Fler människor än någonsin letar efter en bra och billig 50 tums tv bäst i test med tanke på att hemunderhållning är en trend som växer. Kravet ökar även på bättre ljudupplevelser för TV:n vilket kan bero på att fler vill kolla på serier, film och få en biokänsla. Ska du dessutom kolla mycket film och dokumentärer kan du behöva kika på vilka hemmabiosystem som är bra och kompatibla till din nya TV.
Men vilken är den perfekta storleken på en bra TV? Detta kan diskuteras länge men i slutet handlar det mesta om hur stor plats du har och vilken upplösning du behöver för att titta på det du vill, med den bästa kvalitén. Något annat som spelar roll är din budget eftersom att det finns olika märken och varianter som både är billiga och lite dyrare.
Vi har gått igenom olika modeller som har presterat bra och hittat att det finns flera tv-apparater som är väl omnämnda och prisvärda. Dessa vill vi rekommendera till dig som söker efter en medelstor TV som du kan ha i vardagsrummet eller sovrummet. Vi har kollat på flera kriterier för att komma fram till de modeller som vi anser är värda att skriva om. Kriterierna är bland annat:
- Pris
- Upplösning
- Funktionalitet
- Märke
Artikeln innehåller en topplista samt en köpguide som innehåller flera olika delar som du bör känna till om du funderar på en ny TV. Vi har även tipsat om saker som du bör känna till för ökad stämning där hemma i samband med din nya tv.
TV bäst i test
1. LG 55″ C1 4K OLED (2021)

På första plats kommer LG C1 som är TV:n som alla talar om.
Den prisbelönta LG OLED C-serien kombinerar den perfekta svärtan, färgen och kontrasten från OLED med LGs mest kraftfulla AI-processor och avancerade bild- och ljudformat någonsin.
Köpguide för TV 50 tum bäst i test
Vilken TV är den bästa för dig? Har du mätt avståndet mellan vägg och soffa? Vet du på ett ungefär redan nu vad du ska kolla på mest? Det finns många frågor som är värda att tänka på och eftersom detta är ett sällanköpshandel kan det vara av intresse att se över olika modeller och varianter. Vi förstår att alla inte kan allt om hemelektronik men om du vill vara säker på att den TV du köper är testad och utvärderad av experter, då ska du läsa vidare.
Eftersom marknaden kryllar av TV 50-55 tum bäst i test bör du verkligen läsa igenom produktbeskrivningen på varje webbplats som vi länkar till.
Hur mycket ska du lägga på en bra och billig TV?
Det finns olika prisklasser att förhålla sig till och dessa brukar kategoriseras in av elektronikbutikerna så att konsumenterna kan hitta rätt. Prisklasserna är budget, vanlig och premium. Beroende på vad du vill få ut i bild och ljud ska du välja det som passar dig bäst. Tänk också om det finns ett behov för ett hemmabiosystem.
- Budgetklassen, under 10 000 kr: syftar på vanliga Smart TV som är enkla i sitt utförande. De flesta är 40 tum eller mindre och fokus ligger inte på funktionalitet eller hög bildkvalité. Istället vill man ha något man kan kolla på när det gäller enklare TV eller vissa filmer.
- Mellanklassen 10 000 – 20 000 kr: Här får du faktiskt en större skärm, allt mellan 40 tum till 55 tum. Du får också många funktioner, stilren design och en väldigt bra och högupplöst TV-skärm. Funktionerna kan vara allt ifrån Wifi-uppkoppling till Bluetooth anslutning. För många av de lite dyrare modellerna kan du koppla upp din smart-phone och använda den för att styra TV:n. Detta uppskattas av många då man ibland har fjärrkontrollen långt ifrån eller så kan det förklaras av att man helt enkelt är lat. Möjligheten finns där iallafall, utan att du behöver betala extra för det.
- Premiumklassen: Detta är TV-apparater i större utförande, alltså 60-75 tum och mer. De har oftast fin design och TV:n kommer med väldigt många funktioner. En sådan funktion kan vara 3D-stöd vilket passar bra om du kollar på vissa 3D-filmer.När du köper en TV i denna klassen får du ofta med två 3D-glasögon. Detta kan komma in behövligt när du slår på 3D-filmen med familjen.
Välj rätt bland LED, QLED och OLED
En bra TV med många funktioner kommer alltid att vara dyrare än en vanlig variant som inte är bra utrustad med exempelvis olika funktioner eller helt enkelt bra bildupplösning. Men vilken ska du välja bland? Alla dessa förkortningar som LED, QLED och OLED kan verkligen upplevas som förvirrande men vi förklarar nedan vad som som utmärker de olika modellerna.
LED
LED är en förkortning för ordet Light-Emitting Diode. På svenska är detta direktöversatt till lysdiod och det syftar till skärmen. Tidigare pratade man om plasma-tv men på senare år har allt fler LED-tv tagit över marknaden. Om en TV är utrustad med denna teknik kan du räkna med att du får bättre ljusstyrka samtidigt som apparaten är energisnål. Detta är en klar fördel men nackdelen är att de börjar bli gamla. Istället finns det andra tekniker som är bättre, som QLED och OLED.
QLED
QLED är en av de teknikerna som har berört TV-marknaden på ett positivt sätt. Det är Samsung som står bakom utvecklingen och den bygger egentligen på samma teknik som LED men skillnaden är att dessa är mindre lysdioder.
Det finns flera QLED-modeller som Samsung tv 50 tum har. Minsta upplösningen är 4K. De dyrare modellerna har 8K-upplösning vilket ska ge fyra gånger mer pixlar än förstnämnda.
Fördelarna med QLED är att de drar väldigt lite ström samtidigt som de genererar otroligt bra färgproduktion och hög ljusstyrka. Nackdelen är att de kostar lite med än vanliga LED-TV men det är fullt möjligt att hitta ett bra pris om du kollar under en rea.
OLED
I de flesta magasin och tester har OLED-TV fått många fina priser. Det är nämligen så att OLED använder sig av pixlar från organiskt material som tillverkar eget ljus. Varje pixel är sin egna ljuskälla. Det som kan vara bra att känna till är att det bara är LG som tillverkar OLED-skärmar. Däremot använder sig Sony, Philips, Samsung och ett par andra märken skärmpaneler från LG. Därmed behöver du inte alls bli förvånad om du exempelvis ser en Samsung OLED tv.
Fördelen med denna variant är att skärmarna kan göras väldigt tunna vilket ger en snygg och stilren design. Nackdelen är att livslängden på dessa inte är definierade eftersom att tekniken är såpass ny.
Ska du ha 4K, 8K eller bara ultra-HD? Välj smart
Olika upplösningar kommer med fördelar och nackdelar. Förr kunde man vara nöjd med en liten skärm bara upplösningen var bra. Idag ser det annorlunda ut eftersom nya modeller och släpps allt mer samtidigt som fokus inte bara ligger på förbättrad bildkvalité. Det kan istället vara funktionalitet, design, möjligheten till trådlös anslutning och uppkoppling som kan vara i fokus för många köpare.
Men oavsett om du ska ha en liten skärm eller en 55 tums skärm kan det vara bra att veta lite mer om själva bildupplösningen.
Om du tänker placera TV:n långt ifrån soffan kommer du inte ha stor nytta utav en 8K-skärm. Det kommer bara kosta dig massa pengar samtidigt som du missar att njuta av den höga upplösningen. Detta beror på att det blir svårt att från långt håll kunna njuta av det höga pixelantalet som förbättrar färg och skärpa.
Hänga TV:n på väggen eller ha den på en TV-bänk? Så avgör du
Det kan vara viktigt att fundera om du ska hänga upp din TV eller inte. Många tycker att detta kan vara ett bra sätt eftersom att det skapar en biokänsla. Om du dessutom har barn finns det bara fördelar med att hänga upp den. Du slipper massa trassel med sladdar och att någon råkar snubbla över något. Samma sak gäller om du har husdjur hemma. Det främsta du behöver är väggfäste till tv om du behöver det.
Beroende på om du redan nu vet var du ska ha placera din nya TV kan du kolla efter en modell som passar dig och ditt hem. Naturligtvis vill du inte råka ut för att ha en stor 60 tum TV bäst i test i ett litet rum. Även om det är rea på den ska du kolla på en variant som passar ditt hem. Kolla också ifall något annat märke utöver de som vi rekommenderat finns.
Ska du hänga upp TV:n behöver du fundera på flera saker, blad annat:
- Mäta avstånden till soffan
- Mäta avståndet till soffbordet
- Höjd på tv:n
- Gipsvägg eller betongvägg?
- Vilket väggfäste ska du ha? Ett statiskt eller ett vridbart?
Det kan låta enklare sagt än gjort men du behöver verkligen fundera över detta eftersom att du säkerligen inte kommer att montera ned TV:n på ett bra tag. Då kan det vara skönt att vara nöjd över den placeringen som TV:n har. Du måste också tänka på att sitta en bra bit ifrån så att du dels inte sitter för nära men också för att du ska kunna få ut så mycket som möjligt av bildkvalitén på bästa möjliga sätt. Du vill heller inte belasta nacke, rygg eller andra kroppsdelar genom att sitta med fel placering eftersom du säkert kommer sitta och kolla på TV en lång tid.
Det finns generella avstånd baserat på hur stor storlek du har på din tv. Rekommendationerna nedan gäller en TV med 4K-upplösning.
Storlek i tum Rekommenderat avstånd (4K)
50″ 1,3–1,9 m
55″ 1,4–2,1 m
60″ 1,5–2,3 m
65″ 1,6–2,5 m
70″ 1,8–2,7 m
75″ 1,9–2,9 m
80″ 2,0–3,0 m
85″ 2,2–3,2 m
Ovanstående ska är bra att känna till men det är inget som du behöver förhålla dig till egentligen. Du skulle kunna ha en 55 tums tv bäst i test och sitta 2.8 meter ifrån din TV. Allt beror på dina övriga möbler och hur rummet.
Spenderar du mycket tid framför din TV? Är det spel, TV och film-tittande eller annat?
Om du spenderar mycket tid hemma vilket säkerligen är framför TV:n behöver du definiera användningsområde. Du kan titta på vanlig TV utan att ställa höga krav på bild och ljudkvalité. Men om du spelar, eller vill titta på filmer eller liknande, då kommer du säkerligen behöva en bättre utrustad apparat.
Tittar du på TV ibland eller då och då så kan en vanlig billig tv för ca 5000 kr göra jobbet bra. Om du tittar på TV mer så vill du ha en lite dyrare variant och då ska du kolla på mellan eller premiumklassen.
Vill du koppla upp mobilen eller datorn till TV behöver du läsa produktbeskrivningen för den modell du kollar på. Alla TV-apparater har inte stöd för detta så se till att ta reda på detta innan du klickar hem din nya TV.

Alexander är vår teknikexpert som har granskat produkter under de senaste sju åren. Hans förståelse för varumärken och teknik ger en unik inblick i dagens produkter. Hans breda expertis gör honom till en nyckelresurs för de senaste toppprodukterna inom alla kategorier.