Termoskanna bäst i test

Om du vill hålla dina drycker varm under längre perioder oavsett väder och tid, ska du använda dig av en termos. En termoskanna bäst i test är ett bättre alternativ jämfört med vanliga termosflaskor eftersom att du kan använda den till fler drycker och dessutom passar de väldigt många olika saker. Läs mer

Termoskanna bäst i test 2024

1. Moccamaster Termoskanna (bäst i test 2024)

Denna termoskanna från Moccamaster är förstås en riktig klassiker och du har säkert sett den förut.

Normal sett används den till Moccamasters kaffebrygare men går givetvis lika bra att använda som en vanlig termoskanna.

Kapacitet på 1,25 liter.

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

2. Stelton EM77 termoskanna

EM77 termoskanna är en av Steltons bästsäljare.

Det unika vipplocket gör det enkelt att servera kaffe ifrån den eleganta kannan.

Termoskannan har även skruvlock, så att du kan använda kaffekannan som termos vid längre resor. 

EM77 är en dansk designklassiker, designad år 1977 av Erik Magnussen. Den har en kapacitet på 1 liter.

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

Köpguide termoskanna

Att välja bland funktionell design, storlek, isoleringsförmåga eller bästa pris kan vara svårt, men inte helt omöjligt. Det är därför bra att hitta en variant som passar dig och kan stämma överens med dina förväntningar. Oavsett vilken termoskanna du väljer av de vi rekommenderar, kommer du inte ångra ditt köp.

Vi kollar på följande:

  • Kapacitet: Enligt mig är det viktigaste med en termoskanna kapaciteten. De flesta rymmer 1 liter. Dock finns det större och mindre varianter. Om du ska servera kaffe till flera personer bör du välja en lite större termoskanna.
  • Pris: Detta är alltid en subjektiv fråga och vad som är dyrt för dig behöver inte vara dyrt för någon annan. Men det är inte heller rimligt att betala över tusenlappen för en termoskanna när du kan köpa en minst lika bra för under tusenlappen från Moccamaster.
  • Isoleringsförmåga: Beroende på vad du vill förvara och till vilken grad ska du använda en som har god isoleringsförmåga. Många argumenterar för att detta är den viktigaste egenskapen men om du vill hålla varm dryck varm eller kall dryck kall, kan du läsa olika recensioner från användare. Har du exempelvis barn och vill ta med dig varmt vatten till mjölken för att värma mjölk ska du definitivt tänka på isoleringsförmåga.
  • Lock: Vilken lock passar dig bäst? Tänk på att välja en som har ett bra lock som skyddar innehållet och vätskan från att rinna ut.
  • Design: En snygg termoskanna är en fin inredningsdetalj som växer allt mer i svenskas hushåll. Det ser elegant ut när gästerna ska serveras nybryggd kaffe. Det finns många olika stilar och former. Vill du ha den i retrodesign? Ska den vara rund eller lång? Vilket material tycker du om, rostfritt stål? Ska det yttre skalet vara i plast? Välj själv.
  • Vikt: Många av dagens termoskannor är designade på ett bra sätt för att de inte ska väga allt för mycket. Däremot påverkar valet av material själva bruttovikten. Tänk också på att när du har vätska i den kommer den att väga mer.

När det väl är dags att använda en kaffetermos vill du verkligen ha gott kaffe eller andra drycker. Det kan därför vara bra att tänka på hur du ska göra för att behålla värmen längre. Ett tips är att kolla igenom vilken mjölkskumm vi rekommenderar så att du kan få den goda smaken i kaffet du vill när det är dags att hälla upp kaffet.

Hur fungerar en bra termoskanna?

En prisvärd och bra termoskanna har oftast flera lager på insidan. Utrymmet mellan varje lager är isolerad och detta innebär att det inte finns luft, utan vakuum. Det är detta som gör att termoskannan kan behålla värmen på den dryck du har i.

Termoskannan dateras tillbaka till tidigt 1900-tal och den första termoskanna som såg dagens ljus var vakuumkolven, och sedan dess har flera nya varianter tagit plats på marknaden. Dagens moderna termoskannor har ett lager av polerat glas som skydd på insidan av den inre behållaren. Värmestrålningen reflekteras då tillbaka mot vätskan vilket gör att ingen värme förloras, iallafall inte under kort tid på ett par timmar.

När du öppnar locket får du ut vätskan från termoskannan och i den processen kan du räkna med att förlora lite värme.

Håll värmen bättre med en termoskanna

Om du använder din termoskanna fel kommer du inte att kunna behålla värmen länge och då blir du missnöjd. Har du allt för höga förväntningar på en termoskanna som bara kostar 1000 kr eller en termosmugg från Biltema, bör du tänka om.

Vill du behålla värmen hela dagen bör du fylla hela termoskannan med den dryck du vill. Att fylla den till halva kommer inte behålla värmen då molekylerna får rum att gå runt och de kan därför tappa värme.

Tänk även på att stänga locket ordentligt efter varje servering eftersom att tanken med termoskannan är att du ska kunna fixa fram kaffe eller te när det är dags. Ett annat tips kan var att förvarma kannan vilket innebär att du fyller den med varmt vatten innan du häller i kaffet.

Använd termoskanna för att hålla drycken kall

Det går faktiskt utmärkt att använda en termoskanna för att hålla drycker kalla under längre tider. Även om syftet är att hålla drycker varma kan du göra tvärtemot vad produktbeskrivningen säger. Detta passar bra när du ska ut under sommaren och vill ha kall dryck, exempelvis vatten, mjölk eller iste.

Rengöra termoskanna

Att ta hand om din termoskanna leder till att du ökar livslängden på den och du kan njuta av varma eller kalla drycker i många år och det är både skonsamt mot din plånbok men också miljön, att återanvända den flera år i rad. Den håller sig också ny ser och ser nyköpt ut.

Det du kan göra är att efter varje användning torka av ytan så att kaffefläckar och annat inte fastnar. För att ta göra rent insidan räcker det inte enbart med att använda diskmedel även om det är rekommenderat. Ett annat tips kan vara att hälla i varmt vatten med salt, skaka om den eller låta den ligga sådär. Funkar det inte ska du prova bikarbonat så att all kalk försvinner.

Om du inte gör rent din termoskanna kan det påverka smaken i drycken vilket inte är trevligt. Om du provar ovanstående metod kan du låta vatten och bikarbonat ligga kvar över natten, sedan är det bara att skölja av med både varmt men också kallt vatten.

Det är rekommenderat att diska termoskannan för hand för att förlänga livslängden. Tänk därför inte på att använda den i diskmaskinen.

Fördelar med att använda en termoskanna

Oavsett om det är vintertid och du vill ta med varm choklad till barnen till pulkabacken eller bara vill ha kall dryck till stranden, kan en liten eller stor termoskanna underlätta i vardagen. Fördelen med en liten termos är att du inte behöver bära runt på mycket och du behöver heller inte stressa för att leta efter ett kafé. Förutom att du sparar på plats  sparar du även pengar på att göra din egna dryck hemma istället för att betala ca 50 kr för en kaffekopp som kanske inte smakar lika gott.

Vill du ha en termoskanna till din Moccamaster eller kaffebryggare? Välj en lite dyrare variant som kan hålla kaffet varmt länge, utan att du förlorar värme. En klassisk och stilren design kommer alltid att vara en favorit.

  • Spara pengar
  • Spara tid
  • Eget bryggd kaffe
  • Ta med dig varma drycker överallt

Det finns även många barnfamiljer som är i behov av varmvatten när de går ut då de blandar vattnet med mjölk i en nappflaska. Då kan en vanlig termos fungera bra men en termoskanna som är större kan vara praktisk beroende på hur länge ni är borta och hur mycket vatten ni vill ha tillgång till.

Termoskanna eller vanlig termos?

Ett bra och praktiskt alternativ till en termoskanna vara den vanliga termosen som du säkert har koll på sedan innan. Detta beror självklart på användningsområde men ska du bara vilja ha en eller två koppar kaffe eller lite varmvatten till barnet när ni är ute, kan en liten termos vara det perfekta valet.

Den mindre storleken ger fördelen i att du inte behöver bära mycket och dessutom kan du fortfarande få samma funktionalitet, alltså att drycken är varm eller kall, oavsett storlek.

Sammanfattning

En bra kaffetermos behöver inte köpas på ICA, Biltema eller Rusta. Även om du går in i dessa butiker kan du säkert hitta fina erbjudanden men förhoppningsvis vet du att det är möjligt att köpa bästa termoskannan på nätet, oavsett vad du ska använda den till. Det enda som skiljer sig åt är att du inte ser produkten i verkligheten innan du får hem den men detta har ingen större betydelse eftersom att de flesta nätbutiker har öppet köp och ångerrätt.

Det finns många varianter när det gäller utformning och design. De som vi har listat i vår bäst i test är de som vi anser är vinnarna baserad på de faktorer som vi kikat på. Om du vill hitta fler termoskannor kan du börja med att kika på de som finns längst upp i artikeln.

Frågor och svar om termoskanna

Hur fungerar en termoskanna?

Termoskannan har två eller fler väggar som har vakuum emellan vilket innebär att det inte finns luft. Genom smart design har yttre skalet på behållaren en reflekterande glans vilket gör att värmestrålningen kommer tillbaka till drycken och håller den varm, eller kyld, beroende på din dryck.

Vilken termoskanna är bäst i test 2024?

Moccamaster är en klar favorit och bäst i test.

Hur länge kan värmen hålla i termosen?

Värmen i en termos kan hålla i upp till 24 timmar, men sedan kan drycken själv svalna lite grann. Öppnar du korken eller öppningen kommer värmen att tappas.

Fungerar den för både varma och kalla drycker?

Ja, en kaffetermos fungerar både för varma och kalla drycker.

Hur rengör man en termos på bästa sätt?

Utsidan görs rent med en fuktig trasa medans du på insidan kan behöva diskmedel, bikarbonat och varmt vatten.

Är det möjligt att värma mat i den?

Ja, det är möjligt att ha mat i den som exempelvis korv.