Elscootern, den smidiga uppfinningen som tar mer plats i vårat samhälle för varje dag. Du kanske själv har provat att hyra den för en snabb tur eller bara sett den allt mer på stan? Oavsett om du använt en elscooter, eller elsparkcykel som den också kallas, kan du lära dig mer om den och hitta ett bra pris för att köpa marknadens nyaste elscooter bäst i test.
Genom att använda den regelbundet kan du på bara några månader spara massa pengar som du annars hade varit tvungen att lägga på bränsle och resekostnader, beroende på hur du bor. Ska du bara använda den snabbt och ner till affären eller ska du använda den påväg till jobbet?
Om du vill köpa en elscooter ska du välja en som är bäst i test, så att du kan få ut det mesta av din maskin.
När vi kollade på marknaden gick vi igenom olika tester och köpguide som redan finns, men det var inte tillräckligt. Även när vi kollade på alla recensioner kände vi inte att vi fick tillräckligt med underlag för att skriva en bra köpguide, vilket ledde till att vi själva var tvungna att testa olika modeller.
Vi beställde hem några olika elsparkcyklar och körde runt dem där vi testade många olika saker, bland annat funktionalitet som drifttid, batteri, styrning och hållning. I vårt test kommer du att kunna läsa mer om detta och vi har även hittat en klar vinnare som utses till bäst i test.
Elscooter bäst i test 2023
1. Xiaomi MI Pro 2

Xiaomi Mi Electric Scooter Pro 2 är inte bara en elscooter – det är en fråga om stil, prestanda och komfort, alla inslagna i en enkel och elegant design.
Det är ingen överraskning att den vunnit utmärkelsen ”bäst i test”, den är verkligen bäst på alla sätt. Läs mer
2. Segway-Ninebot Max G30D II

Ninebot av Segway Elscooter MAX G30D II är din pålitliga pendelkompis.
Kommer på en stark andraplats i vårt bäst i test, Ninebot av Segway elscooter MAX G30D II levererar prestanda, bekvämlighet och säkerhet för alla dina resor, oavsett om du pendlar till jobbet eller bara vill ta en lugn tur i staden. Läs mer
Välj rätt elscooter bäst i test – uppdaterad köpguide

Dagens elscooters har blivit allt mer populär bland både vuxna och ungdomar. Är det ett nytt transportfordon eller kan vi kategorisera den som en leksak? Beroende på vad vi ska välja att klassa den som kan vi faktiskt hitta olika varianter som passar olika behov.
Om man bortser från klassificeringen är det en väldigt rolig pryl som gör att du snabbt kan ta dig fram på olika vägar, raka som krokiga. Oavsett om du ska använda den på fritiden eller i jobbet kan det handla om att spara dig tid och dessutom är det ett mycket miljövänligt alternativ jämfört med att ta bilen eller bussen. Dessutom behöver du inte passa några tider utan kan själv bestämma när du ska iväg. Och eftersom att den är så praktisk kan du faktiskt med enkelhet bära den och lyfta den om du vill förvara den på kontoret eller ta upp den till lägenheten.
Att ha en egen elscooter är det nya och det finns många fördelar med att köpa sin egna. Du behöver inte lägga pengar på Voi, Lime och andra alternativ, och dessutom kan du använda den under semestern också. Det är bara att lasta den i bilen eller husvagnen och sedan är det upp till dig hur du använder den.
Vi har kollat igenom marknadens olika varianter, och det är tur att vi gjorde det, för att om du skulle kolla själv skulle du behöva lägga ned många timmar på att hitta den bästa. I vårat test kollade vi på många saker, som vi nämner här nedan.
Pris
När du ska köpa elscooter är det viktigt att tänka på priset. Det finns billiga varianter från Denver som en bra elscooter tillverkare, till de lite dyrare premiumalternativen. Priset brukar ligga på runt 2 000 kr till 8 000 kr.
Elscooter för barn är lite billigare än när du kollar på alternativ för vuxna eftersom att de har mindre räckvidd och annan typ av funktionalitet så beroende på vem som ska köra elscootern kan priset variera.
Märke
Det finns många bra märken och ärligt talat är det svårt att säga vilken som är det bästa märket. Istället valde vi att gå brett och kolla på vilka olika varianter det finns inom varje märke, detta för att vi ska kunna hitta den som är bäst i test enligt oss.
Om du inte känner till ett märke sedan innan kan vi iallafall rekommendera Denver, Xiamoi, Nineboy by Segway men också Maserati som har tillverkat en riktigt schysst elscooter där maxvikten ligger på hela 120 kg.
Räckvidd
Räckvidden är en av de mest grundläggande sakerna du bör titta på när det gäller att köpa en ny elscooter. Räckvidden avgör hur långt du kan åka med den och om du använder den flitigt vill du inte stå där med tomt batteri när du faktiskt måste ta dig fram.
Många av dagens elscootrar har en batterikapacitet på ca 250 watt-timmar. Detta innebär att man kan köra med elscootern i ca 20-30 kilometer, beroende på hastigheter, vikt, väder och vägtyp. Om du exempelvis ska åka nedåt behöver inte batteriet jobba lika hårt för att generera kraft, jämfört med att du åker upp på en backe.
Att välja en elscooter som är lite dyrare men som har bättre räckvidd är ett smart val så att du inte behöver äventyra batterikapaciteten. Kolla därför igenom batterispecifikationen innan ditt köp och tänk på att ladda den korrekt så att batteriet håller länge.
Hastighet
De flesta elscootrar har en hastighetsspärr på ca 20-25 km/h. Detta innebär att du kan framföra den lagligt utan problem, då gränsen ligger på 20 km/h. Allt utöver det räknas som något annat och du bör kolla upp vilka regler som gäller så att du inte överträder de på något vis. Det är ditt egna ansvar att ha koll på reglerna.
Man får inte under några omständigheter som helst skjutsa andra på elscootern eller elsparkcykeln.
Barn som är under 15 år måste använda hjälm för ökad säkerhet.
- Kör alltid försiktigt och anpassa din hastighet till väglag, andra motordrivna fordon, cyklar, människor, barnvagnar och djur.
- Skjutsa aldrig någon på elscootern.
- Barn ska alltid använda hjälm, även vuxna.
Motor
Motorn är en av de viktigaste komponenterna som elscootern har och det är den som ger kraft till hjulen som snurrar.
Vanligtvis sitter motorn längst fram, vid hjulet. Men om din elscooter är utrustad med dubbla motorer kan den andra motorn sitta precis under plattan. Tänk inte på placering av motorn, tänk istället på hur mycket kraft den genererar.
Vill du ha mycket kraft ska du kolla efter en elscooter med dubbla motorer, då de vanligaste är utrustade med en motor.
Storlek
Produktlistan.se har kollat igenom olika elscootrar och tagit reda på vilken storlek som är bäst, utifrån alla andra förutsättningar, och det finns faktiskt vissa saker att känna till.
En elscooter för barn är lite mindre jämfört med den som en vuxen ska ha. Men det är flera andra saker som påverkar storleken.
Maxvikt på elscootern
Den totala vikten som en vuxen kan väga för att sätta sig eller stå på elscootern brukar ligga på ca 120 kg, även om vissa varianter har en gräns på 100 kg för totalvikten. Detta gäller vikten för kläder, väskor och andra tillbehör som föraren har på sig.
Om det gäller elscooter för barn brukar vikten ligga på max 50 kg.
Vikt på själva elscootern
En elscootern väger ca 15 kg och vikten är oftast angiven på produktsidan eller på paketet som scootern kommer i.
Ska du bära upp den till lägenheten eller till din arbetsplats kan du med fördel vika ihop den och ta med dig den genom att hålla den enligt instruktionerna som medföljer.
Du kan med fördel ta med dig den på resan, även om du ska resa med flyg. Du checkar då in den som vilket bagage som helst. Ta loss batterier eller uppmärksamma om batteriet i förväg så att de hanterar den på korrekt sätt vid incheckat bagage.
Styre
Vilket styre som elsparkcykeln har kan var av mindre betydelse eftersom de flesta elsparkcyklar ser likadana ut. Däremot kan själva handtaget vara bra att tänka på. Ska du åka långt vill du gärna att det är greppbart gummi så att handen ligger stadigt på styret.
Bromsar
De flesta elscootrar har olika bromssystem och beroende på märke kan du se att ena bromssystemet används mer.
Bromssystemet bör vara en av de viktigaste funktionerna som du ska kika efter eftersom att det är denna egenskap som får scootern att stanna.
De flesta elscootrar och elsparcyklar, även för vuxna, är utrustade med bromssystem som är elektrisk. Den använder en generator som långsamt saktar ner scootern. Energin den producerar återgår till att ladda batteriet.
Sedan finns det de elscootrar som har mekaniska bromssystem som kräver lite mer underhåll. Dessa bromsar finns på dyrare elscootrar som Xiaomi Elscootrar.
Det finns olika bromstypwe och de vanligaste är fotbroms, skivbros om trumbroms.
Fjädring
Om du redan nu vet att det är guppigt längs den vägen du åker kan du välja en elscooter som har ett bra fjädringssystem. Fjädrarna tar emot stötar och vibrationer vilket gör att du inte känner av att det är guppigt och scootern vibrerar inte mycket.
Vanligtvis sitter fjädrarna längst fram men den kan även finnas där back också.
Ska du köra mycket kan du välja en elsparkcykel som har bra stötdämpare eller fjädrar.
Belysning
Tänk på att belysning är viktigt, speciellt om du kör när det är mörkt ute.
Belysningen lyser inte bara upp vägen framför dig, men den indikerar också att du kommer mötandes och det kan vara bra för andra förare av motordrivna fordon men också människor, att uppmärksamma dig.
Batteri
Desto större batteri, desto bättre räckvidd vilket innebär att du kan köra mer på elscootern.
Det kan därför vara bra att alltid välja en elscooter som har lite mer räckvidd än den man tänker på då batteriet arbetar olika beroende på klimat och kraft. Batterikapaciteten sjunker och det påverkar räckvidden.
Batteriet i elscootrar är deras enda kraftkälla och det finns två typer av batterier, och de återfinns i olika varianter.
- Litiumjon-batteri
Ger snabbare laddning och väger mindre. Dessa finns i de bättre elscootrarna. - Blybatteri
Laddningen tar längre tid och batterikapaciteten sjunker snabbt. Blybatterier finns i elscootrar för barn.
Batterikapaciteten kan ligga på allt mellan 220-275 Wh vilket är ganska bra.
För att få ut det mesta av batteriet kan du följa dessa steg:
- Ladda scootern efter användning.
- Tänk på att inte ladda längre än 8 timmar.
- Ladda den en gång var 30e dag om du inte tänker att använda den under en längre period.
- När den är fulladdad kan du dra av laddaren.
Däck
När det gäller val av däck finns det två olika däcktyper, luftfyllda däck och punkteringsfria däck.
Vilket som passar dig beror lite på din körstil och ditt behov. Är du redo att betala lite mer för däck som är punkteringsfria eller vill du bara ha en vanlig elsparkcykel bäst i test med luftfyllda däck?
- Luftfyllda däck
Detta är den vanligaste däcktypen och den finns på de flesta elscootrar som marknadsförs och säljs i svenska nätbutiker och vanliga butiker som Elgiganten, Mediamarkt och NetonNet. Däcken är fyllda med luft, precis som cykeldäck. Tänk på att för mycket eller för lite luft kan påverka styrningen. Glöm inte att kolla på vägen och se till att inte köra på föremål som kan punktera däcket. - Punkteringsfria däck
Solida däck som de också kallas är punkteringsfria däck. Däcken är inte beroende av luft utan de är fyllda med härdat gummi. Användare av elscootrar med denna däcktyp rapporterar att styrningen påverkas och det känns som att den är hårdare att köra. Trots detta är det många som väljer punkteringsfria däck eftersom att de sällan behöver byta däck.
Garantier
När elscootern krånglar för att batteriet inte håller måttet eller om en annan komponent går sönder, kan du använda dig garantin om felet har uppstått i tillverkningen. Tänk därför på att välja en elscooter med bra garanti så att du kan vara säker på att du får den hjälp som krävs om den skulle krångla.
Varför köpa en elscooter?
Även om du inte åker runt i stan kan du behöva en elscooter, speciellt om du inte vill använda bilen och du har långt till närmsta affär eller butik.
Elscootern eller som den också kallas, elsparkcykeln, sparar dig tid och underlättar dina kortare resor. Det är därför allt fler vuxna har börjat använda de och nu för tiden är det inte enbart barn som åker runt på dessa.
Om gångavståndet mellan två punkter är 30 minuter kan elscootern korta ned tiden till 10 minuter vilket innebär att du sparar tid som du kan lägga på annat.
Är det exempelvis lite vindigt ute eller om det regnar lite kanske du inte är sugen på att gå i det vädret, då kan du med hjälp av elscootern ta dig fram enkelt och smidigt, oavsett väder.
Populära elscooter märken
Det finns många populära märken som tillverkar elscootrar och det som är bra är att marknaden är öppen vilket gör att fler företag börjar tillverka och producera elscootrar. De säljs ibland under olika varumärken så allt eftersom kan vi nog se flera bra märken.
Xiamoi
Detta är ett av mina favoritmärken och det beror på att Xaimoi tillverkar en rad olika elektroniska apparater. Företaget är i grunden kinesiskt och deras scootrar används främst av företag som arbetar med uthyrning av elscootrar. Lovorden är kvalité, konkurrenskraftiga priser och säkerhet.
Segway
Företaget grundades innan 2000-talet och de tillverkar många olika prylar inom fordonstranport med fokus på säkerhet och teknik. Deras produkter används flitigt i olika länder och är en klar favorit inom elscooter-branschen.
Denver Electronics
Om du letar efter en bra och billig elscooter ska du kolla på Denver Electronics olika modeller. De har väldigt bra priser samtidigt som de inte kompromissar med kvalitén och du kan alltid räkna med att hitta en bra elsparkcykel som passar din budget.
Sammanfattning
Vi hoppas att vår köpguide har gett dig mycket information och många svar på de olika frågorna du kanske har innan du väljer att köpa en elscooter.
Jag talar utifrån egna erfarenheter nu men det är alltid bättre när jag söker information och lär mig om produkten innan jag klickar hem den. Då kan jag känna att jag har gjort ett bra val och rätt köp. Om du likt mig vill köpa den vinnaren som vi utsåg till bäst i test ska du klicka här eller kolla längre upp för att komma till elscootern.
Om du är nöjd med artikeln får du gärna dela den på dina sociala medier så att andra kan ta del av den.
Har du frågor får du gärna vända dig till oss och det gäller även om du har feedback som kan vara till hjälp för oss för att förbättra kvalitén på vårat innehåll.
Frågor och svar elsparkcykel
Vilken elsparkcykel är bäst?
Den bästa elsparkcykeln för i år är denna modell.
Hur snabbt får man köra med en elscooter?
Maxhastigheten är 20km/h.
Kan jag köra min elscooter på grus?
Ja, de flesta elscootrar klarar grusvägar väldigt bra.
Hur laddar jag en elscooter?
Du laddar din elscooter genom att koppla laddaren till ett eluttag och därefter är det bara att ansluta laddkabeln i laddutaget som sitter vid batteriet.
Var kan jag köpa en elscooter?
Du kan köpa din elscooter i en vanlig butik men också hos de återförsäljare som vi hänvisar till längre upp.

Alexander är vår teknikexpert som har granskat produkter under de senaste sju åren. Hans förståelse för varumärken och teknik ger en unik inblick i dagens produkter. Hans breda expertis gör honom till en nyckelresurs för de senaste toppprodukterna inom alla kategorier.