Kläckla ägg i äggkläckare

Under våren är det många som anser att det är rätt tid för att kläcka fram kycklingar. Det görs vanligtvis med en äggkläckningsmaskin som inte kostar mycket. Har du en höna som vill ruva funkar det minst lika bra men att kläcka egna ägg är bra då du kan få kycklingar som kostar mindre än om du köper de från annat håll.

Varför kläcka ägg under våren?

Våren är bra därför att det är en årstid som är frisk. Värmen smyger sig fram sakta med säkert och det blir ljusare allt tidigare på dagen. Tupparna bli därför piggare och då har även äggen större chans till befruktning.

Då det blir grönt på gården påverkar det kvaliteten på äggen eftersom att hönan har möjlighet till att äta mer färskt.

Att välja en bra äggkläckningsmaskin

För många som tidigare kläckt ägg och haft en äggkläckningsmaskin men som letar efter ett nytt alternativ, finns det många bra vägar att gå.

När du ska köpa en ny äggkläckningsmaskin är det viktigt att den är stabil, har bra temperatur och kvalitet så att äggen kan kläckas på rätt sätt. Då det finns olika varianter finns det många olika funktioner. Ska du exempelvis satsa på en dyrare så kan automatisk vändning vara bra men då får du tänka på att du kanske inte kan få ned lika många ägg i kläckaren.

Märk alltid äggen med en vanlig blyertspenna då du kan se vilket håll du ska vända den åt.

Välj inte en billig äggkläckningsmaskin om du tänker att använda den på lång sikt. Då sparar du massa pengar på att inte köpa fel och dessutom riskerar du inte att äggen ska skadas.