Kaffekvarn bäst i test

Om du också använder färdigmalet kaffe men inte känner att det ger lika god smak bör du satsa på en kaffekvarn bäst i test där du får möjlighet till att mala bönorna själv. Detta innebär att du helt enkelt lyxar till det och kan avnjuta en god kopp kaffe till frukost eller senare under dagen. Läs mer

Kaffekvarn bäst i test 2024

1. Sage The Smart Pro

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

2. Eureka Mignon Specialita

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

3. Wilfa WSCG-2

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

4. Fellow Ode Brew Gen 2

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

5. Wilfa CGWS-130B

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

6. Bosch TSM6A013

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

7. Bodum Bistro Electric

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

8. Melitta Molino

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

9. Krups GVX242

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

10. Wilfa Uniform WSFBS-200B

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

11. De’Longhi KG79

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

12. OBH Nordica Precision GD7008S0

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

Att tänka på vid köp av kaffekvarn bäst i test

Nu kanske du har lite mer förståelse kring vilka modeller som vi rekommenderar. Men det finns mer än bara det. Att köpa en kaffekvarn är inte enkelt och det krävs att man har lite kunskap som gör att det blir enklare att förstå vilken kaffemalare som är bäst.

Att vi i Sverige dricker mycket kaffe är känt världen över. I snitt dricker varje person ca 3 koppar per dag och det är bara i Finland där antalet koppar per person är lite fler. Kan detta ha med vinterdepression och trötthet att göra? Eller är det bara så att kaffe smakar gott?

Oavsett anledning till kaffeintaget finns det många som faktiskt börjar fundera på att mala sitt egna kaffe. Du kommer känna doften, konsistensen och uppleva att kaffet smakar färskare.Men för att mala ditt kaffe kan det vara bra att veta vad det är som utmärker en kaffekvarn bäst i test och vad du ska tänka på vid ditt köp.

Pris

En billig kaffekvarn kan gå på runt 500 kr. Ska du däremot ha en som har flera kvarninställningar och som har bra kapacitet? Då får du tänka på att lägga runt 1000 kr. Vissa modeller kostar lite mer och maxpriset för en kaffekvarn bäst i test hamnar på runt 4000 kr.

Många kan tycka att priset är aningen högt men egentligen är det inte det. Det finns få saker som både luktar gott och smakar gott, som nymalt kaffe. Nu har du möjligheten att göra det själv, i ditt kök, så passa på.

Storlek

Detta påverkas lite av hur mycket plats och utrymme du har hemma. Om du ska ställa kaffekvarnen i köket och ha den vid köksbänken kan du tänka på att den inte ska ta för mycket plats.

Om du däremot ska ställa undan den bör du tänka på att du ska ha plats för den i någon av köksskåpen. Välj därför en kaffekvarn i rätt storlek.

Märke

Wilfa, Sage, Delonghi, OBH Nordica, Bosch, Graf och Melita är bra märken och de som vi rekommenderar. Dock innebär det inte att andra märken eller alternativ inte är bra. Det finns många bra produkter från Gastronoma, Emerio och andra märken.

Vanligtvis är det rekommenderat att man köper från ett märke som man känner till sedan innan. Kanske har du ett favoritmärke och då kan det vara bra att du köper från de.

Användarvänlighet

Många som inte har använt en kaffekvarn innan kan tycka att det är svårt att använda den. Jag upplever det tvärtom. Den är enkel att använda eftersom att de är skapade för att vara användarvänliga.

Det medföljer alltid en instruktionsmanual på hur du ska göra och vilka program som går att använda och vad de passar bäst för. Vi på Produktlistan.se tipsar om att det kan vara bra att läsa igenom manualen innan du stoppar ned dina nyköpta kaffebönor.

Ljudnivå

Att köpa en kaffekvarn med låg ljudnivå är verkligen att rekommendera. Självklart kan dessa varianter kosta några hundralappar mer, men det är faktiskt värt. Beroende på boendesituation och andra saker som påverkar är detta något man kan tänka på.

Kundrecensioner

Antalet kundrecensioner som den modell har fått som du kikar på är faktiskt ett sätt för dig att vara trygg i att den produkt du köper är önskvärd och populär.

När vi testar kaffekvarn, kaffemaskiner eller andra tillbehör till kaffemaskiner, ser vi alltid till att testa produkter som har fått minst 10 kundrecensioner. Detta innebär för oss att produkten är köpt, testad och att man ger sina tankar och kommentarer kring hur den funkar.

Vad är en kaffekvarn?

Att veta vad en kaffekvarn är viktigt. Om du inte vet detta kan det vara svårt att göra rätt köp. Det är ett köksredskap som du använder för att mala kaffebönor så att du får ut mest av smaken. Detta i sin tur använder du för att brygga kaffe. Maskinen är antingen elektrisk eller manuell

En kaffekvarn kan även användas för att omvandla kaffebönor till pulver vilket kan användas i olika syften.

Hur fungera en kaffekvarn?

Den främsta uppgiften en kaffekvarn har är att mala ner kaffebönor. Och det finns faktiskt många anledningar till att köpa en kaffekvarn just för detta. Fördelarna väger faktiskt mer än att du själv ska köpa färdigmalet kaffe, även om det kan vara bra, tidssparande och effektiv att köpa färdigmalet kaffe.

Kaffekvarnen har malskivor som ser till att kaffebönorna mals ned till önskad storlek. Beroende på vilken variant du har finns det ibland olika inställningar som gör att du själv kan justera hur den ska mala. Det finns även en behållare där du placerar själva kaffebönorna, och en till behållare för det nymalda kaffet.

Kaffebönor har faktiskt mer smak än vad vi får ut av de i förpackningarna som de kommer i. Vill du alltså njuta av ditt kaffe ska du köpa en billig kaffekvarn, även om en dyr fungerar minst lika bra och kanske har fler funktioner, beroende på dina önskemål och vilket behov du har.

Jämför olika kaffekvarnar som finns på marknaden och ta reda på vilket sätt de maler kaffebönorna så att du kan få ditt goda kaffe. Vissa varianter är utrustade med olika funktioner och inställningar som kan vara till stor nytta när du väl ska använda de och behovet uppstår. Har du exempel nytta av displayskärm och flera knappar? Välj då en sådan variant.

Tänk även på vilken typ av kaffemaskin du har. Har du en espressomaskin är det viktigt att du faktiskt maler bönorna riktigt fint. Om du kör en vanlig kaffebryggare, moccamaster eller liknande behöver inte kaffebönorna malas ned till finaste beståndsdel.

Fördelen med kaffekvarn

Förhoppningsvis har du redan tänkt igenom ditt köp och överväg fördelarna. Om du inte är helt övertygad ska du snart bli det.

Det finns många fördelar med en kaffekvarn till hemmet, kontoret eller företaget. Även om det är ett extra steg som du måste ta i beräkning för att få ditt kaffe finns det många fördelar som faktiskt talar för detta, inte minst av hälsoskäl samt smakupplevelsen.

Istället för att få färdigmalt kaffe som du köper från affären, kan du själv bestämma hur du ska ha ditt kaffe.

Vill du ha grovmalet kaffe på morgonen och finmalet på eftermiddagen? Du avgör själv. Smaken är iallafall där när du vill dricka ditt kaffe och du kan gå runt med bra humör resten av dagen. Den smakrika doften sätter sig en bra stund i omgivningen och det är faktiskt få som inte tycker att kaffe luktar gott. Här är det bara att köra på och införskaffa dig en kaffekvarn bäst i test.

  • Få smakrikt kaffe.
  • Lukten höjer din energi.
  • Du kontrollerar själv kaffets styrka.
  • Mer hälsosamt än nymalet kaffe.

Olika typer av kaffekvarn

Känner du till att det finns flera olika typer av kaffekvarnar? Förutom att de nämligen är både elektriska eller manuella finns det ett par andra saker att känna till och vad som utmärker de.

Burrkvarnar

Burrkvarnar är bättre på att mala ned kaffet eftersom att det blir samma storlek på kaffet som mals ned. Det finns två varianter: Platta burrkvarnar samt koniska kvarnar. Det förstnämnda alternativet är dyrare därför att den kan uppnå finare malning.

Bladkvarnar

Den vanligaste kaffekvarnen du kommer att att komma i kontakt med är bladkvarn. Detta är ett prisvärt alternativ och den är också enkel att använda. Många benämner denna som manuell kaffekvarn just för att processen för att få fram malet kaffe kräver lite manuell handpåläggning.

Funktioner att ha i en kaffekvarn

Att förstå sig på en kaffekvarn ska vara enkelt, även om den kan ha flera funktioner som du kan ha nytta av och säkert använder.

Först bör den vara enkel att ställa in. Ska du ha grovmalda bönor eller finmalda där varje korn ser ut som att den nästan är handplockad? Kolla gärna upp hur enkel den är att fixa med. Tänk på att justerbar malningsgrad brukar ha en timer. Den indikerar när malningen är klar och. Du behöver alltså inte stå och vänta utan göra annat under tiden.

Beroende på vilken modell du har kan det vara bra om du kan ställa in koppstorlek. Vanligtvis är det enkel, dubbel espresso och något annat men detta kommer du långt med. Du behöver alltså inte tänka på att mala mer kaffe än vad du ska använda. Kaffe har dessutom ökat i pris så se gärna till att inte spendera mer kaffe än vad du behöver.

Två saker som vi på Produklistan.se anser är viktiga att tänka på är:

  • Vikt
  • Rengöring

En kaffekvarn som väger mycket är nog bra eftersom att den då har en kraftfull motor vilket är bra för att du enkelt och effektivt kan mala ned kaffebönorna. Men med mer vikt kommer också ett annat bekymmer.

När du ska ställa undan din kaffekvarn är det ibland jobbigt. Så ställ den gärna på en plats där du har utrymme för den.

Även rengöringen är en viktig faktor. Vi kommer längre ned i artikeln presentera ett stycke kring detta där vi i detalj går igenom rengöringen. Vår rekommendation är dock att du hellre ska välja en kaffekvarn med avtagbara delar. Om det finns några tillbehör ska du definitivt använda dessa för rengöringen.

En kraftig kaffekvarn är bättre

Vilken prestanda din kaffekvarn har avgör hur snabbt du kan få malet kaffe. Hastigheten och motorn är två saker som du måste tänka på när du köper en bra kaffekvarn.

Om du köper en modell som har stark motor kommer skivorna att roteras snabbare. Du får alltså finare kaffe och den klarar alltså av både mjukare och hårdare bönor, vilket gör att du inte behöver oroa dig för att något fastnar i maskinen.

Med rätt antal inställningsmöjligheter som kaffekvarnen har, kommer du att kunna ställa in malningen utifrån önskat läge. Du kan alltså mala kaffebönorna olika, beroende på det resultat som önskas. Vilken kaffemaskin du har påverkar faktiskt hur du ska mala ned kaffebönorna.

Vanligtvis tar det mellan 10-20 sekunder att mala ca 15 gram kaffe. Detta är testat av flera olika oberoende experter. Om du ska köpa en kaffekvarn till företaget, restaurangen, hotellet eller liknande, ska du satsa på en maskin som har bättre prestanda. Kraften är alltså viktig.

Köp en stilig kaffekvarn

Designen påverkar faktiskt mer än vad du tror. Har du dessutom ett nytt kök eller ett fint kök finns det många stunder du önskar att du hade kunnat ställa fram fina köksredskap och andra köksmaskiner. Det är inte alltid lätt eftersom att man som nyinflyttad inte vet vad man behöver, och dessutom vill man inte köpa på sig massa prylar som bara tar plats.

Har du utrymme ska du definitivt köpa en fin kaffekvarn. Du kan alltså ställa fram den och låta den stå där, tillsammans med övriga köksmaskiner.

Det som du främst ska tänka på är dock användarvänligheten, funktionalitet samt priset. Designen bör komma efter att alla dessa bitar är på plats, men du ska inte glömma av den helt. Har du exempelvis en kaffemaskin, kaffebryggare eller espressomaskin, kan du ställa din nya kaffekvarn bredvid dessa. Då är dina maskiner lättillgängliga.

Mala eget kaffe

Vanligtvis finns det flera sätt att få en god kopp kaffe. Men i början och slutet är det fortfarande kaffebönorna som är den största anledningen till god kaffe.

Om du maler kaffebönor gör du dig själv och miljön en stor tjänst. Även om det är enklare att ibland köpa en påse färdigmalt kaffe kan du själv mala kaffe och därmed alltid ha färskt kaffe som du helst ska njuta av istället för något som är färdigpackat sedan innan.

Många tror att det är svårt att använda en kaffekvarn men det är främst dessa personer som faktiskt förvånas och köper en kaffekvarn, bara för att de inser hur enkel den är att använda, efter att ha läst en instruktionsmanual eller testat sig fram. Som känt finns det många olika varianter av kaffekvarn som passar olika kaffemaskiner, och man kan nästan säga att det finns något för alla.

Ska du ha en kaffekvarn med knivar eller malskivor? Det är helt upp till dig. Kaffet kommer ändå att malas och det sistnämnda är snäppet bättre men kostar lite mer. Allt beror på hur du ska ha det.

Såhär rengör du din kaffekvarn

Att göra rent din kaffekvarn är viktigt. Gör det ofta för att förlänga livslängden på den, men också för att du ska få kaffe som smakar gott.

Dricker du mycket kaffe där du själv maler ned kaffebönorna är detta extra viktigt. Att ha en ren och städad maskin kan faktiskt ge godare kaffesmak.

Vanligtvis fastnar kaffepulver i olika ställen som ledningar och malskivor. Detta gör att maskinen blir lite långsammare att använda. Eftersom du säkert kommer att mala olika typer av bönor är det bra om du får bort både fukt, fett och annat som annars skulle slita på din kaffekvarn.

Rengör enkelt genom att följa dessa steg:

  1. Har maskinen avtagbara delar? Ta loss dessa och tvätta för hand.
  2. Använd en mjuk rengöringsborste eller pensel.
  3. Torka med en fuktig trasa.

Det är dock alltid rekommenderat att läsa instruktionsmanualen som medföljer. I den står det mer korrekt kring hur du ska rengöra din kaffekvarn.

Sammanfattning

En kaffekvarn är något du ska ha om du drycker mycket kaffe. Vill du dessutom spara pengar på att mala egna kaffebönor gör du helt rätt i att investera i en bra kaffekvarn som faktiskt ger dig godare smakupplevelse och mer val i hur ditt kaffe ska smaka och känna.

Det finns både elektriska och manuella kaffekvarnar där du behöver mala för hand. Dessutom skiljer de sig åt i storlek, pris och funktionalitet.

Även om du inte har använt en kaffekvarn innan eller om du sedan tidigare har koll på hur de fungerar, bör du läsa om de specifika produkterna som vi rekommenderar, samt kolla igenom produktbeskrivningen som vi har gått igenom. På så sätt kommer du inte bli missnöjd över det vi rekommenderar och samtidigt får du bättre förståelse för produkten.

Denna köpguide fokuserar på kaffekvarn bäst i test 2024. Om du önskar att vi lägger till en produkt eller jämför något som vi bör skriva om, får du gärna kontakta oss. Det gäller även om du behöver köpråd.

Frågor och svar om kaffekvarn

Vilken kaffekvarn är bäst i test?

Den bästa kaffekvarnen är de som rekommenderas i testet.

Vad kostar en bra kaffekvarn?

En bra kaffekvarn kostar runt 1 000 – 3 000 kr.

Vad är en kaffekvarn?

En kaffekvarn är en maskin som du använder för att mala ned kaffebönor till kaffepulver.

Kan jag köpa en kaffekvarn online?

Ja, du kan självklart köpa din nya kaffekvarn på nätet.