Bänkspis med ugn bäst i test

Om du också letar efter att laga ordentlig mat trots att du har ett litet kök är det bara att läsa vidare. Behöver du en bra bänkspis eller miniugn till din studentlägenhet? Eller är det så att du har ett litet kök eller bor i en enrumslägenhet?

Då kan en kompakt och elektrisk bänkspis med ugn underlätta för dig i din vardag. Beroende på vilken modell du letar efter finns det olika varianter där det finns bänkugnar med kokplattor och ugn samt de med ugn och spishäll.

Bänkspis med ugn bäst i test 2024

1. Wilfa EMK218 Miniugn

EMK-218-hybel vit - miniugn

Denna bänkspis har två kokplattor samt en perfekt miniugn som är lätt att använda.

Den passar perfekt i det lilla köket, som komplement under köksrenoveringen eller kanske till husvagnen eller tältsemestern.

Spisen har dubbla kokplattor ovanpå. Båda kokplattorna har 6 effektlägen.

Ugnen har över- och undervärme samt grill, termostat 50-260 °C. Långpanna och galler medföljer.

Recensionerna säger mycket gott om denna variant. Du köper den här och du kommer bli nöjd med ditt val.

Mått: Höjd: 34 cm. Djup: 37 cm. Bredd: 59 cm.

Ugnsvolym: 22 liter.

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

2. SEVERIN TO 2065

En utmärkt bänkspis med två kokplattor och miniugn.

Du kan koka, steka, baka och grilla det mesta, från pommes frites till bakverk. Fullfunktions-bakugn, dubbel häll, grillfunktion med roterande spett.

Över- och undervärme, cirkulerande luft. Grillställ och bakplåt medföljer.

Mått: Höjd: 35 cm. Djup: 41,5 cm. Bredd: 50 cm.

Ugnsvolym: 30 liter.

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

3. Emerio MO 125236

Men denna kompletta och fullfjädrade miniugn kan du laga både mat och baka ditt bröd!

Perfekt att ha i sommarstugan eller campingvagnen. Ugnen har en kapacitet på hela 32 liter och ger en jämn värme med sina dubbla värmeelement.

Både plåt och galler medföljer samt självklar en anpassad grep för att ta ut plåtar och galler så du slipper bränna dig.

Mått: Höjd: 31,5 cm. Djup: 41 cm. Bredd: 51 cm.

Ugnsvolym: 32 liter

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

4. Ariete Bon 996

Storleken på 60 liter betyder att den har en storlek som enkelt uppfyller kraven hos ett hushåll på 3-4 personer.

Denna bänkspis med ugn från Ariete är också förhållandevis enkel att placera i ett genomsnittligt kök. Miniugnen är praktisk till små kök och kokvrår.

Eftersom den är fristående kan du enkelt placera den där du har plats och inte nödvändigtvis i köket.

Mått: Höjd: 49,5 cm. Djup: 40,5 cm. Bredd: 58,5 cm.

Ugnsvolym: 60 liter

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

5. Haws bänkspis med ugn

Denna bänkspis med ugn från Haws är super kompakt och har allt du behöver.

Den rymmer 32 liter och har två kokplattor. Över- och undervärme.

Mått: Höjd: 33,8 cm. Djup: 35 cm. Bredd: 51 cm.

Ugnsvolym: 32 liter

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

6. TRISTAR OV-1443

Det här är en lite större men ändå praktisk miniugn med två kokplattor.

Ugnen har dessutom grillfunktion och ett medföljande grillgaller så att du kan tillaga pizza eller krispigt bröd!

Mått: Höjd: 42 cm. Djup: 47,5 cm. Bredd: 62 cm.

Ugnsvolym: 38 liter

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner


En bänkspis eller en fristående ugn är väldigt liten och praktiskt. Du kan med rätt modell laga det mesta utan att tänka på att kompromissa. Enkelheten påminner om en bra Airfryer som också går att använda för att tillaga många olika maträtter.

Men vilken typ av bra bänkspis som passar dig och dina behov beror på flera saker. Exempelvis spelar yta roll samt dina maträtter som du kommer att laga. Det som sedan avgör det faktiska köpet är budgeten och om du har en personlig favoritmärke.

Dock kan det vara svårt att välja rätt eftersom att marknaden erbjuder olika modeller och varianter. Dessutom skiljer sig priserna åt rejält och för att du ska kunna göra rätt val och köp
har vi analyserat marknadens bästa bänkspisar med ugn. Utöver att jämföra olika produkter har vi gått igenom många olika tester bara för att komma fram till de som vi rekommenderar i våran köpguide.

Denna artikel innehåller bland annat

 • Topp lista på bänkspis med ugn bäst i test
 • Köpguide för bänkspis
 • Frågor och svar

Om du letar efter en bra och billig bänkspis med ugn från Jula eller Biltema ska du kolla igenom våra rekommendationer. De håller väldigt hög kvalité och är oftast lite bättre än vanliga standardmärken som finns i vanliga butiker. De allra vanligaste modellerna är bänkspis 2 plattor och från Wilfa.

Komplett köpguide för bänkspis bäst i test

Det ska inte vara svårt att välja rätt bänkspis. Även om det finns ett stort utbud av olika modeller på marknaden har vi gått igenom de flesta modeller.

I vår undersökning har vi kollat på olika faktorer. Vi vet vikten av att hitta rätt bänkspis med ugn som har stöd för att att du ska kunna laga de flesta maträtter.

Även om den inte kan matcha en vanlig köksspis kan du fortfarande göra mycket goda maträtter och nästintill få samma upplevelse. Om du vill köpa en liten spis med ugn kan du faktiskt baka i den och samtidigt laga mat ovanpå då det finns kokplattor.

De flesta kommer i en storlek på runt 30 liter men det finns även större bänkspisar med en volym på 60 liter. Storleken är därför viktigt och beroende på om du ska ha den på en bänk eller liknande måste du först ta mått på området du tänker ställa den på. För att göra det enkelt för dig har vi presenterat måtten på de olika bänkspisarna i testet.

En vanligt bänkspis kopplar du in i ett eluttag och detta gör att kraften inte är lika effektiv som om när du har en vanlig spis, men detta är något man får räkna med. Du kan dock fortfarande göra väldigt mycket med den. Allt ifrån att laga maträtter till att baka bröd, koka vatten och steka fisk på kokplattorna och annat.

I vårat test har vi kommit fram till olika modeller som vi kan klassa som bänkspis med ugn bäst i test. Vi har då valt att kolla på följande kriterier:

 • Priset – vad kostar en bra och prisvärd bänkspis med ugn? En begagnad kan kosta ett par hundralappar medans en ny bänkspis med kokplattor kan kosta strax över tusenlappen.
 • Funktionalitet – vilka funktioner har den? Finns det stöd för temperaturhöjning och liknande?
 • Energieffektiv – är den effektiv på att fördela värmen? Värms plattorna upp bra?
 • Säkerhet – finns det automatisk avstängning eller lås?
 • Storlek – hur stor är den? Går den att placera på köksbänken? Får man plats med den i ett litet kök?

Bänkspis med ugn och plattor eller utan?

Det finns bänkspisar som kommer med ugn och plattor ovanpå, vilket gör att du får båda delarna i samma spis. Det finns dock nackdelar med dessa och de kostar oftast lite mer än vanliga bänkugnar. Ibland kan det vara så att en miniugn passar bättre beroende på vad du tänker använda den till. De har stöd för varmluft och grillfunktion vilket är något du bara hittar bland de dyrare varianterna.

En bänkugn utan kokplattor eller induktionshäll är ett alternativ bara om du inte lagar mycket mat på plattorna. Tänk också på att om du använder ugnen kan du inte alltid använda plattorna ovanpå eftersom strömförsörjningen för dessa modeller är begränsad.

Då vill du inte ha betalat för en modell som du inte heller kan använda på rätt sätt eller bli begränsad i användningen. Beroende på om den modell du köper har induktionshäll behöver du grytor och stekpannor som passar induktionshällar.

Du behöver utrymme ovanför plattorna så att du kan ställa grytor och stekpannor utan att de slår i något. Tänk också på att öppna ett fönster så att luften vädras så att matlukten inte sitter kvar i rummet.

Vilka funktioner har en bra bänkspis?

Det finns olika funktioner beroende på vilken modell du tittar på. De allra vanligaste egenskaper och funktioner finns på samtliga bänkspisar som marknaden har att erbjuda men det finns ändå en viss skillnad.

Exempelvis finns det bänkspis med 2 plattor men det finns också de med induktionshäll. De absolut största modellerna som har 4 plattor används oftast i storkök där vanliga spisar inte får plats.

 • Bänkugnar med varmluft
  Detta är väldigt bra eftersom matlagningen blir effektivare och om man ska baka eller fritera mat så kommer man ha stor nytta av denna funktionen.
 • Förinställda program
  Välj en modell som har stöd för flera inbyggda program som exempelvis grill, pizza och annat. Vill du laga pizza eller baka bröd ska du definitivt välja en bänkspis med ugn som är bäst i test.
 • Temperaturer och värmeläge
  Vad är den högsta temperaturen du behöver i ugnen för att laga rätt mat? De flesta har en maxnivå på 230 grader. Kolla också om den modell du letar efter har stöd för olika värmelägen som du själv justerar.
 • Tillbehör
  Oftast vill man ha en komplett bänkspis med ugn. En stor ugn gör att du kan baka pizza samtidigt som du på gjutjärnsplattorna kan steka den mat du vill äta. Oftast medföljer flera tillbehör som exempelvis grillgaller, en fyrkantig plåt och annat.
 • Storlek
  Om du bara ska ha din bänkspis hemma kanske storleken inte spelar så stor roll. Om du däremot ska ha den i husvagnen, på kontoret eller på andra ställen vill du inte att den ska ta mycket plats och utrymme. En bra bänkspis är den som gör den mat du vill samtidigt som placeringen är stabil så att du inte behöver flytta runt på den.
 • Timer
  En väldigt viktig funktion är timerfunktionen. Du vill inte ha mat som blir bränd och en spis som stängs av automatisk är väldigt bra för säkerhet borde komma först. Du kanske behöver betala ett par hundralappar mer för denna funktionen men det är verkligen värt.

Vem kan ha en bänkspis?

Om du har en trång yta eller bor i en studentlägenhet kan detta vara den mest perfekta lösningen för ett minikök. I vårat test har vi tagit fram olika modeller med olika funktioner och framförallt så har de olika priser vilket gör att du kan välja den modell som passar din plånbok bäst.

Även om det finns bra och billig bänkspis kan det vara värt att köpa en som är lite dyrare. De kommer oftast med fler funktioner och tillbehör vilket gör att den klassas som prisvärd.

Du ska dock tänka igenom ditt köp innan du väljer att klicka hem en modell eftersom en bra bänkspis inte byts ut. Dock kan de hålla i flera år så med rätt variant kommer du dels få en godare matlagning samt sänkt kostnad eftersom att du inte behöver byta ut den lika ofta.

Eftersom att nästan alla lagar sin egna mat kan vem som helst ha en bänkspis. Om du bor trångt eller har en husbil kan du verkligen behöva en. De väger heller inte mycket och är lika stora som en vanlig mikrovågsugn. Du kopplar in den i ett vanligt eluttag och kan därefter använda den för att laga mat.

Rengöra en bänkspis

Eftersom att det finns olika typer av bänkspisar med ugn, plattor och induktion, har de olika egenskaper.

Utseendet kan variera och detta påverkar hur du ska rengöra den eftersom att rengöring av gjutjärnsplattor skiljer sig åt jämfört med induktionshäll. Har du dessutom non-stick beläggning i ugnen underlättar detta rengöringen då du bara kan använda en fuktig trasa.

Du kan också ta av de olika tillbehören och tvätta de med en vanlig tvättborste utan att riskera att du skadar något.

Det är viktigt att du genomför en invändig rengöring för att ta bort fett och matrester. Detta förebygger att något blir bränt och livslängden på din bänkspis ökar. Dessutom kan en smutsig ugn göra att du snabbt tröttnar på att laga mat och det finns också risk att en obehagligt lukt sätter sig i den. Vår rekommendation är att man rengör ugnen till och från men att man gör det löpande och ett par gånger per månad.

Sedan kan det vara bra att rengöra den utvändig, speciellt kokplattor och induktionshäll. Har du induktionshäll ska du inte skrapa hår på ytan då den kan ta skada. Använd vanligt rengöringsmedel och kolla om det finns nåt medel som passar just din induktionshäll.

Vilket märke är bäst?

När det gäller att leta efter en ny bänkspis är bäst i test ett bra val och kanske hittar du något märke som du redan känner till. De produkter som listas i ett test håller måttet och är alla prisvärd. Nedan går vi igenom några märken som kan vara bra att känna till.

Steba

Steba finns till när du vill ha kvalitetsprodukter utan att ruinera dig. Steba levererar fantastiska köksmaskiner som ligger inom de flestas budget.

Den enkla och neutrala designen gör att man vill ha den stående framme. Den tidlösa designen gör att det är produkter man kan ge vidare utan att de går ur mode.

Wilfa bänkspis

Wilfa är i grunden ett norskt företag som har funnits i över 70 år. De tillverkar smarta hushållsapparater i enkel och stilren design. De är världskända och berömda för allt ifrån kaffemaskiner till bänkspisar.

De erbjuder många olika varianter med både kokplattor och varmluft i bänkspisen. Deras varianter är enkla att använda i det lilla köket. Oavsett om du väntar på att få din nya spis eller letar efter ett alternativ till husvagnen kan deras produkter rädda dagen.

Du hittar Wilfa Bänkspis till rätt pris här!