Väderstation bäst i test

Det är viktigt för många att ha en pålitlig och effektiv väderstation för hemmabruk. Det kan vara frustrerande att bli oväntat blöt på grund av oförutsägbart väder, eller att ha på sig för mycket kläder på grund av felaktiga väderprognoser från en mobilapp. En högkvalitativ väderstation kan ge en mer korrekt bild av det lokala vädret. Läs mer

Väderstation bäst i test 2024

1. Netatmo Smart Home Weather Station

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

2. Ventus W830

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

3. Denver WS-540

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

4. GreenBlue Wireless WiFi Weather Station Sensor Calendar Barometer Tuya Smart

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

5. TFA Sun

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

6. Hama Premium 00186380

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

7. Hama EWS-1400

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

Köpguide för väderstation bäst i test 2024

Det är oftast bra om man vet vad det blir för väder idag men det kan vara svårt att veta. Men när man på ett ungefär vet vad det kan bli för väder baserat på prognoser, vet man också oftast hur man ska klä sig efter vädret. Man kan planera dagen bättre och exempelvis vet man om det är bra att ta med paraplyet eller om det är dags att ta fram vinterkläderna.

När du köper en väderstation som är bäst i test behöver du inte förlita dig på radion, tv:n eller olika väderappar. Du får en tydligare prognos och kan enkelt se om det är kallt eller varmt ute.

Många av dagens väderstationer är moderna och har flera funktioner. Det kan exempelvis vara att den berättar kvalitén på inomhusluften, luftfuktighet m.m. Men för att hitta en bra väderstation finns det några saker man ska kolla på först. Det är alltså inte bara att köpa första bästa.

Kolla igenom dessa faktorer som vi berättar om i detalj, så garanterar vi dig att du gör ett bättre köp.

Pris

En bra väderstation kostar runt 400 kr upp till 1 500 kr. Dyrare än så är det inte. Det är främst de dyrare modellerna som har stöd för WiFi-uppkoppling samt extrafunktioner som du kommer att ha stor nytta av när du väl använder de.

Märke

Ventus och Mill är helt klart de bästa tillverkarna på marknaden när det gäller väderstation bäst i test. Det är faktiskt bevisat i flera olika oberoende tester.

Skärmstorlek

En bra skärm är en tydlig skärm. Du använder främst skärmen till för att läsa av vad det är för värden som står. Vissa modeller har skärmar med touchfunktion vilket kan vara bra.

Funktioner

De vanligaste funktionerna är tid- och väderinformation samt information kring kalender, veckodag samt månen. Det är det som ska visas men de bästa väderstationerna har möjlighet att koppla upp sig på internet genom WiFi-anslutning. Där finns även möjlighet till att publicera din väderstationsdata på offentliga plattformar om din enhet har stöd för detta.

Avancerade väderstationer har larmfunktion och frostvarning, men de kan också mäta inomhustemperatur samt luftfuktighet.

Det bästa av allt är kanske att de kan mäta regn och antal millimeter som det har regnat.

Vad är en väderstation och hur fungerar den?

Om du inte vet vad en väderstation är eller hur den fungerar kan du läsa vidare. Vet du hur den fungerar kan du direkt kolla på avsnittet där vi har skrivit om produkterna eller sammanfattningen. En väderstation är en apparat som samlar in data från andra väderobservationer och som håller koll på detta åt dig och presenterar det. Det kan vara allt ifrån temperaturen utomhus, till mängden regn, luftfuktighet, vindhastighet, lufttryck samt information kring månens läge.

Du använder alltså väderstationen för att få en bättre förståelse om vädret och vad det kan tänkas att bli för väder.

Väderstationer kopplar alltså upp dig mot andra väderstationer som finns och hämtar data därifrån. Detta har blivit allt mer populärt bland svenska hushåll. Förr i tiden var det endast meteorologer eller väderentusiaster som hade sådana. Nu finns de att köpa för hemmabruk och de är ganska billiga.

Fördelen med väderstation

Om det finns flera väderprognoser genom olika vädersajter och appar, blir det svårt att förstå vad det är för väder. Mängden data som finns blir svår att ta in och det du läser kan vara gammalt eller inte uppdaterad enligt senaste prognosen. Din app kanske hämtar data från en viss station som inte är nära din placering. Det kan även vara så att nätverket belastas och det blir en fördröjning i data. Då kan en väderstation göra stor nytta för dig eftersom att du på ett enkelt sätt kan tolka väderprognoserna helt själv.

Bor du i eget hus eller radhus kan du sätta upp väderstationen i trädgården. Du kan även ha den vid ett träd eller stolpe. Ska du skaffa en  bra väderstation får du möjlighet till att koppla upp den via WiFi och där kan du dela din data med andra användare om det är intressant. Det kan vara smart om du exempelvis ska resa någonstans eller åka bil till en annan stad. I Sverige som är ett avlångt land kan väder och klimat oftast skilja sig åt beroende på vilken stad man är i.

Därför är det bra att köpa en billig väderstation. Nedan ser du flera fördelar:

  • Väderstation för dig som bor i skogen
    Bor du ute på landsbygden eller i ett glesbefolkat område där det är högt och lågt kring vädret? Då kan väderstationen varna dig för regnfall, värmeböljor eller även stormar. Du får data i realtid vilket gör att du snabbt kan ställa om dig beroende på vädret.
  • Passar dig som arbetar med bygg
    Om du arbetar med bygg och träkonstruktion eller har eget företag kan en väderstation underlätta för dig i vardagen.
  • Följ vädret även när du inte är hemma
    Även om du inte är hemma kan du enkelt följa vädret tack vare Wifi-uppkopplingen.

Olika typer av väderstationer

Som med allt annat finns det både dyra och billiga alternativ.  Det finns trådlösa väderstationer och utetermometer men det bästa av allt är att det faktiskt finns kombinerade ute och inne termometer bäst i test. De kan kosta lite mer men beroende på märke och modell samt var du köper den kan du faktiskt komma undan billigt.

Det finns många olika varianter som består av flera enheter som du placerar både inomhus och utomhus. Deras funktionalitet kan variera kraftigt så det beror lite på vad du ska mäta och vilket behov du har. Är en billig väderstation bra även om den bara ger dig grundläggande information kring temperatur, luftfuktighet och regn?

Om du har stor åkerfält eller är en jordbrukare som behöver information på detaljnivå kring nederbörd, vind, lufttryck och andra datapunkter. Detta kommer ge dig en fördel när du arbeta med marken eller fixa med saker för djuren.

För vanligt hemmabruk finns det väderstationer som kombinerar termometer och hygrometer. Detta betyder att du får information kring temperatur samt luftfuktighet inomhus och utomhus med tillhörande klockslag och datum. I många varianter finns det en prognosfunktion men det är inte alltid att den är pålitlig.

Köp en väderstation med vindmätare

Ska du ha mer mätvärden och mer exakthet i den insamlade data som du ska läsa? Då är det inte rekommenderat att du köper en billig väderstation från din närmsta elektronikbutik. Oftast är det en budgetvariant och de passar inte alla människor. De flesta vill ändå se grundläggande väderdata men också lite mer än så, vilket innebär att de vill mäta vindhastighet.

Oavsett om du bor i villa eller lägenhet kan en väderstation med vindmätare vara det rätta valet. Du får bra mätning tack vare sensorer som mäter alla mätpunkter som är möjliga och i dyrare modeller får du bättre precision. Dessutom är det inte svårt att installera dessa sensorer då det oftast finns bra instruktioner på hur man gör.

Även om du bara behöver eller vill ha väderstationer för hemmabruk finns det många portabla modeller som är lätta och små. Det går att ta med dessa när du vill, om du ska ut med husbilen eller gå på camping.

Tänk också på att väderstationer med vindmätare kan vara både trådlösa eller ha sladd. Detta innebär att installationen kan skilja sig åt beroende på modell men generellt är det bättre med sladd eftersom att uppkopplingen blir bättre.

Installera din väderstation

Har du precis köpt en väderstation behöver du veta hur du ska installera dess sensorer. Detta innebär att en noggrann installation ger dig bättre möjlighet till att samla data. Det kan därför vara en bra idé att följa bruksanvisningen så att varje mätare placeras korrekt.

Även om du inte har möjlighet att göra installationen enligt rekommendationerna är det bra att göra det på ett bra sätt.

Väderstationen är som bekant en enhet som består av två separata delar. Det finns en huvudenhet som är den som visar all data, alltså skärmen, och därefter finns det sensorer eller givare. Tänk på att du kan ha de på olika platser beroende på modell.

Huvudenheten kan du placera inomhus om det finns plats. Sensorerna kan du placera på ett träd eller stolpe eller vid en dörrkarm fast utomhus. Om du har en dyr och avancerad väderstation med regnmätare kan det finnas flera sensorer.

Har du en regnmätare är det dock bäst att placera den under öppen himmel. Har du en vindmätare måste du placera den där det kommer vind. Det finns mer detaljer kring detta som att den måste placeras ca 10 meter ovanför marken m.m.

Sammanfattning

En väderstation är en uppskattad teknisk pryl som kan underlätta din vardag enormt. Du behöver inte förlita dig på appar eller olika webbplatser, utan du kan i närtid få information om temperatur både inomhus och utomhus. Du kan även se flera andra saker beroende på vilken variant du har.

Avancerade väderstationer är mycket bättre än budgetvarianter. Du kan med dessa koppla upp dig i mobilen för att få en exakt och mer precis mätning vilket gör att du snabbare kan planera för dagen.

I våran väderstation bäst i test köpguide finns det många köpråd samlade från olika källor som exempelvis Råd&Rön test och andra produktrecensioner. Vi har även analyserat antalet kundrecensioner för varje specifik modell. Om du är nöjd med innehållet på sidan får du gärna dela den på dina sociala medier eller skicka den till någon som du tror kan ha nytta av att läsa mer om saker de behöver tänka på innan de köper en väderstation.

Frågor och svar om väderstationer

Vilken väderstation är bäst i test?

Den bästa väderstationen är listad i vårt bäst i test ovan.

Vilken väderstation ska man köpa?

Om du ska köpa en väderstation som ska hålla länge ska du satsa på en högkvalitativ väderstation.

Vad kostar väderstationen?

En bra väderstation kostar mellan 400 kr – 2 000 kr

Passar väderstationer lantbruksägare och bönder?

Det finns många lantbruksägare och bönder som använder väderstationer så att de kan planera sitt arbete bättre.