Ångmoppar bäst i test

Om du också vill städa ditt hem på ett enkelt och snabbt sätt utan kemikalier och andra medel, då ska du definitivt kolla på en ångmopp bäst i test. Detta kan vara extra viktigt för dig som har småbarn eller husdjur. Läs mer

Ångmoppar bäst i test 2024

1. Kärcher SC 4 Easyfix 800ml

Kärcher SC 4 EasyFix är en toppmodern ångtvätt som erbjuder kraftfull rengöring utan kemikalier.

Den är idealisk för att hålla hemmet hygieniskt rent och kan ta bort även hårt sittande smuts. Med dess mångsidiga tillbehör kan du enkelt rengöra allt från kakel och spishällar till små springor och fogar. Läs mer

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

2. Black & Decker 5-in-1 Ångmopp

Denna ångmopp från Black & Decker är det perfekta verktyget för djuprengöring av ditt hem på ett miljövänligt sätt.

Med en uppvärmningstid på endast 30 sekunder är du redo att rengöra ditt hem på nolltid. Läs mer

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

3. Vileda SteamPlus

Vileda’s nya ångmopp ger effektiv och hygienisk städning utan kemikalier. Dess ånga och mikrofiberpaddar dödar 99,9% av bakterier och virus på alla typer av golv.

Ångmoppen värms upp på bara 15 sekunder och producerar ånga som gör städningen säker och enkel. Om du behöver byta rum är det inga problem; dra bara ur kontakten och sätt in den i ett annat uttag.

Ångmoppen är direkt redo att användas igen utan att behöva vänta på uppvärmning. Läs mer

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

Ångmopp för dig som vill städa effektivt

Om du vill städa enkelt och rengöra ditt hem snabbt med endast vatten, så finns det få alternativ som står sig lika bra som en ångmopp. De är prisvärda, har många fördelar och är enkla att använda.

Oavsett om du bor i en liten lägenhet för att du är student eller en mindre barnfamilj, till en större villa, kan den perfekta ångmoppen göra jobbet som du själv inte har tid med. Se till att dina golv blir rena och att alla smutsfläckar på golvet är borta lagom till att gästerna kommer på besök. Eller varför inte bara göra det rent för att du vill bli kvitt smuts, dammpartiklar och allergier som fastnar på golvet?

Förutom att den rengör effektivt är det ett bra val om ni har allergiker hemma. Det behöver inte vara en allergiker utan det kan vara någon som är känslig för kemikalier. En annan fördel är också att genom att moppa golvet effektivt förlänger du kvalitén på ditt golv. Du minskar risken för att smuts fastnar och avger färg. Dessutom har du tagit bort alla bakterier som fastnat på golvet, som du annars inte hade fått bort genom en vanlig mopp med hink.

Hur den fungerar

Genom att fylla på vattentanken med vatten värms moppen upp på mindre än en minut. Vattnet kokas till kokpunkten som sedan avger ånga. Vanligtvis ska den räcka för allt mellan 20-40 minuter beroende på inställning som moppen är inställd på. Genom att dra moppen på golv och andra släta ytor, frigör du smuts som fastnat på golvet.

En ångmopp är enklare att använda jämfört med en vanlig golvmopp då du inte behöver tänka på att använda kemikalier och andra tillsatser som kan vara skadliga. Däremot kan du tillsätta dofter som finns att köpa, beroende på den modell du letar efter. Tänk dock på att ångmoppen tar bort bakterier och därmed dålig lukt ändå.

Ångmopp till olika golv

Beroende på vad du har för golv kanske du inte kan ångmoppa hela golvet utan att du får nöja dig med delar av det. Många av dagens modeller är helhetstäckande men det innebär inte automatiskt att trägolv inte kan ta skada av det med tiden. Men det krävs väldigt mycket för det.

På vanligt kakel och klinker går det oftast bättre eftersom materialet under är hårdare. Värmen som kommer från rengöringshuvudet kan inte skada golvet eller materialet under då fukt inte alltid når dit. Det är inte rekommenderat att moppa ett helt nytt golv som är lagt, oavsett om det är kakel, klinker eller vanligt trägolv. Det finns risk för att det finns sprickor i ytan eller att det inte är helt tätt. Det kan då vara så att fukt tar sig in vilket ger dig oönskad resultat.

Dock fungerar det bra att ångmoppa på trägolv. Detta kan förklaras enkelt med att skillnaden mellan en vanlig mopp och en ångmopp är som dag och natt. Tänk att du tappar ett glas vatten på golvet. Då finns det risk för att trät sväller. Men om du droppar varmt vatten eller om det bara kommer ånga, kommer du inte märka att det händer något med golvet. Det är för att det torkar snabbt och värmen gör att det blir rent.

Du behöver således använda lite vatten för att göra rent på en större yta. Det kan dock vara viktigt att känna till vilket golv du har och materialet. Även om vi inte rekommenderar att du ska ångmoppa golvet varje dag behöver du inte ignorera de generella rekommendationerna. Kolla vilka garantier golvet har och kolla med tillverkaren för att få tips från de.

Beroende på vilken yta du har mest i ditt hem, kan en ångmopp göra arbetet med golvmoppning enkelt. Ska du bara använda den till badrummet, köket och tvättstugan där du har kakel och klinker, så har du redan sparat tid till annat roligt.

Testa att använda ångmoppen på en liten yta och kolla om något händer. Torka av med en mjuk och torr fiberduk.

Använd den på tygmaterial

Ångmopp går att använda på klinker, kakel och mattor. Dock är det inte lika effektivt som en  handdammsugare som är bättre på att dra upp smutsen. Det är däremot rekommenderat att använda en vanlig dammsugare med en ångmopp för att rengöra alla ytor, som exempelvis mattor och soffor m.m.

Du kan använda den på andra ställen som på möbler, gardiner och fönster om det krävs en en professionell städning av hemmet.

Är du osäker på vilka tygmaterial du kan använda den på ska du läsa instruktionerna för det materialet som du avser att städa. Hittar du ingen information om det kan du kolla olika instruktionsvideos på YouTube.

Olika typer av ångmopp test

Det finns olika ångmoppar och de fyller olika syften beroende på dina behov. Det är därför det finns flera tester av ångmopp och golvrengöring bäst i test. Eftersom det finns flera modeller och de har olika funktionalitet ställer man dessa mot varandra och provar att rengöra olika ytor. Den som rengör bäst utses till vinnaren.

De vanligaste typerna är handhållna ångmoppar, cylinder ångmoppar, ångtvättar och vanliga ångmoppar. Det går inte att säga att cylinder ångmoppar är sämre än vanliga ångmoppar eftersom de är avsedda för olika sammanhang.

Cylinder ångmoppar ser ut som en dammsugare brukar göra. Det är en slang som är ansluten till ett rengöringshuvud som pressar ut ånga. Den står på hjul vilket gör att den enkelt går att förflytta från rum till rum. De är dyrare i pris och sett till storleken är de lite större än vanliga ångmoppar, men det beror på att vattentanken har hög kapacitet.

Vanliga ångmoppar liknar också dammsugare till viss del men de är betydligt lättare att använda och förflytta när det behövs. Vattentanken är mindre jämfört med andra modeller och oftast finns det inte flera tillbehör som du kan sätta på, som exempelvis andra munstycken eller liknande. De har en uppgift och det är att du ska kunna använda ångmopp på trägolv eller laminat.

Det finns också två-i-ett ångmoppar som oftast liknar en vanlig mopprengörare men där mittendelen går att byta ut mot andra tillbehör. Dessa är effektiva men kan kosta lite mer därför att de erbjuder fler alternativ när det gäller grovrengöring.

Sist har vi de handhållna ångmopparna som är bärbara och enkla att använda. De går att använda de till att ångmoppa gardiner, soffan, mattan, bilen och andra saker som exempelvis ugn, mikro samt trånga utrymmen.

Nackdelen med dessa är att vattentanken är mindre och det innebär att det blir fler rundor till kranen, för att fylla på med vatten. Detta kostar dig tid och energi vilket upplevs som en nackdel.

Många använder dessa till att kunna ångtvätta tygmaterial som exempelvis resårmadrasser, soffan, gardiner och bilens interiör. Detta är väldigt smidigt eftersom du då kan göra rent på många ställen snabbt utan att behöva köpa en viss typ av ångmaskin eller dammsugare.

Att tänka på vid köp av billig ångmopp

Det ska inte vara dyrt att köpa en bra ångmopp som håller flera år. En vanlig standard ångmopp bäst i test kostar allt ifrån 400 till 2 000 kr. Det vi menar är att du kan få en bra maskin eller en väldigt bra, beroende på din budget, men mer än så ska du definitivt inte behöva betala.

Det kan däremot vara bra att känna till att vileda ångmopp elelr kärscher är att rekommendera men de kostar också därefter. Dock tycker vi på Produktlistan.se att du ska tänka på följande saker:

  • Pris: Välj något utifrån din budget
  • Garantier: Hur många års garanti skickar tillverkaren med?
  • Sladdlängd: Du vill gärna välja en med bra sladdlängd så att du slipper förlängningssladdar som kan trassla ihop sig.
  • Storlek på vattentank: En ångmopp med bra kapacitet på tanken ger dig längre drifttid.
  • Ångtid: Hur lång är drifttiden? 20-40 minuter brukar vara vanligast.
  • Uppvärmningstiden: Tiden det tar innan ånga produceras.
  • Funktionalitet och design: Välj en stilren design så att den verkligen ser snygg ut när du ställer undan den.

Dagens modeller kommer oftast med minst ett års garanti, beroende på tillverkare. Dessutom är vattentanken ca 0,5 l vilket räcker gott och väl för ca 10-15 minuters användning. De är också snabba med uppvärmningstiden vilket gör att du inte behöver vänta länge innan du kan börja städningen.

Ångmopp med lång sladd stor behållare

Det bästa kan vara att hitta den perfekta ångmoppen med lång sladd samtidigt som den har en stor behållare. Vi har tagit med detta i vår guide men dessa modeller kostar oftast lite mer eftersom att de underlättar din städning något enormt. Om du har en stor vattentank slipper du fylla på med vatten hela tiden. Du kan städa i lugn och ro utan behöva bli störd eller irriterad på att vattnet tar slut och att du inte kan ånga upp smutset du vill få bort.

Ett praktiskt exempel är att du vill ångtvätta badrummet. Om du vill städa hela golvet vill du göra allt i ett svep och inte vänta på att fylla på med vatten som sedan ska kokas upp till att bli ånga.

I samma veva kan det också vara bra att kika på en modell som har lång sladd. Det är ingen idé om du har kort sladd eftersom du behöver ha en sladdförlängare som du bär runt på vilket inte är praktisk. Bor du i en liten lägenhet kan detta funka men en sladd på 30 cm kommer bara upplevas som irriterande då du hela tiden behöver byta uttag.