Stekpanna bäst i test

Vi förstår att stekpannan är ett viktigt redskap i köket. Den behöver du för att laga nästan alla dina maträtter. Extra viktigt är detta om du är hälsosam och vill laga all mat själv där hemma samtidigt som du har ett krav på att det ska bli gott. Det är därför vi har tagit fram denna välskrivna guide för att hjälpa dig att hitta rätt stekpanna bäst i test 2024. Läs mer

Stekpanna bäst i test 2024

1. Scanpan CTX 28 cm

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

2. Tefal Jamie Oliver Quick & Easy SS 28 cm

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

3. Satake – 28 cm

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

4. Kockums Jernverk – 28 cm

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

5. Greenpan Barcelona 28 cm

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

6. Scanpan CTX 32 cm

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

7. Tefal Unlimited Premium 30 cm

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

Köpguide för rätt stekpanna bäst i test

Det är faktiskt väldigt vanligt att man gör en hel den informationssökning kring att köpa rätt stekpanna. Det kanske låter tröttsamt men faktum är att många har fått upp ögonen för matlagning och spenderar gärna tid hemma i sitt kök mer än att äta ute. Detta kanske kan förklaras av den enkla anledningen till att människor har blivit mer klimatmedvetna och tycker att det är bättre att spara på naturens alla resurser. Då kan faktiskt rätt stekpanna bäst i test 2024 göra stor skillnad för dig som gillar matlagning och som gärna vill ha god mat.

Som med all annan köksutrustning är det viktigt att ta hand om den. Det är enkelt att använda något men att sedan tvätta, låta den torka och underhålla den kan upplevas som tråkigt. Detta är viktigt för alla redskap du har i köket, men kanske lite extra viktigt för dina stekpannor eftersom att de har stor påverkan på matlagningen. Vilken stekpanna du har påverkar faktiskt kvalitén på maten samt hur snabbt det går att laga mat.

Det kan vara bra att känna till att det finns olika stekpannor i olika material och utföranden. De kommer också i olika storlekar som räknas i diametern där stekpanna på 24 cm anses vara en av de vanligare storleken. Du får också tänka på vilken typ av stekpanna bäst i test du ska ha eftersom storleken har en betydelse för spisen. Vissa stekpannor fungerar på alla spisas medans vissa inte fungerar på induktion eller gasspisar. Då behöver du en modell som stödjer detta.

Våran köpguide baseras på stekpannor bäst i test utifrån olika aspekter:

  • Pris på stekpannan
  • Material
  • Storlek
  • Värmekällor den klarar av
  • Rengöring och underhåll
  • Kvalitet och livslängd

Som du märker är det olika saker vi har tagit hänsyn till för att kunna presentera de topp 5 bästa modellerna på marknaden. Undersökningen har tagit lång tid men vi uppdaterat ständigt efter att vi går igenom relevanta artiklar, tester och recessioner från riktiga köpare som är dagsaktuella.

Olika typer av stekpannor

Det finns olika sorters stekpannor som både ser olika ut sett till storleken men som också är tillverkade i olika material. De kommer med olika beläggningar och handtag samt i olika utföranden. Vilken stekpanna som passar dig beror på vilket behov du har och om du är bra på matlagning eller om du bara vill införskaffa en ny för att den gamla inte värmer lika bra eller för att den har gått sönder. Då kan det räcka med en av de vanligare modellerna. Det kan också vara relevant att tänka på vilken typ av spis du har och om stekpannan du vill köpa passar. Det finns nämligen vissa modeller som inte funkar på induktionsspisar och gasspisar vilket gör att du behöver köpa en som har stöd för detta.

Börja i rätt ände och utgå från vilken spis du har. De allra vanligaste spisarna i svenska hushåll är elspis vilket kräver en gjuten stekpanna som har tjock botten. Detta ger dig best resultat när du lagar mat eftersom värmeöverföringen från spisplattan blir bättre. Har du en gasspis fungerar tunnare stekpannor mycket bättre eftersom botten inte blir viktig då värmen redan är kraftig och går igenom.

För dig med induktionsspis behöver du välja den modell som har magnetisk botten eller en symbol som visar att den passar för induktionshäll. De med botten gjord av gjutjärn passar bäst för detta ändamål.

Gjutjärnspanna

Gjutjärnsstekpannor är de allra vanligaste och detta beror på att de är mångsidiga vilket innebär att de passar alla typer av spisar. De passar elspisar, gasspis och även induktionshäll. De håller länge och är bra på att fördela värmen rätt. Om du ska steka ägg eller kött eller något annat som kräver mer tid och värme, då gör du rätt i att välja en stekpanna i gjutjärn.

Några som har jämfört och själva provat olika stekspannor bäst i test påstår att gjutjärnet gör att maken smakar bättre. Detta kan stämma då den avger en väldigt liten mängd järn under matlagningen. Tänk dock på att du behöver ha i lite fett, alltså smör eller margarin, för att den ska fungera bäst och värma det du vill steka på ett bra sätt.

Du behöver inte alls köpa en tung och klumpig modell. Det finns faktiskt lättviktspannor i gjutjärn. Dessa väger mycket mindre och likt de andra är de enkla att sköta om vid rengöring och torkning. Tänk dock på att tvätta den för hand och torka snabbt. Lägg den inte i diskmaskinen eftersom det finns risk för att den repas och därmed tappar lite funktion.

Belagda pannor

De belagda stekpannorna har non-stick beläggnig och har olika lager av beläggningar. De billigaste modellerna av dessa pannor har endast 2-3 beläggningar. De lite dyrare har upp till 7 lager. Till dessa pannor behöver du inte margarin, smör eller olja. Dessa kan du använda för att steka lite mer av enklare saker. Rengöringen är enkel. Du kan lägga den i diskmaskinen men inte kombinera med någon metall som slår emot.

Stekpanna med keramisk beläggning

Dessa pannor är utrustade med beläggning i keramisk vilket klarar högra värmetemperaturer och därmed funkar de bra på alla olika spisar. Tack vare den keramiska beläggningen blir värmefördelningen väldigt jämn och fin. Du behöver inte tillsätta mycket margarin och fett utan en klick kan räcka.

Rostfri stekpanna

Rostfria stekpannor är väldigt vanliga tack vare att de håller väldigt hög kvalité. Man brukar säga att de håller en hel livslängd beroende på hur väl du tar hand om den. De går att använda på olika spisar och du behöver inte oroa dig för repor eller liknande. Däremot är värmefördelningen från bottenplattan inte lika bra som gjutjärnspannor, även om den håller  väldigt hög kvalitet.

Denna sorts panna är populär bland kockar och du hittar de oftast i restauranger. De är inte alls dyra och med köp av billig rostfri stekpanna kommer du väldigt långt, till och med så långt att detta kan bli din favoritredskap i köket.

Stekpanna i koppar

Koppar leder värme väldigt bra och det är av den anledningen många pannor i stål har en kopparskiva i botten som sista lager. Om sista lagret är av rostfritt stål kan du förutom elspisen, använda den på induktionsspis.Eftersom att den leder värme på ett bra sätt behöver du inte ha hög värme på.

Du kan trots detta använda den till olika typer av maträtter, oavsett om du ska steka bröd, kyckling eller annat, så gör den jobbet precis som den ska. Nackdelen är att de är lite dyrare i pris och rengöringen är lite mer krävande då koppar med tiden ändrar färg.

Stekpanna i aluminium

Det finns en serie av stekpannor i aluminium. Dessa är också populära då aluminiumbeläggningen leder värmen jämnt och fint, och dessutom är de rostfria. De är inte heller lika tunga som vanliga gjutjärnspannor men ändå fungerar de väldigt bra. De passar till många olika värmekällor, och där till induktionshäll.

Med en stekpanna i aluminium kan du göra väldigt många rätter och du är sällan begränsad bara för att materialet är aluminium. Den är dessutom enkel att använda då den inte väger mycket och efter användning är den enkel att rengöra.

Den enda nackdelen är att materialet efter ett tag kan böjas tack vare värmeförhöjningen vilket gör att den kan bli skev. Dock håller de i många, vilket gör att du inte behöver köpa en ny bara för att den böjs lite grann.

Att tänka på vid köp av stekpanna

Spenderar du mycket tid i köket eller funderar på att göra det? Då kommer du komma väldigt långt med bra köksredskap. Om du har bra saker att laga mat med kommer matlagningen att bli mycket roligare samtidigt som maten smakar godare.

Vad brukar du laga för mat? Gillar du att steka kött, fisk, grönsaker, bröd, potatis och annat? Beroende på vilken typ av mat du lagar behöver du se över redskapen. Tänk lite som att om du vill steka grönsaker så kanske du inte kan använda samma panna till att steka kött även om det går om du köper en lite dyrare variant. Men det kan dock helt klart vara bra jämföra pris på stekpannor som finns eftersom de fyller olika funktioner och användningsområden. Du vill inte betala för mycket. Ett exempel kan vara att om du är vegetarian behöver du inte den gjutjärnspanna för att den passar de som gärna steker kött. Om du tänker likt detta kommer du att göra rätt val och därmed spara pengar på ditt köp.

Vilken spishäll har du?

Vad har du för typ av spis? Detta kanske är den viktigaste frågan du bör du kunna svara på innan du väljer stekpanna. Många pannor passar inte induktionsspisar medans andra kan passa flera olika spisar. Tänk på detta när du jämför olika varianter. Du hittar oftast information om detta på produktens webbplats. En stekpanna bäst i test ska du leva med ett par år och du vill säkert göra rätt köp. Vår rekommendation till dig är att ta god tid på dig när du jämfört olika modeller.

Vad kostar en stekpanna?

Priset på en vanlig stekpanna varierar beroende på vilken modell du ska ha. De vanligaste kostar allt från 500 till 1000 kr. De modeller som prisas bäst i test är ibland lite dyrare och de kan kosta upp till ett par tusenlappar.

Storlek och design

Beroende på vilken spis du har och hur många pannor, kastruller och annat du har på den kan du ibland få plats med två stekpannor på spishällen samtidigt. Storleken är normalt 28 cm och man mäter diametern ovanifrån. Storleken ovanifrån skiljer sig med storleken på bottendiametern som ligger på ca 20 cm.

I övrigt har de flesta stekpannor samma design och utförande som varandra. Om du kollar på gjutjärnspannor eller pannor i aluminium, så ser dem exakt likadana ut. Detta beror på att de ska vara enkla i utförandet och därmed finns det inget större krav på design. Det finns dock en skillnad i vikten och det beror på att stekpannor av gjutjärn väger mer. De väger allt mellan 1.5 – 3 kg utan mat.

Finns det bra och billiga stekpannor?

Ibland vill vi komma undan billigt och då söker vi efter en lösning som är bättre för plånboken, utan att tänka långsiktigt. Det finns dock bra och billiga stekpannor. Vi länkar till de genom produkterna du kan läsa om längre upp. Ibland kan det vara så att någon butik har rea och då kan du komma undan billigare.

Egentligen är det svårt att hitta billiga stekpannor som dessutom ska vara bra eller bäst i test. Detta beror på att de har dålig beläggning och detta gör att den inte ger den värme som den ska. Din mat blir inte stekt och du blir bara irriterad. Detta ska man naturligtvis undvika eftersom du då går miste om massa mat som du kanske behöver slänga. Vår rekommendation är därför att du ska titta på stekpannor bäst i test och jämföra olika modeller. Men köp inte någon som kostar under 500 kr, för det sätter verkligen kvalitén på fråga och du riskerar att bli missnöjd med ditt köp.

Rengöring av stekpannor

Rengöra stekpanna

Det är väldigt få människor som har ett intresse för städning och att hålla det rent. Även om det är viktigt att hålla rent, inte minst sagt för hygienens skull, är det många som missar viktiga detaljer. Det kan vara allt ifrån att man inte tvättar av tallrikar och glas på ett bra sätt eller att man inte rengör stekpannor och kastruller.

Vi förstår att man kanske vill spendera tid på att hellre laga god mat men utan att ha rätt redskap eller att rengöra efter matlagningen, så tröttnar man fort. Många av de allra mest välkända kockar skriver på sina sociala medier och i deras bloggar att man inte behöver ha den dyraste köksutrustningen. Den behöver bara vara ren och väl underhållen för att man ska kunna laga den goda maten man vill.

Det är faktiskt väldigt enkelt att rengöra en vanlig stekpanna. Genom att du gör rent efter användning ser du också till att den håller längre. Detta är snällt mot miljön men också din plånbok eftersom du slipper köpa en ny hela tiden.

Beroende på vilken variant du har kan det vara lite annorlunda hur du gör rent den. Om du har en gjutjärnspanna behöver du smörja in den med lite matfett. Detta är för att få loss rester som sitter fast och du kan därefter enkelt torka rent med vanligt hushållspapper eller en fuktig trasa. Du kan också tvätta den med efter att den har svalnat och det går bra att använda lite diskmedel. Däremot ska du inte köra in den i diskmaskinen då risken är stor att den förstör beläggningen.

Teflonbelagda, non-stick pannor samt keramikbelagda går att tvätta som vanligt med trasa, diskmedel och diskborste.