IPL hårborttagning bäst i test

Vill du också slippa raka och vaxa bort hår på benet? Du kanske tidigare har använt dig av ladyshaver, epilering, laserbehandlingar eller varför inte traditionell vaxning. Men det kanske inte räcker till, blir dyrt, är tidskrävande eller liknande. Läs mer

IPL hårborttagning bäst i test 2024

1. Philips 9000 Series Lumea BRI955

Med Philips Lumea Prestige IPL ljusbaserad hårborttagning BRI955/00 kan du njuta av slät, hårlös hud i flera veckor.

Den trådlösa IPL-enheten är enkel att använda och skonsam mot din hud tack vare automatisk detektion av hudton. Läs mer

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

Köpguide IPL hårborttagning bäst i test 2024

IPL hårborttagning bäst i test

Om du letar efter en produkt som vi inte har skrivit om kan du fortfarande använda dig av länkarna på webbplatsen för att komma till rätt butik. Chansen att hitta rätt är stor och du kan även kontakta oss så kan vi skriva om den produkt du vill ha mer information om. För att hitta mer information om andra produkter som vi skrivit om inom samma kategori ska du kolla på vårt test om ladyshaver.

Vi har valt att fördjupa oss inom tre modeller som vi anser vara bra nog att kunna rekommendera till er. Det är irriterande med oönskad hårväxt och vi förstår att man vill ha en snabb lösning på sitt problem. Att bara raka, vaxa eller gå på laserbehandlingar kan bli tröttsamma och dyra i längden. Visst kan man kolla på epilator men det nyaste är IPL hårborttagning bäst i test.

Det är kostnadseffektivt och framförallt så slipper du faktiskt smärta. Genom att använda en IPL-maskin kan du ta bort hårväxt på fler ställen än bara benen. Det som händer är att ljuset överförs till hudens yta och därmed går in i hårroten och hårsäcken. Dessa gör att hårväxten antingen bromsas helt eller avtar sakta men säkert. Dock bör du säkerställa att du använder den på rätt sätt. Fel användning kan få konsekvenser.

Eftersom att den är enkel att använda kan du på kort tid bromsa och slippa hårväxten som bekymrar dig. Du behöver längre inte tänka på att betala dyrt för laserbehandlingar om du inte har ett behov av det. Det finns heller inte några begränsningar för när och hur du ska använda den, eftersom att den passar på flera ställen än bara benen.

En IPL hårborttagning är såpass liten och portabel kan du faktiskt ta med den var du än är, exempelvis när du ska iväg och resa. Då kan du få silkeslena ben som gör att semestern blir härligare. Tänk dock på att låta huden vila emellan varje gång du använder den. För att veta hur ofta du kan använda den rekommendera vi dig att läsa på mer om hur du ska använda den.

Att tänka på vid köp av IPL hårborttagningsmaskin

Det finns flera faktorer att tänka på för att du som konsument ska göra rätt köp. Du behöver nämligen fundera över om du kan använda apparaten på hela kroppen eller bara delar av kroppen. Detta gör också att du därefter behöver fundera över pris och funktionalitet. Många missar att tänka på funktionalitet men vi skulle säga att detta är viktigt att känna till. Lägg hellre ett par hundralappar mer på rätt maskin med rätt funktion istället för att köpa något som du kanske inte blir lika nöjd med vid ett senare tillfälle.

Det är alltid bättre att köpa från de största tillverkarna eftersom de i många fall tar stort ansvar för sina produkter. Du kan dessutom läsa en hel del om deras tekniska specifikationer

Är det en prisvärd hårborttagningsmetod?

En bra IPL maskin bäst i test kan kosta ett par tusenlappar. Speciellt om du köper en från de allra mest kända tillverkarna. Då kan du också vara säker med att du får en bra apparat med medföljande garantier och eventuellt ett par tillbehör. Men frågan är om det blir prisvärt att använda en IPL maskin för att ta bort hår, eller om du istället ska köpa en bra epilator som håller länge.

Om du använder den regelbundet kan det vara effektivt eftersom det finns chans att hårväxten upphör i och med att du skickar ljusstrålar som bromsar hårväxten. Din hud kan dock irriteras av detta även om själva behandlingen i sig är smärtfri. Använder du den med jämna mellanrum kan det faktiskt var en prisvärd investering.

Att välja rätt IPL maskin bäst i test

För att välja rätt bör du tänka på vilket behov du har. En IPL maskin ska vara säker och effektiv, samtidigt som den tar hand om din hud. Det kan därför vara värt att jämföra olika modeller så att du kan hitta den som passar dig bäst. Olika maskiner kan göra olika ont då huden kan vara känslig.

Vi rekommenderar att man kollar igenom de olika produkterna och läser produktbeskrivningarna innan man köper hem IPL maskin bäst i test.

Hur funkar IPL hårborttagning?

IPL använder en teknik för att bedöva och bromsa hårcykeln genom att ljusstrålen riktas mot hårroten och hårsäcken. Hårroten absorberar ljuset och bildar värme som gör att protein och stamceller bryts ned och detta i sin tur gör att håret slutar att växa. Till en början kommer hårstråna att falla av men det kan ta längre tid tills de är borta, men du märker att det blir mindre och mindre hår.

Eftersom hårstråna faller av och det tar ett tag tills de är borta innebär detta att det är en tillfällig lösning. Ljuset från en IPL hårborttagning bäst i test kommer aldrig vara lika stark som andra typer av ljus och laserbehandlingar. Du kan däremot bli hårfri genom att upprepande gånger använda dig av den.

Du kan alltid läsa mer om hur en IPL hårborttagning funkar på rätt ställe genom att besöka produkttillverkarens webbplats. Däremot kan du tänka dig att denna typ av hårborttagningsmetod är effektiv då den inte gör lika ont som andra metoder.

Är IPL hårborttagning en lasermetod?

IPL använder sig inte av laser för att ta bort eller bromsa hårväxt. Många förväxlar detta med vanliga laserbehandlingar men detta är olika saker. Båda använder ljus och bromsar hårtillväxt men på olika sätt.

IPL använder flera våglängder och färger medans laserteknik använder ett ljus med enkel våglängd. Dessutom kan du inte använda en IPL hårborttagningsmaskin för att ta bort hår helt. Det är en tillfällig lösning som gör att du kan vara hårfri i allt mellan 4-8 veckor men om du vill bli helt hårfri måste du kolla på laserbehandling. Laserbehandling kan vara dyrt och det är professionella kliniker som utför detta. Det kan vara bra att jämföra olika alternativ innan du bestämmer dig för att gå på en sådan behandling.

Passar IPL alla hud och hårtyper?

Egentligen kan inte vem som helst använda en IPL-maskin. Detta beror på att den är mest effektiv för mörkare hår och hudtyper som har melaninet i hårroten. Brunt, ljusbrunt och svara hår brukar svara bäst på IPL. De som har vita ljushår, gråa, röda eller blont kommer inte ha stor nytta utav IPL, men man skulle kunna testa det. Man ska vara försiktig med hur man använder IPL. Personer med naturlig mörk hy kan ha problem med att använda en IPL-maskin. Vi rekommenderar att man läser på produktbeskrivningen och instruktionerna som medföljer samt att man använder denna på egna rekommendationer. Då minskar man risken för missfärgning av huden och andra saker som kan vara irriterande.

Avstå från IPL vid solbränd hud

Om du har soldat och fått mörkare hudfärg ska du inte använda dig av IPL eller laser för att ta bort hår. Enligt rekommendationerna ska du vänta i ca fyra veckor innan du använder IPL hårborttagning eller andra metoder.e Detta beror på att IPL och laser reagerar med ditt pigment. Konsekvensen kan bli att huden blir missfärgad eller liknande. Detta vill man undvika och då är det bra att hålla sig till rekommendationerna.

För och nackdelar med IPL-behandling

Som med mycket annat finns det flera för och nackdelar med det mesta. IPL-behandling kan faktiskt göra så att huden blir mörkare eller ljusare jämfört med andra delar av din hud. Detta kallas hyper och hypogimentering. Det finns även risker som liknar riskerna med laserbehandlingar. Du kan dessutom få brännskador. Var därför alltid försiktig och använd gärna något skydd mot ögonen för att vara på den säkra sidan. Du bör inte använda IPL på ansiktet. Undvik därför att använda den nära ögonen. Vid vanlig användning säger Philips att Lumea inte är farliga för ögonen då säkerhetssystemet i apparaten blockerar ljuset från att blinka om apparaten inte ligger på huden.

Sedan finns det ett par fördelar och det kan var priset. Philips Lumea IPL är väldigt prisvärda och har flera fördelar som gör att du kan vara hårfri i upp till två månader. Du slipper dessutom smärtan som du annars skulle ha fått av andra hårborttagningsmetoder. En IPL maskin från Phlips kostar från ca 2000 sek och uppåt. Ibland kan du hitta IPL maskin på rea.

Använda IPL maskin hemma

Ljusstyrkan i IPL-maskin för hemmabruk inte är lika starka som vanlig laserbehandling vilket gör att du kan använda denna apparat hemma. Du bör dock läsa alla instruktioner som medföljer i produkten för att säkerställa att du gör rätt. Eftersom du bara bromsar hårväxten måste du upprepa behandlingen ofta, helst var fjärde till åttonde vecka. Då förhindrar du att hårväxten börjar ta fart. Du kommer dock inte genom vanlig hemmabehandling kunna ta bort hår permanent

Frågor och svar om IPL hårborttagning

Vad kostar en bra IPL-maskin?

En bra IPL-maskin kan kosta allt från 2 000 kr till 10 000 kr. Detta beror lite på funktionalitet och märke. Exempelvis är Philips Lumea IPL 9000-serien väldigt bra och prisvärda. De ligger på ett par tusenlappar.

Vart kan man köpa IPL-maskin?

En IPL-maskin går att köpa i fysiska butiker men också i nätbutiker. I vår artikel har vi längst upp och under artikelns gång länkat till ett par olika nätbutiker som säljer IPL-maskin bäst i test som vi har recenserat.

Kan en IPL-hårborttagare ta bort hår permanent?

Genom att använda en IPL-hårborttagare kan du bromsa hårväxten under perioder men du kan inte ta bort hår permanent.

Gör det ont att använda IPL?

Beroende på hur känslig hud du har och vilken maskin du har kan det finnas risk för att det ska göra ont. Det kan även göra ont om du har fel inställning men det är något som går över. Det som kan kännas är att huden blir varm men också att det sticker lite.

Hur lång tid tar en behandling?

Ska du behandla ett större område av kroppen kan behandlingen ta längre tid jämfört med om du bara ska behandla benen.

Hur många behandlingar behövs?

Oftast ser man förändring ganska snabbt men det kan också ta flera veckor innan resultatet blir tydligt. Det som påverkar hur många behandlingar som du behöver beror också på hur bra och effektiv IPL maskinen är, men också ett par andra faktorer. Du ska dock vänta ett tag innan du börjar med din andra behandling eftersom att det tar tid för hår att växa igen.

Behandla hemma eller på professionell klinik?

Om du ska behandla hemma kan du använda dig av en IPL-maskin om du är säker på att det är skonsamt mot din hud. Innan användning ska du läsa användarmanualen. Om du däremot letar efter att ta bort hår permanent ska du vända dig till en trovärdig och professionell klinik.