Gungställning bäst i test

Hemma i trädgården kan en gungställning vara en av de bästa hjälpmedlen som faktiskt dina barn önskar att ha, men som också låter de vara aktiva och röra på sig. Barn kan nämligen gunga länge då de flestas tycker att det är kul.

En gungställning som är bäst i test kan hålla i många år och då kan fler än bara ett barn ha nöjde av den.

Det finns många olika modeller som passar olika trädgårdar och behov. Men vilken är bra? Det har vi på Produktlistan.se tagit reda på då vi utfört flera tester av gungställningar och lekställningar som passar olika syften och behov.

I våran köpguide kan du få detaljerad information om det som är bra att känna till vid köp av gungställning.

Köpguide gungställning bäst i test 2024

När det gäller att hitta leksaker och redskap som ditt barn kan ha nytta av, kommer du aldrig att få slut på idéer. Det finns nämligen flera leksaker, beroende på vad barnet gillar. Och det mesta av detta har du säkert tänkt på och känner till sedan innan.

Gungställningen är faktiskt inte ett undantag. Den har funnits länge och det är vanligt att barnfamiljer som bor i antingen villa, radhus eller som har en stor tomt av något slag, önskar att köpa en bra gungställning för att få deras barn att vara mera aktiva och i rörelse.

När vi undersökte marknadens bästa gungställning använde vi följande kriterier:

Pris

En bra gungställning kostar runt 2000-6000 kr. Där emellan finns det många bra varianter för ca 3000 kr som du kan köpa.

Säkerhet

Oavsett vilken typ av gungställning du väljer att köpa till din trädgård är det viktigt att du främst tänker på säkerheten. Den ska alltså användas av barn och då vill du gärna att den är så säker som möjligt. Placering, material, kedjelänkar, fästelement och allt annat, har stor betydelse för hur du ska tänka kring säkerheten.

Storlek

Det finns liten gungställning som passar mindre trädgårdar, men också större varianter som passar större områden och ytor.

Material

Många bra gungställningar i trä är mer populära än andra material. Detta

Garanti

Oavsett vad du köper, om det är en billig eller dyrare variant, så ska du välja en gungställning bäst i test. Då kommer du få många bra egenskaper, ett bättre material samtidigt som den är mer prisvärd och du får även bättre garantitid.

Garantitiden kan vara en enorm fördel.

Recensioner

Antal recensioner är bra att följa upp på då det berättar hur populär produkten är.

Vad är en gungställning?

De flesta barnen tycker om att gunga och då kan en bra gungställning vara leksaken och redskapet som saknas i trädgården.

Om du har möjlighet att köpa en gungställning måste du förstås veta vad det egentligen är. Det ä en trä eller metallkonstruktion som sätts fast i marken. Den består av en eller två gungor som har en stark kedja som är fäst i toppen av konstruktionen.

Stor eller liten variant

Hur mycket plats du har på tomten kan faktiskt vara avgörande för vilken gungställning du ska köpa. Har du inte mycket plats för att du kanske har en studsmatta eller liknande, då kan en sådan variant passa bra.

Men om du har en större tomt kan till och med en lekställning vara rätt val. Det beror helt enkelt på vad du vill ha och vad som passar din plånbok.

De flesta barnfamiljer börjar med en gunga och därefter går de över till en lekställning om de snabbt inser att behovet för det finns. Det kan vara så att ni inte hinner åka till en lekpark ofta eller att ni bor utanför storstäderna. Då kan en sådan spara er mycket tid samtidigt som barnet kan ha kul och får njuta.

Olika varianter

En sak som många inte tänker på är att det finns olika varianter av gungställningar. Och det är faktiskt förståeligt att alla inte hinner eller kan läsa mer om detta. Men de vanligaste varianterna finns att köpa i vanliga butiker och i nätbutiker. Men du som förälder måste avgöra vad som passar ditt barn eller era behov.

Vanliga babygungor brukar vara stadiga och säkra. Det är också en av sakerna du måste tänka på mer än allt annat, nämligen säkerheten.

Gungställning i trä

Det finns en rad olika fördelar när det gäller gungställning i trä, bland annat:

 • En snyggare design.
 • Hög hållbarhet.
 • Smälter bra in med trädgården.
 • Rostar inte.
 • Enkel att underhålla.

Dock behöver du underhålla trät. Du gör det genom att bland annat olja trät så att den får ett lager av skydd mot både vind, vatten och snö.

Det finns såklart ett par nackdelar med trä men dessa nackdelar är så minimala att det inte är värt att gå in på de i detalj. För vem tror att trä inte är hållbart? Beroende på vad du betalar för din gungställning och hur länge du ska ha den kommer du snabbt märka att investeringen är effektiv och prisvärd.

Gungställning i metall

Ett annat alternativ till trä är metall. Dessa varianter hittar du oftast i lekparker och andra områden och det beror på att de är mer stabila och håller längre. Dock används de mer vilket gör att den slits ut snabbare. Men då är metall ett bra material eftersom att den är mer hållbar

Dessa varianter kostar kanske lite mer i pris så jämför priset noggrant innan du väljer att köpa något.

Bygga egen gungställning

Det är många som tänker att det är enklare att bygga en egen gungställning än att köpa den. Och det är faktiskt svårt att ge ett helt enkelt svar på detta utan att vara detaljerad då det är många faktorer som spelar in och vad som är enkelt är svårt att bestämma beroende på vilken kunskapsnivå du har.

Om du är en snickare, byggarbetare eller arbetar med bygg och har flera verktyg, då skulle det kunna vara ett roligt projekt att ta tag i.

Att bygga en gungställning är inte svårare än vad det egentligen låter men du behöver tänka på material, beslag, kedjor, sittdel, allt möjligt. Men när du köper den färdig slipper du att tänka på detta och då har du redan en färdig konstruktion som passar de flesta yngre barn. Dessutom kan du nästan lita på att den är säker och har gått igenom flera tester. Men det du bygger själv, hur säker kan den bli?

Sammanfattning

Som vanligt står du inför ett val där du har flera möjligheter då det finns olika varianter som passar olika behov.

Men att välja en gungställning bäst i test är inte enkelt. Det finns många saker att tänka på och som nybliven förälder eller om du har barn som är lite äldre kan det vara många olika kostnader och utgifter att behöva tänka på.

Ibland är det faktiskt bäst att köpa det som är rekommenderat från andra. Då vet du att det är flera som använt produkten och det finns säkert flera recensioner och information från kunder. Att då välja en gungställning bäst i test ska vara enkelt och säkert. Jämför därför de tips och alternativ som vi tagit fram och ta ett eget beslut.

Frågor och svar

 1. Vilken gungställning är bäst i test?
  Det finns många gungställningar som har vunnit flera bäst i test recensioner.
 2. Vad kostar en bra gungställning?
  Räkna med att behöva betala runt 3000 kr.
 3. Ska vi välja metall eller trä för vår gungställning?
  Beroende på var ni bor och hur ofta den används kan metall vara en fördel jämfört mot trä. Dock är trä hållbart och håller länge.
 4. Hur bygger man en egen lekställning?
  Det är inte svårt att bygga en egen lekställning då det finns många guider och tutorials på detta.