Tvättmaskin bäst i test

Denna artikel är för dig som letar efter en ny tvättmaskin bäst i test. Oavsett om det är en bra och liten mini tvättmaskin du letar efter, eller en stor tvättmaskin, så vill du fortfarande göra det rätta valet. Läs mer

Tvättmaskin bäst i test 2024

1. Miele WSG363WCS Frontmatad tvättmaskin (bäst i test 2024)

MIELE WSG363WCS frontmatad tvättmaskin

Energiklass A och tvättkapacitet på 9 kg med mängdautomatik och massa andra funktioner, gör Miele till en klar favorit som vinnare av bäst i test 2024.

Den har en centrifugeringskapacitet på 1400/varv per minut och mass andra funktioner som gör att den är en populär favorit. Ljudnivån är endast 68dB vilket är bättre än godkänt.

Det snabbaste programmet tvättar på endast 20 minuter så att du alltid har rena kläder.

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

2. Electrolux EW6F6248G7, Frontmatad tvättmaskin

Electrolux EW6F6248G7 är en populär tvättmaskin. Ljudnivån är 74 decibel, vilket inte är riktigt lika tyst som andra maskiner på vår lista, men det är inte ovanligt högt.

Beroende på hur mycket tvätt du lägger in anpassar Electrolux SensiCare-system cykelns längd och mängden vatten som används.

Detta sparar el och vatten samtidigt som det säkerställer att dina kläder inte tvättas längre än nödvändigt, vilket även minskar slitaget.

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

Tvättmaskinen är en viktig del av vår vardag

Den besparar oss tid, energi och pengar. Tänk istället om du hade fått tvätta för hand. Det kanske fungerar en dag eller två, men ska du tvätta fler saker än så, få bort fläckar, göra det snabbt, så kan du inte inte tvätta med något annat än en tvättmaskin bäst i test 2024, som har den senaste teknologin.

Dagens tvättmaskiner klarar allt ifrån en strumpa till ett duntäcke. De är tystlåtna, miljövänliga och driftsäkra, vilket gör att de håller väldigt många år. De är också energisnåla vilket gör att du knappt betalar för att använda den. För att torka tvätten kan du göra det i samma maskin om den är kombinerad. Är den inte det behöver du kika på en torktumlare.

Vi har i artikeln, förutom att lista de bästa tvättmaskinerna, skrivit en köpguide som innehåller detaljer och slutligen hittar du en sammanfattning, men också frågor och svar. Om du har läst artikeln men funderar över vilken nätbutik du ska välja eller mer specifikt vilken tvättmaskin, så är det bara att höra av dig till oss så hjälper våran vitvaruexpert dig.

Köpguide för tvättmaskin

När det gäller att köpa en tvättmaskin vill du säkert spara tid, pengar, energi och resurser. Oavsett om det handlar om att tvätta bort en kaffefläck eller en svettig tshirt eller något större, vill du att det ska gå fort, och du vill gärna få det rent.

Om du väljer att tvätta kläder betyder det att du också tänker mer på miljön vilket är bra. Då slipper du slänga kläder som har fått en stänk färg på sig eller något annat. Var säker på det, för dina kläder kommer att bli rena.

En tvätt från tvättmaskinen, med rätt tvättmedel, ger dig fräscha plagg och de kommer att kännas precis som nya vilket gör att du inte behöver lägga lika mycket pengar på kläder eftersom att du kan tvätta de plagg du har.

Vad som avgör vilken tvättmaskin du ska köpa beror på dina behov. Om du tvättar kläder ofta eller eller har flera i hushållet, kanske till och med barn, så kan en större tvättmaskin göra jobbet perfekt. Annars kanske en vanlig billig tvättmaskin kan göra jobbet, om du är ensam och bara tvättar kläder då och då.

Det kan dock vara bra att tänka på fler saker än så. Eftersom en tvättmaskin bäst i test, som vunnit flera tester, anses vara en bra maskin, uppskattar man de till att hålla i allt mellan 8 till 12 år. Som du märker kan det därför vara värt att investera ett par hundralappar mer, för att få en bra maskin.

Kolla vilka funktioner du har nu, och om det är värt att kosta på sig ytterligare andra och kanske bättre funktioner. Om du inte har en tvättmaskin just nu och du är en förstagångsköpare, kan det vara värt att läsa denna guide två gånger, så att du inte gör fel misstag.

Vi vet att det kan vara svårt att hitta rätt i en marknad där de allra mest kända tillverkarna släpper nya tvättmaskinsmodeller gång på gång. Många maskiner liknar också varandra och skiljer sig inte ofta i pris, vilket är kan göra dig som konsument lite förvirrad. Läs hela artikeln för att ta reda på vad du ska tänka på för att göra rätt köp.

Pris

Priset på tvättmaskinen är väldigt viktig, tillsammans med de andra kriterierna för att få den bästa tvättmaskinen till ditt hem.

Självklart spelar storlek, antal funktioner och tvättprogram, ljudnivå, energieffektivitet och det andra en stor roll, vilket vi kommer att gå igenom lite längre ned. Är det fler än en person som ska bruka tvättmaskinen är det kanske en större tvättmaskin som passar dig.

Den kommer också kosta mer då. Bor du däremot själv behöver du inte den största och bästa. En mindre tvättmaskin kommer att göra jobbet helt perfekt. Således kan du spara någon tusenlapp på att tänka smart och långsiktigt.

Tänk på priset som en engångskostnad, men tänk också i det långa loppet. En effektiv och energisnål samt tyst tvättmaskin behöver inte kosta skjortan. Dessutom sparar du lite på elförbrukningen i och med att maskinen då är energisnål.

En vanlig tvättmaskin bäst i test brukar ligga på runt 6000 kr.

Om ni är en stor familj behöver ni tänka på att köpa två tvättmaskiner. Det kan vara värt att kolla på en bra och känd tillverkare om ni har mycket tvätt eftersom maskinen måste vara igång i flera timmar, ibland upp till 10-16 timmar per dygn.

Då vill ni gärna att den tvättar bra och om den ena maskinen slutar funka har ni alltid den andra. Detta passar bäst för barnfamiljer och folk som har kläder som de behöver tvätta ofta.

Vilket märke på tvättmaskin?

Den allra vanligaste frågan många ställer sig är vilket märke på tvättmaskin som är bäst samt vilken tvättmaskin sköljer bäst? Vi har undersökt över 20 olika tvättmaskiner och det är faktiskt svårt att föredra ett märke framför ett annat. De flesta är bra och tillverkar otroligt högklassiga tvättmaskiner som är prisvärda som dessutom håller många år.

Vanliga märken som jag föredrar och som jag själv skulle köpa är LG, Siemens, Bosch, Elextrolux, Cylinda och Samsung. Dessa har fått bra omdömen i många olika tester och de har otroligt bra funktionalitet samtidigt som de erbjuder bra garantier. Det finns även tillbehör att köpa till deras modeller om något skulle gå sönder, vilket är tryggt då du inte behöver byta ut hela maskinen och därmed sparar du massa pengar.

Jag föredrar personligen märken som jag känner till sedan innan eftersom att det underlättar användningen då jag förstår mig på symboler och funktionalitet bättre.

Toppmatade tvättmaskiner

Först och främst är det viktigt att känna till att det finns två olika typer av tvättmaskiner. Detta är det viktigaste du behöver veta innan du går på djupet och kollar funktionalitet eller andra saker som pris, märke och annat.

De två olika modellerna är toppmatade tvättmaskiner och frontmatade tvättmaskiner.

Toppmatade tvättmaskiner är oftast smalare till storlek och i pris är de billigare än frontmatade tvättmaskiner vilket är de vanligaste tvättmaskinerna. De är lätta att fylla på och tömma och är oftast ergonomiska.

Du kan alltid pausa den mitt i en tvätt för att fylla på med fler kläder. Men det är inte bara fördelar. Det finns också många nackdelar som inte alltid är tydliga och inget som säljarna i den lokala elektronikbutiken talar om hela tiden.

Nackdelen är att de arbetar med en agitator som är en slags spindel med fenor som är placerad mitt i trumman. Denna snurrar och risken är att agitatorn kan slita på plaggen, vilket är tråkigt om du har få plagg och helt plötsligt behöver köpa nya bara för att de gick sönder i tvätten.

Det finns dock många fördelar. Ibland kan storlek, pris och annat vara viktig att ta hänsyn till. Ska du ändå kolla in en toppmatad tvättmaskin bäst i test ska du kolla på en med impeller. Dessa benämns som högeffektiva tvättmaskiner (HE). De fungerar likt vanliga tvättmaskiner i och med att de har en roterande skiva på botten av trumman. Nackdelen är att de är dyrare i drift då de förbrukar med vatten och el.

Frontmatade tvättmaskiner

De flesta moderna tvättmaskiner är de frontmatade. Det är dessa som vinner flera priser för tvättmaskin bäst i test 2024. Testerna visar att de är effektivast på att ta bort tvätt, i förhållande till vattenförbrukning och strömförbrukning. De är alltså miljövänliga och kostar inte mycket i drift. Dessutom skadas inte dina kläder på samma sätt som i en toppmatad tvättmaskin.

Dessa maskiner är populära, trots att det finns några nackdelar med de. Men fråga dig själv, av alla tvättmaskiner du sett, hur många har varit frontmatade? Du skulle nog svara att de flesta är det, vilket också stämmer. Siffror från olika källor visar att de flesta tvättmaskiner som säljs, oavsett om det är små billiga tvättmaskiner eller vanliga, är frontmatade.

En frontmatad tvättmaskin är stor, tyngre och inte alltid ergonomisk. När du ska fylla på tvätt eller ta ut tvätt behöver du böja dig ned vilket kan vara problematisk. När du har påbörjat ett program kan du inte pausa programmet för att fylla på med mer tvätt.

Många av dagens tvättmaskiner är säkra och erbjuder god funktionalitet. Visst finns det en risk för att om något går sönder, vilket inte händer ofta, så kan vatten läcka och badrummet bli fylld med vatten. Detta händer sällan. Det som kan vara värt att känna till är att med toppmatade tvättmaskiner är detta redan förebyggt.

Ett vanligt tips från oss till er: När vi använder tvättmaskinen, se till att vara hemma. Det är rekommenderat.

Om du väljer att köpa en frontmatad tvättmaskin kan du ställa en torktumlare på den. Så brukar många göra, just för att de sparar på yta och utrymme. Detta kallas tvättpelare och är inte möjlig att göra med en frontmatad modell då locket sitter ovanpå.

Vanliga frontmatade tvättmaskiner är fristående. De sitter inte i något skåp, även om det finns dessa modeller. Många kan ha det i sitt kök, beroende på närhet till avlopp. Om du sätter den i ett skåp med en dörr kan dörren fungera i ljuddämpande syfte.

Tänk dock på att om du har begränsat med utrymme så ska du inte direkt tänka på en kombinerad tvättmaskin och torktumlare. Dessa modeller är inte att rekommendera då de är dyra, går sönder snabbt och är långsamma. Dessutom kan du aldrig få samma funktionalitet. Satsa hellre på att frigöra en yta för att kunna ställa två maskiner på varandra eller bredvid varandra, istället för att köpa en kombinerad maskin.

Kombinerad tvättmaskin och torktumlare

Som vi nämnt ovan finns det möjlighet att köpa en kombinerad tvättmaskin och torktumlare. Detta passar dig som har trångt om utrymme eller inte tvättar kläder lika ofta. Du behöver dessutom inte ta ut kläderna från maskinen som tvättar den utan kan istället med ett knapptryck få torkning.

Här får du vara uppmärksam på att kapacitet för tvätt skiljer sig ifrån kapacitet för torkning.

Tvättkapacitet

Hur många kilo ska tvättmaskinen klara av? Är du ute efter en liten och tyst tvättmaskin? Eller ska du satsa på en större? Gör inte misstaget som de flest andra gör. De glömmer att kolla på tvättkapacitet och storlek. De vet således inte hur många kilo tvätt som maskinen klarar av. En tvättmaskins kapacitet varierar kraftigt beroende på storlek, modell och tillverkare. Överväg att kolla på olika modeller, klicka på de olika alternativen vi har listat och läs mer om varje enskild modell. Tänk också för framtiden. Är det bara du som ska använda den eller är det fler?

Vi tycker att du absolut ska kolla på en vanlig tvättmaskin om ni är en familj som tvättar kläder ofta. Du sparar tid på det samtidigt som du får mer gjort då maskinen kan hantera flera plagg än en liten mindre maskin. De vanligaste tvättmaskinerna har en kapacitet på 6-10kg. Billigare tvättmaskiner har en mindre kapacitet. Är ni flera i hushållet ska ni definitivt välja en tvättmaskin som är lite dyrare i pris, men som också hanterar mer tvätt.

Beroende på hur mycket du tvättar kan en vanlig tvättmaskin vara väldigt prisvärd. Väntar du alltid på att tvättkorgen ska vara fylld innan du tvättar eller vill du tvätta snabbt så att du alltid har rena kläder? Personligen är det alltid att rekommendera att inte fylla tvättmaskinen helt. Man behöver inte maximera kapaciteten bara för att det är möjligt. Det ska finnas utrymme för att dina kläder ska tvättas på ett bra och skonsamt sätt.

I instruktionsboken hittar du mycket information om olika tvättprogram och cykler. Kolla igenom den en gång innan du börjar tvätta dina favoritplagg.

Utöver dessa vanliga modeller finns det de som hanterar 10-12 kg också. Dessa passar bra hemma, men också i verkstaden eller i tvättstugan. Som du märker beror det lite på dina behov.

En maskin på 6-7 kg passar två personer, eller en mindre familj. 8 kg passar en större familj och de större maskinerna på 10kg + passar dig som ska tvätta mycket på samma gång. Dessa kan du placera i en lite större tvättstuga, i verkstaden eller på kontoret. Om du har ett behov för flera maskiner kan du köpa en till för att komplettera eran nuvarande eller bara köpa två stycken om du ser att det finns ett behov för det. Detta skulle underlätta tvätten väldigt mycket.

Storlek

Något du behöver tänka på utöver storleken är att ha nära tillgång till vatten och avlopp. Du måste därför tänka på mer än bara kapaciteten. Kolla hur mycket utrymme du har. Vanliga mått på en tvättmaskin är 85 x 60 x 60 cm. Detta skiljer sig åt mellan olika tillverkare och modeller. Tänk på att frigöra en yta på ca 5-10 cm bakom tvättmaskinen för rör. Framför maskinen bör också vara fri i och med att du fyller på och tömmer tvätten. Desto mer utrymme du har, desto bättre och bekvämare. Placera inte tvättmaskinen så att den är fastklistrad bredvid en bänk eller en vägg, för att den skakar och kan påverka väggar och bänkar med mera.

Tänk på att mäta och ta mått på de olika sakerna du behöver ha koll på, innan du väljer att köpa en tvättmaskin bäst i test. Mät dörrarna, gångar och frigör utrymme. Om du väljer att köpa en liten tvättmaskin kanske du inte behöver tänka på allt detta så noga utan då kan det räcka med att mäta en gång och gå på ett köp direkt.

Nåt annat att tänka på är att om du letar efter en liten toppmatad tvättmaskin bör du ha ett utrymme på 50–60 cm ovanför locket. Locket ska du lyfta och då vill du kunna lägga in kläder och tömma tvätten på ett enkelt sätt utan att vara begränsad. Toppmatade maskiner har oftast storleken 80 x 65 x 40. Beroende på vilken modell du ska kolla på så kanske den har hjul vilket gör att den blir enklare att förflytta vid användning och städning.

Centrifigurhastighet

Med hjälp av centrifugalkraften kommer vattnet i kläderna att klämmas ut. Om tvättmaskinen är inställd på att snurra snabbare kommer kraften att öka och därmed kommer centrifugeringen ge dig kläder som bara är lite fuktiga och redo att läggas in i torktumlaren eller hängas på ett tvättställ. De flesta tvättmaskiner har tre olika nivåer. Oftast är det 800 rpm (varv per minut), 1200 och 1400. Desto högre siffra desto högre kraft och då snurrar maskinen snabbare vilket också ger ifrån sig högre ljudnivå. Var noga med att inte köra 1200 eller 1400 varv på kvällen om du bor i lägenhet eftersom att ljudet stör andra grannar.

Det ska gå att tvätta vanliga kläder på 800 rpm även om det allra vanligaste är 1200. Allt beror helt på ditt behov och vilket luftfuktighet du behöver. Dock bör du tänka på hur du ska torka dina kläder efteråt. Om du använder en torktumlare kan du tvätta i 1200 eller 800 rpm. Då får du kläder som har lägre fuktighetsgrad vilket gör att de torkar snabbare.

Har du en stor tvättstuga kan du överväga att torka kläder genom en luftavfuktare. Dessa är effektiva för större områden och finns i bland annat tvättstugor och liknande. Om du väljer att köpa två tävttmaskiner för att ni är ett större hushåll kan en bra och dyr luftfuktare göra jobbet som en torktumlare annars skulle lösa.

Ljudnivå

Beroende på hur ljudkänslig du är kan detta vara värt att tänka på en gång för mycket. En vanlig tvättmaskin som är placerad i en tvättstuga kommer inte ge mycket ljud ifrån sig och oftast sitter du en bra bit ifrån den. Om du dock ska placera den i badrummet och det är i nära anslutning till sovrummet eller vardagsrummet, så bör du fundera en gång till. Den låter extra mycket när den ska centrifugera kläderna men i övrigt låter en tvättmaskin inte för mycket.

Vad har du för liten tvättmaskin idag? Ska du köpa en som är lite större? Ljudnivån kommer garanterat att skilja sig åt. Tillverkarna skriver ut ljudnivån i två olika situationer. Dels är det när maskinens vanliga tvättprogram är igång och det andra är när tvättmaskinen centrifugerar eftersom de låter olika då.

Dagens tvättmaskiner är moderna. De håller hög kvalité och är utrustade med senaste tekniken, vilket gör att de ger ifrån sig mindre ljud och är tysta under tvättprogrammen. De låter allra mest vid centrifugering. Detta kan du dock påverka genom att välja om du vill att den ska snurra 800 varv per minut eller 1200. Olika tillverkare och modeller låter olika mycket. Det bästa du kan göra är att läsa hela guiden, jämföra olika alternativ och kolla in de modeller som intresserar dig mest.

För att undvika högre ljudnivå kan man alltid placera tvättmaskinen så att den ligger en bit ifrån sovrum och liknande. Ska du ha den i köket måste du tänka på kökets planlösnig.

Energimärkning och energiklass

Genom energimärkningen kan du se hur energieffektiv tvättmaskinen är. Detta är i förhållande till el och vattenförbrukningen som den kräver. Skalan för nya energimärkningen ligger på skala A till G. A är mest energieffektiv och det finns även flera andra grader som exempelvis A+++ som är det bästa. Dessa maskiner kostar alltid lite mer och de tvättmaskiner med lägre energiklass är billigare att köpa in.

Vattenförbrukning

Vid vanlig användning på ca 1h per dag, använder en tvättmaskin i snitt allt mellan 40 liter vatten till 60 liter vatten. Om du väljer det energismarta programmet som går på allt mellan 30-40 grader använder den 40-50 liter vatten. Bomullsprogram som finns på alla moderna tvättmaskiner använder upp tull 100 liter per vatten vid en vanlig tvätt på ca 2h.

Om du tvättar på 60-grader, oavsett program, går det år allt mellan 50-100 liter vatten för varje tvätt.

Det som påverkar vattenförbrukningen och tvättiden är det förvalda tvättprogrammet, vikt på tvätten, vattentryck och inställd temperatur.

Extra funktioner

En tvättmaskin är lite mer än bara så. De flesta kommer med olika funktioner vilket underlättar din vardag i form av olika tvättprogram, tidsinställningar och en rad olika funktioner. Exempelvis kan tvättprogrammen tvätta olika, tidinställningarna gör att du kan schemalägga tvätten och de andra funktionerna kan vara att du kan koppla ihop den med en app.

Det finns även bra och billiga tvättmaskiner som har torrfunktion. De ser till att centrifugera dina kläder så att du slipper använda en torktumlare. Självklart kommer dina kläder att fortfarande vara blöta och lite fuktiga men däremot slipper du torktumla de.

Däremot är det alltid bättre att ha en bra tvättmaskin och en bra torktumlare eftersom deras funktioner är olika. Medans du tvättar kan du också torktumla kläder vilket gör att du sparar tid och energi.

När det gäller andra mer generella funktioner beror det helt enkelt på dina behov. Är du ute efter en liten frontmatad tvättmaskin bäst i test behöver du nog inte lika många funktioner jämfört med om du sätter upp en helt ny tvättstuga från grunden som flera använder.

Hur lång tid tar det att tvätta?

Olika tvättmaskiner har olika program men utgångsläget är egentligen samma för de olika modellerna oavsett vilken tillverkare det är. En vanlig tvätt kan ta upp emot 30 minuter om du tvättar i 30 grader. Dock kan den tvätten även ta 40 minuter beroende på hur många plagg du har. Ska du tvätta en fylld maskin i 60 grader kan det gå på 2-3 timmar.

Det som händer är att maskinen arbetar mer effektivt och därmed förbrukar mindre energi. Fördelen med att tvätta i 60 grader är att du får rena kläder och tvättmaskinen gör det den ska och du slipper vara osäker på om kläderna har blivit rena eller fortfarande är smustsiga.

Tvättiden är viktig då många vill få kläderna tvättade på kort tid. Man har inte tid eller möjlighet att vänta och det är därför man köper en tvättmaskin bäst i test, för att kunna tvätta hemma på de tider som passar bäst. Om du vill tvätta snabbt ska du använda ett program som dina kläder tål och som inte tar lång tid. Att vänta på en tvätt i flera timmar kan vara väldigt jobbigt och maskinen låter väldigt mycket under tiden.

Om du har tid ska du välja ett program som tar god tid på sig att tvätta dina kläder rent och fint. Du slipper oroa dig för att fläckar och lukt är kvar på plaggen samtidigt som du under tiden kan diska eller ångmoppa golvet. Kom ihåg att aldrig lämna tvättmaskinen utan tillsyn. Många nya tvättmaskiner har bra funktioner som har stöd för att schemalägga tvätten. Personligen använder jag inte denna funktion själv då jag alltid vill ha koll på tvättmaskinen

En stor familj som har behov av att tvätta kläder varje dag behöver ibland mer än en tvättmaskin för att klara tvätten och för att det ska gå snabbt. Vi rekommenderar då att man köper två likvärdiga tvättmaskiner så att det går snabbare att tvätta kläderna.

Förläng livslängden på din tvättmaskin

Om du tar hand om din tvättmaskin ser du till att den håller i många år. Detta är både  bra mot din plånbok men också mot miljön eftersom att du slipper köpa en ny tvättmaskin efter några år. De flesta brukar hålla i över 8 år även om vissa kan hålla längre eller en kortare period. Man kan egentligen säga att de ska hålla i ca 10 år vid normal användning.

Däremot kan du förebygga problem med tvättmaskinen. En rekommendation är att du torkar av damm och smuts på displayskärmen. Du kan också se till att öppna luckan försiktigt så att den inte går sönder och när ett program är i gång ska du undvika att stänga av maskinen.

Se även till att rengöra filter och pump samt avloppsslang för tvättmaskinen. Rengör tvättmedelsfacket så att rester från tvättmedlet inte ligger kvar. Ibland kan du också ta till med andra metoder för att förlänga livslängden. Det kan vara att du bland annat bör köra en underhållstvätt vid hög temperatur, exempelvis vid  90-95 grader utan kläder en gång i månaden. Det är bara att hälla i lite tvättmedel och sätta igång den, alternativt att du använder dig av tvättmaskinsrengöring. Om du väljer att köra underhållstvätt minskar du risken för dålig lukt från trumman. Det är bra om den dåliga lukten försvinner eftersom att den annars kan komma på kläderna vilket inte är bra.

Om du är osäker på hur du ska rengöra din tvättmaskin och förlänga livslängden på den kan du kolla instruktionerna som medföljer. Annars kan du läsa hela våran guide om du inte gjort det, för där kommer du se vilka modeller vi rekommenderar. De modeller som vi rekommenderar har stöd för rengöring av olika slag.

Sortera tvätten och tvätta smart

Genom att sortera tvätten kan du tvätta smartare vilket är bra, både för dig själv sett till el-förbrukning, besparing av tid men också miljön. Det är inte att bara slänga in kläder i tvätten och hälla i tvättmedel och därefter trycka på start.

Du kan sortera smutsiga tvätt efter fem olika saker:

  • Sortera efter material: Om du ska tvätta bomull ska du inte blanda detta med siden eller ull. Du får tänka på vilket material du vill tvätta. Exempelvis kan du inte tvätta jeans och strumpor bara för att båda är gjorda av ull.
  • Sortera efter vikt: Tvätta efter vikt. Har du exempelvis t-shirt, linnen och andra lätta plagg kan du tvätta dessa tillsammans. Blanda inte ihop de med tjocka tröjor och liknande då de är svårare att centrifugera dessa och därmed torkar de långsammare.
  • Sortera efter färg: Har du färgglada plagg vill du säkert bevara färgen på plaggen utan att de ska förstöras. Sen kan det vara bra att tänka på att inte blanda färger hur som helst. Du kan inte tvätta mörka färger med ljus tvätt eftersom det färgar av sig.
  • Sortera efter smuts: Har du kläder från träningen kan du tvätta allt på en gång. Blanda inte dessa plagg med ytterkläderna som du använder när du arbetar ute i skogen.
  • Sortera efter temperatur: Det kan vara viktigt att tvätta sängkläder, handdukar och underkläder i 60 eller 90 grader. Då är det varmvatten som spolar rent allt. Vanliga t-shirt och linnen kan du tvätta i 30 grader.