Fönsterputsrobot bäst i test

En elektrisk fönsterputsrobot hjälper dig att suga upp vattnet samtidigt som den tar bort all smuts på fönstret. Nu när du läser detta har du säkert många frågor om vilken fönstertvättare du ska köpa men vi hjälper dig att hitta rätt modell, nämligen bäst i test.

Har du också problem med smuts på dina fönster men inte riktigt vet hur du ska handskas med problemen? Lösningen kan vara fönsterputsrobot bäst i test som underlättar din städning och rengör dina fönster utan att du behöver lägga mycket tid på det tråkiga momentet.

Det finns många som tror att de kan göra rent alla fönster med mikrofiberduk och lite såpa och sen blir man irriterad över att det blir blött och att det inte är tillräckligt rent.

Vi har kollat in alla alternativ som finns på marknaden, samt läst olika tester och produktrecensioner. Vi har även köpt hem de två bästa varianterna och testat de här hemma. Under ca 6h städning kunde vi rengöra alla fönsterrutor på två större byggnader och det fina resultatet beror inte på våra tvättkunskaper, utan på fönsterputsroboten som gjorde jobbet.

I artikeln hittar du den fönsterputsrobot bäst i test som vi rekommenderar, men också ett par andra alternativ. Vidare hittar du våran köpguide och i slutet av artikeln har du vår sammanfattning som förklarar hur vi kom fram till vinnaren.

Fönsterputsrobot bäst i test

1. Ecovacs Winbot 920 (bäst i test 2024)

Ecovacs Winbot 920 fönsterputs - bäst i test

Vill du ha putsa dina fönster? Med Winbot 920 från Ecovacs får du rena fönster både på insidan och utsidan.

Du styr enheten precis som du vill.

Den är både enkel och säker att använda.

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

2. Hobot 298 Fönsterputsrobot

Hobot 298 är en innovativ fönsterputsrobot som är speciellt utformad för att rengöra olika ytor både inomhus och utomhus.

Med en glasrengöringsbehållare och vätskespridare kan denna robot effektivt rengöra olika glasytor, inklusive normalt glas, dubbelglas, säkerhetsglas, spegelglas och sträva glasytor. Läs mer

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

3. Xiaomi Fönsterputsrobot W55

Denna höghusfönsterrengöring är utformad för att rengöra höghusfönster effektivt och säkert. Den har sex kärntekniker som gör den lätt att använda och ger en effektiv rengöringsupplevelse utan att skada fönstren. Läs mer

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

Köpguide – att välja rätt fönsterputsrobot

Det har aldrig varit enkelt att fundera över hur du ska göra rent dina fönster..för oavsett om du gör rent de på insidan ser de fortfarande smutsiga ut på utsidan och gör du inte rent de samtidigt kan det uppstå fläckar som över tid fäster sig i glaset vilket blir svårare att ta bort.

För att lösa problemet kollade vi på olika fönstertvättare och fönsterputsrobotar som finns på marknaden. De är nämligen maskiner som automatiskt rengör dina fönster och det finns olika typer samt varianter som kan vara bra att känna till. Även om du inte ska köpa den idag kan det vara bra att veta vad som finns.

När vi testade kollade vi på följande faktorer:

Pris

Många fönsterputsar omdömen visar att de billigaste varianterna kostar under 1000 kr medans de som är lite bättre kostar allt mellan 1000-4000 kr. Dessa passar dig som är noggrann med städningen och vill ha så många fönster rena på kortast tid, då maskinen arbetar hårdare och därmed klarar den mer.

Märke

Jag personligen föredrar Ecovacs, Leifheit och Kärcher när det gäller bra fönstertvättare. Dessa märken visar på god kvalitet och priset är rimligt jämfört med den funktionalitet man får.

Funktionalitet

Vissa varianter har många funktioner. Det kan vara fjärrstyrning men också att den har flera rengöringslägen och röstassistent.

De dyraste fönsterputsrobotar har flera säkerhetssystem vilket ger den fler fördelar jämfört med billigare fönstertvättare.

Design

Jag vet inte om designen är viktig men när jag genomförde en mindre undersökning och sammanställde statisk och data på 20 olika kundrecensioner var det endast 5% som hade svarat att designen påverkar köpet. Alltså är designen inte viktig men det finns många snygga varianter som är självgående och de är fönsterputsrobotar. De ser fyrkantiga ut. Sedan finns det de som du själv måste dra, och de har ett skaft som du håller i.

Vilken föredrar du mest? Låt oss veta genom att höra av dig till oss med bilder på ditt köp.

Storlek

En fönsterputsrobot är inte en stor pryl. Detta innebär att du inte behöver plocka undan saker som du tror står i vägen för den. Och när du är klar, kan du ställa undan den i städskrubben. Väldigt enkelt, den tar inte plats alls.

Om du nu inte har plats eller utrymme som den kräver ska du kolla på en mindre variant om du ändå vill fönsterputsa.

Batteri

Det finns faktiskt batteridrivna fönsterputsar och de är de bästa enligt mig. Vi på produktlistan.se gillar smarta och effektiva lösningar och anledningen till att vi föredrar de batteridrivna varianterna beror på flexibiliteten. Du kan ta med dig den överallt och även tvätta rent bilfönstren eller den stora spegeln du har.

Kolla hur lång drifttiden är. Oftast kan man ladda den i ett par timmar och få ca 1h drifttid men denna siffra kan skilja sig åt beroende på modell.

Användarvänlighet

Beroende på vem som ska använda den kan användarvänligheten avgöra vilken typ av fönsterputsrobot du ska köpa. Tänk därför igenom ditt behov.

Jämför olika modeller och det bästa sättet att ta reda på användarvänligheten är att läsa recensioner. I undersökningen jag nämnde lite längre upp, där hade 60% av de som svarat, vilket är 12 personer av 20, att användarvänligheten är en av de första sakerna de tittar på när det ska köpa en ny fönsterputsrobot.

Garanti

Jag föredrar ett bra märke som erbjuder garanti, över ett märke som ingen känner till som inte erbjuder bra garantier.

Garantin är inget du betalar extra för och man vet aldrig om det exemplar du köper kan gå sönder och om felet beror på fel i produkten kan du få tillbaka pengarna eller en ny produkt, men detta måste du kolla upp.

Vilka fördelar finns det med en fönstertvätt?

Att regelbundet tvätta fönster genom fönstertvätt är väldigt bra, både för dig själv men också för dina gäster som besöker dig.

Du vill väl inte stå där och tvätta för hand när det finns maskiner som löser jobbet automatiskt eller semiautomatiskt. Då kan det vara läge att kolla på en fönsterputsmaskin från Kärcher eller ett annat märke.

Fördelarna med fönstertvätt är följande:

  • Du slipper stå och tvätta för hand.
  • Du får bort alla fläckar.
  • Inget vatten som blir kvar.
  • Det går snabbt och du sparar tid.
  • Ergonomisk mot kroppen.

Genom att tänka på ovanstående fördelar kan du snart köpa din nya fönstertvätt. Du slipper stå där och bli trött i händerna och axeln. Lägg istället tiden på en annan städning som att städa golvet eller ställa in robotdammsugaren som gör jobbet automatiskt.

Olika typer av fönsterputsrobot

Det finns olika typer av fönstertvättrobotar och de arbetar på olika sätt även om de har en uppgift och det är att göra rent dina fönster på kortast tid.

Det vanligaste är att fönsterputsroboten använder sig av vakuum eller magneter. Vilken som passar dig beror lite på din budget eftersom att de är olika dyra. Men vakuumfönsterputsare har en funktion och de suger sig mot glaset vilket gör att maskinen får en stadig position. Fördelen ligger i att du inte behöver ha tillgång till andra sidan av fönstret för att kunna fästa maskinen.

De som använder magnet har en liten magnet ovanpå och under maskinen. Hur effektivt detta är beror lite på vad du ska göra med den.

Tänk även på om den ska vara batteridriven, alltså trådlös, eller om den ska vara sladdburen.

Batteridriven eller sladdburen fönsterputsmaskin?

Jag tycker att batteridrivna varianter är bättre men det är min åsikt. Om du har ett annat behov kanske du ska kika på de sladdburna.

De batteridrivna är enkla att använda men de kostar lite mer. Dessutom måste du ladda batterierna, annars kan du stå där med ett fönster som bara halva är ren och andra halvan är smutsig.

Sladdburna fönsterputsmaskiner är att föredra om du vill slippa att tänka på batteriet. Dock måste du ha nära till ett eluttag eller använda en förlängningssladd.

Vilken fönstertvätt kommer att passa dig?

Du måste alltid tänka på hur många fönster du har och hur de ser ut. Finns det många kanter och skarvar? Ska du tvätta fönstret ofta eller är det bara en gång per halvår? Om du inte ska tvätta lika ofta behöver du inte köpa en dyr fönstertvättare.

Ska du däremot tvätta fönstren regelbundet kan det vara bra att investera i en lite dyrare maskin som antingen är helautomatisk eller har ett skaft som du kan hålla i. Då blir det genast mycket enklare att tvätta över 5-10 fönster under samma dag, utan att du tröttnar blir irriterad.

Kolla även hur många skarvar varje fönster har. Det kan avgöra vilken variant du köper.

Sammanfattning

Att köpa en fönsterputsrobot kan vara ett smart alternativ om du vill hålla rent där hemma och tvätta många fönster på kort tid.

Dock är det inte alltid enkelt att bestämma sig för att köpa en sådan pryl. Man måste vara övertygad om att fördelarna är fler än att stå där och tvätta och rengöra för hand, alltså manuellt. Men ganska snabbt kan man förstå vilken uppfinning detta är och hur mycket tid och energi du kan spara genom att använda rätt fönstertvättare.

Vi valde att testa ett par olika varianter och därefter dela vår åsikt och uppfattning med er, genom denna artikel, som tar upp allt som vi tycker att man behöver känna till om man köper en fönsterputs.

Önskar ni kommentera eller skicka frågor får ni gärna maila oss så kan vi svara så gott vi kan.

Frågor och svar om fönsterputsrobot

Vilken fönsterputsrobot är bäst?

Det finns många bra fönsterputs men den bästa är den som vi är vinnare av vårt test.

Vad kostar en fönsterputsrobot?

En bra fönsterputsrobot kostar ca 3 000 – 5 000 kr.

Ska jag köpa en fönsterputs med skaft?

Du behöver inte ha en fönsterputs med skaft om du inte ska hålla i den.

Hur lång batteritid har en fönsterputsrobot?

Batteritiden varierar men räcker i genomsnitt för att göra rent hemmets alla rutor och fönster.

Hur gör jag rent fönsterputsmaskinen?

Den har en platta som du kan göra rent med hett vatten.

Kan jag använda fönsterputsmaskinen på flera ytor än bara fönster?

Ja, du kan använda fönsterputsmaskinen på vissa speglar och andra ytor.