Högtryckstvätt bäst i test

När du snabbt vill göra rent många olika saker, varesig det är bilen, garaget, båten eller hustaket, så ska du använda dig av högtryckstvätten. Den är nämligen ett av de verktyg som har flest användningsområden. Du kanske har kommit i kontakt med den tidigare då du använt den för att tvätta bilen. Men det går faktiskt att göra fler saker än så. Läs mer

Högtryckstvätt bäst i test 2024

1. AVA Master P60

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

2. Kärcher K7 Premium Smart Control Flex

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

3. Husqvarna PW 235

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

4. Kärcher K5 Premium Smart Control Flex

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

5. Nilfisk Core 150-10 Powercontrol PA EU

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

6. Nilfisk E 145.4-9 X-TRA EU

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

7. Husqvarna PW 360

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

8. Husqvarna PW 480

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

9. Bosch AdvancedAquatak 140

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

10. AVA GO P55

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

Köpguide för högtryckstvätt bäst i test

Som nybliven husvägare eller radhusägare finns det många olika verktyg att tänka på som du bör köpa. Alla verktyg har sina för- och nackdelar men vissa verktyg kan man inte vara utan. Ett sådant redskap är högtrycksvätten. Den gör så otroligt många grejer och passar till olika behov vilket gör att det är svårt att vara utan den, speciellt om du redan är vad vid hur den fungerar och har insett fördelarna.

Men att hitta rätt billig högtryckstvätt kan faktiskt vara en utmaning i sig. Det finns i huvudsak några bra tillverkare, men varje tillverkare erbjuder ett par olika alternativ i olika prisklasser. Då är det svårt att välja rätt. Tänk därför igenom ditt köp noga och följ våran köpguide.

I denna köpguide har vi kollat på:

 • Pris
 • Märke
 • Kvalitet
 • Vattentryck
 • Slanglängd
 • Vattentemperatur
 • Effekt
 • Vikt
 • Tillbehör
 • Storlek
 • Vattenförbrukning

Nedan kan du läsa mer om varje enskild parameter i detalj. Om du tycker att något saknas får du höra av dig så att vi kan lägga till informationen. Denna köpguide uppdateras ständigt med aktuell information om billig högtryckstvätt, tillgänglighet för snabb leverans och bästa priser.

Pris

En bra högtryckstvätt kostar från 1500 kr till 6000 kr. Ska du köpa Taurus högtryckstvätt kommer du billigt undan men då får du kanske fundera på om kvaliteten är det du önskar att den ska vara. Ska du köpa exempelvis Kärcher K 5 Premium Smart Ctrl Flex Home måste du lägga nästan 4500 kr. Men det är det värt, iallafall om man får gå på tillverkarnas ord, samt resultatet från oberoende tester och kundrecensionerna i sin helhet.

Märke

Som vi nämnde längre upp är det främst Kärcher, Nilfisk, Husqvarna, Bosch och Taurus som tillverkar bra högtryckstvättar. De har däremot olika produktserier och ska man gå på djupet måste man tänka på varje produktkategori för sig och ställa de mot likvärdiga alternativ.

Det finns många Kärscher terrasstvätt test som visar på hur bra deras produkter är för att tvätta terrassen men också husväggar och tak.

Kvalitet

Eftersom att du säkerligen använder en högtryckstvätt för att tvätta bil, hus, mattor, båt och andra saker är det bra att den håller måttet. Den är också lite dyrare att köpa in vilket innebär att du säkert kommer ha den i ett par år.

Högtryckstvätt test i Råd och Rön förklarar att det är möjligt att använda den till många olika saker. Detta ställer lite krav på att högtryckstvätten ska vara bra och klara av mycket med hög effekt.

Vattentryck

Om det finns möjlighet till att kontrollera och justera vattentrycket efter behov, ska du definitivt använda den möjligheten till att göra detta. Olika föremål som du tvättar har olika tåligheter. Vattentrycket som du kan använda för att tvätta stenplattor kanske inte är samma vattentryck du använder för att rengöra bilen.

Många moderna högtryckstvättar har olika funktioner som gör att du enkelt kan justera vattentrycket maximalt. Runt 140 bar borde klara av väldigt mycket.

Slanglängd

Vilken slanglängd passar dina behov? De flesta Kärschers modeller har en slanglängd på ca 8m eller mer.

Även om du inte ska köpa just deras högtryckstvättar finns det andra alternativ. Du kan alltid ändra slangen om det är möjligt och lägga på en ny om det behövs, men se till att den har stöd för det bara.

Vattentemperatur

Du kanske ställer frågan: Vilken högtryckstvätt har bäst vattentemperatur? Detta är väldigt relevant eftersom att högtryckstvättar med en vattentemperatur på över 40 grader kan klara av att ta bort hårda lager av smuts som har fastnat på olika föremål.

Ska du tvätta bilen, terrassen, stenplattor eller andra saker behöver du hög vattentemperatur.

Effekt

Egentligen styrs effekten helt på ditt behov. Vad ska du använda din nya tvätt till? Ska du exempelvis tvätta många olika saker bör du ha en effekt på 1800 W eller 2000 W och uppåt samt ett maxtryck som klarar över 140 bar. Då kan du tvätta stenmurar likväl som bilen.

Vattenförbrukning

Vattenförbrukningen eller vattenflödet, är viktigt att tänka på. Desto större vattenflöde desto bättre är det och enklare att rengöra grövre smuts.

Vikt

Det kan faktiskt vara rätt krångligt att flytta runt på en högtryckstvätt som väger mycket. En billig högtryckstvätt brukar dock inte väga mycket så är vikten avgörande ska du satsa på en sådan.

Tillbehör

Det finns en rad olika tillbehör för avlopp, slang och munstycken för högtryckstvätt både för Nilfisk, Kärcher, Stihl, Bosch och Husqvarna. Dock är inte varje tillbehör från ett märke kompatibelt med ett annat märke. Detta är bra att tänka på så att du inte köper hem ett visst märke och försöker få på munstycket från ett annat.

Storlek

En högtryckstvätt bäst i test som är både billig, kraftfull och prisvärd, kommer alltid att vara stor i storleken. Hur ska annars vattenpumpen och motorn arbeta med att skicka ut vatten genom hög tryck? Om du inte har plats för detta bör du överväga att köpa en slangvinda så att du direkt kan koppla den mot vanligt vatten.

Köpguide för högtryckstvätt bäst i test 2024

Om du har använt en högtryckstvätt innan vet du hur mycket skillnad den kan göra för dig när det gäller att ta hand om och rengöra flera olika grejer. Det kan vara allt i din utomhusmiljö som bil, båt, trädgårdsmöbler, stenplattor, staket och terrass men även hustak. Alla dessa saker behöver då och då bli rengjorda för att bli fina igen och för att de ska hålla länge.

Därför kan det bra att köpa en billig högtryckstvätt bäst i test för att göra rent allt detta regelbundet. Dessutom kommer du ha stor nytta av den inte bara vid inköpstillfället utan i flera år efter det eftersom att det oftast är en maskin som håller länge om den är gjord av bra kvalitet.

Det finns många funktioner som utmärker de olika modellerna. Vi har ovan listat saker du bör tänka på när du ska kolla på en högtryckstvätt. Nedan går vi igenom flera saker som du måste känna till innan du överväger att klicka hem din nya verktyg.

Vad är en högtryckstvätt?

Det kan vara bra att veta vad en högtryckstvätt är och hur den fungerar. Många tror nämligen att den på något sätt använder mer vatten än vanliga vattenslangar. Detta stämmer inte eftersom att tekniken är annorlunda med en högtryckstvätt då den genererar ett tryck som du inte får vid vanlig slang. Du sparar alltså på vatten, men också tid och energi.

Inne i högtryckstvätten finns det en pump som trycksätter vatten och koncentrerar detta till en stråle som kastar ut vattnet genom munstycket. Det beror nästan på vilket tryck du har men vanligtvis får man ett vattentryck på 100-200 bar. Detta räcker väldigt långt för att göra rent många saker.

Kraftfull högtryckstvätt är mest prisvärd

När du ändå planerar att köpa in en bra högtryckstvätt kan det vara bra att kolla på en modell som har över 150 bar. Den kommer då att räcka långt för att göra rent det mesta på kort tid. Om man ska läsa flera oberoende tester finns det många som väljer att rekommendera en högtryckstvätt från Kärcher just för att du i många av deras maskiner själv kan ställa in önskat tryck.

Som du säkert känner till kommer inte alltid det dyraste vara bäst.

Tänk därför på att välja rätt från början så att du får det som är mest prisvärd för din plånbok.

Användningsområde

Om du ändå planerar att använda din högtryckstvätt till många olika saker kan det vara bra att köpa till alla tillbehör från början. Det är smidigast så att du slipper stå där efter att ha schamponerat hela bilen och inser att du inte kan tvätta av den. Då är det bara att rulla ut slangvindan eller vattenslangen.

De flesta företag som säljer högtryckstvättar har olika modeller och varje modell går att använda till många olika saker.

Det är också vanligt att det följer med massa olika munstycken så att du snabbt kan sätta på rätt tillbehör för det du vill tvätta så att du kan få det önskade resultatet. Vi kommer i detalj att gå igenom olika tillbehör och munstycken längre ned.

Ska du tvätta terassen eller altanen får du kolla så att det medföljer patio cleaner. Detta är ett munstycke som är enkelt att montera på själva högtryckstvätten.  Du behöver alltså inte rengöra trägolv eller liknande för hand utan kan enkelt med en roterande borst få rent det mesta på väldigt kort tid.

Tänk även på att välja en som har bra slanglängd så att du inte blir begränsad av hur och var du kan tvätta.

Batteridriven högtryckstvätt eller bensindriven, för- och nackdelar

När det gäller utomhusmaskiner till trädgården finns det oftast två alternativ. Antingen kan du välja eldrivna eller bensindrivna varianter. Det finns många fördelar med de olika varianterna men i slutändan är det inte alltid den direkta fördelen mot miljön som kanske alltid är det som passar din plånbok. Då kan det vara bra att kolla på ett alternativ som både är bra mot plånboken men också miljön, samtidigt som du inte blir begränsad i funktionalitet.

Fördelen med en batteridriven högtryckstvätt:

 • Du slipper avgaser.
 • Det är mer miljövänligt.
 • Kostar mindre i drift.

Nackdelen är:

 • Du är beroende av att ha nära till ett eluttag.
 • Sladden trasslar sig.

När det gäller själva kapaciteten är det en klar fördel med bensindrivna alternativ eftersom att de har en bättre motor som genererar högre tryck. Men den låter oftast mer och för de som r ljudkänsliga kan detta vara lite obehagligt.

Medföljande tillbehör

När du köper en högtryckstvätt är det väldigt vanligt att du får med de allra vanligaste tillbehören. De passar olika användningsområden beroende på hur de är utformade och på vilket sätt de ska användas.

 • Sprutmunstycke
  Detta kan justeras mellan jetstråle och mjuk sprej. Om du ska tvätta av bilen behöver du ha på detta munstycke men ska du göra rent stora ytor behöver du använda ett roterande munstycke.
 • Roterande borstar
  Detta passar bäst när du vill få bort smuts som sitter fast i olika lager. Roterande borstar är bra men ska inte användas på allt för känsliga ytor. Ska du exempelvis tvätta av bilen och den är nylackerad ska du inte använda roterande borstar.
 • Tvättborste
  Tvättborsten är väldigt kraftig och passar bäst för att göra rent stenplattor, trappor, garage, fasader och annat som är av hårdare material. I många modeller ingår inte denna som standard men då kan du köpa till den.

Beroende på vad du ska tvätta kan du faktiskt byta ut munstycket ganska enkelt.

Sammanfattning och köpråd

Det finns otroligt många olika högtryckstvättar som marknaden erbjuder. Även om Kärcher varit favoriten och vinnare i många oberoende tester har det tillkommit fler märken som börjar konkurrera med vinnaren. De tar allt fler marknadsandelar och det märks eftersom att de vinner fina priser.

Kärcher, Taurus, Stihl och de andra favoriterna är fortfarande populära och erbjuder många bra modeller. De har utvecklat exempelvis appar så att du kan styra tvätten från den även om det inte är många som använder den funktionen.

Oavsett vilket märke du väljer är det bra att köpa den högtryckstvätt bäst i test för 2024 som vi rekommenderar. Då kan du vara säker på att få alla funktioner du önskar och du hittar bästa priset.

Frågor och svar

 1. Vilken högtryckstvätt är bäst i test?
  Den bästa högtryckstvätten är från Kärscher.
 2. Vilken terrasstvätt är bäst?
  Kärscher har många bra högtryckstvättar som passar terrass och altantvätt.
 3. Kan jag använda högtryckstvätten för att tvätta bilen?
  Ja. Det går utmärkt att använda högtryckstvätten för att tvätta rent bilen.
 4. Vad kostar en bra högtryckstvätt?
  En bra högtryckstvätt kostar runt 2000 kr.