Luftrenare bäst i test

När du andas dålig inomhusluft kan du enkelt få huvudvärk som sedan leder till trötthet. Om det pågår länge kan det skapa allergi och astma vilket sedan kan påverka din hud och ditt hår. Konsekvenserna blir snabbt många men det går att motverka detta genom att få bättre inomhusklimat med en luftrenare bäst i test.

Luftrenaren gör så att inomhusklimatet blir ren från  damm, bakterier och virus, men också pollen samt obehagliga lukter.

Alla ska kunna ha möjlighet till att andas frisk luft. Det är inte bara bra för kroppen och sinnet, utan ett nöje och en standard. En luftrenare kan förenkla din vardag och förändra livet för många människor som har problem med dålig luftkvalité. Du behöver inte ha astma eller allergier utan kan vara fullt frisk men ändå vara irriterad på att luften du andas inte är tillräckligt bra.

Vi har valt att undersöka vilka luftrenare som finns på marknaden och vilken som är värd att utses till bäst i test. I testet som vi har gjort har vi gått igenom de olika skillnaderna, jämfört tekniska specifikationer men också användarvänlighet och sist men inte minst, priset, som kan vara en bra faktor att tänka på.

Testet som genomfördes bygger på objektiv insamlingsdata, egen undersökning men också tidigare tester och recensioner från olika kunder.

Luftrenare bäst i test

1. Philips 1000i AC1214

Denna luftrenare är en kraftfull enhet som är speciellt utformad för att ge dig ren luft i ditt hem. Med en filtreringskapacitet på 280 m³ luft/timme och en effektiv luftrening på upp till 63 m², kan du vara säker på att du får ren luft i hela ditt hem. Läs mer

2. Air Purifier 2

3. Philips AC0819

4. Coway AP-1008CH

5. Blueair Health Protect 7740i

6. Dyson Purifier Hot+Cool

7. Electrolux PureA9 PA91-404GY

Köpguide – välj rätt luftrenare bäst i test

Luftrenare bäst i test

Den främsta uppgiften en luftrenare har är att göra rent inomhusluften och filtrera den från partiklar i luften som kan vara skadliga, oavsett om det är bakterier, virus, pollen eller damm.

Att rensa luften inomhus kan vara en smart lösning som ger väldigt positiva effekter i längden. Att bara öppna ett fönster och tro att luften blir ren eller cirkulerar, är inte optimalt även om det kan hjälpa för stunden.

Men om du bor längs med en gata där luften kanske inte är ren för att det är för många förbipasserande fordon, kan detta ger mer oren luft än vad du redan har. Då kan en luftrenare bäst i test vara en bra lösning på problemet.

En luftrenare är något som jag kan rekommendera till alla svenska hushåll och alla familjer, speciellt barnfamiljer eller familjer där det finns en astmatiker.

Men innan du köper en luftrenare ska du tänka på ett par saker. Det kan vara funktionalitet, pris, märke, men också i vilket rum den ska placeras i. Detta är bra att tänka på innan ditt köp så att du väljer rätt modell.

I vårat test har vi kollat på olika varianter där vi jämfört och testat på många punkter, bland annat:

Pris

Att välja luftrenare enbart utifrån priset är sällan ett smart val. Visst är pris viktigt, men vad spelar det för roll om den kostar 1 500 kr eller 2 000 kr? Huvudsaken är att funktionaliteten är som du önskar och att den lever upp till förväntningarna du har på den bästa luftrenaren som går att köpa 2023.

Jag själv köpte hem en prisvärd luftrenare som var rekommenderad i Råd&Röns test men också i vårat egna test. Den kostar 1 800 kr inklusive frakt och priset är verkligen rimligt.

Märke

Att välja märke ska inte vara en smaksak utan tänk på funktionalitet. Xiaomi har bra luftrenare men det har också Philips. Även Coway, Sharp och Electrolux har bra varianter. Därför är det bra att jämföra skillnaden på flera punkter.

Garanti

Som många andra tekniska apparater jag använder, kan jag av erfarenhet säga att det finns risk för att de kan gå sönder eller strula. Då kan lång garantitid ge mig trygghet och det är faktiskt ett sätt att veta att produkten är bra.

Om tillverkaren erbjuder 2 års garanti ska du verkligen köpa en Philips Luftrenare eftersom att de erbjuder bra garantitid.

Funktionalitet

Var ska man börja? Det finns många funktioner att kolla på innan du ska köpa din nya luftrenare. Det kan vara allt ifrån sensorer, display till uppkoppling av WiFi men också luftkylning.

Längre ned i artikeln går vi igenom funktionerna som du bör kika på. Det är en detaljerad sammanställning.

Filter

Det finns många olika luftrenare och en rad olika filter som passar dessa.

Filtren har olika funktioner och beroende på om du bara vill ha renare inomhusluft eller faktiskt förbättra luftkvaliteten för att du har astma, ska du välja en modell med filter utifrån ditt behov.

Sensorer

Moderna och smarta luftrenare har många sensorer som känner av vilken typ av luft det är, om det är mycket allergener eller bakterier. Den ändrar då inställning och arbetar på ett smartare sätt för att eliminera dessa partiklar i luften så att du kan andas renare luft.

Det är verkligen en smart uppfinning som är värd att betala lite extra för.

Display

Många av de varianter som finns att köpa har en inbyggd display som visar olika värden.

Vilket värde den ska visa beror lite på vad du vill läsa av. Om det är temperatur, luftfuktighet eller annat, styr du själv.

En stor och fin display är att föredra men tänk på att den inte ska lysa allt för mycket för att det inte ska bli obehagligt.

Kapacitet

Man brukar säga att kapaciteten styrs av maximalt arbetsområde, det vill säga hur stor yta den ska göra rent luften på.

Naturligtvis är en billig luftrenare också ett bra val, om du bara vill ha ren luft i ett av dina rum. Ska du däremot ha ren luft i flera rum ska du välja en med mer arbetsområde.

Design

Om du inte tänkt på att luftrenaren kanske står kvar i rummet ett tag bör du fundera på den saken igen.

En snygg luftrenare blir en del av möbleringen och inredningen och det kan vara bra om den passar in med designen. Har du ett vitt/grått tema på färger kan du inte köpa en orange luftrenare eftersom att den sticker ut för mycket.

En bra liten luftrenare kan vara det bästa valet för dig som vill ha en fungerande men diskret liten maskin som förbättrar luftkvalitén.

Ljudnivå

När du letar efter en ny luftrenare att köpa ska du tänka på hur viktigt det är med ljudnivån. Närmare 64% av alla som köper en luftrenare brukar kolla på ljudnivån (enligt utförda tester från två källor som jag slagit samman).

Miniminivån ligger på ungefär 23 dB och vid maxeffekt bör den ligga på runt 50 dB.

Beroende på hur mycket du ska använda den och hur ofta, samt i vilket rum du ska placera den, kan ljudnivån vara avgörande. För vem vill ha en luftrenare som låter mycket? Jag hade aldrig köpt den om den låter för mycket.

Timer

Detta är en av funktionerna som många missar. Ska du iväg men vill komma hem till ett rent hem? Då kan du ställa in den så att luftrenaren i förväg renar luften hemma så att du är redo att komma hem till ett avslappnat hem med frisk och ren luft.

Om du dessutom har en robotdammsugare som ska arbeta samtidigt har du snart kommit i fas för ett optimerat och smart hem och du slipper tänka på städningen.

Hur fungerar en luftrenare?

En luftrenare arbetar med speciella filter som heter HEPA-filter. Dessa filter arbetar med att samla in damm och andra partiklar som finns i luften, så att de inte hänger kvar i luften. Ibland finns det flera lager av filter på olika modeller.

Många moderna luftrenare använder fler tekniker för att fånga upp även de minsta partiklarna vilket innebär att du kan få bättre inomhusluft.

Det finns också kolfilter som du kan använda dig av. Beroende på om den modell du ska köpa redan har ett kolfilter innebär detta att den tar bort lukt och viss mängd mögel samt gasföroreningar. Välj därför rätt filter beroende på behov.

Varför ska jag köpa en luftrenare?

Om du vill bli kvitt från virus, bakterier, allergen, damm, obehaglig lukt och pollen, bör du köpa en luftrenare.

Det visar forskning som har jämfört hem med luftrenare och utan luftrenare, där det förstnämnda ger förbättrad luftkvalité som påverkar produktivitet, hälsa och sömn. Fördelarna är alltså många som vi även kommer att lista längre ned.

De flesta av oss spenderar ca 90% av vår tid inomhus enligt forskning, och samma forskning visar att inomhusluften kan vara upp till flera gånger så förorenad som utomhusluften vi andas. Detta är inte något man vanligtvis tänker på men faktum är att inomhusluften kan till viss del renas genom en bra luftrenare.

Du minskar inte bara de minsta partiklarna som finns i luften, utan den tar även bort bakterier och virus vilket kan vara bra om du har nedsatt immunförsvar eller blir sjuk i förkylning ofta. Genom att göra rent luften minskar du alltså risken för att bli sjuk vilket förbättrar din hälsa, välmående och din sömn.

  • Du får renare luft att andas.
  • Förbättra din hälsa och sömn.
  • Renare luft ökar din produktivitet.
  • Fräschare syre till hjärnan.
  • Som astmatiker får du renare luft vilket gör det till viss del enklare att andas.

Om du funderar på varför du ska köpa en luftrenare bör ovanstående anledningar och fördelar räcka långt. Det finns nästan inga nackdelar som är värda att nämna. Tänk bara på att placera din luftrenare bäst i test i sovrummet eftersom det är där du spenderar mest tid.

Även om du vädrar och öppnar dörrar och fönster för att få frisk luft kan du få in pollen, avgaser samt dammpartiklar. Därför kan luftrenaren ge renare luft.

Varför är luften inomhus förorenad?

Inomhusluften är mer förorenad än vad många faktiskt tror. Detta kan ge huvudvärk, torra ögon, torr hud men också bidra till utveckling av astma och allergier. Långsiktigt kan det även skada din hälsa och sömn vilket gör att din produktivitet sjunker.

Detta leder till att du blir sjuk snabbare eftersom att ditt immunförsvar sjunker och virus samt bakterier hänger kvar i luften.

Luften inomhus förorenas tack vare att du har många möbler och det inte vädras tillräckligt. Men det kan också bero på fukt och mögel som finns i golv och väggar. Städar du golvet ofta med en ångmopp? Om du inte gör det kan det vara läge att kika på det då bakterier, damm och andra partiklar kan sätta sig i golvet och då kan du få bort det genom ånga.

Hur du kan undvika torr luft inomhus

Det finns många tider på året då det kan bildas torr inomhusluft vilket till viss del kan vara skadligt för oss att andas in. Detta påverkar vår hud, hår men också växter samt våra möbler som kan börja lukta.

Att få in fuktighet i hög grad är inte heller bra eftersom för hög luftfuktighet har en sämre effekt på hälsan och det kan sedan ligga till grund för utveckling av bakterier och mögel.

Hur kan man då undvika torr luft inomhus? Det är möjligt genom att använda en luftfuktare. Många luftrenare har inbyggda funktioner för att återfukta luften men med begränsad kapacitet. Därför kan det vara  bra att kolla på hur bra den är på att återfukta luften så att du undviker att andas in torr luft. Detta skulle ge dig ett mycket trevligare inomhusklimat, både för dig och för familjen samt alla gäster som vistas i samma rum.

Vilka filter finns det till luftrenare?

Det finns många olika luftrenare som kommer med olika filter. Vilket filter den enhet har som du ska köpa brukar stå under produktbeskrivningen, iallafall på de modeller som vi kollar på.

Förfilter

Detta är ett vanligt filter som är som det första lagret. Den samlar det mesta som större partiklar och dammtussar men också hår från hund och katt.

Att välja en luftrenare med bra förfiltrering kan hjälpa dig att förlägna livslängden på det sekundärafiltret som arbetar med intensivt.

Standard-filtret kan du byta ut, men det går också att tvättas om du inte vill köpa nya.

Mekanisk filter

Ett mekaniskt filter arbetar med att fånga upp både små men också större partiklar. Partiklarna filtreras genom fiberväv som består av glasfiber eller syntetfiber.

Olika typer av mekaniska filter finns i olika maskiner och standarden för den europeiska marknaden är ISO16890 eller EN1822.

Om din luftrenare är utrustad med ett mekaniskt filter finns det ett förfilter som samlar de allra största och grövre partiklarna som damm, hår och pollen. Det andra filtret som sitter där bak fångar de mindre partiklarna. Filtret kan vara HEPA eller EPA-klassificerade.

Har du astma eller allergi ska du kolla på ett HEPA-filter. Hepa står för High Efficency partciluate air och det finns olika klasser baserat på den europeiska standarden.

De flesta HEPA-filter kan fånga upp till 99,95% av alla partiklar.

Det är rekommenderat att byta ut HEPA-filter efter ca 12 månaders användning, men vänta inte mer än 20 månader. Många luftrenare berättar själva för dig när det är dags att byta ut filtret. Det är inte svårt att byta ut ett HEPA-filter eftersom att du bara tar ut den gamla och sätter dit den nya. Du ska inte tvätta filtret eller rengöra det på något sätt för det finns risk att alla samlade partiklar kommer ut i luften igen.

Elektrostatisk rening / jonisering

Denna filtermetod bygger på att en attraktionskraft uppstår när det finns två olikladdade element (positivt laddade och negativt laddade). Genom att fånga upp partiklarna i luften genom ett koronafält ser filtret till att de når luftrenaren.

Filtren behöver inte bytas ut lika ofta eftersom att elektrostatisk filtrering är energisnål och detta innebär att det inte uppstår samma mängd motstånd på filtret eftersom att det är plåtarna i luftrenaren som rengörs.

Nackdelen med denna filtreringsmetod är att den inte är lika effektiv som HEPA-filter eftersom att effektiviteten minskar när plattorna är fyllda med partiklar. När det inte finns plats för nya partiklar kommer de att åka ut i luften igen och det kan producera ozon. Det blir då skadligt att andas den luften och vi rekommenderar därför att undvika denna typ av av filtermetod.

Kolfilter

Kolfilter passar väldigt bra och finns i många kända tillverkares luftrenare. De hjälper till att fånga upp avgaser och filtret består av träkol.

Genom att filtret fångar upp gaser kommer de andra partiklarna i olika mängder finnas kvar i luften. Därför kan det vara bra att byta ut filtret med regelbundna mellanrum. Om detta inte görs finns det risk att gaserna åker ut i luften igen.

Tänk på att hantera kolfiltret med försiktighet och följ lokala miljöanvisningar. Är du osäker kan du alltid läsa instruktionerna för produkten eller kontakta tillverkaren.

UV-filter

De luftrenare som använder UV-filter arbetar med att bryta ner molekyler till ämnen som koldioxid och vatten. Den fångar alltså inte upp partiklar i ett filter. Om den inte fungerar korrekt kommer luftrengöraren inte att förbättra luftkvaliteten utan försämra den då nya skadliga ämnen kommer ut till luften igen.

Det kan därför vara bra på att tänka på att byta filter ofta och om du är osäker kan du välja en luftrenaren Philips 1000i luftrenare AC1214/10 som är ett mycket bra alternativ.

Var ska jag placera luftrenaren?

Har du redan en luftrenare med ett bra filter i ditt hem kanske du redan har hittat en bra plats att ställa den på. Men om det är första gången du ska köpa den vill du tänka på placering för att få ut så mycket som möjligt av maskinen.

Placering är viktigt så att du får det resultat du vill. Hur stor är rummet? Finns det många möbler? Har du öppet fönster? Ska du placera den på kontoret måste du tänka på att det är många människor i rörelse och kontorsmiljön är nog inte lika ren som hemmet.

Jag har valt att ställa min luftrenare mitt i hemmet. Den jag har köpt kan rena upp till 42 kvadratmeter i arbetsområde vilket är en bra storlek på en produkt som kostar 1800 inklusive frakten. Är nöjd med mitt köp och jag kan enkelt förflytta den från ett rum till ett annat.

Många som väljer att ställa luftrenaren i sovrummet rapporterar tillbaka att de får en bättre sömn på natten, iallafall mätt över tid. Närmare 70% av de deltagare som svarade i första undersökningen tycker att luftrenaren har gett de många goda nätters sömn. Men det kan också bero på att de köpt dyrare varianter som har bättre kapacitet och som inte behöver arbeta i högre tempo för då skulle det innebär att den ger ifrån sig mer ljud och det kan påverka sömnen.

Viktiga funktioner att tänka på vid köp av luftrenare

Det finns många funktioner som kan vara bra att känna till beroende på vilken luftrenare bäst i test du ska ha. De skiljer sig åt nämligen, jämfört med billigare varianter.

  • Automatiska lägen
    Genom sensorer kan den automatiskt känna av inomhusluften och därmed anpassar den själv hastigheten på fläkten. Därför kan du ibland höra att den går tyst men så fort det luktar illa börjar den arbeta effektivare och därmed låter den lite mer.
  • Sensorer
    Hur många sensorer en luftrenare bör ha är svårt att svara på men de flesta har tillräckligt många som är bra nog att läsa av inomhustemperaturen och luftkvaliteten.
  • Nattläge
    Om du ska ha på den under natten i sovrummet kan det vara bra om den modell du kikar på har nattläge. Nattläget innebär att den arbetar tystare och alla lampor och indikatorer släcks ned.
  • Barnlås
    Denna funktion passar dig som har småbarn. När jag läste recensionerna var det många som var tveksamma till om det är bra eller dåligt med barnlås men de flesta som hade köpt en luftrenare med barnlås var nöjda.
  • Uppkoppling till WiFi
    Att kunna styra din luftrenare från mobilen är den senaste tekniken när det gäller uppkoppling till luftrenare. Hur smidigt är inte det att genom en app kontrollera luftrenaren och ändra läge? Dessa modeller kostar oftast mer men det är något

Philips luftrenare kan underlätta din vardag

Med Philips Luftrenare kan du faktiskt säga hejdå till allergener från husdjur och du slipper tänka på att andas in damm och andra partiklar som är skadliga för dina luftvägar.

Genom att ta ditt ansvar och köpa en luftrenare kan du och de som bor med dig i hushållet känna sig trygga i att de andas luft som är fri från bakterier, virus, damm och andra grovpartiklar.

Philips luftrenare har ett förfilter som är till för att fånga upp de största partiklarna som är allergiframkallande. Det kan vara både djuhår men också damm. Beroende på om du köper Philips 3000i luftrenare ac3259 10 eller Philips ac2889 10 kan du kolla om den är utrustad med HEPA-filter.

De flesta lufrenare från Philips 800, 1000i, 2000i och 3000i serien har fina kraftfulla NanoProtect HEPA-filter som fångar upp till 99,97% av alla partiklar. Även om partiklarna är så små som 0,003 mikrometer som är det mått man använder för att mäta storleken i partiklar, kan din Philips luftrenare fånga upp dessa.

Återigen beror det på modell men de flesta har ett aktivt kolfilter som är ett tredje lager. Den syftar till att avlägsna gaser, ozon och även obehagliga lukter som röklukt och viss mögellukt.

Hur arbetar Philips luftrenare?

Den har sensorer som läser av luftkvaliteten upp till 1000 gånger per sekund. I 3000i och 4000i serien finns det gassensorer som upptäcker gaspartiklar
vilket kan vara bra om du bor längs med en gata och har öppet fönster.

Genom att byta ut ditt luftfilter regelbundet eller iallafall när det är dags, kan du förlänga livslängden på din maskin
och därmed sparar du pengar istället för att behöva köpa en ny.

Sammanfattning

Att välja rätt luftrenare kräver stor noggrannhet och hög precision i testet vilket vi kan intyga då vi spenderade 40 timmar för att genomföra vårat luftrenare bäst i test undersökning. Den baseras på över 20 olika luftrenare, över 10 olika tester och en genomgång av 200 olika kundomdömen som vi analyserade.

Vi jämförde olika modeller, testade skillnader och kollade på de likheter som finns.

När vi väl testade kom vi fram till en sak och det är att vi aldrig kommer att gå utan en luftrenare här hemma. Det går bara inte. Luftkvalitén förbättrades på ett sådant sätt som jag inte riktigt kan sätta ord på.

När du ska köpa en ny luftrenare kan du kolla i butiker som Jula, NetOnNet, Elgiganten eller varför inte Bauhaus. Men det är inte säkert att de har de modeller som vi rekommenderar eller den som vi anser vara vinnare av topp 3 bästa luftrenare.

Frågor och svar

  1. Vad gör en luftrenare?
    En luftrenare gör rent inomhusluften så att du får bättre luft som du enklare kan andas in.
  2. Hur fungerar en luftrenare?
    Den fungerar genom att ett filter, beroende på vilket filter det är, drar åt sig alla dammpartiklar och därmed tar bort dessa från luften.
  3. Vilken luftrenare är bäst i test?
    Luftrenaren bäst i test 2023 är den modell som vi rekommenderar längre upp i artikeln.
  4. Vad kostar en luftrenare?
    En mycket bra fråga men jag brukar säga att ett bra pris är 1800 kr. Visst kostar de flesta modeller mer men tänk igenom ditt behov, behöver du verkligen den bästa och största?
  5. Hur mycket ström drar en luftrenare?
    Philips och Sharps luftrenare drar nästan lika mycket ström som en glödlampa, kanske lite mer.
  6. Hur ofta behöver man byta filter på luftrenare?
    Detta beror på filtertyp. Det brukar stå i instruktionsmanualen när du köper din luftrenare.