Grovdammsugare bäst i test

Letar du också likt många andra hemmafixare eller byggnadsägare för en grovdammsugare? Den kallas även för våtdammsugare så ta inte för givet att du har hittat fel. Du har nämligen kommit rätt om syftet med detta är att hålla rent oavsett om det är hemma eller på bygget. Läs mer

Grovdammsugare bäst i test 2024

1. Nilfisk Multi II 30 T Inox VSC EU

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

2. Bosch AdvancedVac 20

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

3. Kärcher Asksug AD 2

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

4. Kärcher SE 4002

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

5. Boxer Ash 18L

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

6. Einhell TC-VC 1812 S

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

7. Husqvarna WDC 325L

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

Köpguide – hitta rätt grovdammsugare bäst i test

En grovdammsugare bäst i test är till för att främst dammsuga upp saker som byggavfall, spillvatten, grovsmuts och dammpartiklar, som en vanlig dammsugare inte kan fånga upp. Tänk att allt inom byggavfall, spackeldamm, slipdamm m.m är grovt avfall och består av flera partiklar vilket gör att en vanlig dammsugare måste arbeta hårdare för att fånga upp detta och då finns det risk för att den går sönder.

Fördelen med denna variant är att du enkelt kan koppla in den till vägguttaget. du kan även ansluta andra verktyg till den, som exempelvis bandslip och sågmaskiner som har matchande munstycken. Då kommer den suga upp all damm och det blir inte lika smutsigt på golvet.

När vi letade efter den bästa grovdammsugaren som dessutom är billig och prisvärd, hittade vi flera alternativ som vi har presenterat längre upp. I vårat test kollade vi på följande:

Pris

Har du eget företag kan du köpa den på företaget men för privatpersoner får man räkna på detta som ett vanligt köp. En våtdammsugare bäst i test kostar från 800 kr till 2000 kr. Då kan du få en bra variant som håller länge och som gör jobbet perfekt.

Märke

De märken som är bäst är Kärcher och Nilfisk. De kan användas till både hemmet, garaget men också bilen. De suger upp nästan alla möjliga material utan något som helst problem.

Storlek

En grovdammsugare är stor i storleken, nästan två till fyra gånger så stor som en vanlig dammsugare.

Kapacitet

Räkna med att du behöver en volym på minst 15 liter. De flesta modeller har en volym som kan uppgå till 30 liter

Tillbehör

Det finns många olika tillbehör som medföljer. Det kan vara allt ifrån fleecefilterpåse, allroundmunstycke för våt och torrsugning, samt bilmunstycke eller vinklat stycke.

Användarvänlighet

En grovdammsugare är enkel att använda. Det krävs nästan ingen teknisk kunskap eller liknande.

Recensioner

Det kan vara bra att räkna på antalet recensioner för att få en uppfattning om hur bra våtdammsugaren är. En grovdammsugare kan som du vet, användas till många olika saker. Det är därför inte helt ovanligt att även privatpersoner köper dessa och skriver deras ärliga recension, vilket jag anser är väldigt bra.

Garanti

Har du köpt en bra en grovdammsugare från Bosch, Kärcher eller nilfisk, kan du nästan vara säker på att du inte kommer att använda garantin det första du gör. Detta beror på att deras produkter håller väldigt hög kvalitet och du slipper faktiskt vara oroad över att något går sönder. När något väl går sönder och det visar sig var ett fel som har funnits där från början eller ursprungligen, så kan du använda dig av garantin.

Såhär fungerar en grovdammsugare

En grovdammsugare, som också kallas för våtdammsugare, fungerar egentligen som en vanlig dammsugare som du använder i hemmet. Den största skillnaden ligger i den motor som används samt att det finns en hink. Annars har man på samma sätt som den traditionella varianten, inbyggt filter och dammsugarpåse. Ska du exempelvis använda grovdammsugaren för torrdammsugning kan du ha kvar påsen. Ska du våtdammsuga kan du köra den utan påsen.

Våtdammsugarens filter rengörs manuellt men på avancerade varianter finns det en knapp som startar igång rengöringen.

Du använder den enligt samma tekniker som traditionella dammsugare där du kopplar den till eluttaget och trycker på knappen för att starta den. Du behöver alltså inte göra något mer än så. Beroende på vad du ska plocka upp för skräp kan du byta ut munstycket så att du med säkerhet kan fånga upp alla dammpartiklar som finns på golvet.

En grovdammsugare fungerar bra till följande platser eftersom att de oftast samlar smuts och dammpartiklar:

 • Hemmet
 • Företaget
 • Kontoret
 • Garaget
 • Verkstaden
 • Hotellet
 • Restaurangen
 • Biografen

samt ett par andra ställen som bilen, båten och husvagnen. Du kan alltså med fördel använda din våtdammsugare väldigt brett beroende på användningsområde och behov.

Olika typer av dammsugare, såhär fungerar de

Det är få människor som vet hur många olika varianter av dammsugare det finns. Vi förstår detta helt och hållet i och med att man inte använder alla typer om det inte finns ett behov för det. Men det kan ändå vara bra att känna till att det finns många olika modeller och de passar hemmabruk, företag, alltså för yrkesmässigt bruk, samt ett par andra ändamål.

När du letar efter en våtdammsugare bäst i test kan du ändå passa på att kolla över de olika modellerna eftersom att många varianter är mångsidiga och fyller därmed större behov.

Handhållen dammsugare

En handhållen dammsugare är det mest perfekta för hemmet och familjen. Den kan du använda för att städa från golvet, mattor samt trappor och även i andra utrymmen. Den är oftast enkel att använda och låter inte mycket. Beroende på hur kraftig den är kan den klara olika typer av smuts och det är ett känt faktum att många köper in dessa till företaget.

Du kan förvara den i ett städskrubb eller i ett extra rum, utan att behöva tänka på att göra plats för den.

Grovdammsugare

Detta är den bästa varianten om du vill göra rent stora ytor på kort tid.  Den är oftast stabilare och har bättre kapacitet och klarar av att suga upp flera typer av smuts som man annars inte kan städa upp med en vanlig dammsugare. Dock är de lite dyrare i pris och de används främst av företag för yrkesmässig bruk. Har du alltså ett städföretag, en byggfirma eller liknande, ska du definitivt köpa denna dammsugaren.

Robotdammsugare

En robotdammsugaren är den senaste typen av dammsugare som ser till att dammsuga med mesta som ligger på golvet. Eftersom att du kan ställa in den så att den städar hemmet även om du inte är där, innebär detta att det är ett prisvärt alternativ. Här får du stora rengöringsmöjligheter och många modeller är bra på att fånga upp andra saker som exempelvis katt- och hundhår.

Användningsområden för grov- och våtdammsugare

Vanligtvis är det inte bara företagsmänniskor som köper en grovdammsugare eller våtdammsugare. Det kan vara vanligt folk som vill kunna dammsuga sågspån, dammpartiklar och annat smuts som ligger på golvet oavsett om det är i vardagsrummet, garaget eller bilen. Det finns alltså många olika användningsområden och du kan ha stor nytta av att köpa en billig våtdammsugare om du vill städa upp snabbt.

Är ni en barnfamilj som spiller mycket vatten, mjölk eller till och med läsk, kan detta vara utmärkt att ha så att ni städar rent på kort tid.

En grovdammsugare bäst i test kan användas både i inomhusmiljö samt utomhus. Kärcher skriver bland annat om att deras produkt Kärcher WD 6 P S V-30/8/22/T Renovation är mångsidig och den klarar av att städa ytor lika bra inomhus som utomhus. Ska man förlita sig på detta? Enligt de kundundersökningar som genomförts samt antal recensioner på Kärcher grovdammsugare är det många som håller med och påpekar fördelen med den mångsidiga funktionaliteten.

Har du ett företag inom bygg eller textil eller en annan verksamhet där man oftast hanterar stora mängder smuts och dammpartiklar, kan du ha nytta av en grovdammsugare

Användningsområdet är följande:

 • Vid spill av vatten på golv eller mattor
 • Rengöring av större lokaler
 • Rengöring av garage, verkstad och källare
 • Dammsugning av uteplatser

Grovdammsugare för industri

När man arbetar inom industrin behöver man en rad olika maskiner. Det kan vara allt ifrån enklare borstar till mer avancerade städsystem men också grovdammsugare. Det kan därför vara en bra idé att kika igenom grovdammsugare för industri, och vilket behov de fyller.

Industridammsugare kan vara lösningen för dammsugning av både torrt och vått material och avfall. Tänk på att industridammsugare oftast använder en hög sukraft vilket innebär att den kan fånga upp små och större partiklar som ligger på golvet och i olika behållare, snabbt och enkelt.

Grovdammsugare utan påse

Det är vanligt att man delar upp dammsugare efter de som är med påse och de som är utan påse. Vilken som passar dig bäst beror främst på två saker: din budget och dina behov. Båda varianterna kommer med en rad olika fördelar och nackdelar.

Att jämföra olika varianter är bra eftersom att det ger dig mer information och du kan därmed ha flera valmöjligheter i ditt köps, precis som det ska vara. Om du anser att den ena är bättre än den andra så bör du gå på känsla och köpa det som du tycker är bäst oavsett någon annans rekommendation. Dock är det alltid bra att köpa en grovdammsugare som faktiskt är bäst i test 2024. Då kan du vara säker på att den är testad, recenserad och att många föredrar den.

För- och nackdelar med grovdammsugare med påse:

 • Påsen förlänger dammsugarens livslängd
 • Påsar är billiga att köpa in
 • De samlar upp damm och smuts
 • Enkel att hantera
 • Du behöver inte göra rent filtret lika ofta

För- och nackdelar för grovdammsugare utan påse:

 • Du behöver inte betala för påsar
 • Du slipper risken för att bilda allergi i samband med hantering av påsen.
 • Mindre risk för att det blir smutsigt igen.
 • Det är ett miljövänligt alternativ.

Tänk på grovdammsugarens sugförmåga

När man köper en grovdammsugare är det väldigt enkelt att hamna i den situationen där man inte vet exakt vilken egenskap som är den viktigaste. Man tror att det dyraste är bäst men oftast köper man ändå något som har ett bra pris mellan det billigaste och dyraste alternativet. Men frågan är om det verkligen är bäst att tänka så? Vi på Produktlistan.se har testat olika modeller och det finns en sak som är gemensamt för vad vi räknar som bäst i test. Det är helt enkelt grovdammsugarens sugförmåga.

En sak vi kikar på väldigt mycket är hur mycket smuts och vilken typ av smuts den kan suga upp. Kan den även våtdammsuga och fånga upp vatten, läsk, färg och annat? Kolla därför på detta som en viktig parameter och tänk på att motoreffekten inte berättar specifikt om sugförmågan.

Dammsugare för utomhusbruk

Ska du städa i uppfarten eller utanför garaget eller vid trädgården? Även om du inte är en fastighetsägare utan en bostadsrättsförening eller liknande, kan en dammsugare för utomhusbruk vara ett bra verktyg och redskap att ha. Du blir snabbt kvitt smuts och kan samla ihop löv och annat som ligger på marken.

En bra grovdammsugare kan faktiskt användas för utomhusbruk. Beroende på vad du ska städa kan du sätta i rätt munstycke och därmed underlätta för dig själv.

Sammanfattning och köpråd

Det finns en rad olika grovdammsugare i flera olika prisklasser. Dessa har olika användningsområden och beroende på vad du faktiskt behöver göra kan du kika på detaljerna som vi gått igenom i köpguiden längre upp, samt kolla igenom recensioner. Genom att göra det kan du bra koll på olika produkter och modeller. Du ser snabbt om de är bra för att göra rent både hemma, i bilen och i företagslokalen, eller om de passar större industrier.

I denna artikel av grovdammsugare bäst i test har vi endast kollat på modeller som passar för allmän bruk. Grovdammsugarna klarar alltså av torr och våtdammsugning. Så oavsett om du vill fånga upp smuts och damm på golvet, eller vatten, sågspån och annat, kan den göra jobbet utmärkt.

När vi kikade på Råd&Röns test av grovdammsugare kunde vi se väldigt många saker som även vi hade tänkt på och skrivit om. Detta visar på att vår köpguide håller god kvalitet och kan användas för att göra rätt köp. Vi har nämligen använt oss av flera olika tester och kundrecensioner för att kunna rekommendera bra och billiga grovdammsugare.

Frågor och svar

 1. Vilken grovdammsugare är bäst i test?
  Den bästa grovdammsugaren är från Kärcher.
 2. Är påslösa dammsugare bra?
  Påslösa dammsugare har många fördelar men också en rad olika nackdelar.
 3. Vilken dammsugare för industri rekommenderas?
  Nilfisk och Kärscher tillverkar bra dammsugare för industrin.
 4. Vad kostar en bra grovdammsugare?
  En billig och bra grov- och våtdammsugare kostar runt 2000 kr. De går att köpa den på nätet på ett enkelt sätt.