Topp 5 infravärmare bäst i test

När sommaren börjar smyga in mot våren kan det vara läge att börja ta fram sommarmöblerna och ställa de ute. Det gäller dig som har en terrass, altan eller vanlig trädgård. Eller varför inte dig som har ett litet café med uteplatser? Då kan det passa bra med att ha en infravärmare bäst i test som skapar en varm och mysig miljö. Du förlänger värmeperioden även i stunder som många tror att det är kyligt.

Det bästa med en infravärmare är att du kan använda den ända in till sensommaren. Du kan använda den under höstens kyliga dagar och kvällar när temperaturerna går ned. Den passar i många olika miljöer som uterum, uteplatser, vanliga balkonger och terrasser. Beroende på hur du bor eller vilket behov du har kan en infravärmare bäst i test 2024 göra stor skillnad. Det ger en upplevelse som både du och dina gäster sent glömmer. Bäst av allt är att de också slipper att frysa samtidigt som infravärmen höjer stämningen en aning.

Dagens infravärmare är energieffektiva och drar mycket mindre ström. De värms upp snabbt tack vare kortvågig teknik som gör att merparten av energin förvandlas till värme. I vårat test har vi gått igenom en mängd olika infravärmare. Vi har också kunnat testa vissa varianter av infravärmare på plats.

I denna artikel börjar vi med att lista en rad olika infravärmare bäst i test samt ger dig sedan en välarbetad köpguide. I slutet av artikeln hittar du generella tips och råd samt några källor.

Köpguide för infravärmare bäst i test – välj rätt

Om det är första gången du letar efter en infravärmare är det bra att först veta vad det är. Så vad är en infravärmare? En infravärmare ingår i kategorin terrassvärmare tillsammans med gasolvärmare. Skillnaden är att en infravärmare drivs av elektricitet. Den kopplas alltså till ett eluttag. Det är egentligen en uppvärmningsmekanisk som ser till att hålla dig och närliggande objekt varma tack vare infraröd strålning. Denna strålning är inte farlig.

Dagens nya modeller använder sig av kortvågig teknik som gör att upp till 90% av energin förvandlas till ren värme som den avger. De gamla modeller är sämre och där är det bara 40% av energin som förvandlas till värme. Som du läser har tekniken utvecklats med framgång. Dagens modeller är dessutom energisnåla och väldigt robusta samtidigt som priset är normalt och inte alldeles för högt eller dyrt.

Jämfört med en gasolvärmare som går på gasol har du flera fördelar med en infravärmare. Den kan användas inomhus eller utomhus, vilket beror på ditt användningsområde. Den är också billigare att köpa in och håller mer samt är billigare i drift då gasol kan vara lite dyrare att köpa varje gång.

Olika modeller

Eftersom att det finns olika modeller så räcker det inte med att bara gå in och söka efter infravärmare Jula eller infravärmare NetonNet. Självklart säljer dessa butiker olika modeller men det är inte klokt att bara köpa spontant. Först behöver dua lite information så att du enkelt i lugn och ro kan jämföra olika modeller, och när du gjort det, då kan du leta efter ett bra pris. Hos oss på Produktlistan.se får du alltid tips på bra produkter som vi recenserar.

Ska du alltså köpa en bra infravärmare som ger bra med värme både tidigt under våren eller de där sena sommarkvällarna, eller varför inte under hösten, då ska du verkligen läsa på ordentligt. Då gör du förhoppningsvis rätt i ditt köp och behöver sedan inte vara omotiverad för att det inte blev som du tänkt dig.

Att gå in och leta infravärmare på rusta är inte det klokaste. De säljer oftast gamla modeller som har den gamla tekniken som bygger på att endast 40% av energin ska omvandlas till värme. Det finns många nyare modeller som omvandlar hela 90% av energin till ren värme. De modellerna är bättre för miljön och för din energikostnad eftersom att du får ut mer än vad du förbrukar. Olika modeller ha också olika priser vilket är något du bör känna till.

Infravärmare golvmodell (populärast)

Den mest populära modellen är en golvstående infravärmare som står med hjälp av ett stabilt stativ. Denna modell är populär därför att de oftast är enkla i designen och väldigt portabla. Du kan alltså förflytta den beroende på hur du vill ha den och du kan också rikta den dig eller någon annan som behöver lite värme.

Tack vare att den är såpass portabel kan du faktiskt ställa den på flera platser. Om du vill ha den i trädgården kan du ha den där, därefter kan du förflytta den till terrassen eller ha den inomhus. Du kan också ställa den på en pall eller hylla och därmed värma hela eller delar av kroppen.

Många av dagens golvstående modeller går att väggmontera och därmed bestämmer du själv hur du ska ha den. Detta underlättar vinterförvaringen eftersom den blir enklare att plocka undan.

Väggmonterad infravärmare

Denna modell innebär att du monterar den på väggen vilket kan vara väldigt bra beroende på vart du bor eller hur många ni är i hushållet. Om du har barn hemma eller husdjur som ibland kan vara i vägen, kan en väggmonterad infravärmare vara det rätta valet. Då slipper du oroa dig för att någon går in i den och att den välter och blir trasig eller går sönder. Dock är detta en nackdel också men det beror lite på hur din situation ser ut. Om du monterar den i väggen kan det vara svårt att förflytta den.

Beroende på hur stark den är kan du behöva hjälp av en elektriker för att installera den. Detta gäller dock de som har en styrka på över 3000W. Så om du ska köpa en som inte har den styrkan behöver du inte anlita en elektriker. Tänk också på att med en fast installation så måste elektrikern göra plats för att placera infravärmaren. Då kommer den troligtvis att installeras ovanpå sittgruppen, nära ett eluttag.

Med en väggmonterad infravärmare blir du lite begränsad i användningen, men låt inte monteringen göra dig osäker från ett köp. De flesta modeller kommer med en manual som du kan följa för monteringen

Hängande infravärmare

Denna modell ser precis ut som en hängande lampa från taket. Skillnaden jämfört med de tidigare modellerna som vi skrivit om är egentligen att denna ska hänga från taket. Detta kan vara väldigt praktiskt om du är ute efter rätt terrassvärmare för din balkong. Du slipper också risken med att ha en golvstående infravärmare som ibland kan upplevas som irriterande eftersom att den kan vara i vägen för er.

Beroende på hur mycket takhöjd du har, så kan en sådan modell passa dig väldigt bra. Har du däremot låg takhöjd vilket kan vara ett problem för många uterum, så kanske den inte passar bra. Det du kan göra för att vara säker är att mäta och ta mått.

En fördel med en hängande infravärmare är att den är stabil och fast i taket. Däremot kan du inte flytta runt den enkelt om du skulle vilja byta plats på den. Då måste du även fixa med kablar och eluttag, vilket av många anses vara en nackdel.

Gasolvärmare

De flest av oss vill verkligen njuta av våren eller sensommaren. Vi vill maximera våran ledighet och bara njuta av bra väder även de dagar där det kan bli kallt. Vad passar då bättre än en gasolvärmare?

Gasolvärmare är en del av det som kallas terrassvärmare. Dessa modeller drivs gasol. De är portabla och du kan därmed förflytta den när du vill. Dessutom är de billiga i inköpspris och många svenska hushåll har på senare år införskaffat sig en gasolvärmare eller annan typ av infravärmare.

Det finns fler fördelar med en gasoldriven terrassvärmare än bara så. De är väldigt billiga i drift och du kan dessutom använda den även om du inte har ett eluttag nära. Den är också bättre på att värma större ytor vilket gör den till en klar vinnare för uteplatser.

Däremot bör du tänka på säkerheten vilket även bör vara det första du tänker på när det gäller gasolvärmare. Främst är det brandrisken, koldioxidhalten och att du behöver fylla på den med gas. Detta är en nackdel likaså att du inte kan placera den inomhus eller under tak då värmen kan slå i taket.

Oscillerande infravärmare

Dessa modeller fungerar precis som en vanlig fläkt och täcker oftast större ytor i och med att värmestrålningen sprider sig likt en bordsfläkt.

Oscillerande infravärmare är väldigt populära då de sprider värmen över altanen och beroende på modell kan du faktiskt flytta den från en plats till en annan då de är portabla. De passar också dig som har en balkong.

Placering av infravärmare

Som du läst ovan finns det olika modeller. Vilken placering du ska ha beror lite på den modell du letar efter. Vart ska du ha din infravärmare?

Vilken typ av infravärmare du har avgör var du kan lägga den. Exempelvis kan du inte ha en väggmonterad infravärmare stående eftersom den inte har något stativ, och därmed får den bara ligga på golvet. Då fyller den ingen funktion eftersom den avger värme till golvet och inte till de objekt som den avser att värma.

Infravärmare med fjärrkontroll

Om du köper en infravärmare med fjärrkontroll kan det vara värt att tänka på en sak. Dessa modeller är oftast bättre och fler funktioner ger dig helt klart en bättre produkt. Men för de allra flesta som bara ska ha den för att få extra värme till trädgården behöver de inte särskilda funktioner. Om den modell du letar efter har en fjärrkontroll så kan du styra den direkt från kontrollen.

Vi tycker att fjärrkontroll är en väldigt viktig funktion och egenskap. Den låter dig sätta på och stänga av infravärmen. Du kan också kontrollera temperaturen och justera den om din infravärmare har stöd för detta. Detta är väldigt bekvämt eftersom att du inte behöver ställa dig upp och justera temperatur.

Denna funktion kan vara väldigt populär beroende på vilken modell av infravärmare du köper. Om du ska köpa en väggmonterad infravärmare så kan du ha stor nytta av en fjärrkontroll.

Andra funktioner

Det finns ett par andra funktioner som kan vara bra att känna till, om din modell som du letar efter, erbjuder detta. Vattentålighet, överhettningsskydd, timer, belysning samt automatisk avstängning är något du bör kika på om de har.