Även om det inte alltid är kul att stryka kläder behöver man ibland ta tag i det för att släta ut de där skrynkliga kläderna som du ska ha till jobbet eller ett viktigt möte. Vad passar då bättre än en steamer?
Att ta fram strykbrädan och vänta på strykbrädan tar många minuter och har du inte tid kan detta bli stressigt. En steamer bäst i test löser ditt behov och på bara några sekunder kan du i princip ånga alla kläder du har hemma. Du blir kvitt alla skrynklor och veck som dina skjortor, t-shitar och byxor har. Och det bästa av allt, du behöver inte ha en strykbräda. Du kan ånga kläderna på galgen direkt.
Det finns många som väljer att satsa på en steamer istället för vanligt ångstrykjärn. Steamern använder också varm ånga och fräschar upp kläderna och tar bort alla skrynklor, vilket gör att kläderna slits mindre. Detta är bra för miljön men också din plånbok då du inte behöver tvätta lika ofta och kan därmed slippa att köpa nya kläder.
Har du dessutom allergi eller är känslig mot damm är steamern ett mycket bra val då den dödar 99% av alla bakterier tack vare den varma ångan den släpper ut.
Vår uppgift var att hitta marknadens bästa steamer och för det fick vi gå igenom olika tester, kolla på recensioner och testa ett par olika varianter själva. Vi sammanställde våra tankar efter att vi genomförde vårat egna test av 20 olika handhållna steamers. Resultatet blev att vi kan presentera tre olika varianter varav en är den som vunnit bäst i test.
Steamer bäst i test
1. Philips Steam & Go GC362
2. Steamery Cirrus No.2
3. Philips Handheld Steamer STH3020
4. Steamery Cirrus No.3
5. Black & Decker ES9180210B
6. Philips Handheld Steamer STH3000
7. Tefal IXEO QT2020
8. Tefal Access Steam Care DT9100E0
9. Electrolux E6HS1-2EG
Köpguide – välj den bästa steamern

Har du aldrig använt en steamer undrar du säkert varför man ska välja den över en traditionella strykjärn, när båda egentligen fyller likadan funktion. De allra flesta svenska hushåll har på senare tid börjat köpa steamers vilket är en ny produkt på marknaden.
Tekniken utvecklas snabbt och det finns olika varianter av handhållna steamers där de kan skilja sig åt i kapacitet, styrka, ljudnivå och andra detaljer.
Från början användes detta redskap främst i Hollywood och modebranschen, men på senare tid har den bättre tekniken och billigare priset gjort att allt fler har möjlighet att köpa en steamer för att på bästa sätt ta hand om kläderna. Har du exempelvis många kläder och inte tid för att stå med ett strykjärn kan du enkelt under en kvart lyckas med att ånga alla dina kläder och hålla dem rena och fräscha.
Oavsett om du bara ska ånga skjortor eller enkla t-shirtar, klarar steamern det utmärkt, och den klarar lite mer. Ska du ånga dina klänningar eller jeansbyxor? Då löser den det perfekt. Även om du inte visste det kan vi redan nu avslöja att du faktiskt kan ånga dina gardiner också, med hjälp av en bra steamer.
I denna köpguide går vi igenom viktiga funktioner, skillnaden mellan olika varianter och generella köpråd.
Vad är en steamer?
Steamer som också kallas klädångare, använder vatten som genom högt tryck, pressar ut ånga genom munstycket. Ångan når sedan dina kläder när du håller den framför plagget och då mjuknar tyget vilket gör att alla skrynklor försvinner och ditt plagg kan även behålla färg och form.
Ånga är väldigt effektivt eftersom att den snabbt får veck alla skrynklor men den eliminerar också damm och smuts vilket gör att du inte behöver tvätta dina kläder lika snabbt. Den varma ångan har också bort vissa typer av lukt, som exempelvis röklukt.
Steamern fungerar nästan på alla möjliga plagg. Det kan vara allt ifrån bomull, ull till sidennplagg och kashmir. Oavsett om du vill ånga en skjorta, en kappa eller dina gardiner, löser den det, vilket gör att behovet för kemtvätt minskar.
Såhär fungerar en steamer
För att använda en steamer behöver du fylla behållaren med vatten och därefter startar du den. Därefter är det bara att hålla den framför plagget du vill ånga.
Vattenånga når plaggets trådar och fibrer vilket gör att du blir kvitt alla skrynklor och även lukt som sitter kvar. Den ser även till att ta bort bakterier och damm vilket gör att kläderna kan kännas fräschare även om du inte hunnit tvätta de i tvättmaskin.
Genom ånga kan du förlänga livslängden på dina plagg eftersom att ångan inte är skadlig mot plagget.
Att tänka på vid köp av steamer
När du ska köpa din första eller andra steamer finns det många bra saker att tänka på som vi har tagit hänsyn till när vi utförde vårat test. Vi tänkte nämligen på att det är många som föredrar smidighet och användarvänlighet. Har du ömtåliga plagg där materialet är mjukt och fint behöver du ibland ånga dina kläder så att de är fräscha innan jobbet och då kan steamern vara ett utmärkt val.
Eftersom att den är liten och kompakt finns det även många fördelar med att ta med dig den på din resa, och därför behöver du inte släpa på ett tungt strykjärn.
Nedan är faktorerna som vi kollade på när vi hittade den bästa i vårat test om steamers.
Pris
Att välja en steamer baserat på pris kan vara ett bra sätt att filtrera bort olika varianter som finns på marknaden, men som inte passar ditt behov.
Philips Steamer har bra pris på 3000 och 8000 series. Även deras Steam&Go är prisvärda vilket innebär att om du vill kan du betala runt 1000-1200 kr för en bra handhållen steamer som dessutom vunnit bäst i test och flera andra priser.
Storlek
En bra steamer är kompakt och passar perfekt i handen vilket gör att du kan ånga dina kläder ståendes utan att behöva tänka på att att ta fram en strykbräda. Därför kan storleken vara viktig.
Vid köp och av 18 olika steamers som vi kollat på hade ungefär 16 av de samma storlek.
Vikt
Om du ofta reser och behöver stryka dina kläder kan du köpa en handhållen steamer som inte väger mycket. Dessa finns i olika varianter och priser.
Uppvärmningstid
Uppvärmningstiden mäts oftast i sekunder eftersom att det oftast tar mindre än en minut för steamern att bli varm. Detta är väldigt praktiskt när du har bråttom eller när du ska stryka många kläder och du ibland tar paus emellanåt.
Vattenbehållaren
Hur stor vattenbehållaren är påverkar hur länge och hur mycket du kan ånga.
Välj därför en steamer med stor vattentank där du både snabbt och enkelt kan fylla behållaren.
Passar olika materialtyper
Med en bra steamer kan du enkelt ånga olika typer som exempelvis siden som är lite mer känsligt än bomull, men den funkar även på kashmir.
Garanti
Philips erbjuder två års omfattande världsgaranti medans andra tillverkare endast erbjuder ett år, för undantag för några få märken som erbjuder flera års garanti.
Garantitiden är viktig ifall något skulle uppstå med steamer.
Användarvänlighet
En handhållen steamer är väldigt praktiskt och enkel att använda eftersom att du bara håller den framför plagget som du ska ånga. Det enda du behöver tänka på är att fylla vattenbehållaren med rent vatten från kranen och sedan är du klar.
Om du istället funderar på en stående steamer måste du tänka på placering och utrymme eftersom att den tar mer plats.
Medföljande tillbehör
Beroende på vilken variant du ska köpa måste du kolla upp vilka tillbehör som följer med.
Om du ska steama gardiner eller kappor kan det vara bra om du får med borsthuvud som möjliggör för ångan att nå plaggets fibrer.
Ska du bara ånga vanliga kläder behöver du inte tänka på antalet tillbehör.
Skillnaden mellan steamer och strykjärn
När du använder en steamer behöver du inte en strykbräda och du behöver inte heller tänka på att bränna dina kläder då steamern inte når plagget, vilket är en smart teknik. En traditionell strykjärn använder en stryksula som blir varm och når temperaturer på 200 grader.
Detta är såklart inte alltid att föredra, då de beror på vilka kläder du ska stryka och om du har bråttom eller inte.
Andra skillnader kan ligga i fördelarna:
- Handhållna steamer väger inte lika mycket som vanliga ångstrykjärn.
- Kläderna blir inte varma.
- Passar känsligt material som siden och kashmir.
- Den bränner inte kläderna.
- Steamern har bort onödig lukt och rök.
- Den tar bort bakterier, damm och andra partiklar.
Hur använder man en steamer?
Börja med att hänga upp plagget som du ska ånga. Starta steamern och vänta på att den blir varm. Därefter är det bara att dra steamern längs med plagget du vill ånga för att få bort alla skrynklor.
Du kan också vända plagget in och ut för att ånga insidan istället för utsidan.
Det är inte rekommenderat att placera plagget på en strykbräda eller ett bord eftersom att den ger bäst effekt när du plagget hänger så att den kan slätas ut med en gång och ångan når fibrerna på rätt sätt.
Olika typer av steamers
Om du funderar på att köpa en bra steamer för att stryka och ånga dina kläder ofta kan det vara bra att tänka på ett par saker.
Ska du ånga många kläder åt gången eller kommer du endast ånga de kläder du ska använda för dagen? Om du reser mycket kan en mindre handhållen resesteamer vara ett bra alternativ eftersom att den inte tar plats.
En bra klädsteamer kommer enkelt att ånga dina kläder och du slipper både strykjärn och strykbräda och andra förberedelser som du annars hade behövt fixa med.
Handhållen steamer
En handhållen steamer är väldigt kompakt och liten, vilket gör den till ett bra alternativ om du snabbt vill ånga ett par kläder. Det sitter en vattentank nedtill som är enkel att fylla på med vatten.
Dessa steamers väger inte mycket och oftast är de prisvärda och brukar ligga runt tusenlappen. En av marknadens bästa handhållna steamer är PhilipsGC363/30 Steam&Go.
Stående steamer
Dessa varianter är lite större och oftast ställer man de på en fast plats hemma, förslagsvis på golvet. De kommer med en större vattenbehållare och detta betyder att du kan ånga fler kläder utan att behöva tänka på att fylla på med vatten, vilket påminner om en ångstation.
Många varianter har inbyggd galge som du kan hänga upp kläderna på. Om man jämför ångkapaciteten jämfört med en handhållen steamer så är de stående mer kraftfulla.
Använd en steamer till olika kläder
Om du är rädd om dina kläder som är lite dyra kan du med fördel använda dig av en klädsteamer som är skonsam mot både kläder men också miljön. Vattenångan tränger sig igenom plagget och dina kläder blir skrynkelfria, utan att du ska bränna något. Dessutom kommer steamern ta bort alla typer av bakterier som har fastnat på kläderna.
Det finns ingen begränsning på hur ofta du ska använda en klädsteamer men om du använder den regelbundet kan du till och med förbättra färg och textur på dina plagg eftersom att kläderna slits när du tvättar de i tvättmaskinen.
En steamer passar alla olika typer av tyg. Oavsett om du ska ånga ull, bomull, siden, kashmir eller blåjeans, kan ångan tränga sig igenom och få bort alla veck och skrynklor.
Det vanligaste är att man faktiskt använder den till alla typer av kläder som man annars hade strukit med ett vanligt ångstrykjärn.
Är steamern skonsam mot kläderna?
En steamer är väldigt bra mot dina kläder och den lämnar inte ifrån sig några brännmärken.
För bäst användning är det rekommenderat att du håller den en bit ifrån plagget så att ångan når ut korrekt. Om din enhet har olika värmelägen kan du ställa in den på rätt värme mot ditt plagg.
Det kan även vara bra att lästa instruktionerna som medföljer och är du osäker på om den blir varm kan du använda dig av värmehandske som ett extra skydd.
Hur mycket ånga behöver jag för att få skrynkelfria kläder?
När du ska köpa en steamer är det viktigt att tänka på ångkapaciteten. Det handlar om hur mycket ånga den kan producera per minut vilket är en uppskattning och beroende på värmeläge samt kraft kan denna siffra skilja sig åt.
En handhållen klädsteamer kan producera ca 20-30 g ånga per minut vilket är lagom och med det kan du faktiskt bli kvitt samtliga skrynklor du har på dina tröjor, klänningar, skjortor eller t-shirtar.
Vill du däremot släta till dina gardiner och få dem rena och fina behöver du nog lägga ungefär en kvart på att dra runt steamern mot gardinerna eftersom materialet påverkar hur mycket ånga som den tar emot.
Läs olika omdömen och recensioner innan ditt köp
Att bara köpa en handhållen steamer från första bästa butiken du ser, för att du vill ånga dina kläder snabbt är sällan ett bra köp. Ett köp som inte är genomtänkt behöver inte vara ett dåligt köp men om du ändå ska lägga ett par hundralappar eller någon tusenlapp kan det vara bra att vara påläst.
Jag rekommenderar dig därför att gå in och läsa olika omdömen och recensioner från riktiga användare.
Detta gjorde jag själv när jag genomförde testet och det underlag som vi samlade in kunde vi använda för att verifiera våra egna antaganden i testet.
Sammanfattning
Att leta efter en bra handhållen steamer var en rolig utmaning eftersom att jag själv behövde köpa in något så att jag kan stryka mina kläder, speciellt mina skjortor. Vad passar då bättre än en steamer som jag kan använda överallt? Jag kan alltså packa ned den i resväskan när jag ska iväg och då slipper jag använda strykjärn från andra eller ta med mina kläder till kemtvätten.
Jag sparar inte bara pengar utan även energi och tid eftersom att jag inte behöver ta fram strykbräda och sedan ställa undan den. Det är väldigt enkelt, jag tar fram steamern och ångar kläderna direkt från galgen.
Om du likt mig vill köpa den bästa steamern från marknaden ska du kolla längst upp i artikeln där vi berättar mer om de olika produkterna som vi rekommenderar.
Frågor och svar
- Vilken steamer är bäst?
Den bästa steamern är den som vi rekommenderar längst upp i artikeln. - Kan en steamer ersätta mitt strykjärn?
En steamer kan ersätta ditt strykjärn beroende på vilka plagg du ska ånga. - Kan jag använda en steamer på alla plagg?
De flesta plagg klarar av ångtrycket från en handhållen steamer. - Vilket vatten funkar bäst till en handhållen steamer?
Vanligt kranvatten fungerar bäst till steamern. - Är det bättre att ånga eller stryka kläder?
Det finns delade åsikter men enligt vårat bäst i test visar det sig att ånga kläder är minst lika effektivt som att stryka kläder. - Kan en steamer eliminera batkerier?
De flesta steamer tar bort bakterier men Philips steamer tar bort upp till 99,9% av alla bakterier. - Tar steamern verkligen bort dålig lukt?
Ja, en bra steamer kan med hjälp av vattenångan tränga sig igenom plagget och därmed ta bort dålig lukt eftersom at t vattenångan når plagget.

Caroline är vår alldeles egna superwomen som noggrant har undersökt produkter i mer än 5 år. Hennes insikt i konsumentprodukter ger ett unik perspektiv på dagens produkter. Hennes omfattande kompetens gör henne till en värdefull källa för de senaste produkterna inom alla kategorier.