Bänkdiskmaskin bäst i test

Har du inte heller plats för en vanlig diskmaskin som du kan sätta in under diskbänken? Då kan en bänkdiskmaskin bäst i test hjälpa dig att bli kvitt smutsiga tallrikar, glas och bestick, samtidigt som du slipper diska för hand. Läs mer

Bänkdiskmaskin bäst i test

1. Electrolux ESF2400OW Vit

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

2. Bosch SKS62E32EU Vit

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

3. Scandomestic SFO 101 W Vit

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

4. Logik LDWTT20N Vit

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

5. Scandomestic SFO 2203 W Vit

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

6. Candy CDCP8S Rostfritt stål

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

7. Bosch SKS50E42EU Vit

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

8. Logik LDW2PB20N Vit

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

Köpråd för bänkdiskmaskin bäst i test

Som du vet är alla köksapparater något som underlättar vår vardag på olika sätt. En bänkdiskmaskin är inget undantag från detta. Tänk bara på hur mycket tid du sparar samt hur mycket mer miljömedvetet de tär att diska i en diskmaskin istället för hand. Dessutom är detta en investering som ökar värdet på din bostad.

I detta test har du kunnat läsa information i detalj kring marknadens bästa bänkdiskmaskiner, som är testade utifrån olika kriterier. Men om du har frågor eller undrar över vilka detaljer som vi kollat på vårat test kring bänkdiskmaskiner kan du läsa mer om detta här nedan.

Pris

För runt 2000-5000 kr kan du köpa en billig bänkdiskmaskin. Det finns även stora varianter som passar bättre om du ska diska mer än vad du vanligtvis gör för 1-2 personer. Det kan därför vara bra att öka i budget en aning om du tror att det kommer finnas mer disk att behöva tvätta.

Märke

Det finns många bra märken där ute men Bosch och Electrolux är verkligen favoriterna. Det är väldigt få gånger de inte vinner ett pris i en bäst i test tävling.

Storlek

En bänkdiskmaskin är väldigt liten till storleken och vanligtvis mäter man ändå med antal kuvert. Kuvert består av glas, bestick och tallrik som ingår för en person.

Antal program

Vi förstår att det är svårt att bestämma vilken bänkdiskmaskin du ska ha, speciellt när marknaden erbjuder många olika alternativ. En av de viktigaste faktorerna att tänka på och kolla upp innan du gör ditt val är antal program som den har.

Vill du kunna diska snabbt men också ha möjlighet till att grovtvätta? Se då till att välja en diskmaskin med dessa inställningar och program.

Ljudnivå

Beroende på om ni har ett sovrum nära köket eller om köket är i en öppen planlösning kan detta påverka valet av av maskin. Ljudnivån mäts vanligtvis i decibel och det är något man bör tänka på innan köp. Efter köpet är det svårt att få mindre ljud ifrån den.

Garantier

När du köper en bänkdiskmaskin är det viktigt att få med ett par års garantier. Välj därför ett känt märke som du vet har bra garantier och reservdelar. Det värsta av allt är att du köper en diskmaskin som sedan går sönder. Det är inget kul men då finns iallafall möjligheten att använda garantin.

Kundrecensioner

Kolla alltid kundrecensioner. Läs vad de skriver om samt hur många det är som rapporterar om samma sak. Detta är något vi på Produktlistan.se rekommenderar då vi önskar att våra besökare alltid gör rätt köp.

Användarvänlighet

Det viktigaste av allt, tillsammans med priset, är användarvänligheten. En enkel bänkdiskmaskin är mycket mer användbar än en variant som är svår att använda och där du inte förstår dig på alla knappar och displayskärmen.

Min rekommendation är att tänka igenom köpet och vem som kommer att använda den. Ska du köpa en bänkdiskmaskin för äldre, alltså om du har föräldrar som är äldre, då ska du verkligen satsa på en variant som är enkel.

Installation

I instruktionsmanualen står det hur du ska installera din nya diskmaskin. Men om du är osäker bör du kolla med inköpsstället. Har de någon tjänst de erbjuder? Det är vanligt att de erbjuder installation och montering, mot en kostnad. Kolla upp möjligheten iallafall.

Vad skiljer en bänkdiskmaskin mot andra alternativ?

Det finns en rad olika typer av diskmaskiner. Dels finns det de som är integrerade i köksskåpet, där det är en kökslucka som sitter i fronten, men också de som sitter underbyggda i köksbänken.

Sedan har du de som är fristående. Du kan placera och installera dessa överallt där det finns el- och vattenanslutning.

Dessa modeller har blivit allt mer populär i takt med att bostäder byggs med smartare och mindre öppna ytor. Det är vanligt att man har ett kök på endast ett fåtal kvadratmeter. Då kan en bänkdiskmaskin bäst i test vara rätt val. De är dels mindre breda men klarar väldigt mycket disk vilket gör att det är ett prisvärt alternativ.

Funktioner att tänka på vid köp av bänkdiskmaskin

När du läser flera tester finns det oftast en hel del råd kring vilka egenskaper du ska titta på i ditt köp. Men det är få som nämner vilka funktioner som du bör kolla på i själva bänkdiskmaskinen.

Funktionerna är viktiga att känna till innan ditt köp eftersom att du inte kan ändra på dessa efter köpet. Det är därför bra att läsa hela denna listan och verkligen ta till dig med alla program och begrepp kring saker du bör tänka på att ha i en bra bänkdiskmaskin.

 • Antal diskprogram
  Detta är viktigt. Desto fler program, desto mer möjligheter till att använda maskinen som den är ämnad. Vanligtvis finns det ett program för snabbdisk, samt för grovtvätt och ekonomiprogram.
 • Timer
  Det kan vara skönt att själv styra när diskmaskinen ska sättas igång. Vill du ha igång den en viss tid när du exempelvis städar rent huset? Då ska du använda timern. Tänk dock på att inte ha igång diskmaskinen om du själv inte är hemma.
 • Läckagesensor
  Det är alltid bra att vara uppmärksam på eventuella fel och brister i maskinen. Kontrollera så att alla rör sitter som de ska och att de inte är lösa. Tänk på att kontrollera vattentrycket och att alltid ha en säkerhetsventil nära till hands så att du kan stänga av vattnet.
 • Barnlås
  Detta är extra viktigt så att barnen inte kan öppna diskmaskinen medans den är igång.
 • Torkningsprogram
  När disken är klar torkas den antingen genom varmluft eller restvärme. Restvärme är mer skonsam mot miljön då den använder restvärme från den sista sköljningen medans varmluft värmer luft från ett värmeelement som sitter i bänkdiskmaskinen.

Installation av bänkdiskmaskin

När du vill installera en bänkdiskmaskin måste du tänka på placeringen på ett bra sätt eftersom du säkert kommer att flytta den då den är portabel. Du vill alltså ha möjlighet att förvara den på fler platser än vara köksbänken.

Vid användning är det viktigt att diskmaskinen är placerad nära vattenledning och eluttag. Installationen är alltså väldigt enkel men som vi nämnde längre upp är det fortfarande möjligt att få hjälp med installationen om du önskar det.

Välj själv om du vill att den ska vara ansluten till kranen eller ett vattensystem. Ansluter du den till kranen går det snabbare och du får mer flexibilitet.

Sammanfattning

Vid köp av bänkdiskmaskin ska du inte enbart välja den som är snygg utan den som har fått bäst i test och som är prisvärd. Du ska också tänka på din budget och vilket behov du kommer att ha för bänkdiskmaskinen. Den ska trots allt hålla i många år.

Läs därför noggrant igenom våran köpguide och ta till dig alla råd och tips du kan få av oss. Men jämför själv och klicka in dig på produktsidorna. Där hittar du mer information kring respektive modell.

Önskar du mer information kring en produkt eller vill att vi testar mer får du gärna höra av dig på mail.

Frågor och svar

 1. Är det bra med bänkdiskmaskin?
  En bänkdiskmaskin är väldigt bra om du har ont om utrymme.
 2. Vad behöver man för att koppla in en bänkdiskmaskin?
  Det enda du behöver är ett eluttag samt vattenledning.
 3. Vilken bänkdiskmaskin är bäst i test?
  Den bästa diskmaskinen är från Bosch och Elextrolux.
 4. Vad kostar en bänkdiskmaskin?
  En bra och prisvärd bänkdiskmaskin kostar 4000 kr.