Hårfön bäst i test

För den som gillar att ge håret lite volym och torka den snabbt kan en hårfön eller hårtork  vara något som man använder nästan varje dag. Därför är det bra att hitta en som inte låter för mycket. När du ska köpa en ny hårfön bäst i test behöver du tänka på ljudnivå, hur stark den ska vara och om den passar din hårtyp. Läs mer

Hårfön bäst i test 2024

1. Dyson Supersonic

Med Dyson Supersonic hårfön kammar du hem en riktigt bra testvinnare.

Torka håret snabbt utan att behöva använda extrem värme.

Lätt och skonsam för håret och använder sig av den senaste tekniken för att reglera värmen för att den inte ska skada håret.

En tyst fön som låter relativt lite.

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

2. Parlux 385

Parlux 385 är en riktigt bra och kraftfull hårfön i högsta kvalitet som håller i många år.

Passar utmärkt för dig som har tjockt hår och vill att det ska gå fort när du fönar.

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

3. GHD Air

ghd Air är den första professionella hårtorken från ghd. En perfekt blandning av läcker ghd-design och salongsstyrka. Allt du behöver för att skapa den perfekta, glänsande salongsfinishen.

Dess professionella AC-motor ger en snabb och kraftfull torkning samt en lång livslängd på motorn. Den minskar frissighet och lämnar ditt hår mer glänsande och mjukare, tack vare dess avancerade joniska teknologi.

Ergonomiskt designad för enkel hantering och maximal kontroll. Har en ”cool shot”-knapp som snabbt ger kalluft för att fixera din frisyr och ge extra glans.

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

Att tänka på vid köp av hårfön bäst i test

De flesta människor har i någon form kommit i kontakt med en hårfön. Även om man inte har använt den själv har man nog sett den i salonger, elektronikaffären eller där hemma. Många vet hur den fungerar och vad man kan göra med den. Det vanligaste man kan göra är att torka håret men det finns även de som använder hårfönen till andra saker. Du har kanske säkert använt den i kombination med en plattång.

Enkelt sagt kan man dela upp hårtorkar i två kategorier. Dels de professionella som kostar lite mer och de som används för hemmabruk. Om du inte vet skillnaden så förklarar vi den här nedan:

  • Priset kan skilja sig åt för hårfön man köper till hemmet jämfört med den som salonger använder.
  • Märke och kvalitet skiljer sig åt.
  • Styrka och värmeläge. Oftast har dyrare hårtorkar högre styrka vilket gör att den förkortar ned hårtorkningsprocessen.

Det är de tre största skillnaderna. Men i takt med att nya tekniker lanseras så finns det idag många bra hårtorkar som passar hemmabruk. Du får samma eller till och med bättre kvalitet jämfört med att behöva gå till en salong.

För att hitta en hårfön bäst i test har vi valt att gå igenom olika varianter på marknaden och vi har även kikat på vad kunderna själva tycker. I testet kollade vi bland annat på:

Pris

För 400 – 800 kr kan du faktiskt få en bra hårfön som håller många år. Dessutom är de skonsamma mot håret vilket gör att det inte blir allt för många förslitningar. Oavsett om du har tjockt eller litet tunt hår kan du använda den utan bekymmer. En billig hårfön betyder inte att den inte håller måttet.

Märke

De allra vanligaste märken är Dyson, ghd, Babyliss, Philips, OBH och Beurer. Vilken som är bäst i test av dessa märken är svårt att säga om man går på märkesnivå men på produktnivå finns det helt klart de som är värda att utses till vinnare.

Oavsett vilken du väljer kommer du att vara nöjd med ditt köp då de håller bra kvalitét.

Styrka

Vill du ha skonsamhet i fokus men ändå kunna ha ett starkt och friskt hår med bra volym? Då bör du överväga att välja en med bra styrka. Vanligast är att maxeffekten ligger på 2400 W. Därefter finns det tre temperaturer att välja mellan, där ena är låg, mellan och hög.

Att ha olika lägen att välja mellan kan vara bra ifall du vill lufttorka håret ibland.  Du kan använda den högsta temperaturen om du snabbt vill torka håret. Vill du få lite volym ska du slå på det mellersta läget och den kalla luften om du vill fixa lite med frisyren innan håret är torrt.

De flesta Philips hårfön har skydd mot överhettning vilket är bra mot ditt hår men också mot hårfönen.

Tillbehör

När du köper en hårfön är det bra att kolla på vilka tillbehör som medföljer. Finns det flera munstycken? Detta kan vara bra att använda då för optimalare värmfördelning.

Garantier

En hårfön utsetts för hög värme och det gör ditt hår med. Även om det inte finns direkta garantier för att ditt hår inte ska skadas av värmen finns det garantier på produkten.

Nästan alla de produkter som vi länkar till har 1 års garanti.

Sladdlängd

Vi på Produktlistan tycker inte att sladdlängden ska vara avgörande när du ska köpa en ny och bra hårfön. Däremot är det väldigt praktiskt att ha en lång sladd. Köp gärna en som erbjuder minst 3 meter lång sladd.

Marknaden erbjuder många hårfönar. Men vilken är bäst i test? Det är bra att kolla på olika saker men ta även hänsyn till recensioner från användare. Kolla gärna in produkternas beskrivningar och tillverkarnas webbsidor för mer information.

Olika typer av hårtorkar

Som bekant känner du säkert till att det finns olika hårtorkar. En del är för professionell hårvård och de hittar du oftast i salonger. Du kan köpa de själv i vanliga butiker men de kostar lite mer än vad man brukar betala för en bra hårfön.

Det finns också andra alternativ, speciellt för om du ska göra olika frisyrer eller locka ditt hår, men då kanske du även kan kolla in varmluftsborsten som vi skrivit om. Hur som helst, går vi här nedan här nedan igenom olika typer av hårtorkar och hårföner som du bör känna till.

Hårtork för hemmabruk

Detta är den vanligaste typen och något som nästan alla använder hemma. De fungerar väldigt bra för att torka ditt hår på ett enkelt sätt samtidigt som den är skonsam mot känslig hår. Dock är de inte lika kraftfulla som de dyrare varianterna.

Fördelen med denna variant är att de är billiga och lätta att använda. De väger heller inte mycket vilket är ett bra alternativ jämfört med professionella hårtorkar som är lite större och väger lite mer.

Professionell hårtork

De hårtorkar som du hittar i salonger körs oftast med växelströmsmotor. Detta innebär att de ger ifrån mer värme vilket du säkert märker när du sitter i frisörstolen och känner att håret kan torkas på kort tid.

En dyr hårtork skulle kunna vara OBH BA Excellent Pro 5193. Den används i många salonger.

Resehårtork

Det minsta du kan hitta när det gäller hårfönar är den klassiska resehårtorken. Oftast är den mycket mindre och den väger nästan ingenting vilket gör att de är enkla att ta med när du ska iväg. Du kan enkelt stoppa ned den i en handväska.

Trots att den är kompakt är den ändå kraftfull nog att torka ditt hår. Dock får du inte med några tillbehör till dessa så tänk på att köpa till en extra borste om du ändå ska köpa en resehårtork.

En annan nackdel är att sladdlängden oftast är en eller en och en halv meter. Du måste alltså ha nära till ett vägguttag ifall du ska använda den. Om du istället letar efter andra alternativ finns det hårtorkar med 12v som du kan använda genom att koppla in den i bilens cigarettuttag. Detta är väldigt praktiskt om du ska ut och åka på bilsemester eller campa.

Hårfön för lockigt hår

Har du väldigt lockigt hår och fundera på att köpa en bra hårfön? Vi förstår dig helt och hållet. Även om vi inte är i samma situation själva finns det många med lockigt hår som vill ha en bra hårfön.

När du jämför olika val är det bra om du läser mer om produktens tillbehör. Har den flera tillbehör som olika munstycken? När tillverkaren erbjuder en hårfön för lockigt hår innebär det egentligen att man får med olika munstycken som man sätter på.

För att torka ditt lockiga hår är det bra att tänka på att torka det lätt med handduk först. Men för att fullfölja hela processen bör du göra följande:

  • Torka lätt med en torr handduk.
  • Borsta håret så att volymen lägger sig.
  • Applicera lite värmeskydd eller andra hårvårdsprodukter som skyddar mot hög värme.
  • Börja föna uppifrån och ner samtidigt som du drar med handen i håret eller med handduken.

Sladdlös eller batteridriven hårfön, vilken är bäst?

Du är nog inte ensam om att leta efter en bra och smart lösning på att bli av med den långa sladden som annars trasslar sig fast när du tar fram hårfönen. Men tyvärr finns det inte många bra sladdlösa eller batteridriven hårfön idag.

Även om marknaden erbjuder en batteridriven hårfön är det inget som vi rekommenderar. Oftast har de inte tillräckligt med kraft för att kunna torka ditt hår innan batteriet tar slut. Då måste du nästan gå tillbaka till en vanlig hårtork.

Sammanfattning och köpråd

Att köpa en bra hårtork beror mycket på vilken hårtyp du har och vad du vill uppnå. Vill du bara torka håret eller kunna styla håret precis som du vill? Då måste du leta efter en modell som passar dina behov. Har du dessutom skadat hår eller känsligt hår som inte ska utsättas för mycket värme måste du kolla efter en bra hårfön som har flera värmeinställningar.

Oavsett om du väljer en billig hårtork eller en hårfön bäst i test måste du kolla på de detaljer som vi har nämnt tidigare i köpguiden.

För att välja en bra hårfön ska du först gå igenom de olika produkterna som vi listar, men också recensioner från kunder. Vanligtvis tittar vi mycket på tester kring hårfön Råd&Röns test men även andra källor eftersom att vi anser att de har bra kvalitet på produktrecensioner inom denna kategori, men det är upp till dig att välja vad du ska köpa som passar ditt hår bäst.

Frågor och svar om hårfön

Vilken hårfön är bäst i test?

Den bästa hårfönen är från Dyson.

Är Babyliss hårfön bra?

Babyliss tillverkar väldigt bra hårfön och plattänger.

Hur viktigt är det med en bra hårfön?

En bra hårfön ser till att torka ditt hår på ett skonsamt sätt så att du inte får skadat och slitet hår.

Hur varm kan en hårtork bli?

En hårtork kan bli upp till 200 grader varm beroende på effekten.

Sliter en hårfön mycket på håret?

En hårfön sliter på ditt hår men för att skydda håret finns det olika tekniker och metoder att använda.

Kan värmeskydd minska slitningar på håret?

Ja, värmeskydd minskar förslitning på ditt hår när du använder en hårfön.