Hundlucka bäst i test

Det finns många bra hundluckor där ute som du skulle kunna köpa och installera om du inte har tid att ta ut din hund på morgonen.

Dessa passar dig som har en liten trädgård där din hund kan springa ut om området är kontrollerat. Har du inte en trädgård eller bor avlägset kanske detta inte är det bästa valet för dig.

Hundlucka bäst i test

1. PetSafe Extreme Weather Lucka (bäst i test 2024)

PetSafe Extreme Weather Lucka (bäst i test 2024)

Extreme Weather Pet Door™ är en isolerad lucka som skyddar din bostad från Sveriges snabbt skiftande klimat och extrema temperaturer, samtidigt som den ger ditt husdjur friheten att komma in och ut som den själv vill.

Luckan har ett 3-flik system som ger maximal isolering som är 3,5 gånger höger än 1-flik luckor.

Passar för hundar upp till 45 kg.

Mått: 413 x 259 mm. 

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

2. Hundlucka PetSafe 715 (mest prisvärd 2024)

Hundlucka PetSafe 715 (mest prisvärd 2024)

Denna hundlucka från det populära varumärket PetSafe har en låsbar invändig panel.

Kan installeras i väggar och dörrar. 3 års garanti. För katter upp till 7 kg och små hundar upp till 3 kg.

Total storlek: 236 x 198 mm
Mått: 185 x 158 mm
Max. axelbredd: 147 mm
Färg: Vit

  • 2-vägs-säkerhetslås
  • Transparent styv dörr
  • Väderbeständig

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

Hundluckor passar främst mindre hundar som ska kunna gå ut själv och komma in helt själv. Dessa monterar du på ytterdörren och de funkar likadant som kattluckor som du säkert känner till sedan innan.

Beroende på vilken modell du letar efter kan den komma med olika funktioner som automatisk stängning, låsning och annat. Detta är smidigt eftersom du då har kontroll över att det är just din hund som går ut och in. Om du kollar på de elektroniska med chip så kan du vara säker på att det alltid kommer att vara din hund som går in.

Hundlucka bäst i test montering

Innan du väljer en bra hundlucka måste du tänka på olika saker. Bland annat ska du tänka på om hundluckan ska placeras i väggen eller ytterdörren. Fundera även på om den ska ha lås, magnet, sensor eller annat. Även monteringen kan vara bra att tänka på. Är det du själv som ska montera den? Då kan storleken vara avgörande beroende på hur du ska placera den i ytterdörren, såvida du inte väljer att bygga en egen hundlucka med anpassade mått. Detta kan vara lite krångligare än en färdig variant, men om du är händig kan det vara ett roligt projekt.

I artikeln har vi valt att gå igenom de bästa hundluckorna för små och stora hundar. Vi har också läst igenom olika tester för att bilda vår egna uppfattning om produkterna. Nedan följer våran köpguide som vi rekommenderar dig att följa för att göra rätt köp.

Köpguide – att välja en bra hundlucka

Hundluckorna som finns idag passar både hund och katt. Men om du redan har en kattlucka där hemma behöver du oftast inte köpa en ny hundlucka såvida din hund inte kan gå igenom luckan. Men om du ändå funderar på att välja en bra hundlucka ska du satsa på en prisvärd variant.

Det finns många modeller där ute som är bra och stabila. De har tät isolering vilket gör att du inte behöver oroa dig att kall luft kommer in på vintern. Isolerade hundlucka är alltså att föredra, även om de kanske kostar en slant mer. De allra vanligaste modellera är gjorda i plast vilket är ett bra material som inte låter. Det sista du vill höra är att den ska gnissla vilket kan vara otroligt obehagligt om du sitter där hemma och ska lyssna på musik eller kolla film.

Innan ditt köp bör du jämföra olika modeller och alternativ på marknaden. När vi jämför kollar vi på dessa faktorer men det kan skilja sig åt jämfört med dina behov.

  • Pris
  • Storlek
  • Design
  • Elektrisk
  • Säkerhet

Du kan också läsa om de olika delarna på produkternas webbplatser. Oftast står det mest om tekniska detaljer och det finns väldigt lite information kring vad deras användare tycker. Vi rekommenderar att du läser recensioner från faktiska kunder som köpt hundluckor och testat att installera dessa själv.

Väggmonterad hundlucka

Har du plats i väggen kan du skära hål och installera hundluckan där. Det kan dock vara svårt att göra det speciellt om du inte har alla verktyg som behövs för att göra detta. Hundluckor som är avsedda för väggmontering är tjockare än vanliga luckor anpassade till dörrar.

Dörrmonterad hundlucka

Dessa placerar du i nedre delen av dörren. Beroende på vilken dörr du har kan du behöva köpa en modell som är anpassad eller fungerar bra med din dörr. Läs olika användaromdömen för att se om din dörr nämns, då slipper du köpa fel.

Installation och montering

Ska du installera en hundlucka från Jula eller Granngården? Luckorna kan skilja sig åt i storlek och design men det är oftast enkelt att installera och montera en hundlucka i en ytterdörr. Beroende på om du faktiskt vill göra ett hål i din dörr kan du istället fundera på att montera den direkt i en vägg. Kolla gärna vad som passar bäst för den luckan du tänker köpa så att du inte gör några markeringar på dörrar och vägg som inte går bort.

Du kan alltid kolla nätbutiker eller de fysiska butikerna men ibland kan det vara smidigare att beställa hem de online. Gällande installation och montering kan du alltid fråga en snickare om du är osäker eller inte har tid för att utföra arbetet själv.

Vilket material ska du ha på hundluckan?

Beroende på hur stark och tålig du vill att hundluckan ska du vara kan du välja mellan olika material. De flesta är gjorda av aluminium eller plast, men det finns vissa modeller som är gjorda a ren trä. Välj det som passar dig bäst. Har du en trädörr kan du installera plast, aluminium och trä. Har du däremot en dörr i stål kan det se konstigt ut om du har en hundlucka i trä.

Säkerhet

Oavsett hur du bor ska du satsa på en hundlucka med chip eller magnet. Det finns också de som har stöd för olika sensorer eller timer som avgör när luckan ska öppnas och stängas, men det är inget vi rekommenderar. Istället ska du satsa på en hundlucka med magnet. Då slipper du överraskningar som att exempelvis grannens katt som kommer in eller liknande.

Det är alltid bra att tänka över placering av hundluckan också. Har du andra husdjur som exempelvis katt kommer de att använda den. Tänk då på en smart placering.

Köpa hundlucka online

Beroende på om du ska ha en hundlucka till huset eller hundkojan, kan du köpa den online på nätet. Du behöver inte åka till butiken och detta kan vara ett bra alternativ, speciellt om du bor en bra bit ifrån närmaste hund eller jaktbutik. Köper du en hundlucka från Granngården skickas varan inom 1-2 arbetsdagar. Vill du hämta den i en fysisk butik går det också utmärkt.

Sammanfattning

För dig som aldrig har haft en hundlucka innan, eller funderar på att bygga en egen, eller bara vill ha en ny, kan denna köpguide och oberoende test vara till stor hjälp. Eller, det är iallafall vad vi på Produktlistan.se önskar.

Vi har gått igenom ett flertalet olika varianter av hundluckor i olika prisklasser med olika egenskaper. Valet av dessa har stundvis varit svårt men i slutet av dagen är det ändå så att vi har kommit fram till vilka som är bäst i test och mest prisvärda.

Välj därför utifrån dina egna behov och främst utifrån din egna plånbok.

Frågor och svar om hundlucka

Även om det kan vara svårt att hitta rätt hundlucka som passar din hund finns det ändå ett par frågor som du kan läsa i lugn och ro. Förhoppningsvis leder det till att du får mer information kring marknadens bästa hundluckor och du kan därmed göra rätt köp. För visst vill du inte köpa fel produkt som dessutom inte passar din dörr eller vägg? De användare som vi har talat med har berättat att det kan vara irriterande att köpa fel hundlucka. Det som är gemensamt vid ett felköp är att man inte samlar tillräckligt med information först innan man klickar hem produkten.

Vi hoppas att frågorna nedan kan ge dig mer information än vad du hade innan du började läsa artikeln.

Vad kostar en hundlucka?

En bra hundlucka kan kosta allt ifrån 500 kr till 3 000 kr. Dock måste du tänka på ytterligare tillbehör som kostar en slant.

Vilket märke är bäst?

Kolla vilka modeller som har bra omdömen från användare. Sedan måste du tänka på storleken. Alla märken tillverkar inte i alla storlekar.

Kan katter komma in genom luckan?

Om du har katter hemma kan de bli vana att gå in och ut genom luckan.

Ska den monteras på ytterdörren eller väggen? Vad är bäst?

Om du vill kan du montera hundluckan på ytterdörren. Tänk dock att hålet som du gör ska mått anpassas. Vill du inte ha en lucka i dörren ska du istället se om det är möjligt att montera den i en vägg.

Kan vem som helst ha en hundlucka?

Du kan i princip ha en hundlucka oavsett var du bor. Dock finns det regler för var hundar får vistas utan att de stör omgivningen och allmänheten. Lokala regler kan förekomma och det kan vara bara att kolla upp detta innan ditt köp.