Diskmaskin bäst i test

Är du på jakt efter en diskmaskin bäst i test? Välkommen till vår köpguide som förklarar vad en diskmaskin gör och vilka fördelar som finns. Förutom att den underlättar vardagen i att rengöra tallrikar, bestick, glas och köksapparater, sparar du själv tid och energi som kan läggas på annat.

Att laga mat är roligt, det finns många köksmaskiner och olika apparater man kan använda. Men när det är dags att diska är det nästan ingen som orkar göra det för hand, när man har en bra diskmaskin. Det är bara att ställa disken i diskmaskinen, lägga in rätt rengöringsmedel och trycka på startknappen. Du slipper ha oreda i köket och kan hålla rent vilket ger en trivsammare upplevelse, både för dig själv men också gäster som vistas hemma hos dig.

Dagens diskmaskiner bäst i test är väldigt populära. De är ekonomiska, tystlåtna, energisnåla och framför allt så gör de rent din disk på kort tid. Du slipper stå och diska för hand vilket kan vara ett tråkigt moment samtidigt som du kanske inte har all tid för det.

För att hjälpa dig att välja rätt och köpa en ny diskmaskin har vi skrivit denna köpguide. Initialt fick vi gå igenom ett par tester för att få en bra uppfattning om de olika modeller som finns på marknaden. Vi fick därefter navigera oss runt till de olika tillverkarna för att förstå tekniken bakom deras diskmaskiner, men vi nöjde oss inte med det. Vi testade själv olika diskmaskiner, bland annat från Samsung, Cylinda, Elextrolux och Bosch. Vi tackar våra samarbetspartners och de olika butikerna som gav oss möjlighet att testa dessa på plats, precis som när vi testade olika tvättmaskiner.

Artikeln innehåller:

  • Diskmaskin bäst i test
  • Köpguide för diskmaskin
  • Sammanfattning
  • Frågor & svar
  • Källhänvisning.

Diskmaskin bäst i test

1. Electrolux ESF5545LOW

Diskar du mycket och ofta gäller det att tänka på kapaciteten när du ska köpa en ny diskmaskin.

Denna modell ESF5545LOW från Electrolux har plats till hela 13 kuvert och klarar med andra ord disken hos en familj på 4-5 personer lätt som en plätt. 

Med framskjuten start kan du ställa in när disken ska diskas om du har särskilda önskemål för när disken ska vara klar.

2. Bosch SMU4HAI48S

Bosch Serie 4 diskmaskin SMU4HAI48S är en intuitiv och kraftfull apparat som diskar din smutsiga disk snabbt och enkelt.

Den har en EcoSilent-motor, 6 program med 4 specialval, anslutning till Home Connect-appen och AquaStop-system. Läs mer

3. Miele G5222

Underbyggd diskmaskin med Mieles berömda kvalitet

  • QuickPowerWash ger dig maximalt resultat på mindre än en timme 
  • Maximal flexibilitet tack vare extra bestickkorg 
  • Auto open-torkning, öppnar diskmaskinen automatiskt på glänt när den är klar för sluttorkning
  • Snål med energi och vatten
Läs mer

4. Cylinda DM 3158

Är du en del av en stor familj på 4-5 personer rekommenderar vi att du väljer en diskmaskin som enkelt klarar att diska 14 kuvert. Läs mer

5. Electrolux ESM48331SW

Med 700 MaxiFlex-diskmaskinslåda kan du släppa lös din kreativitet och använda alla verktyg i ditt kök. Från bestickkuvert till skrymmande redskap, layouten kan anpassas för att rymma alla objekt. Läs mer

6. Siemens SN45ZW70CS

Siemens iQ500 Underbyggd diskmaskin 60 cm.

Utmärkt Zeolith®diskmaskin som kan styras via wifi med din mobil eller med hjälp av röststyrning. Läs mer

7. Bauknecht BCIO3O41PLES

PowerClean- diskar rent med jetstrålar och ger mer plats
Rengör även riktigt hårt smutsad disk med inbrända matrester effektivt, utan fördisk eller blötläggning. Kokkärl och ugnsformar placeras stående längst bak i underkorgen, under disken spolar PowerClean-funktionen dem rena med riktade högtrycksstrålar. Läs mer

Köpguide för diskmaskin

Om du inte har tid eller energi för att stå och diska själv ska du definitivt tänka på att köpa en diskmaskin. Dock kan detta vara ett stort köp för många, speciellt för de som aldrig ägt en diskmaskin själv eller de som nyligen flyttat ut. En bra diskmaskin kommer underlätta för dig enormt. Du sparar inte bara energi och tid utan även pengar i och med att att du förbrukar mindre vatten. Dagens diskmaskiner är smarta och har många bra funktioner som gör att du kan välja mellan olika program, grader, schemaläggning samt ett par andra saker. Dessutom håller de länge vilket gör de till en investering som snabbt lönar sig.

När du letar efter en bra diskmaskin måste du jämföra olika modeller. Ska den vara integrerad i köksskåpet, eller vara fristående? Ska den stå på en bänk eller hur vill du ha den? Om du inte har svaret på alla frågor kan du få det genom att fortsätta läsa vår köpguide.

Vi har nämligen kollat på många saker när vi testade och valde diskmaskin bäst i test. Det var inte enkelt, men om man jämför över 20 olika varianter och spenderar över 50 timmar på att testa olika tvättmaskiner och tvättprogram, så kan du förvänta dig att vi kan något om diskmaskiner. Förhoppningsvis ska du efter att ha läst artikeln, veta mer än innan du började läsa den. Vi kollade bland annat på följande:

  • Pris
  • Storlek
  • Placering
  • Design
  • Funktionalitet
  • Märke
  • Tillverkare
  • Garantier
  • Livslängd
  • Ljudnivå
  • Kapacitet
  • Program
  • Vattenförbrukning
  • Energiförbrukning

Olika sorters diskmaskiner

Det finns många diskmaskiner där ute och vi kan nästan garantera dig att det finns något som passar alla människor och deras behov. Oavsett boendeform kan du faktiskt hitta en bra diskmaskin som du kan använda i flera år vilket gör att det blir en mycket bra investering som betalar sig själv snabbt igen. Men ställ frågan: Hur mycket disk brukar du ha? Hur ofta använder du diskmaskinen? Ska den stå under en bänk eller har du någon annan lösning?

Vanlig diskmaskin

De flesta hushåll i Sverige har en vanlig diskmaskin under diskbänken. Den är inte integrerad på samma sätt eftersom hela maskinen placeras under diskbänken. Ett annat namn för denna varianten är underbyggd diskmaskin.

Fördelen med dessa är att du inte behöver köksskåp som stöd. Du kan placera denna var som helst så länge du har möjlighet till att ansluta vattenslang och avloppsslang.

Vanligast är att luckan kan vara svart, vit eller rostfritt. Beroende på vilken variant du kollar på finns det många bra diskmaskiner bäst i test. Du slipper dessutom att tänka på att måttanpassa köksluckor och köksskåp vilket gör att du kan ta med dig vitvaran om du byter boende och flyttar.

Integrerad diskmaskin

En integrerad diskmaskin ser egentligen ut som en vanlig diskmaskin, dock ligger den placerad i köksskåpen. Skärmen och knapparna sitter ovanpå vilket gör att den inte är synlig när du kollar framifrån, men om du öppnar köksskåpet kan du se knappar och display ovanpå. Väldigt diskret och snyggt.

Många som väljer denna lösning gillar att det blir en fin design och att diskmaskinen göms i köket. Dock får du fortfarande samma funktionalitet som vanliga diskmaskiner. Fyll på diskmaskinen med smutsig disk. Därefter lägger du in en disktablett, sedan kan du starta igång den med det  program du vill. Beroende på vilken modell du väljer finns det integrerade diskmaskiner med olika funktioner.

Du kan välja en integrerad diskmaskin bäst i test om följande stämmer in på dina önskemål:

  • Du vill ha en diskmaskin som är diskret och gömd i köket.
  • Möjlighet till att få en bra diskmaskin med låg ljudnivå.

Nackdelen som jag kan se med diskmaskiner som är integrerade är att de kostar lite mer än vanliga diskmaskiner. Det kan dock vara bra att tänka på storleken. Vilken storlek ska du ha som passar köksskåpet? Ska du bygga om köket eller är det en nyproduktion som du tittar på? Tänk på viktiga saker som bredd, höjd, djup och design. Frigör även utrymme för sladdar, slang och annat. Detta kan du behöva ta mått på när du bygger om ditt kök.

Halvintegrerad diskmaskin

En halvintegrerad diskmaskin monteras också in i köksskåpet. Du kan täcka fronten med en skåplucka så att du döljer maskinen och bara skåpluckan syns. Du har däremot fortfarande möjlighet till display och funktioner på fronten vilket gör att användningen av maskinen blir smidig.

Bänkdiskmaskin

En bänkdiskmaskin passar mindre hushåll på 1-2 personer som har en minimal mängd disk. Dessa varianter är lika stora som en bänkspis och rymmer ca 4-6 kuvert. Har du en liten lägenhet eller en stuga kan denna göra mycket nytta även om du inte har utrymme i köket för att installera en fullskalig diskmaskin under diskbänken. Huvudsaken är att du slipper att diska och tvätta för hand.

Det enda du behöver är tillgång till ett eluttag samt ett avlopp eller vask som du kan koppla vattenslangen till. Det är väldigt smidigt och populärt med bänkdiskmaskiner eftersom installationen är enkel. Du behöver inte en rörmokare utan det går alldeles utmärkt att göra allt själv.

En bra och billig bänkdiskmaskin fungerar väldigt bra och är praktisk vilket gör att du kan förflytta den från lägenheten till stugan eller till huset, utan att behöva koppla av och montera loss några delar som sedan kräver flera timmars installationstid.

Vilken storlek på diskmaskinen?

Du kanske undrar, är alla diskmaskiner lika stora? Vilken storlek på diskmaskin ska jag ha? Vad är standardmått för diskmaskinen? Allt beror på vad du har för behov och vad du har för yta i köket. Storleken påverkar andra saker som kostnad, variant, el samt vattenförbrukning. Har du lite disk eftersom att ni är ett mindre hushåll ska du inte kolla på stora diskmaskiner. De använder mer vatten och el vilket gör att diskningen blir dyrare.

Beroende på vilken variant du ska ha skiljer sig storleken åt. Bänkdiskmaskiner har vanligtvis standardmått på 55cm x 50 cm x 44cm. De andra diskmaskinerna, vanliga, hel- och halvintergrerade har två olika bredd. Du kan antingen välja en smal diskmaskin på 45 cm i bredd eller en vanlig på 60 cm i bredd.

  • Bänkdiskmaskiner: 55cmx50x44 cm, passar 1-2 personer
  • Smal diskmaskin: 85cmx45x60 cm, passar en mindre liten familj.
  • Vanlig diskmaskin: (standardstorlek): 85x60x60 cm, passar stora familjer.

Det kan också vara bra att alltid tänka på att köra diskmaskinen när du har mycket disk istället för att köra i flera mindre omgångar.

När det är dags att välja storlek på diskmaskinen kan du räkna med tre kuvert per person. Kuvert är måttet på mängden disk som ryms i diskmaskinen. Tallrik i olika former, kaffefat, kaffekopp, glas, bestick och andra saker ingår i ett kuvert. De vanligaste diskmaskinerna har en kapacitetsmängd på 10-14 kuvert.

Märke och tillverkare

När det gäller att hitta det bästa märket ska du gå på antal funktioner, kapacitet och garantitider. Självklart spelar andra saker roll som exempelvis ljudnivå och antal program. Men det viktigaste kan vara att du vill ha samma märke som du har på andra vitvaror. Dock behöver du inte alltid tänka så.

Bara för att du har kylskåp från exempelvis Bosch behöver du inte köpa en diskmaskin från samma tillverkare.

Det bästa märket när det gäller diskmaskiner är Siemens, Electrolux. Samsung, Miele Cylinda, Bosch m.m. De har bra garantitider och detta är tryggt när du precis flyttat in och kostar på dig massa dyra vitvaror.

Diskmaskin med besticklåda eller bestickkorg?

Är det första gången du köper en diskmaskin kanske du inte är van med att välja mellan besticklåda eller bestickkorg. Frågan är alltid, vad är bäst? Ska disken ligga i en bestickkorg och diskas stående? Eller vill du ha en besticklåda som är utdragbar? Det sistnämnda är ergonomiskt eftersom det förenklar hur enkelt du ställer in disk men också plockar ur disk när allt torkat klart. Du slipper att böja dig ned kan du bara ta tag i besticklådan och dra ut den. Väldigt bra och effektivt om du redan har ont i ryggen.

En utdragbar besticklåda placeras i diskmaskinens översta hylla. Många tillverkare av olika tvättmaskiner har denna lösning vilket gör att det snabbt blivit ett populärt alternativ bland många hushåll.

Genom den smarta placeringen längst upp i diskmaskinen slipper du risken för att sticka dig på bestick eftersom alla bestick ligger vågrätt i olika rader och fack. Det är enklare att rengöra besticken i denna ordning eftersom att tvätten går uppifrån och ner. Om du istället använder en bestickkorg blandas olika bestick som exempelvis gaffel och sked.

Med rätt diskmaskin bäst i test och utdragbar besticklåda får du mer plats till större föremål som ska diskas i diskmaskinen. Det kan vara allt ifrån stekpannor till andra saker som korgen från airfryen, en stor gryta eller liknande.

Vanliga bestickkorg är dock fortfarande populära hos många tillverkade. De är enkla att fylla på och du sparar tid på det tråkiga momentet att diska. Om du har stora glas eller tallrikar är det inte ett bra alternativ att välja besticklåda. Då kan bestickkorgen vara bra eftersom att du får mer utrymme.

Fördelarna med besticklåda är följande:

  • Enkelt att fylla lådan.
  • Enkelt att tömma lådan.
  • Du sparar mycket plats.
  • Ergonomiskt alternativ.

Bestickkorg har följande fördelar:

  • Enkel att fylla.
  • Frigör plats där det behövs.

Vad du väljer eller behöver beror på dina behov. Många som tidigare haft diskmaskin med bestickkorg väljer denna variant. Men ska du köpa en diskmaskin för första gången och ni är ett mindre hushåll så funkar det utmärkt med utdragbar besticklåda eftersom att det underlättar en hel de. Detta passar även dig som är äldre eftersom att du slipper böja dig ner vilket gör det enklare att hantera.

Energimärkning och energiförbrukning

Alla EU-länder har gemensamt satt en tydlighet för att göra energimärkningen obligatorisk. Syftet med energimärkningen är att du som konsument ska få information om energiförbrukningen för dina eldrivna produkter. En ny märkning infördes 1 mars 2021 som har en ny skala från A till G. A är mest ekonomisk medans G innebär att maskinen förbrukar mer el.

Vitvaror som exempelvis diskmaskin, tvättmaskin, datorskärmar, tangentbord, tv och liknande som fortfarande har den gamla energimärkningen med skala A+++- till D får inte säljas efter 30 november 2021. Detta är en del av en ny regleringen vilket innebär ett säljstopp för många vitvaror. Många tillverkare kunde inte testa deras egna maskiner enligt nya energimärkningen vilket gjorde att det blev ett säljstopp. Tillfälligt blev vanliga vitvaror, inklusive diskmaskiner dyrare, men nu har priserna återgått till innan.

Om du vill ska du verkligen välja en bra tvättmaskin som dessutom är billig, men som ändå har energimärkning A eller A+++. Välj inte en diskmaskin som har lägre energiklass eftersom det då innebär att den kostar mer att driva. Om du har igång i diskmaskinen i snitt 1-2 timmar per dag kan detta avgöra skillnaden på en stor kostnad och mindre kostnad.

Dagens diskmaskiner som säljs har en korrekt energimärkning som du kan kolla på. Oftast sitter energimärkningen på diskmaskinen eller i instruktionsmanualen som medföljer, annars står det oftast på produktsidan om du ska köpa diskmaskinen på nätet.

Vill du spara energi med diskmaskinen?

Genom att göra följande kan du alltid spara energi, dessutom behöver du inte oroa dig för att matrester och liknande ska sitta kvar i avlopp och rör. Detta förlänger samtidigt livslängden på din diskmaskin vilket gör att du inte behöver reparera den lika ofta eller köpa dyra tillbehör.

  1. Skrapa alltid bort matrester och fett
    Ett viktigt tips är att alltid skrapa bort matrester och fett. Gör det för alla bestick, tallrikar, grytor, stekpannor och andra köksredskap. Detta tar inte lång tid utan det går snabbt om du använder lite diskmedel och varmt vatten. Annars kan du prova med vanligt hushållspapper.
  2. Fyll alltid hela diskmaskinen innan du kör den
    Du kan självklart köra lite bestick och tallrikar men då förbrukar den fortfarande lika mycket el och vatten som om när du kör den och hela diskmaskinen är fylld med smutsig disk. Vilket är då bäst? Det sistnämnda gör att du sparar mycket energi.
  3. Kör eco-läge eller snabbare program
    Detta beror på vilken typ av disk du har men det kan vara bra att prova att köra eco-läge. Den förbrukar en mindre mängd vatten vilket är bra mot vattenkostnaderna och mot miljön.

Det finns många skillnader och fördelar med att diska med diskmaskinen jämfört med att diska för hand. Redan här har du sparat mycket energi om du väljer en diskmaskin eftersom det kostar mycket i el och vattenresurser att diska för hand. För att diska normal disk måste du förbruka ca 100 liter vatten vilket är mycket.

Diskmaskinens olika funktioner

Vet du inte vilka funktioner du ska ha i en diskmaskin? Vi hjälper dig att kolla på olika saker som kan vara bra. Det är en stor skillnad om du vill ha plats för mycket disk eller om du inte har lika stort behov för en stor diskmaskin men vill hellre ha en tystlåten variant. Ska du dessutom ha en portabel och kompakt bänkdiskmaskin kan du ibland behöva kompromissa bort funktioner som du har i en vanlig integrerad diskmaskin.

Avancerade diskmaskiner med fler funktioner kostar mer än enkla och billiga diskmaskiner.

Olika diskprogram

Det första som kan vara bra att veta är att en diskmaskin erbjuder många olika program. Det kan vara allt ifrån enkla program som tvättar snabbt, till program för grytor och grovdisk till eco-tvätt. Eco-tvätt har på senare tid blivit populär eftersom att det programmet förbrukar mindre el och energi. Dock är den inte alltid optimal eftersom att den inte tvättar lika bra.

Andra vanliga program är bland annat det automatiska programmet som läser av diskmängden och smutsighetsgraden. Här behöver du inte tänka på något eftersom vattenstyrka, temperatur och annat styrs automatiskt.

Snabbprogrammet är bra program vilket gör att disktiden minskar rejält. Du sparar både energi och tid med detta programm.

Torkningsfunktionen

Många av dagens moderna och nya diskmaskiner har en torkningsfunktion vilket gör att du inte behöver vänta på att disken ska bli avfuktade. Du kan direkt ställa in disken i skåpet vilket gör att du sparar tid och frustration. Du slipper dessutom att ta i varm disk vilket är en annan fördel.

Många har problem med att diskmaskinen inte torkar bra. Lösningen är att köpa en diskmaskin med torkningsfunktion. Detta rekommenderar jag alla hushåll.

Ljudnivå

Man mäter diskmaskinens ljudnivå i vanliga decibel, alltså dB. Om du inte vill att diskmaskinen ska låta mycket måste du tänka på att köpa en med låg dB. Tänk på tvättmaskinens placering i köket och vilken tid på dygnet du vill köra den. Bor du i lägenhet eller hus? Detta påverkar faktiskt ljudnivån mer än du tror eftersom att olika byggnader är byggda på olika sätt och då kan det vara bra att tänka över placeringen.

Har du ett sovrum nära köket kanske ljudet flyttas till olika rum vilket gör att det är obehagligt att lyssna på diskmaskinen om den är placerad där. Dock kan du installera den på ett korrekt och säkert sätt så att den står stadigt och inte vibrerar. Vanliga diskmaskiner låter inte obehagligt mycket men en bänkdiskmaskin kanske ger ifrån sig mer ljud.

Tänk därför igenom vilken ljudnivå som är rimlig och vad du klarar själv. Vanligaste diskmaskinen har 50-60 i dB för ljudnivån.

Översvämningsskydd

Det kan finnas risker med att köra diskmaskinen. Därför rekommenderar vi dig att du alltid är hemma medans den är igång. Det som kan vara bra att känna till är att de flesta vattenskador som kan uppstå i ett kök beror på diskmaskinen. Dock har dagens diskmaskiner ett översvämningsskydd som heter AquaStop. Om diskmaskinen har läckor och släpper ut vatten kan denna stänga av maskinen helt.

Det finns bra diskmaskiner som har skydd mot stopp och läckage i rör vilket gör att maskinen säger ifrån om detta upptäcks.

För att säkerställa att diskmaskinen inte ska läcka vatten kan det vara bra att kolla under diskmaskinen efter första träffarna. Har du tidigare aldrig installerat en diskmaskin själv kan det vara bra att köpa en installationstjänst för detta.

Barnlås

Har du småbarn hemma kan diskmaskinen vara problematisk eftersom att de säkert pillar på den. Ett bra barnlås på diskmaskinen kan spara dig mycket stress och huvudvärk. Du slipper risken med att de avbryter ett program som körs och du låser fronten vilket gör att den inte går att öppna.

Dagens diskmaskiner bäst i test brukar ha denna funktionen men är du osäker kan du alltid kolla med återförsäljaren.

Bestickkorg eller låda

Längre upp nämnde vi fördelarna med bestickkorg och besticklåda. Bestickkorg kommer oftast i billigare diskmaskiner. Maskiner med bestickkorg i översta hyllan är lite dyrare men det kan bero på hur mycket disk du har.

Självrengöring

Har du undrat varför luktar det illa i diskmaskinen? Det finns många sätt att kolla detta och lösa problemet. Det kan vara så att en slang är gammalt eller att ett rör är blockerat eller att fett och matrester fastnat någonstans.

Men om din tvättmaskin är utrustad med självrengöringsprogram ska du verkligen använda denna funktionen. Mer om hur du gör rent i diskmaskinen kommer längre ned.

Fördröjd start

De flesta diskmaskiner på marknaden, även bänkdiskmaskiner har en funktion som gör att du kan fördröja starten. Funktionen är bra eftersom att den sparar dig massa tid och maskinen kan gå igång lagom till det att du börjar städa i huset.

Doseringsfunktion

Ibland kan man upptäcka att diskmedlet inte gått att användas helt, av oklara anledningar. Genom en doseringsfunktion kan du lösa upp diskmedlet helt och därmed blir disken renare. Du slipper också rester av diskmedlet diskmaskinen.

Diskmaskinsmatta

Detta är en matta av plast som du placerar under diskmaskinen. Det kanske inte ser snyggt ut men den bör vara på plats för att täcka upp för vatten som spills eller läckage. Du slipper skador på ditt nylagda golv om denna plastmatta är på plats.

Rengör diskmaskinen regelbundet

Det är faktiskt inte många som kommer ihåg att göra rent i diskmaskinen. Man tänker inte på det eftersom den redan diskar rent, men ibland behöver du faktiskt göra rent den för att du sedan ska få fin disk. Du kan en gång i månaden köra diskmaskinen i tomläge genom att lägga i diskmaskinsrengöring. Du förlänger livslängden på din diskmaskin med många år om du följer våra råd.

Genom att rengöra diskmaskinen regelbundet slipper du fett och kalk som sätter sig på diskbladen, rören eller i filtret. Du slipper att få dålig lukt i diskmaskinen som dessutom är obehaglig.