Epilator bäst i test

Vill du också ta bort hår på ett enkelt sätt på olika kroppsdelar men utan att använda vaxning? Då har vi goda nyheter. Med den bästa epilatorn kan du göra det då den tar bort samtliga hårstrån från roten. Du slipper alltså att få oönskad hårväxt som växer tillbaka snabbt och fort. Läs mer

Epilator bäst i test 2024

1. Panasonic ES-EL8A

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

2. Braun Silk-épil 9-720

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

3. Braun Silk-épil 3 3-420

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

4. Braun Silk-épil 9 9002 Flex

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

5. Philips Series 8000 BRE710

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

6. Panasonic ES-EL2A

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

Epilator – köpguide

Om du letar efter en bra köpguide för att hitta epilator bäst i test ska du definitivt läsa vidare. Vi vet att det är viktigt att kunna ta bort hår på ett effektivt och enkelt sätt. Men det finns många hårborttagningsmetoder.

Vi har tidigare skrivit en guide om ladyshaver som förklara fördelarna med den. Men den kanske inte passar alla kroppsdelar. Då kan epilatorn komma in och ta bort hår där du önskar.

Fördelarna med denna elektriska apparat är att den är skapad för att ta bort hår från roten. Du slipper alltså att håret växer tillbaka snabbt och du kan lägga tid till annat.

I början gör det ont innan huden är van men så fort du har epilerat några gånger kan du använda den oftare om det behövs. Det finns nämligen inga direkta begränsningar på hur ofta man ska använda en epileringsmaskin.

I köpguiden nedan förklarar vi de saker som du bör tänka på om du vill ha en epileringsmaskin som tar bort hår på ett enkelt och skonsamt sätt. Våra epilatorer som vi listar fungerar utmärkt även för de som letar efter epilator för män. Det är nämligen inte enbart kvinnor som vill ta bort hår.

Hur fungerar en epileringsmaskin?

Om man ska förklara det enkelt kan man säga att epilatorn fungerar och ser ut som en liten rakapparat. Först måste du ladda den genom att koppla den till ett eluttag med strömkabeln som du har fått med. Därefter kan du använda den genom att göra enklare rörelser vid benen för att bli kvitt hår från roten.

Som du läser tar den faktiskt bort hår från roten. Det vill säga att istället för att bara skära av hårstrån så arbetar den mer effektivt. Detta gör att det snabbt har blivit ett populärt alternativ till traditionell vaxning. Det går dessutom mycket fort och att epilera bort hår på benen eller armar går snabbt och du kan göra det hemma eller när du är på semester.

Epilatorn består av små pincetter som rör sig sidleds och tillsammans med huvudet roterar de längs med huden. De fångar då upp hårstrån och drar ut de från roten. Eftersom att pincetterna drar ut hårstrån kan det kännas lite stickande och intensivt i början med huden vänjer sig snabbt.

Om du har tänkt på att ta bort hår vid känsliga ställen som ansiktet är det istället en ansiktsepilator du ska kolla på.

Köpråd för epilator 2024

Året är 2024 och de flesta tillverkare utvecklar nya produkter. De lanserar apparater som vi känner till sedan innan men med förbättrad funktionalitet och ny design. För oss som är tekniskt kunniga vet vi skillnaden på förgående år och detta årets modeller.

Det är därför vi tycker att det är bra att berätta om de saker du bör känna till när det gäller epilator för kvinnor. Då kan du redan från början göra rätt val och köp.

I vårat bäst i test tog vi hänsyn till dessa faktorer:

Pris

En epilator med tillbehör från ett bra märke kostar mellan 1000-2000 kr. Ibland finns det rea på epilator och du kan använda
olika rabattkoder om du vill spara någon hundralapp.

Epilatortyp

Marknaden erbjuder två olika epilatortyper. Det finns de med skivor som drar upp hårstrån och de med pincetter som klarar av att dra upp fler hårstrån.

Vi anser inte att den ena är bättre än den andra eftersom att det handlar om olika kategorier men det kan vara bra att känna till att det är Philips som tillverkar skivepilatorer. Braun tillverkar pincettepilatorer och båda tillverkarna är att att rekommendera om du vill ha köpråd för epilator.

Vattentålighet

Även om de flestas epilators som finns på marknaden är vattentäta är det bra att läsa mer om detta på produktsidan. Du kommer snabbt uppskatta den vattentäta epilatorn eftersom tt du vid rinnande vatten kan utföra epileringen i badrummet och duschen.

Dessutom är det bra med våt hårborttagning eftersom att det gör att du får mindre ont.

När du ska rengöra apparaten kan du ställa den under rinnande vatten.

Hastighet

Hastigheten är en avgörande faktor om du vill få bort hår på ett snabbt och enkelt sätt.

Tänk på att hastigheten ska kunna gå att justera så kika på detta när du väljer modell. Då slipper du vara missnöjd med köpet i efterhand. Ska du arbeta högintensivt för att dra bort tjockt och hårt hår måste du ha en högre hastighet medans du kan ta bort tunt hår vid en lägre hastighet.

Vanligtvis är epilatorn utrustad med två hastigheter.

Epilatorhuvudet

Tillverkarna berättar att epilatorhuvudet kan bytas ut beroende på användningsområde. Ska du exempelvis använda ett som är brett så kan du på kortare tid ta bort hår. Det finns epilator som har justerbara huvuden som själv formar sig beroende på formen på dina kroppsdelar.

Om du inte är nöjd med huvudet kan du byta ut den om du känner att du vill prova något nytt. Det är därför vi rekommenderar dig till att köpa en epilator som har avtagbart huvud.

Förutom att du kan byta ut den kan du faktiskt göra rent den vilket gör att den är mer hygienisk än andra modeller. Då slipper du få irriterad hud och du kan använda din produkt längre eftersom att du förlänger livslängden när du gör rent din epilator efter varje användning.

Tillbehör

Det finns oftast flera tillbehör som följer med alla epilatorer, iallafall om du väljer Braun eller Philips modeller även om det kan skilja sig åt beroende på modell.

Tillbehören kan vara bland annat:

 • Flera rakhuvud
 • Rengöringsborste
 • Laddstation
 • Strömkabel
 • Borsthuvud
 • Plastskydd
 • Handskar
 • Väska

Dessa tillbehör underlättar din hudvård enormt. Vill du ta bort hår på känsliga områden finns det olika munstycken för det. För  vissa kan det vara så att man vill använda epilatorn under armarna eller bikiniområden. Då kan dessa specialanpassade munstycken underlätta enormt då du kommer åt området du vill få bort hår från utan att det gör ont.

Märke

Produktlistan.se rekommenderar endast märken på produkter som vi själva hade använt.

Det är ingen idé för oss att rekommendera ett företag över ett annat om det inte finns en fördel i detta för dig som konsument. Vi anser dock att Braun och Philips har bra produkter inom epileringsmaskiner och du kan känna att du får mycket valuta för pengarna när du väljer ett bra märke.

Design och ergonomi

Personligen föredrar jag alltid en finare och snyggare design på de saker jag köper in. När vi skrev denna köpguide testade vi först en epilator men valde snabbt att kolla på andra alternativ också. Vi märkte att det finns en skillnad i designen då vissa utvecklare arbetar med ergonomi och det gör att man enkelt kan hålla apparaten i handen utan att man tappar den.

Storlek

Om man har små händer kan det vara bra om epileringsmaskinen är liten, men de flesta kommer i standardstorlek.

Batteri

En bra epilator har en laddningstid på ca 60 minuter och det ska i sin tur ge lika lång driftlängd. Välj därför att kika på batterispecifikationen en extra gång.

Användarvänlighet

Beroende på om du ska ha den själv eller köpa för att ge bort i present kan det vara bra att kolla på användarvänligheten. En apparat med massa knappar och komplexa inställningar passar inte alltid de som är äldre, så välj rätt från början.

Kundrecensioner

Att kolla på kundrecensioner är verkligen viktigt. Det gjorde vi när vi skulle testa olika apparater och vi kan faktiskt säga att de apparater som vi testade beror på att de hade fått bra med recensioner.

Hur du använder en epilator

Börja med att låta håren växa ut. Eftersom att epilatorn drar ut flera hårstrån under kort tid kan detta innebär att det känns lite obehagligt ibland. Är du smart kan du lägga på varmt vatten eller förflytta epileringsmaskinen i rätt riktning som håret växer i.

Det är rekommenderat att dra långsamma och intensiva rörelser så att det inte känns för mycket.

Välj rätt munstycke och läs instruktionsmanualen om du är osäker på hur du använder den.

Gör det ont att epilera sig första gången?

Detta är en väldigt vanlig och förekommande fråga när man pratar om epilering. Ärligt sagt så gör det ont när man första gången utför epilering men det tar inte lång tid för huden att bli van. Andra som vi har pratat med tycker inte att det gör ont men anser att det känns lite stickigt.

Många jämför känslan med att vaxa kroppen då det ungefär är samma metod eftersom hårstråna dras ut från roten även då.

Har du känslig hud är det många som rekommenderar olika saker och detta har vi sammanställt till:

 1. Epilera den del av kroppen under rinnande vatten.
 2. Använd rätt munstycke.
 3. Epilera mjukt från början och sträck ut handen.
 4. Tänk på slutresultatet.

Följer du ovanstående steg märker du att det inte gör så ont och smärtan går över på ett par sekunder.

Tänk på detta under och efter epileringen

Har du precis duschat eller tänker duscha? Ställ dig under rinnande vatten och skrubba bort huden genom att exfoliera innan epileringen. Du kan använda en saltskrubb och då tar du bort hudceller och samtidigt förebygger du smärta.

Du hjälper även dina hårstrån att växa hälsosamt och förhindrar att hårstrån växer inåt.

Innan du ska börja med epileringen kan du torka huden lite lätt och fuktigt.

Under själva epileringen är det viktigt att tänka på att epilera rätt. Välj rätt munstycke och välj den lägsta hastigheten. Detta innebär att du epilerar nerifrån och upp. Ta området kring ben och vader först. Därefter arbetar du upp på kroppen i långsamma rörelser. Tänk på att ha igång duschen och låt vattnet rinna varmt för att minska smärtan.

Den bästa vinkeln är att hålla epilatorn i 90 graders vinkel med ett lätt tryck. Dra i huden med den andra handen för att underlätta manövreringen av epilatorn.

När du är klar med epileringen kan du återfukta huden genom att använda rätt återfuktningskräm eller bodylotion. Gör detta regelbundet så att huden inte blir torr. Är din hud väldigt irriterad kan du prova att kyla den med en påse med små isbitar men lägg det inte på kroppen under för lång tid.

Tänk även på att rengöra din epilator regelbundet. Du slipper då hudinfektioner och inåtväxta hårstrån.

Vilka kroppsdelar kan man epilera?

Det finns många kroppsdelar som du kan använda din epilator på. Men hur du gör det beror på tekniken och om du är van sedan tidigare men om du har kollat på ovanstående tips kommer du inte ha några funderingar kring vilka kroppsdelar som du kan dra epilatorn över.

Ben, rygg, armhålor och armarna

De epilatorer bäst i test som vi har utsett kan användas på de mest vanligaste kroppsområdena utan att de ska göra särskilt ont. Dock är inte alla modeller lika bra på alla delar av kroppen. Ska du kolla på Braun eller Philips måste du se till att du sätter rätt epileringshuvud så att du kan komma åt alla ytor.

Om du håller huden utsträckt kan du komma åt alla hårstrån och fördelen med detta är att du inte behöver dra över samma område flera gånger.

Epilator för bikinilinje

Även denna frågan är väldigt förekommande eftersom att bikinilinjen är ett svårt och känsligt område. Det är få som inte drar sig för när man pratar om epilering av bikinilinjen men i och med att de flesta epileringsmaskiner för kvinnor har flera epileringshuvud kan de klara av alla områden.

Dessutom finns det andra tillbehör som du kan sätta på. Philips Satinelle Prestie är en populär epilator som har en kåpa som du sätter på så att du enkelt kan epilera de känsliga områden.

Detta gäller även om du vill epilera dig kring de mer känsliga delarna längre ned.

Det finns många kunder som skriver om hur de gärna undviker att epilera sig kring känsliga områden eftersom att det bildar en stickande känsla.

Vilken epilator för ansiktet?

När det gäller hårborttagning kring hud som är känslig som ansiktet, ska du använda rätt epilator som är anpassad för detta. Vanliga epileringsmaskiner klarar inte av det och det finns inga medföljande tillbehör som du kan addera på.

Välj därför en bra epilator för ansikte om du är intresserad av ansiktsepilering. Braun FaceSpa Pro 912 är ett populärt alternativ för de som vill epilera hår vid ansiktet. Det kan vara hår vid ögonbrynen, under läpparna och hakan. Glöm bara inte att använda massagehuvuden för att massera ansiktet så att du inte blir svullen eller får utslag.

Bästa epilatorn för kvinnor

Bästa epilatorn för kvinnor får ändå anses vara Braun Silk-epil 9-561 Wet&Dry eller Silk-epil 7-875. Den klarar av väldigt mycket och har flera tillbehör som medföljer.

Ska du köpa den till dig själv eller någon annan är det dessa som vi kan rekommendera.

Bästa rakapparaten för kvinnor

Många tycker att en epilator är den bästa rakapparaten för kvinnor och det kan argumenteras för detta i oändlighet. Det finns många andra bra alternativ men jag skulle vilja säga att hudtypen och hårstrån är det som är avgörande.

Det som funkar på dig kanske inte funkar på någon annan. Där är därför bra att välja en epileringsmaskin som funkar bäst på din hud.

Epilator för män

För män som har mycket hår och som vill ha en bra epilator kan vi rekommendera de vanliga produkterna som finns på marknaden.

Tänk på att män oftast använder rakapparater och liknande när de vill få bort hår från ben och armar. Vid hår kring armhålor är det många som använder en vanlig rakhyvel men vilken som är bäst beror på det enskilda behovet.

Fördelarna med epilator

Det finns många fördelar med att använda en bra epilator. Nedan listar vi de som vi har tänkt på. Du får naturligtvis höra av dig till oss om du vill att vi ska lista fler fördelar.

 • Prisvärd
 • Billigare i längden än rakhyvlar och vaxning
 • Plockar bort mycket hår på kort tid
 • Passar nästan alla kroppsdelar förutom hår på huvudet som ögonfransar, ögonbryn och liknande.
 • Många tillbehör som gör den mångfunktionell

Sammanfattning och våra köpråd

För att hitta en epilator bäst i test krävs det att man lägger ned tid på att undersöka olika alternativ samtidigt som man jämför de tekniska specifikationerna. Men det är lätt hänt att man missar att kolla på vad YouTube säger eller läsa olika kundomdömen. Vi rekommenderar detta då det är ett bra sätt att veta mer om hur bra epilatorn är för den hudtyp som kanske liknar din.

Har du inte tid att kolla på sådant kan det vara bra att läsa vår köpguide längre upp. Den går igenom de saker som du bör känna till innan ditt köp av en bra och billig epilator.

Frågor och svar

 1. Vilken epilator för kvinnor är bäst?
  Den bästa epilatorn för kvinnor är från Braun.
 2. Gör det ont att använda en epilator?
  Många upplever första gången som obehaglig men sedan blir det bättre.
 3. Vilken är den bästa hårborttagningsmetoden?
  Den bästa hårborttagningsmetoden beror helt och håller på din hudtyp.
 4. Varför blir min hud röd och irriterad efter epilering?
  Om du inte står under rinnande vatten när du utför epileringen kan din hud bli lite irriterad.
 5. Hur länge håller epilering?
  Epileringen håller ca 4 veckor vilket gör den till ett mycket populärt alternativ när det gäller att ta bort hår.