Gräsklippare bäst i test

Har du en större tomt som ofta behöver underhållas, samtidigt som det är mycket annat jobb som ska göras? Då kan en gräsklippare bäst i test vara det som du saknar. Läs mer

Gräsklippare bäst i test 2024

1. Gräsklippare Stihl RM 448 TC

Gräsklippare Stihl RM 448 TC

STIHL gräsklippare RM 448 TC kombinerar hög klippeffekt med enkelt arbete.

Med en klippbredd på 46 cm är den perfekt för medelstora gräsytor.

En lätt, men stark polymerkåpa, kraftfull OHV-motor, 1-växlad drift och lättstartsystem ger en mycket hög komfort. Läs mer

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

Köpguide gräsklippare bäst i test

En billig bensindriven gräsklippare eller batteridriven gräsklippare behöver inte vara dyr och det ska inte vara svårt att hitta rätt variant. En batteridriven gräsklippare är precis som den låter,  bensindriven och fungerar som så att den funkar när du fyller på den med bensin.

Den har många fördelar jämfört med den traditionella batteridrivna gräsklippare. Dels är den starkare men den klarar också grövre gräs. Har du exempelvis en ojämn tomt med hög gräs kan du räkna med att den bensindrivna gräsklipparen klarar av jobbet. Faktum är att detta är favoriten i många svenska hem. De är enkla att använda och är inte alls dyra att köp. De billigare alternativen är inte självgående som de dyra. Vi rekommenderar de som är självgående för det sparar dig ytterligare med tid och energi.

Fördelarna ligger inte bara i kraften utan även att den inte är dyr att underhålla. Dessutom har den självdrivande hjul vilket gör att det inte blir svårt att ställa undan den när det blir dags, eller att knuffa den under arbetets gång. Du får också mycket klipptid i och med att maskinen inte drar mycket bensin alls.

Nackdelen kan vara att den kanske är lite tyngre än batteridrivna gräsklippare och att den låter mer. Men om man tänker på allt man klarar av med den jämfört med de andra alternativ, så blir detta ändå ett köp som helt klart är prisvärt.

Olika modeller av gräsklippare

 • Bensindrivna gräsklippare: dessa passar bäst om du vill ha en kraftfull motor som klarar grova grässtrån och om din tomt är ojämn. Har du en stor tomt på 400 till 3000 kvm ska du verkligen välja en bensindriven gräsklippare, vilket är vår rekommendation. De har en nackdel i att de låter väldigt mycket vilket gör att du kanske behöver använda hörselkåpor, men fördelarna är ändå väldigt många. Du får en längre klipptid än vad du får i en batteridriven variant.När du väljer att köpa en bensindriven måste du tänka på flera saker. Välj en självgående bensindriven gräsklippare om du vill slippa putta på den själv. De kan vara lite tunga och genererar många vibrationer vilket kan belasta rygg, händer och knä, vilket du bör vara försiktig med.
 • Elektrisk gräsklippare: Har du en mindre trädgård? Då klarar du dig väldigt bra på en en elektrisk gräsklippare och det finns faktiskt många bra och billiga varianter som är energieffektiva med lång drifttid. Du har dessutom ingen hög ljudnivå vilket gör att du slipper oljud och du förorenar inte miljön då den går på el. Eftersom att det finns flera varianter av elektriska gräsklippare får du välja själv om du ska ha en batteridriven eller sladdbunden.
 • Batteridriven gräsklippare: På senare år har dessa blivit väldigt populära bland många radhus och villaägare. Anledningen är att de är miljövänliga, tysta och du slipper ha en sladd som kan råka att komma i vägen. De flesta modeller på marknaden har bra batteritid och klarar små och medelstora gräsmattor på ett effektivt sätt. Om du har en lite större budget ska du köpa en batteridriven gräsklippare med bra batteritid, alternativ att köpa till ett extra batteri. Då slipper du risken för att batteriet ska ta slut när du gjort halva gräsmattan.

Det finns självklart åkgräsklippare, robotgräsklippare och vanliga grästrimmers. Din budget, behov och önskemål kring funktionalitet ska avgöra vilken som passar dig. En bra idé som jag fick när jag skrev artikeln som jag inte tänkt på innan: Åk till en trädgårdsbutik och kolla på olika modeller. Jämför olika alternativ och kolla vad säljaren säger. Stämmer det säljaren säger med samma information som du läser på nätet?

Gräsklippare bäst i test beroende på dina behov

Oavsett om du väljer en bensindriven eller en elektrisk  gräsklippare, rekommenderar vi dig att åtminstone jämföra olika modeller och alternativ. Vad har du för gräsklippare idag och vad är det som gör att du vill kolla andra alternativ? Ställ den frågan till dig själv och fundera en gång till på vilka behov just du har. Har du exempelvis en liten trädgård behöver du ingen bensindriven gräsklippare men har du mycket tomt och gräs kan detta vara rätt alternativ.

Med en bensindriven gräsklippare kan du slippa att trassla om kring med en sladd och dessutom får du väldigt lång klipptid. Om du har en stor tomt ökar behovet, jämfört om du har en liten tomt där exempelvis en robotgräsklippare hade kunnat göra jobbet.

Vi tycker att en självgående gräsklippare är att föredra alla dagar i veckan. Den är självgående vilket innebär att du kan ställa in hastigheten så att den kan klippa gräset i den takt du vill. Du slipper alltså att putta fram den. De flesta av dagens modeller kommer med väldigt många funktioner som hastighetsjustering, elstart, klipphöjdlägen samt andra saker.

Den modell du ska kolla på ska definitivt ha dessa extra funktioner. Ett justerbart handtag som gör att du kan ställa in den på den höjd som du själv är bekväm med, är en viktig detalj som många inte tänker på, men som är värt att känna till.

Funktioner

 • Hastighetsjustering: Detta kan vara den viktigaste funktioner. Olika modeller har olika funktioner. Men hur snabbt maskinen ska gå fram är viktigt beroende på hur stor tomt du har och hur länge du har tänkt att spendera på att klippa gräset.
 • Gödning: Vissa klarar av att gödsla gräsmattan under klippningen. De finare grässtråna fördelas och sprids under arbetet. Detta kallas mulching och är samma process som vanlig gödning. Det ger god kvalité på gräset och du slipper torka samtidigt som gräset blir fräscht och som nytt.
 • Gräsuppsamling: För att inte riskera att du får klippt gräs på gräsmattan är det viktigt att gräsklipparen kan samla upp gräs under klippningen. Då slipper du kratta och sparar tid på detta.
 • Handtag: Om du gillar att arbeta ergonomiskt och undvika hälsoproblem ska du definitivt tänka på att gräsklipparen ska ha handtag som är ställbar. Kolla också om handtaget går att plocka loss för att spara på utrymme när du ställer den i förvaring.
 • Klipphöjdlägen: De flesta bensindrivna gräsklippare har olika lägen som går att ställa in när du ska klippa gräset. De ligger på allt mellan 20-60 mm enligt de flesta tillverkares produktinformation.

Tänk på ljudnivån vid valet av rätt bensindrivna gräsklippare

En gräsklippare kan låta ganska mycket, speciellt bensindrivna. Det är därför de generellt brukar ha en ljudnivå på allt mellan 80-95 dB. Vilken exakta ljudnivå du kommer ha i din gräsklippare beror på motorn. Har du en stark motor kommer den arbeta mer och effektivt men en mindre motor kan ge ifrån sig mer ljud om den belastas hårt.

Som vi skrev om i avsnittet kring olika modeller kan vi rekommendera dig att köpa en hörselkåpa som du kan använda när du arbetar med din bensindrivna gräsklippare.

Hur man startar en bensindriven gräsklippare

Genom att dra i snöret går motorn igång. Men om du har köpt en modell med elstart är det enklare att starta den. För att stänga av den behöver du oftast trycka på en knapp, en switcher, som stänger av den. Det krävs lite styra att dra igång en bensindriven gräsklippare men det är inte något som är jobbigt eller krävande.

Lämna in din gräsklippare på service

Att göra regelbundna service och underhåll av din gräsklippare förlänger livslängden samtidigt som du kan få en jämnare gräsklippning. Servicen är extra viktig för bensindrivna gräsklippare och då byter man saker som olja, tändstift, luftfilter och ibland bladen.

Du undrar säkert: Hur mycket kostar service för gräsklipparen? Vissa verkstäder som är specialiserade på detta brukar ta under tusenlappen för en vanlig service, men det kan tillkomma extra kostnader för reparationer. Dock kan du komma undan billigt om du servar den regelbundet så att du hittar alla fel som finns så att du i framtiden slipper lägga ned stora summor på reparation.

Det finns flera fördelar med att serva din gräsklippare:

 • Förläng livslängden.
 • Finare klippning.
 • Spara pengar i det långa loppet.
 • Möjlighet till att använda garantin ifall något fel uppstår på maskinen.

Bra att tänka på när du klipper gräset

 • Klipp gräset regelbundet så att du slipper ha högra grässtrån.
 • Kör den jämnt och fint, utan att snurra i cirklar. Försök att köra mindre områden fram och tillbaka.
 • Undvik att klippa gräset när det regnar eller när det är fuktigt ute.
 • Ta på dig bekväma arbetskläder, hörselkåpa, handskar och glasögon. Då förebygger du risk för olyckor.
 • Kom ihåg att alltid stänga av motorn när du inte klipper gräset. Det gäller minsta lilla sak, även om det är en trädgårdsslang du behöver flytta.
 • Ställ undan gräsklipparen i ett torrt område.

Hur vi hittade marknadens bästa gräsklippare

När vi skulle hitta information om marknadens bästa gräsklippare fick vi gå in på olika sidor som har tester och jämförelser som visar olika modeller och varianter. Vi fick därefter göra en bedömning kring hur aktuella testerna är och om det saknades information.

Många gånger upptäckte vi att det saknades tydlig och bra information om  vilken gräsklippare man ska köpa. För om man ska vara ärlig så kan nästan vem som helst som letar efter en bra gräsklippare, göra sin egna google sökning men det säger inte mycket. Vi fick då vända oss till ett par nätbutiker och därefter två återförsäljare för att få information från förstahandskällan.

Vi fick testa två gräsklippare, en batteridriven och bensindriven variant, på två olika gräsmattor. Resultatet ledde till att vi kunde skriva denna köpguide och lista de olika modeller som är topp 5 bästa på marknaden, men också specifikt en gräsklippare bäst i test.