snabbt på bildbeskrivningen. Det finns vanligtvis de med gummihjul och som du pumpar på med luft.

Hur används en balanscykel?

En balanscykel är för barn en naturlig leksak. Det är bara att försöka sätta sig på sadeln och därefter använda benen för att sparka framåt. Samtidigt som cykeln ökar i fart kan barnet börja balansera styret och därmed påverka i vilken riktning cykeln ska rulla.

Springcykeln är bra för att träna upp balansen men tänk på att alltid låta ditt barn använda hjälm. Även om den inte har pedaler måste du alltid ha uppsyn över barnet.

När kan barn använda springcykel?

De springcyklar som vi på Produktlistan.se har tittat på och recenserat är tillverkade för barn som är mellan 2-5 år. De går även att använda längre men barn kan använda den från 2 års åldern.

Barnet måste dock nå ned till marken när de sitter på sadeln och detta är lite individuellt. Om du är osäker på om barnet kommer att klara av springcykeln kan ni prova hemma först. Då är det

Därför bör barn använda springcykel

När man ska cykla är det många saker som man måste tänka på. Det är flera olika händelser och man behöver utföra olika rörelser tillsammans. Man ska kolla, styra, känna av omgivningen, hålla balansen och mycket annat. Därför kan en springcykel ge barnet att stegvis lära sig detta vilket är en klar fördel.

Men det finns även andra fördelar som bland annat:

 • Barnet lär sig att uppmärksamma omgivningen.
 • Barnet lär sig balansera och hantera flera rörelser.
 • Cykling är en rolig aktivitet.
 • Springcykeln hjälper barnet att motionera.

Eftersom att barnet inte behöver trampa kommer det vara enklare att ta sig fram och sedan kan barnet lära sig att bromsa och svänga.

Trehjuling eller balanscykel?

Eftersom att trehjulingen och balanscykeln ser väldigt lika ut är det många som funderar på att om den vanliga cykeln tillsammans med extra hjul på sidan, alltså trehjulingen, är jämförbara eller inte.

Vi har tagit reda på detta och kan snabbt konstatera att trehjulingen liknar mer en riktig cykel. Den är stadig, har trampor och rullar fint. Dock är det inte alltid effektivt som en vanlig springcykel där barnet själv lär sig balansera och hålla rörelserna igång.

Tips på hur barnet ska använda springcykel på bästa sätt

 • Låt ditt barn använda hjälm
 • Använd bra skor och kläder
 • Cykla på plan mark
 • Ha alltid uppsyn över barnet

Som du märker finns det flera saker att tänka på, säkert fler än vad vi har skrivit. Men att tänka på säkerheten för barn är ganska viktigt så om du gör det från början blir det en bra rutin varje gång ni ska ut och cykla lite.

Det är bra att alltid använda hjälm. Hjälmen hjälper till väldigt mycket. Sedan kan bra skor och kläder vara smart att tänka på.

En annan viktig sak är att inte cykla på annat än plan mark. Det blir svårt för barnet att annars hålla balansen och det är enklare för de att lära sig hantera springcykeln samtidigt som de tränar upp rörelseförmågan. Och som vanligt så ska du alltid ha uppsyn över barnet.

Hur bromsar man på en balanscykel?

Som förälder har du säkert funderat länge på detta men kanske inte hittat ditt svar förrän nu. När det gäller balanscyklar så finns det faktiskt inga handbromsar.

Det är främst barnet som själv måste sakta ned genom att minska rörelserna med benen. Dock finns det  handbromsar på större cyklar som barnet kan använda när den är 4-5 år och det gäller främst att de har styrka i handen.

Barn i den åldern är generellt för små för att använda handbroms. Istället bör de fokusera på balansen och cyklandet. Därefter kan man fundera på vilken typ av broms man vill ha på en ny cykel.

Springcykel med fotstöd

De flesta balanscyklar har faktiskt inte fotstöd då det inte behövs eftersom att tanken är att barnet ska med benens rörelse kunna cykla och ta sig fram. Men vissa modeller har detta och då kan barnet när den kommer upp i fart, placera fötterna på fotstödet.

Fotstödet kommer inte vara i vägen för barnet eftersom att de är utformade på rätt sätt för att inte ta plats vid cyklingen.

Sammanfattning

Det är inte bara att köpa första balanscykeln. Det finns en rad andra saker att tänka på och som du behöver köpa, som bland annat en bra cykelhjälm. Detta gäller oavsett om det är en springcykel eller vanlig cykel, sparkcykel eller liknande.

En hjälm måste alltid användas. Vissa föräldrar köper även armbågsskydd och knäskydd till sina barn vilket är ett extra säkerhetsmoment som är värt att tänka på.

Vid köp av springcykel bäst i test får du den bästa cykeln som håller i många år, även om den inte kostar mycket pengar alls. Här behöver du alltså inte köpa den dyraste. Tänk istället på vilken variant ditt barn skulle gilla och om den kanske kan användas senare eller säljas till en annan nybliven förälder.

Utöver att du ska köpa springcykeln finns det en rad olika faktorer som märke, kvalitet, storlek, justerbart sade och styre med mera, som du bör kika på.

Frågor och svar

 1. Vilken balanscykel ska man köpa?
  Det finns många bra balanscyklar att köpa.
 2. Vilken cykel passar till 2 åring?
  De flesta springcyklar passar till 2 åringar.
 3. När kan man börja med balanscykel?
  Detta är högst individuellt men många börjar med springcykel när de är 2-3 år.
 4. Vad kostar en springcykel bäst i test?
  Den bästa springcykeln kostar under 1000 kr.