Laptopställ bäst i test

Ett laptopställ är ett väldigt bra redskap där du som användare an en bärbar dator kan placera din dator på stativet för att förbättra din arbetssituation. Du får bättre ergonomi och behöver inte belasta handleder och axlar, vilket gör att du inte får lika ont som förr. Du kan alltså spendera mer tid vid datorn utan att behöva få ångest för att det påverkar din kropp.

För några är det enkelt att välja laptopställ. Det är bara att gå in i en affär och välja den första bästa. Men för andra som vill ha ett bra laptopställ eller laptopstativ, men som inte riktigt vet vad de ska kolla på, kan det vara bra först jämföra olika varianter och ta reda på skillnaden så att man gör ett bra köp.

Det finns många olika typer av laptopstativ, både för grafiska designers, copywriters, kontorsarbetare och chefer. Vilken som passar dig bäst beror lite på ditt behov och hur länge du ska ha den. Är det till jobbet eller hemmet vill du nog investera ett par hundralappar i den. Ska du köpa den till dig själv privat kan du köpa en lite dyrare då du alltid kommer att använda den.

Vi har gått igenom många olika användaromdömen och tester för att komma fram till de bästa laptopställ som vi rekommenderar. Våra rekommendationer bygger på informationssamling, våra egna tester och kundomdömen från olika nätbutiker.

Laptopställ bäst i test

1. Desire2 Supreme Pro Laptop Stand

2. Twelve South Curve for MacBook

3. Swedish Posture Laptop Stand

4. Leitz Ergo Cosy Adjustable Laptop Stand

5. Alogic Adjustable Laptop Stand

6. Razer Laptop Stand Chroma V2

7. Deltaco DELO-0200

8. Trust Cyclone

Välj rätt laptopställ för bättre ergonomi

När det gäller att välja ut rätt laptopställ är det många saker man behöver tänka på. Det kan vara allt ifrån var man köper laptopstativet till hur bra det ska vara, hur den ska se ut, vilket budget man har och hur ergonomisk den är.

Som du märker är det många parametrar som behöver falla på plats innan köpunder 1000 kr. Men vilken är då den bästa på marknaden? Vad är det vi specifikt har kollat på i vårat test? Nedan går vi igenom de saker som vi kollade på:

Pris

En laptop kostar i genomsnitt ca 8000 kr, och ett laptopställ kostar ungefär 10-15% av priset. Detta innebebär att om din dator är lite dyrare, ska du välja en dyrare laptopställ som håller bättre.

Generellt kan man säga att man kan köpa ett bra laptopstativ för runt 600 – 1000 kr vilket är ett bra pris.

Ergonomisk design

Med en laptop kan du jobba i flera timmar utan att tröttna och för att bli effektiv är det viktigt att du tar pauser så att dina fingrar kan vila.

Om du däremot kopplar på ett tangentbord behöver du inte få ont i fingrarna eftersom att du enkelt kan ställa laptopen på stativet. Är det dessutom en ergonomisk design kan det innebär att du kan justera laptopen så att du kan använda tangentbordet från den direkt, utan att få sämre hållning.

Det är därför bra att tänka på ergonomisk design när du väljer typ av laptopställ.

Vikt

Hela idén med att använda en laptop är enkelhet och bärbarhet. Detta borde gälla alla tillbehör, inklusive laptopstativet. Kolla därför på vikten så att den inte väger för mycket vilket kan vara irriterande om du reser i jobbet ofta eller är en digital nomad. Då vill du slippa tänka på att den tar plats eller väger mycket.

Material

Det finns olika material och utföranden på laptopställ. Allt ifrån plast, aluminium till trä.

Vilket material som du ska välja beror lite på hur mycket du bryr dig om din laptop. Vill du ha funktionalitet eller är det designen som är viktigast?

Vilken funktion har en laptopställ?

Laptopställ är en enkel men funktionell tillbehör som du behöver om du använder en laptop eller bärbar dator. De förbättrar din ergonomi och hjälper även till att förbättra luftflödet till datorn så att den inte överhettas.

Ett vanligt laptopstativ kan användas till många olika laptops och det finns de som är utrustade med olika funktioner som fläktar, justerbara ben och utdrag.

De senaste åren har de blivit allt mer populära bland laptop-ägare och det kan vara bra att jämföra olika alternativ beroende på din dator och vilka behov du har.

Olika typer av laptopstativ

Det finns olika laptopstativ och laptopställ på marknaden. Dock har vi bara gått igenom de två vanligaste modellerna eftersom att de oftast kategoriseras inom detta.

 • Vanliga laptopställ
  De som är standard är enkla till designen och kostar inte mycket pengar alls. Oftast passar de bäst om du har en stadig arbetsplats på jobbet eller ett kontor. Även om du arbetar hemifrån eller studerar kan du använda ett laptopställ. De är billiga och du kan köpa den på nätet.
 • Justerbara laptopställ
  Om du vill ha mer flexibilitet kan du använda dig av ett laptopställ som är justerbart. Det kan du använda om du behöver höja eller sänka datorn så att du inte belastar axlar och fingrar i onödan. De kostar oftast några hundralappar mer än den  vanliga varianten men priset är helt klart värt det.

Hopfällbart laptopställ

Att använda ett hopfällbart laptopställ passar dig som är student eller som reser mycket i jobbet. Då får du större flexibilitet eftersom att du enkelt kan fälla ihop stativet och lägga ned den i din väska. Sedan är det bara att fälla upp den igen så att du kan ställa din laptop på den.

Ett laptopställ som är hoppfällbart kostar ungefär lika mycket som ett justerbart laptopställ.

Jämför olika varianter som är hopfällbara och välj den som tilltalar dig mest. Läs även produktrecensionen innan du funderar på att genomföra köpet.

Vilka fördelar finns det med att använda ett laptopställ?

Det är viktigt att använda ett laptopstand eller laptopställ, beroende på vilken modell du köper, om du sitter vid datorn i många timmar. Du sparar på dina muskler och leder, men du minskar också risken för att få sämre hållning. Samtidigt överhettas inte din dator vilket gör att livslängden förlängs.

Byter du arbetsplats ofta eller studerar på ett biblotek eller hemma kan ett laptopställ vara väldigt bra eftersom att det innebär en klar fördel.

Fördelarna är många, bland annat:

 • Du slipper få ont i nacken och ryggen då du inte behöver luta dig mot laptopen.
 • Du minskar risken för att få ont i muskler.
 • Datorn överhettas inte då det blir bättre luftflöde.

När du arbetar på din laptop måste du sitta i en 90-graders position så att hela din kropp, både armar, ben, knä och rygg följer med hela kroppen. Skärmen ska dessutom vara i ögonhöjd och inte under ögonen då du annars riskerar att få ont i ögonen.

Ska du dessutom använda din laptop i flera timmar, om du nu jobbar eller studerar, då kan det vara värt att köpa ett trådlöst tangentbord och mus, så att du får ännu bättre ergonomi och kan arbeta mer effektivt.

Minska risken för att datorn ska överhettas

Om du använder en laptopställ får du bättre luftflöde runt din laptop vilket gör att den inte överhettas och stängs av. Om du sitter och arbetar i ett program, surfar eller arbetar eller för den delen spelar, så vill du inte att datorn ska stängas av.

För att undvika att den ska stängas av kan du använda ett laptopställ som du placerar datorn på. Då slipper du att den stängs av.

En dator behöver bra luftintag på samtliga fläktar. Om luften inte når fläkten kan den inte kyla ned datorn vilket gör att den stängs av och då finns det risk för att viktiga komponenter tar skada. Det sista du vill är att din processor, minneskort eller hårddisk går  sönder.

För den som vill hitta en enkel lösning finns det laptopstativ med inbyggda fläktar.

Tänk på detta när du arbetar  hemifrån från din dator

Att sitta hemma och arbeta kan vara skönt för vissa och för vissa kan det kännas tråkigt. Man saknar kanske en riktig kontorsplats, medans andra tycker att det är det bästa som har hänt i jobbvägar.

På kontoret har man kanske bättre stolar, riktiga skrivbord som är höj- och sänkbara. Men hemma är det nog inte så. Man kanske sitter vid köket och arbetar eller från vardagsrummet, om man nu inte har ett riktigt hemmakontor.

Det kan då vara bra att tänka på att använda ett laptopställ bäst i test för att åtminstone förbättra din egna arbetsmiljö så att du kan sitta mer ergonomiskt.

Här är några tips att tänka på vid arbete hemifrån:

 • Använd en laptopställ – detta minskar risken för skador och du får bättre ergonomi av att sitta korrekt då laptopstället är designat utifrån att förbättra din hållning
 • Kör med extern datorskärm – om du har möjlighet kan du köpa en till datorskärm som du kan koppla på och kolla på istället för att stirra in i laptopens skärm.
 • Koppla på trådlöst tangentbord och mus – istället för att luta dig fram mot din bärbara dator kan du justera tangentbordets placering precis som du vill, och samma gäller med musen.
 • Använd en riktig datorstol eller kontorsstol – att sitta i köket eller soffan och arbeta är sällan bra, speciellt inte i längden. Sätt dig vid ett skrivbord och använd en riktig datorstol.
 • Placera armarna på bordet i 90 grader – för att undvika skador ska du ha en 90 graders position.
 • Sitt i ungefär 90 grader så att du får optimal hållning – hur du sitter påverkar din hållning, sätt dig därför i 90 grader.
 • Tänk på att ta korta pauser – genom att ta korta och regelbundna pauser kan du sträcka på dig, låta blodcirkulationen göra sitt samtidigt som du ger hjärnan en paus. Detta är bra för kreativiteten.

Justerbart laptopställ

Ett laptopställ som är justerbart men också bäst i test är verkligen ett tillbehör som du bör ha, om du tänker på att ha en mobil-arbetsplats.

Om du sitter bekvämt bör din produktivitet öka då du kan arbeta mer effektivt istället för att fokusera på hur du ska sitta, vilket du gör om du använder ett justerbart laptopstativ. Ska du dessutom tänka på att koppla upp en webbkamera kan detta vara värt att tänka på så att höjden kan justeras rätt.

Välj helst ett stativ som är i aluminium. De väger inte mycket men är starka nog att kunna hålla din.

Laptopställ till MacBook

Om du använder en MacBook behöver du tänka på att köpa ett bra laptopställ som klarar av att hålla uppe din dator en längre tid.

Då kan du kolla på de lite dyrare alternativen som finns, alltså de som är justerbara och från ett bra märke. Om du väljer ett sådant kan du justera stativet så att det blir en bättre ergonomi för dig när du ska arbeta eller skriva.

Är du student eller reser mycket som exempelvis digital nomad ska du ta med dig rätt utrustning så att du enkelt kan skapa ett litet kontor till dig själv, oavsett om du jobbar från ett vanligt skrivbord, bibliotek eller ett café. Just Mac-användare måste tänka på att deras utrustning måste vara kompatibel med varandra så att man inte sitter där och inte kan få till exempelvis ett tangentbord för att den inte kan koppla upp sig mot din nya Macbook.

Sammanfattning

När det var dags att köpa ett laptopställ till mig själv blev jag fundersam när jag inte lyckades hitta tillräckligt med information på nätet. Jag kollade igenom en sida som skriver om datortillbehör men även där var det tomt.

Det verkar som att intresset för olika laptopstativ inte är så högt men sen kom jag att tänka på – tänk om folk som är nöjda inte orkar skriva recensioner om produkten? Så må det vara men en köpguide bör det iallafall finnas. Men när det inte finns, så får man skapa en egen guide som kan vara till hjälp för konsumenter.

Vi började därför att samla in lite information men det slutade ändå med att vi köpte hem ett par olika varianter som vi testade under en längre tid, både på kontoret och hemma.

Resultatet baserat på varje enskild laptopstativ blev egentligen inte annorlunda än tänkt.

Därför går det att säga att vilken variant som helst passar för vanlig användning. Men är du student, gamer, eller jobbar inom kontor, ska du verkligen köpa en bra modell som kan hjälpa dig och därmed underlätta din dag så att du kan fokusera mer på produktiviteten och få bättre arbetssituation.

Att sitta fel och inte korrekt under en längre tid kan verkligen skada kroppen.

Om du sitter vid datorn mycket är det därför rekommenderat att du ofta ska träna, äta god mat och röra på dig.

Frågor och svar

 1. Vilket laptopställ är bäst?
  Det bästa laptopställ för år 2023 är den följande modellen som vi listar längst upp.
 2. Vad kostar ett laptopstativ?
  Ett bra laptopstativ kostar runt 500 kr men ett som är bäst i test kan kosta upp emot 1000 kr.
 3. Är laptopställ säkra?
  Ja, laptopställ är säkra att använda.
 4. Finns det laptopställ som passar stundenter?
  Många studenter använder olika laptopställ för att få bättre ergonomi när de sitter och studerar. Det finns många olika ställ som passar studenter.
 5. Kan jag använda min mac på ett laptopställ?
  De flesta laptopställ passar Mac, HP och många andra datorer.
 6. Går det att köpa laptopställ på nätet?
  Ja, att köpa laptopställ på nätet kan vara en bra idé, och det blir ännu bättre om butiken har rea.