Familjetält bäst i test

Letar du också efter ett familjetält som hela familjen kan använda på campingen? Då har du kommit rätt. Vi har också länge funderat på var vi kan hitta det bästa tältet för hela familjen. Oavsett om ni vill använda tältet på en campingplats eller i trädgården, har vi tagit fram olika alternativ för er.

Vi har kollat över flera källor för att hitta rätt familjetält vars syfte är att ge dig värme och skydda er från vind, blåst och regn.

Beroende på om det är första gången ni köper ett tält eller om ni är erfarna, kan vi hjälpa er att hitta rätt. Vi listar olika modeller. I vår köpguide hittar du all information du behöver inför köpet och även efter köpet.

Det var en utmaning att hitta familjetält bäst i test, men vi har analyserat marknadens olika modeller. Vi har också gått igenom olika tester och omdömen av riktiga användare.

Köpguide för familjetält

Familjetält bäst i test

Vi förstår vikten av att hitta rätt familjetält. Det är faktiskt väldigt svårt eftersom tältet ska leva med er ett bra tag och det är faktiskt en lite dyrare investering. Det är därför det kan vara bra att kolla igenom olika modeller och därmed klicka dig in på olika sajter vi länkar till. Där kan du läsa deras produktbeskrivningar för respektive tält.

När det gäller att välja rätt familjetält finns det olika saker att tänka på. Främst är det oftast dessa frågor som dyker upp:

  • Hur stor ska tältet vara?
  • Hur pass vattentåligt är det?
  • Vilka tillbehör passar tältet?
  • Hur många ska få plats?
  • Hur mycket får det väga?
  • Vilket pris?
  • Vilken modell ska tältet vara?
  • Ska det vara uppblåsbart?

Varje fråga är relevant, och vi förstår att det kan finnas fler frågor som vi kanske inte hunnit ta med i listan. Däremot kan du som besökare och läsare av denna artikel gärna kontakta oss med relevanta frågeställningar som vi kan ta med i vår lista. Vi tar tacksamt emot förslag på saker som kan förbättra köpguiden, för den är trots allt skriven från oss till er.

Hitta ett prisvärt familjetält

Det är en väldigt fin och otrolig häftig upplevelse att tälta med familjen. Minnena kommer att finnas där för livet även om allt inte går som det ska, om ni exempelvis glömmer saltet till maten hemma eller om det är massa myggor som är ute den sena sommarkvällen. Däremot kan ett riktigt prisvärt familjetält göra campingen mycket roligare.

Om du har tänkt att campa på vanliga campingplatser eller vid en badplats kan det vara värt att se över möjligheten till att köpa in ett stort och prisvärt familjetält. Tältet kommer att ge er bra skydd samtidigt som det skapar en trivsam och mysig miljö, samtidigt som ni hela tiden har nära till utelivet. Dessutom kan ni flytta på tältet när ni vill. Ni blir alltså inte begränsade av att vara på en enskild plats

Men hur mycket ska du egentligen lägga på ett familjetält? Beroende på vilket mål du har med campingen och vilka svar du förväntas ha på frågorna längre upp, kan vi ge dig våra rekommendationer.

Ett bra tält är ett stort tält som har kapacitet för att kunna hålla flera personer. Om ni är en stor familj finns det möjlighet till att köpa ett familjetält som har flera rum. Då kommer ni ha luftkanaler istället för vanliga tältpinnar. De flesta allra vanligaste familjetälten har mellan 2-3 rum. Det kan vara bra att köpa ett prisvärt familjetält med flera rum. Då minskar ni risken för att dra in smuts och andra otrevligheter till samma rum som den ni sover i.

Det andra rummet kan användas av familjen för sociala aktiviteter. Detta beror självklart på om ni har en husbil eller husvagn med er, för då kanske den ytan används till något annat. Vissa av de större tälten kommer med ett litet fönster vilket kan uppskattas av många eftersom ni får möjlighet till solinsläpp, vilket gör att rummet får flera användningsområden.

Ett prisvärt familjetält kan kosta allt mellan 4 000 – 18 000 kr. Däremot är det inte bara priset som avgör om det är värt att kolla in den modellen eller inte. Det finns många andra faktorer. Fortsätt att läsa om du vill göra rätt val, för vi kan garantera dig att denna välskrivna guide pekar dig i rätt riktning.

Det bästa familjetältet

Vet du inte vilket familjetält bäst i test som är vinnare för 2024? Vi har tagit reda på svaret genom att gå igenom ett par olika tester, och detta har vi gjort helt objektivt. Vi förstår vikten av att vara transparenta med våra besökare och vårat mål är att förenkla köpprocessen för er.

Många olika sidor skriver om olika tältmodeller som de anser vara bäst i test. Men det är inte riktigt så det funkar. För att komma fram till en vinnare behöver man gå igenom olika modeller och testa de på olika punkter.

De vanliga traditionella tälten är oftast små och passar enklare typer av camping. Familjetält är däremot stora med flera rum. De har också plats för olika campingmöbler och ibland kaminer.

Priset beror på dina egna önskemål som exempelvis kvalitet, storlek, märke, funktioner samt annat. Vi brukar rekommendera ett familjetält på rea som kostar allt mellan 5000 till 15 000 kr. Detta ger dig oftast ett familjetält av hög kvalité samtidigt som dina flesta önskemål matchar rätt. Det är helt klart en investering för din campingupplevelse som gör att du får ut mer av din camping. Tänk också på att campingplatser och stugor oftast brukar vara dyra, så bara genom en helgs campande har du redan tagit ut kostnaden som motsvarar att hyra en stuga eller liknande.

Självstagande tält eller tunneltält? Hitta rätt

Som namnet antyder är ett självstagande tält ett tält som med hjälp av bågarna står upp stadigt. Denna tältmodell passar dig som eventuellt ska tälta på ojämna ytor där det kan vara svårt att fästa markpinnar. Om du ska tälta på klippor eller på en sandstrand passar detta dig utmärkt.

Dessa modeller har andra fördelar vilket är högre takhöjd. Detta kan vara mysigt eftersom du får mer utrymme att röra dig med.

Tunneltält passar tuffare klimat och då måste du resa tältet genom att fästa markpinnar och stormlinor. Dessa modeller är oftast mindre än vanliga självstagande tält. De andra fördelarna är att de är lätta sett till vikten då de inte väger mycket och det finns mycket utrymme. Du kan med fördel använda tunneltält på långa turer om du exempel vandrar i fjällar eller liknande.

Ibland behöver inte den dyraste produkten vara den bästa. Funktionalitet, märke, kvalité och allt annat spelar stor roll. Däremot kan du alltid förväntas fynda billiga campingtält. Ibland kanske du gör det när en butik har rea.

Vi länkar till olika modeller och genom att använda våra länkar garanterar du dig själv att du  hamnar rätt och därmed får du alltid ett bra pris.

Beroende på om ni ska ha ett familjetält för 4-5 personer kan du förväntas lägga allt från 5000 kr till 8000 kr. Kolla dock igenom alla modeller vi har listat och därmed kan du själv avgöra vilken som du tycker passar dina behov bäst, och såklart din plånbok.

Storlek och vikt

Ett familjetält är såpass stort att du inte kan vandra med det. Det väger helt enkelt för mycket då totalvikten kan hamna på 20-30 kg beroende på vilken modell det är. Detta är ganska mycket att bära runt på och inte bara det, storleken gör att det blir opraktiskt.

Om du letar efter ett litet vanligt tält som inte är stort och som inte väger mycket ska du kolla på ett vanligt tunntält. De väger väldigt lite.

Tänk dock på att om ni har en bil eller annat fordon så kan ett stort familjetält göra eran campingupplevelse mycket roligare. Det kan vara så enkelt att ni får plats mer fler personer i tältet eller fler föremål och objekt. Oavsett om det är tremannatält eller fyramannatält så kan du få plats med detta i ett vanligt fordon. Vikten spelar då inte stor roll.