Plattång bäst i test

Den bästa plattången är den som är skonsam mot ditt hår samtidigt som den håller ditt hår platt länge. Vi har gått igenom marknadens olika modeller och hittat plattång bäst i test 2024, för att underlätta för dig. Läs mer

Plattång bäst i test 2024

1. GHD Gold Styler (Bäst i test 2024)

När det kommer till ditt hår så förtjänar det mer än en vanlig plattång.

Nu introducerar ghd den nya ghd gold® professional styler – som har bevisats göra håret glansigare, mjukare och friskare. 

ghd är i särklass den största experten inom verktyg för hårstyling, och säljer 4 stylers varje minut runt jorden – vilket betyder 2 102 400 varje år!

Nu 10 år efter det att ghd gold lanserades och blev en vardags nödvändighet för kvinnor runtom i världen, har den bästsäljande stylern i sin klass fått en elegant ny make-over och uppgraderad teknik.

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

2. OBH Easyliss Plattång

OBH Easyliss bäst i test

Denna underbara plattång med en sladdlängd på 3 meter och en max temperatur på 200 grader är en klar favorit och vinnare av vårt test.

Den har keramiska plattor vilket är skonsamt mot ditt hår.

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

Plattång bäst i test – dyr eller billig?

Innan du ska kolla på den bästa plattången som är dyr ska du fundera över vad du ska använda plattången till. Tänk på hur ofta du ska använda den och vilken hårtyp du har. Hårtyp avgör faktiskt vilken du ska kika på. Vissa modeller som är testade är framtagna efter att folk som inte har lockigt hår har testat de. Det är då naturligt att de blir klara vinnare. De modeller som vi har listat är testade av olika personer med olika hårtyper.

Som med allt annat är det flera faktorer som avgör om du faktiskt ska välja en dyr modell som kanske har vunnit ett par tester och därmed klassas som bäst eller om du ska gå på en billigare. En billigare är dock inte alltid bättre då kvalitén på den kan vara sämre samt att den går sönder snabbare. Då måste du ändå åka och köpa en ny eller beställa hem den på nätet. Vår sammanställning är oberoende av information från tillverkarna och därmed kollar vi inte enbart på pris. Istället har vi gått på omdömen från olika tester och jämförelser samt riktiga användarrecensioner.

Beroende på ditt behov och plånbok skulle vi rekommendera dig en plattång som kostar runt 1500 kr eftersom det säkerligen ger dig en från de kändaste märken. Det är de som har ett fint värmeelement som jämt fördelar värmen så att håret inte skadas eller bränns. Du slipper också känna att du har gjort fel köp och därmed kan du vara säker på att du tar hand om ditt hår.

Jämför olika plattänger

Det finns faktiskt olika modeller av plattänger och det som skiljer de åt är faktiskt tekniken och uppbyggnaden. Eftersom teknik är något som ständigt utvecklas innebär det att det alltid kommer att finnas fler produkter år efter år vilket kan vara både bra och dåligt. Det kan vara bra i och med att man hela tiden genom nya innovationer skapar smartare lösningar. En lösning kan vara exempelvis att värmeelementet i plattången är snällare mot ditt tunna hår.

Det kan också vara dåligt eftersom det innebär att det blir svårare för dig att göra rätt val när det gäller inköp. Beroende på om du ska ha den för hemmabruk eller för din salong om du är en frisör, så kan rätt modell göra stor skillnad mot ditt hår.

Undvik varma modeller som bränner ditt hår. Det kan vara att den högsta värmeinställningen ligger på ca 200 grader och detta är skadligt mot ditt hår. Det kan också vara att modellen inte är utrustad med avstängningsfunktion eller att den bara är utrustad med dåliga sensorer.

En bra plattång är den plattång som du kan välja att ställa in temperaturen på själv. Om du märker att värmen skiftar snabbt från kall till varm kan det vara sensorerna som är trasiga och då behöver du skrota den och införskaffa en ny. Eftersom att detta kan vara farligt och skada håret ska du definitivt tänka på att se över en ny modell. Det är ingen idé att slita på håret eller skada det helt bara för att spara någon tusenlapp.

Keramisk plattång och andra modeller

Den bästa plattången är den som är keramisk. Den har jämn värmefördelning och passar de flesta hårtyperna. Det som gör denna till en klar favorit är att värmeelementet är belagd med keramisk lera. Keramik är som känt väldigt bra för att hålla värmen samtidigt som den kan bli varm utan att ta skada.

Motsatsen till keramiska plattånger är de med keramisk beläggning. Dessa blir varma snabbt men är sämre på att hålla värmen. Beläggningen slits ojämnt över tid vilket gör att värmefördelningen inte fungerar som den ska. Detta sliter på ditt hår.

Det finns också plattänger som använder titan som grundmaterial. En plattång med titanium passar dig som har ett lite tjockare hår eftersom titan är kraftfullare. Det ger hålet en slags glans som den keramiska plattången alltid inte kan uppnå.

Det finns även två andra material som är turmalin och nano. Vissa tillverkare använder de fortfarande beroende på modell. Turmalin-plattänger innehåller små kristaller. De är avsedda till att göra håret mer platt. Nano är den teknik som kombineras med titan och keramik, men kan också vara fristående.

Sladdlängd

För att få en plattång som passar ditt hår och som har bra sladdlängd behöver du kanske kompromissa lite grann. Går det att göra det med priset så är det bra. För vem vill ha en med kort sladd? Den som köper en plattång bäst i test med kort sladd kommer snabbt att ångra sitt köp.

Du vill ha en sladd som når hela vägen från vägguttaget till spegeln du ska sminka dig framför. Tänk på att en kort sladd gör din hårvårds-upplevelse mindre rolig men med en lång sladd kan du faktiskt fixa håret från din soffa eller säng bara du har ett eluttag i närheten.

Plattångens temperatur

Normalt sett ligger temperaturen på allt mellan 150 – 185 grader. Det finns modeller som har stöd för högre temperaturer som går upp till ca 220 grader. Dessa ligger lite utanför vår rekommendation. Även om modellen har stöd för detta behöver du inte den högsta värmen.

Tänk istället på att svara snäll mot ditt hår och då skulle det fungera utmärkt att platta håret på ca 180 grader. Du ställer in värmen genom knappar på plattångens handtag. De moderna modellerna har en touchskärm som du kan använda för att justera värmenivån.

Många modeller exempelvis ghd plattång bäst i test har en funktion som själv ställer in temperaturen automatisk beroende på din hårtyp. Om du plattar håret ofta och inte vill att det ska ta skada kan du använda dig av en sådan för att undvika att ditt hår ska slitas.

Misstag att undvika när du plattar håret

Kom ihåg att aldrig platta håret medans det är blött eller fuktigt. Det är verkligen skadligt mot dina hårstrån och det kan ge konsekvenser som du sent glömmer. Håret kan vara väldigt tidskrävande att få i ordning och då är det inte kul om du gör fel som är kostsamt att reparera. Kostsamt behöver alltid inte innebära i pengar utan tid och energi det tar för att få håret att glänsa igen.

Använd inte fel schampo: Detta är ett väldigt vanligt och typiskt fel som många gör. Många missar faktiskt att hårvård börjar när du tvättar håret. Det är innan du gör i ordning håret som du lägger grunden för bra hårvård, så det gäller verkligen att du använder bra produkter som tar hand om ditt hår på bästa sätt. Använd bra schampo och balsam. Även om schampot inte gör att ditt hår blir rakt i stunden så kan alla vitaminer som finns i schampot förstärka ditt hårbotten och därmed ge dig kraftigare hårstrån som tål mer värme.

Rätt värmeskydd: Om du inte använder rätt värmeskydd innan du plattar ditt hår kan du skada håret. Att använda ett skydd förbättrar själva plattningen av håret och det går faktiskt snabbt att applicera ett lager värmeskydd. Kom ihåg att borsta håret efter att du har applicerat medlet i håret så att det sprider sig jämnt och fint.

Fel värmeinställning: Du behöver faktiskt inte maxnivån av värme för att få ett plattare hår. Det brukar gå att platta även den krulligaste hårtypen med ca 185 graders värme. Således finns det ingen anledning att platta håret i högre värmenivåer än så. Det ger mer skada än nytta.

Borsta håret förs: Genom att borsta ditt hår kan du få bättre koll på dina hårstrån. Du ser till att håret inte klumpar sig eller trasslar ihop sig vilket minimerar risken för att du ska skada håret.

Platta håret i mindre sektioner: Tänk på att det inte alltid är smartast att platta en sida i taget och börja köra uppifrån och ner. Dela istället upp håret i mindre och fler sektioner. Efter varje sektion kan du borsta av håret med en bra hårborste.

Vad utmärker en bra plattång?

Nu kanske du har kommit så långt att du har jämfört olika modeller. Men vad är det som gör en viss plattång bra? Vi har följt några vanliga riktlinjer för att analysera svaret från de olika testerna.

Vi rekommenderar att plattången ska ha keramiska plattor. Detta är det bästa alternativet för dig och ditt hår. Tänk på att välja en bra plattång från ett bra märke som har extra beläggning för att den ska glida fint genom håret. Detta är viktigt för att du inte ska skada ditt hår samtidigt som det ger en viss glans. Tack vare de keramiska plattorna kommer värmen fördelas jämnt över hela värmeplattan och du får därmed platt hår uppifrån och ner.

De flesta nya modeller har negativa joner som används i syfte att minimera statisk elektricitet. En bra plattång har också nanoteknik som gör det enklare för håret att glida mot värmeplattorna.

Automatisk avstängning är ytterligare en funktion som en bra plattång har. Den funktionen kan komma väl till hand eftersom att du vill att den ska stänga av sig själv när den blir för varm och inte används. Förlita dig inte enbart på detta. Kom ihåg att alltid stäng av din plattång efter användning och låt den svalna. Håll den bortom räckvidd för barn.