Febertermometer bäst i test

Att vara sjuk är aldrig roligt och har man dessutom feber så blir allt bara jobbigare och krångligare. Huvudet hänger inte riktigt med och ibland kan man till och med känna att man är lite borta. Man brukar säga att allt över 38 grader räknas som feber. Läs mer

Febertermometer bäst i test 2024

1. Braun Thermoscan 7+ IRT 6525

Braun ThermoScan® 7+ är en örontermometer som är snabb, skonsam och lätt att använda. Den har Age Precision®-Teknologi, vilket är en unik åldersanpassad febervägledning.

Detta hjälper till att korrekt tolka temperaturen baserat på åldern, så att du inte behöver gissa. Läs mer

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

2. Braun Thermoscan 6 IRT6515

Braun Thermoscan 6 IRT6515 är en digital örontermometer som passar för hela familjen. Denna termometer är snabb och lätt att använda. Läs mer

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

3. Braun No Touch 400

Braun No Touch 400 är en innovativ febertermometer som är utrustad med Age Precision®-teknik, vilket innebär att den erbjuder åldersanpassade feberriktlinjer för att förenkla temperaturavläsningen.

Termometern har en färgkodad display och är utformad för att vara lätt att använda i mörka rum, tack vare sitt nattljus. Läs mer

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

Köpguide – välj den bästa febertermometern

Det finns många olika typer och varianter av febertermometrar. De gamla som går att föra in oralt eller i rektum är fortfarande populära och det är även de som mäter med bäst precision.

Dock är det inte den varianten som många föredrar eftersom att det kan vara obehagligt, både för barn och vuxna. Det är även omständligt och tar lång tid att mäta. Du behöver dessutom göra rent termometern om du nu inte sätter en plastpåse över den vid varje mätning.

Idag finns det många bra alternativ. Det finns febertermometrar som mäter temperaturen direkt från pannan eller i örat. De visar inte alltid den exakta temperaturen på pricken men den är ändå enkel att använda och ger snabbt en indikation på hur kroppstemperaturen ligger till. Den går dessutom att rengöra på ett enkelt sätt.

Ska du ha en panntermometer eller örontermometer kan du köpa en digital sådan. De är väldigt smidiga att använda och det går snabbt att läsa av värden på de. De har oftast flera funktioner som minnesfunktion, uppvärmd termometerspets samt hygienskydd och bra skärm.

När vi letar efter en bra och billig febertermometer så kollar vi på olika saker när vi utför tester eller granskar befintliga tester.

Pris

Ska du ha en tillförlitlig och enkel febertermometer som håller länge kan du kika på de alternativ som vi listar. De kostar oftast 300-600 kr och de kommer med största sannolikhet att underlätta mätningen.

Priset avgörs lite beroende på funktionalitet. Ska du ha belyst display eller ljudsignal som berättar när mätningen är klar? Då kommer du behöva betala någon hundralapp mer än de billiga varianterna.

Märke

Märket är inte alltid det viktigaste när det kommer till att köpa en bra febertermometer. Det många gör är att istället kolla på de övriga funktionerna som erbjuds.

Två märken som vi på Produktlistan tycker om är Beurer och Medisana som är även är listade på ett par andra sajter. Vi rekommenderar verkligen deras febertermometrar.

Storlek

Sett till storleken är febertermometern väldigt liten och praktiskt. Du kan alltså stoppa den i fickan eller ta med dig den i handväskan när ni ska åka iväg.

Typ

Det finns många olika varianter av febertermometrar. Ska du ha den vanliga eller mer digitala? Vad du ska ha beror lite på behovet men som tur är finns det många olika varianter att kika på.

Om du eventuellt ska mäta temperaturen i kroppen kanske inte en panntermometer bäst i test kan ge det bästa resultatet eftersom att det är svårt att mäta kärnfebern.

Precision

Det kan vara svårt att veta vilken om du ska ha en örontermometer bäst i test eller en panntermometer bäst i test, om du inte vet vilken precisionsgrad du ska ha. Olika termometrar mäter på olika sätt men för att veta vilken som ger bäst resultat bör du rådfråga någon på apoteket eller vända dig till 1177.

Användarvänlighet

En febertermometer bäst i test ska vara enkel att använda. Det finns en uppgift den har och det är att mäta temperaturen. Svårare än så ska det inte vara.

Kundomdömen

Ska du ha vuxen termometer eller feber termometer till barn? Det spelar ingen roll. Den variant du ska köpa måste ha flera bra kundomdömen och recensioner.

Läs därför alla kundrecensioner du kan och se verkligen till att köpa något som andra har tidigare erfarenhet utav.

I detta bäst i test fick vi gå igenom marknadens olika febertermometrar bäst i test men vi tog endast med de som hade fått bra omdömen eftersom att det är viktigt för oss att erbjuda er möjlighet till att köpa bra produkter.

Garanti

Braun erbjuder faktiskt bra garantitider för deras febertermometrar. Det är något du ska tänka på när du vill köpa en febertermometer som kostar hundralappen. Fundera på om det är värt med ett billigt alternativ eller om du hellre köper något som är dyrare men bättre.

Olika typer av febertermometrar

Det finns många olika typer av febertermometrar ute på marknaden. Det finns de som är beröringsfria vilket innebär att de inte kommer nära känsliga delar, samt termometrar som går att använda genom att föra in den i munnen, ändtarmen eller under armhålan.

Beroende på vilket behov ni har och vad ni tidigare har använt kan rätt febertermometer som är bäst i test vara det självklara valet för just er.

Nedan går vi igenom de olika termometrarna och vad som kännetecknar de. Dock kan vi på produktlistan tala om att örontermometer anses vara ett bra alternativ för både barn och vuxna. De är snabba att använda och mäter temperaturen till viss del med bra precision.

Rektaltermometer

En rektaltermometer är det allra vanligaste vom vi känner till. Den är bäst om du ska ha exakt temperatur och enkel användning.

För att använda rekaltermometern kan du stoppa den i munnen eller använda den rektalt beroende på vilken modell du har köpt. Efter varje användning måste du göra rent den noga. Många sätter en liten plastpåse runt spetsen. De finns att köpa sådana på apoteket eller på nätet.

Örontermometer

Detta är en av de bästa alternativen vilket gör att många faktiskt väljer att köpa en örontermometer bäst i test. Marknaden kryllar av olika varianter och anledningen till att den är populär beror på att den är enkel att använda.

Du kan snabbt göra korrekt avläsning och den håller hög noggrannhet när det gäller att mäta temperatur. Det finns många som föredrar denna varianten, även barn, eftersom att barn oftast inte har problem med att ta temperaturen i örat.

Var försiktig när du använder den så att du inte stoppar in den långt in i örat.

Du behöver inte rengöra den lika ofta eftersom örontermometrar använder linsskydd. Linsskyddet byts ut efter varje avläsning och den håller sig alltid ren och fri från smuts. Du kan köpa till linsskydd i vanliga apotek och i många andra butiker.

Panntermometer

Det som en gång i tiden visade sig vara teknologiskt är numera ett litet verktyg som man håller i handen för att mäta temperaturen via pannan.

Man kan fundera länge på om den mäter med noggrannhet eller om man ska förlita sig på andra termometrar. Det som är säkert är att intresset för dessa har ökat rejält på senaste tiden.

De är väldigt enkla att hantera och du mäter temperaturen genom att hålla den mot pannan. Många barn tycker hellre om dessa istället för vanliga febertermometrar som kan upplevas som obehagliga.

Det finns några andra fördelar också, som att du inte behöver göra rent den efter varje användning och den har inget linsskydd. Nackdelen är att temperaturen kan skilja sig åt beroende på hur du mäter jämfört med det man kan mäta oralt eller rektalt. Mät gärna flera gånger om du ska använda dig av en panntermometer. Vill du vara säker på att du köper rätt? Välj då en panntermometer som är bäst i test.

Hur exakt är febertermometern?

Vanligtvis brukar man säga att febertermometrarna som man använde oralt eller rektalt var de som gav bäst nivå på precision om temperatur. Men det finns alltid en liten del felmarginal som man behöver ta hänsyn till.

De moderna febertermometrarna som finns att köpa på nätet eller i apoteken idag, är mycket exakta. Du behöver själv inte göra något utan det räcker att läsa bruksanvisningen som medföljer.

Dessa saker påverkar hur exakt den mäter:

 • Hudfuktighet
 • Ålder
 • Om man har druckit eller ätit innan
 • Lite puls

Vuxna kan nästan mäta överallt men när det gäller spädbarn eller små barn måste du kolla upp vilken mätning som passar bäst. Är du osäker får du kolla med vårdguidens journal 1177.

Bra funktioner att ha i en febertermometer

Som vi känner till har alla febertermometrar samma syfte. De ska se till att mäta din feber genom att läsa av kroppstemperaturen på bästa sätt. Däremot finns det de varianter som har flera funktioner som kan vara nödvändiga då och då.

Exempelvis kan beröringsfria termometrar kan användas till väldigt mycket, som bland annat till att mäta temperaturen på badvatten. De används också för att mäta temperatur i nappflaskor men det problemet kan du komma ifrån om du använder en flaskvärmare.

Display och avläsning precision

Det finns också de digitala termometrar med display och skärm. Tänk på att välja en som har en bra display som går att förstå sig på. Kolla hur displayen ser ut, hur stor den är och vad du kan avläsa från den.

Vissa modeller är utrustade med ljusindikator som ger ifrån sig lite färg så att du kan använda den i mörker.

Tänk på att display kan vara avgörande så välj en som du tror att du kan ha nytta av. Om ditt barn sover vill du kanske kontrollera febern. Då kan en digital febertermometer vara rätt val så att du snabbt kan läsa av temperaturen.

Det kan vara bra att känna till att digitala termometrar ifrån sig fel temperatur. Om du har druckit vatten och sedan tar tempen kan den faktiskt ge fel avläsning. Tänk på att hela tiden följa bruksanvisningen som medföljer till febertermometern. Där står det hur du ska använd den på bästa sätt och därmed kunna avläsa temperaturen.

Febervarning

Som tur är finns det många bra varianter av billiga och dyrare febertermometrar. Även om vanliga muntermomterar bäst i test kan vara ett bra alternativ är det ändå bra om du kikar på de dyrare modellerna.

De har oftast flera funktioner som febervarning. Det är ett färgsystem som visar färg i olika skalor. Grön färg betyder att du inte har feber. Orange innebär att det är en mild feber och rött visar på att du har hög feber. Du kan då behandla din feber utifrån det eller testa att mäta temperaturen igen.

Kolla om din har stöd för minnesfunktion. När vi på Produktlistan.se testade olika febertermometrar kunde vi snabbt se att några hade en funktion som gör att man kan spara temperaturen. Detta gör så att termometern lär sig din vanliga temperatur. Febervarningen anpassar sig då utifrån detta.

Minnesfunktion

Som vi nämnde längre upp i artikeln finns det febertermometrar som har minnesfunktion. De kan lagra många olika temperaturer och detta är smart eftersom att temperaturen kan både sjunka och stiga. Vi får hoppas på att temperaturen håller sig på normal nivå.

Ljud och ljusfunktioner

En efterlängtad funktion är ljudfunktionen. När mätningen är klar ger den ifrån sig ett speciellt ljud vilket indikerar om att mätningen nu är klar. Du slipper alltså att själv stå där och vara osäker på om mätningen är klar eller inte.

Om din bebis sover och det är mitt i natten kan ljudet väcka barnet. Du får tänka på hur värt det är med denna funktionen.

Sedan finns det vanliga ljusfunktioner som kan vara bra att ha. Vill du läsa av temperaturen mitt i natten när det är mörkt? Då ska du verkligen köpa en bra digital termometer.

Spetstyp på febertermometern

Kolla gärna om det finns flexibel spets. Ska du använda den rektal eller oralt? Båda varianterna är obehagliga som de är men en en hård kan verkligen göra ont.

Tänk på att välja en som har flexibel spets. Om du ska göra rektal mätning av temperaturen är detta något som är värt att tänka på.

Fodral och andra tillbehör

Det finns oftast medföljande fodral som du får med när du köper en termometer, men detta är något du klarar dig väl utan.

Fördelen med fodral är att du skyddar termometern ifrån smuts. Men eftersom att du alltid måste rengöra termometern innan och efter användning spelar det nästan ingen roll om du har fodral eller inte.

Ska du ut på resande fot bör du ha fodral till termometern så att den inte blir smutsig eller stöter mot andra prylar.

Det finns även flera tillbehör som kan följa med, som linsskydd. Tar de slut kan du alltid köpa de på apoteket eller i vissa vanliga butiker.

Vad är feber?

Kroppstemperaturen sköts av något som kallas hypotalamus. När kroppens centrala temperatur ligger över det normala värden brukar man få feber. Feber kan räknas som en symtom eftersom att den uppstår vid andra sjukdomstillstånd som förkylningar, halsfluss och annat tråkigt.

Vanligtvis har man en temperatur på mellan 36 till 37,7 grader.

Många argumenterar för att det är feber när kroppstemperaturen är över 38 grader. Detta gäller speciellt barn.

Vad som är feber kan därför skilja sig åt beroende på vem man frågar. Ta din temperatur regelbundet för att kunna förstå vilken normaltemperatur du har i vanliga fall. Använd gärna minnesfunktionen i febertermometern så att du kan gå tillbaka och kolla din temperatur rent historiskt.

Hur vet man när man har feber?

Feber är ett tillstånd som visar att kroppstemperaturen är högre än vad det brukar vara vid normal temperatur. Man kan få feber på olika sätt, men vanligast är det i samband med förkylning eller virusinfektion. Det kan vara vanlig lunginflammation, halsfluss eller öroninflammation.

Feber kan även komma vid olika tillfällen även om man inte riktigt är sjuk.

Om ditt barn eller tonåring får ändrat utseende eller beteende ska du ta temperaturen. Vanligast är att man gör det vid följande symtom:

 • Om barnet har blekt ansikte
 • Om kinderna blir röda
 • Ifall barnet känner sig yr
 • Om barnet sover dåligt eller sover mer än normalt.
 • Ifall barnet inte äter eller har tappat aptiten eller är väldigt törstig.
 • Ifall huden är varm och torr.
 • Om andningen är ovanlig.
 • Ifall du tror att barnet är förkyld.
 • Vid svettning mer än normalt.
 • Om barnet känns varmt.

Ovanstående symptom gäller även vuxna.

Hur uppstår feber?

Som vi nämnde kan feber uppstå på olika sätt. Det allra vanligaste är att man får en virusinfektion. Dock kan det vara bra att förstå frågan varför man får feber. Det är kroppens naturliga försvarsreaktion. Den förhöjda kroppstemperaturen hjälper kroppen att ställa om och försvara sig mot viruset.

Har du någonsin fått frossa för att en stund senare börja svettas? Då kan du tänka dig att det är kroppens sätt att få upp temperaturen till rätt nivå.

Sänk kroppstemperaturen och kontrollera febern

Det finns några saker som går att göra själv där hemma. Men våra rekommendationer är att alltid kontakta vårdcentral, läkare, sjukhus eller 1177 och vårdrådgivning om du har feber eller upplever att du är sjuk.

Om du känner att du endast har feber en liten stund och tror att den kommer att gå bort kan du tänka på att göra följande:

 • Tänk på hur du andas.
 • Använd en blöt eller fuktig handduk på pannan.
 • Ta en dusch i ljummet vatten.
 • Varva ner och tänk på att inte stressa.
 • Använd receptfria läkemedel som är febernedsättande som Alvedon, Ipren eller Panodil. Kolla alltid med läkare eller apotekspersonal. Håll dessa läkemedel borta från barn och andra obehöriga.
 • Försök att vila och sov om du kan.
 • Undvik ansträningar.
 • Du får inte träna när du har feber.

Den sista punkten är extra viktig. Du måste hålla dig borta från all fysisk aktivitet när du har feber. Att gå på en kortare promenad på ett par meter eller hundra meter brukar vara helt okej men all annan fysisk träning är inte bra och måste undvikas om du har feber.

Sammanfattning

Det är väldigt obehagligt att vara sjuk och att ha feber gör saken nästan bara värre. Vårt tips till dig är att följa upp på din temperatur, oavsett om det är du som är sjuk eller ditt barn. Naturligtvis måste du använda en bra febertermometer men det är inte lätt att veta vilken man ska ha och hur man bör använda den.

Välj en enkel febertermometer som är billig. Har du småbarn ska du använda en som är anpassad för de.

Det finns många rektala termometrar som gör mätningen med hög precision men de andra alternativen kan också vara värt att tänka på.

Frågor och svar om febertermometer

Vilken febertermometer är bäst i test?

Braun, Beurer och Medisana har många bra febertermometer som är bäst i test.

Vilken termometer är mest pålitlig?

Vanligtvis är de traditionella febertermometern bäst.

Vart är bästa stället att ta tempen på?

Det bästa stället att ta tempen på är en subjektiv fråga men vanligtvis är oralt bra men även örat.

Kan man lita på örontermometer?

Ja, en örontermometer är oftast bra och tillförlitlig.