Belgiska våffeljärn bäst i test

Om du någonsin har ätit belgiska våfflor vet du hur gott de smakar och att de tillverkas i belgiska våffeljärn. Det är förstås något speciellt med belgiska våfflor eftersom att de tillagas på ett unikt sätt som gör att formen på de är annorlunda jämfört med vanliga våfflor. Läs mer

Belgiska våffeljärn bäst i test 2024

1. Sage The Smart Waffle


Sage The Smart Waffle våffeljärn BWM620UK är utformat för att enkelt grädda krispiga våfflor och samtidigt göra rengöringen mindre krånglig. Läs mer

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

2. Tefal SW852D

Tefal Snack Collection är en unik köksapparat som har många användningsområden, inklusive tillagning av våfflor, panini, bagels, pannkakor och donuts. Läs mer

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

3. Wilfa BW-1000B

Gör tjocka, luftiga och krispiga belgiska våfflor i ditt eget kök med Wilfa belgiska våffeljärn. Detta våffeljärn tillåter dig att baka två perfekta våfflor samtidigt och har en snygg design som gör det enkelt att förvara. Läs mer

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

Köpguide för belgiska våffeljärn

För många som är förstagångsköpare är det faktiskt inte lätt att välja rätt våffeljärn. Du kanske inte hade en aning om att det existerade, eller så visste du bara inte vad de heter. Nu är du här och då ska du få tillräckligt med information så att du kan köpa rätt.

När det gäller att hitta ett bra våffeljärn behöver du tänka på ett par saker. Först behöver du veta skillnaden mellan det och vanliga våffeljärn. Skillnaden ligger egentligen i att aluminiumplattorna är tjockare och att den är designade med ett annat mönster. Detta gör att du kan grädda godare våfflor. Den andra skillnaden är att mönstret ser annorlunda ut jämfört med det klassiska våffeljärnet du har hemma.

Olika modeller

Det finns två olika modeller av våffeljärn och det är faktiskt dina egna önskemål som avgör vad som passar dig. Ska du välja ett enkelt eller dubbelt våffeljärn? Det beror på hur snabbt du vill grädda våfflorna eller hur många ni är där hemma.

Fördelen med ett dubbelvåffeljärn är att ni snabbt kan grädda varma goda våfflor. Dessa modeller finns med i våran guide och vi har recenserat de.

Non-stick plattor

Dagens moderna våffeljärn har en non-stick platta som gör att du helt enkelt kan grädda godare våfflor. Fördelen med dessa är också att den är helt avtagbar och du kan tvätta den själv och det tar max några minuter.

Det finns en klar nackdel med dessa non-stick plattor och de är att de inte är lika hållbara som gjutjärn. Fast dessa våffeljärn finns tyvärr inte kvar på marknaden då det är en gammal

Vår rekommendation är att använda dig av plast eller gummi-slev för att ta loss dina våfflor från plattan.

Timer och värmejustering

De flesta av dagens moderna våffelmaskiner har en timerfunktion som brukar avge ett ljud när våfflorna är gräddade. Detta kan vara väldigt bra om du är osäker på hur lång tid det tar från det att du har smet till färdiga belgiska våfflor.

Den andra funktionen är värmejustering vilket är väldigt bra då du själv anpassar temperaturen på smeten. Vill du ha mer gräddade våfflor kan du sänka styrkan och vill du att de ska bli lite krispigare kan du höja styrkan.

Pris för belgiska våffeljärn

Som du redan märkt är det faktiskt inte dyrt med dessa våffeljärn. Detta innebär att du som konsument inte behöver ha den dyraste eftersom du fortfarande kan få goda våfflor med ett vanligt belgiskt våffeljärn. Då är det ingen idé att spendera 2000 kr när du kan spendera 500 kr och få samma resultat.

Dyrare modeller innebär inte alltid att de är bäst. Vi har listat topp fem belgiska våffeljärn bäst i test. Däremot tycker vi att du hellre ska satsa på ett välkänt märke eftersom att de erbjuder fler funktioner och du har oftast bättre garantitid från de mer välkända märken. De andra leverantörerna kanske skapar en tillfällig produkt som de sedan inte tar ansvar för.

Tänk därför inte på att dyrast är bäst och se istället funktionalitet och märke som

Belgiska våffeljärn, vilket märke?

Det finns många populära märken som du kan fundera över och välja mellan när du letar efter en bra och billig belgisk våffeljärn. Det finns mycket information om respektive märke och de tävlar i olika klasser och vissa passar bättre för dig som använder våffeljärnet ofta medans det finns andra märken som är billigare och passar de som inte kräver extra funktioner och liknande.

 • OBH Nordica:
  Detta företag tillverkar inte bara belgiska våffeljärn utan många andra köksredskap som kan komma till användning mer än vad man tror.
  OBH Nordica har många prisvärda våffeljärn som kommer i hög kvalité.
 • Sage:
  Detta märke har inte många produkter, utan fokus ligger på kvalité och lång livslängd. Det är den värdlsberömda stjärnkocken Heston Bluemnthal
  som är grundaren av Sage. Han lovar bra kvalité vilket vi efter våra testar kan hålla med om och bekräfta.
 • Tefal:
  Tefal gör mer än bara belgiska våffeljärn. Det är i grunden ett franskt företag men som finns över hela världen. De utvecklar nämligen
  stekpannor och mycket mer vilket gör att de kan allt om järn. Belgiska våffeljärn är inget undantag och många av deras produkter har
  kunnat ta bra placeringar i olika bäst i test artiklar.
 • Wilfa:
  Det norska märket som många av oss känner till eller har sett innan. De producerar en mängd olika köksapparater och maskiner
  i väldigt bra kvalité. Det är ett populärt märke för de som vill laga mat med passion. De satsar också på funktionalitet
  vilket gör att de alltid har något som passar alla.

Rengöring av våffeljärnet för att få god smak på våfflorna

Om du vill ha goda våfflor måste du rengöra våffeljärnet efter varje användning och med jämna mellanrum. Det gör du enklast genom att lyfta non-stick plattorna. De är avtagbara och går att tvätta väldigt enkelt. Det ska du göra dock när järnet har svalnat så att du inte bränner dig.

Du kan rengöra våffeljärnet med hushållspapper eller en bit trasa. Om det sitter fast rester eller liknande kan du använda dig av en plastliknande sak, exempelvis en smörkniv för att ta bort rester.

Rengör försiktigt så att du inte skadar området som du häller smeten över som skapar våfflorna. Genom att ta hand om din belgiska våffeljärn får du godare smak på framtida våfflor.

Att grädda våfflor går snabbt

Det är faktiskt väldigt enkelt att grädda våfflor. Och det går snabbt. Ibland kan det ta två minuter medans andra gånger kan gå på det dubbla. Det beror på hur bra smeten är och hur varm våffeljärnet är samt hur du vill ha våfflan.

Om du ska ha tjockare våfflor, alltså de belgiska våfflorna, så ska du grädda de lite längre. Då kan du grädda i upp till fyra minuter. Vissa recept innehåller nutella och andra saker som gör att du kan låta våfflorna ligga kvar i någon minut till.

Våffeljärn till annat än bara våfflor

Det går att använda ett våffeljärn till mer än bara att laga våfflor. Du kan exempelvis göra varma mackor, toast, pannkakor samt andra saker.

Beroende på om din kreativitet flödar eller om du är begränsad på idéer så kan du kolla igenom recept. Använd nätet som en gratis och tillgänglig källa.

Våffeldagen i Sverige

Våfflor

I Sverige har vi en dag som benämns som våffeldagen och den infaller 25:e mars. Det är den dag som flest våfflor säljs i butiker och caféer. Har du inte lagt märke till dagen innan är det kanske dags att spara datumet i kalendern så att du inte missar den.

Historien bakom just våffeldagen är lite oklar och otydlig, men det gör inte oss något. Vi gillar våfflor och äter mer än gärna våfflor när som, men speciellt under våffeldagen.

Sammanfattning

Det finns otroligt många belgiska våffeljärn att välja bland i flera butiker. De är olika bra och har olika funktioner vilket gör att de kan skilja sig lite mellan alla varianter som erbjuds.

Men för dig som bara ska ha goda gräddiga våfflor räcker det med att köpa det våffeljärn som passar dina behov och din plånbok mest.

Dock är det en bra idé att kunna jämföra olika varianter så att du får alla funktioner du önskar dig.