Hemmabiosystem bäst i test

Även om du kan få bra ljud och bild från en vanlig TV så är det fullt möjligt att skapa en bättre upplevelse med ett hemmabiosystem. Det är precis det vi tänker gå igenom i den här artikeln så att du som funderar på att köpa ett ljudsystem för att få bättre ljud, ska hitta rätt och därmed göra ett bra val. Läs mer

Hemmabiosystem bäst i test 2024

1. Logitech Z906 hemmabiosystem

Omslut dig med en ljudupplevelse av biokvalitet hemma i soffan med det här 5.1-högtalarsystemet.

1 000 W toppeffekt/500 W RMS-effekt ger ett kraftfullt surroundljud som är THX-certifierat för en förstklassig ljudupplevelse.

Så väl som för avkodning av Dolby Digital- och DTS-kodade ljudspår med enastående uppspelning av film och musik.

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

Köpguide för rätt hemmabiosystem

Om du likt oss gillar att kolla på tv och film med med äkta biokänsla, då ska du verkligen välja rätt hemmabiosystem. Men innan du gör ett val behöver du gå igenom ett par kriterier. Vad har du för behov? Vilket ljud förväntar du dig? Vad har du för budget? Vilket märke ska du välja när du kollar på hemmabiosystem bäst i test? Om det är första gången du ska köpa ett hemmabiosystem kan dessa frågor hjälpa dig genom att filtrera ned ett par favoriter som du sedan väljer en ifrån.

Är du däremot en ljudfantast som gillar allt som har med HiFi att göra så har du nog koll på många olika modeller och varianter. Du vet säkert också vad man ska kolla på i form av funktionalitet och tillbehör. Men då kan det vara läge att gå igenom hela artikeln och kolla om det är rea på någon modell som du funderar över som du kan slå till på för att göra ett bra köp.

Vad är ett hemmabiosystem?

Ett komplett hemmabiosystem består av både ljud- och bildenheter som tillsammans arbetar för att ge dig en god upplevelse som du sent glömmer. Oftast är det en Smart TV, som tillsammans med ett hemmabiosystem med Blu-Ray ,spelare och en AV-mottagare som är en hubb för att koppla samman alla apparater och högtalare. Men det kan också vara mer än så där många har ett helt rum, oftast garaget, som biorum där man kopplar in många högtalare och en projektor, bara för att få biokänslan. Till det rummet brukar man investera i lite dyrare fåtöljer, men detta är en smaksak.

Oavsett om du bara ska kolla på Netflix eller titta på videos från YouTube, kan du få biokänslan utan att behöva lämna hemmet. Om du spenderar mycket tid hemma kan detta vara en bra och prisvärd investering eftersom ett hemmabiosystem håller i många år. Då kan det vara läge att se över hemmabio 5.1-varianter men då krävs det oftast att du har en bra TV.

Undrar du över hur ett hemmabiosystem fungerar?

Kort sagt kan man säga att mottagaren (receivern), tar emot signaler från övriga enheter som är sammankopplade i det slutna systemet. Receivern skickar signaler till högtalarna med rätt frekvens så att rätt ljud kommer ut.

Hur du ska välja rätt hemmabiosystem

Det är viktigt att tänka över olika saker som behov, budget, funktionalitet, pris och vilken kvalité på ljudet du är ute efter. Detta är dock inte allt. Du måste kolla att alla delar är kompatibla med varandra och att de synkar bra.

Du behöver också se över ljudöverföringen, möjligheten till trådlösa anslutningar, nätverkskabel och andra tillbehör. Detta gör att du kanske behöver läsa och vara förberedd på att jämföra ett par olika modeller innan du genomför ett köp. Det kan nämligen vara svårt att koppla rätt om du köper fel produkt eller en produkt som du behöver en adapter för.

Vad för hemmabiosystem bäst i test du ska ha beror också på användningsområde. Spelar du många spel där du lägger mycket vikt vid ljudet? Eller är det mest för att se på tv och streama filmer från Netflix eller liknande? Anledningen till att du bör tänka över detta beror lite på att det finns många modeller och varianter på marknaden. Men det är ingen idé att köpa det dyraste bara för att. Du behöver inte heller den senaste teknologin om du är begränsad av budget.

Det är viktigt att kolla på vad priserna ligger på och därefter kolla om det finns hemmabiosystem med rea. Om det går att spara pengar på att köpa vid rätt tillfälle ska du definitivt göra det.

Utöver budget och funktionalitet bör du tänka på storlek och boyta. Är det första gången du köper ett hemmabiosystem? Beroende på om du bor stort eller litet ska du fundera på vilken typ utav högtalare du ska ha. Större rum kräver bättre högtalare men om du redan bort trångt i en lägenhet så är det inte värt att lägga tiotusentals kronor på ett ljudsystem du inte kan utnyttja.

Bor du stort eller har ett rum för hemmabio kan du helt enkelt se över surroundljud. Detta innebär att du är omringad av högtalare. Detta ger bäst ljudeffekt om du har en bra och planerad yta. Du kan dessutom använda ljuddämpande material på väggarna så att ljudet inte går ut mot andra rum.

Olika hemmabiosystem – vilka är mest populära?

Det finns faktiskt fler hemmabiosystem. Om du inte är van med fenomenet så är det helt lugnt, det är inte många som kan. Oftast brukar säljarna som jobbar i elektronikbutiker inte vara duktiga på att kunna tekniska detaljer om olika hemmabiosystem. Det kan vara värt att rådfråga i en ren HiFi-butik, men tänk på att göra din informationssökning på nätet. Använd våran artikel som en källa men granska också produkternas webbplatser för att se om du kan hitta mer att läsa om det hemmabiosystem som du funderar på att köpa.

 • Komplett hemmabiosystem: Detta är hemmabiosystemet som inkluderar A/V-hubben, minst fem högtalare samt en subwoofer. Dessa system är för den som inte vill hålla på att mixa och välja högtalare och andra komponenter helt själv. Priset på dessa behöver inte alltid vara dyrare än den lösning som du själv plockar ihop.
 • Självvald hemmabiosystem: Många som har ett intresse för ljud och ljudkvalité kan välja komponenter helt själv. Oftast är det de som har en hemmabio hemma som väljer denna lösningen. Om det är första gången du köper högtalare och ljudsystem behöver du inte tänka på att själv välja olika delar och bygga ihop något själv.
 • Trådlös hemmabio: Du kanske har ett krav på att inte ha sladdar liggandes för att du bor trångt eller har småbarn eller husdjur. Då kan du med fördel se över möjligheten till ett hemmabiosystem som är trådlöst. Fördelarna är fler och det finns nästan inga nackdelar. Du kan dessutom flytta högtalarna när du vill utan att tänka på yta och storlek. Detta passar dig som främst är ute efter en enkel och minimalistisk lösning.
 • Soundbars: Detta är en klar favorit bland svenska hushåll. En soundbar är egentligen en avlång tunn enhet som ger ett bättre ljud än vad tv:n ger ifrån sig. De är dessutom fina i designen och väldigt minimalistiska. Soundbaren består oftast av flera mindre högtalare som ger en ljudupplevelse som kan likställas med mindre surroundljud. De är också billiga i priset och passar till olika TV-apparater. En annan fördel är att de är lätta att koppla in, det enda som behövs är medföljande kablar och att du kopplar in enheten till ett eluttag.

Trådlöst hemmabiossystem

Det bästa med ett trådlöst hemmabiosystem är att det är snyggt, bra och oftast ett billigare alternativ till andra dyra och komplexa varianter. Du slipper allt krångel som kablarna medför och ljudkvalitén blir faktiskt inte sämre bara för att du kör trådlöst. Detta beror på vilka punkter man ska jämföra men om man bara pratar övergripande så är det ingen märkbar skillnad. Ett hemmabiosystem trådlöst bäst i test har säkerligen vunnit många tester och fina utmärkelser. Det finns flera välkända märken att kika på i denna kategori.

Med ett trådlöst hemmabiosystem behöver du förutom kablar inte tänka på att borra hål i väggar och hänga upp hyllor. Självklart kan du hänga upp en högtalare om du vill men det spelar ingen roll, de skulle likväl kunna stå på golvet eller TV-bänken. Beroende på om du har hängt upp din TV via ett väggfäste eller inte kan du följa samma princip även här.

Det finns många som undrar om det genom ett trådlöst hemmabiosystem 5.1 surroundljud´går att få det perfekta ljuder. Detta beror lite på vad man anser är det perfekta ljudet, men om du kollar på de välkända märken kan du läsa mer om deras olika varianter och vilken typ av ljudkvalité som förväntas komma ut. De enhet som är trådlös är förstärkaren Själva högtalarna och subwoofern som du har runt om dig ansluts i en och samma veva. Smidigt? Det tycker många som har röstat fram detta alternativ som bäst i test.

Fördelarna med ett hemmabiosystem

Ett komplett hemmabiosystem är det bästa alternativet om du älskar bra ljud och vill få den härliga biokänslan i vardagsrummet i ditt nybyggda biorum. Visst kan du med dagens moderna TV-apparater få bra ljudkvalité men det är inte riktigt samma sak som ett bra hemmabiosystem.

Fördelarna är många. Du är alltid mitt i filmen och det hela blir en bättre upplevelse vilket gör att du får ut mer av filmen. Beroende på hur du har byggt ditt hemmabiorum kan upplevelserna vara fler och därmed har du många fördelar med ett komplett hemmabiosystem bäst i test jämfört med vanliga högtalare eller soundbars.

Är soundbar ett bra alternativ?

Om du inte har intresse för att köpa ett stort set av högtalare och receiver kan du kolla på en soundbar. Detta ger en bra och lyxig ljudkänsla fast till mycket lägre pris. Du placerar soundbaren i närheten av tv:n.

Vilket märke är bäst när det gäller hemmabiosystem?

 • Sonos
  Sonos är ett populärt alternativ på marknaden till andra märken. Många av dagens musiktjänster är direkt integrerade med Sonos vilket gör att du enkelt kan streama och spela musik mellan exempelvis Spotify och Sonos.
 • Logitech
  Hemmabiosystem från Logitech håller hög kvalité och företaget producerar en rad olika tekniska produkter vilket gör att de har bra koll på marknaden.
 • Bowers & Wilkins
  Detta företag har sitt ursprung från Storbritannien och har funnits sedan mitten av 1900-talet. Deras produkter
  är verkligen lyxiga och dyra vilket gör att de har varit en vinnande favorit många år i rad. Deras högtalare finns även i många moderna och nya bilar.

Vanliga frågor och svar om olika hemmabiosystem

 1. Vad kostar ett hemmabiosystem?
  Detta beror lite på vilket system du är ute efter och vilken modell du ska köpa. Har du kollat om priset är med eller utan rea? Ett riktigt bra hemmabiosystem kan kosta allt från 5 000 kr upp till 50 000 kr beroende på vilken variant du ska ha.
 2. Vilket system passar mig?
  Vi har listat några kriterier som pris, funktionalitet, storlek, design och syfte. Kolla över detta kriterier och se om det hemmabiosystem du vill ha uppfyller samtliga krav. Tänk på saker som TV, placering, och märke eftersom du säkert vill köpa av en pålitlig och seriös tillverkare.
 3. Vad är 2.1 och 5.1?
  I 2.1 har du vanligtvis två högtalare och en subwoofer. 5.1 innebär surroundljud där du har fem högtalare och en subwoofer. Vilket som passar dig bäst beror på en rad olika kriterier. Se ovan för fler detaljer.
 4. Hur lång tid tar det att montera och installera?
  Detta beror på vilken variant du har. Det kan gå på allt mellan en timme till flera timmar och dagar om du väljer att köpa ett komplext hemmasystem som kräver kabeldragning, borrning och strategisk placering av högtalare.
 5. Funkar vanliga soundbars som hemmabiosystem?
  De flesta soundbars är moderna och innehåller flera mindre högtalare. Dessa tillsammans skapar ett bra ljudeffekt som kan likna det vid surroundljud. Detta gör att många använder vanliga soundbars som hemmabiosystem. Det är en stilren variant av ett hemmabiosystem och passar de flesta hushåll.
 6. Sony, LG, Denon, Philips, Yamaha eller vilket märke?
  Det beror helt klart på vad du har för smak. Vad är favoritmärket? Har du en Smart-TV av märket LG vill du säkert köpa ytterligare LG-produkter. Däremot är samtliga märken i våran artikel om hemmabiosystem rekommenderade av flera olika källor. De håller hög kvalitet och tillverkarna skickar oftast med garantier vid köp av deras produkter.