Kattlucka bäst i test

Är du också den som tycker om katter och bara älskar att komma hem till din kissemisse? Vi hjälper dig att hitta en kattlucka som passar ditt hem så att din katt kan enkelt och snabbt komma in och ur huset. I denna artikel presenterar vi vad fördelarna med en kattlucka är och en utvecklad köpguide samt lite andra tips som du kan läsa om längre ned. Läs mer

Kattlucka bäst i test 2024

1. Kattlucka Sureflap CONNECT (med app-styrning)

Sureflap Pet door Connect – en kattlucka du kan kontrollera via en app på din smartphone!

Sureflap är en kattlucka med microchipläsare på utsidan, den öppnar sig alltså bara för de katter som bor i hushållet och håller alltså främmande katter och t ex igelkottar på rätt sida kattluckan – utomhus!

Sureflap har ett ”4-way manual lock” vilket betyder att den kan försättas i fyra olika lägen. Helt låst eller helt öppen, samt att katten endast kan gå ut (men inte in) eller endast gå in (och inte ut).

Smarta funktioner när man kopplat Connect-luckan till HUB:en:

 • Få notifikationer på din telefon när katten går in eller ut (och vilken katt det är som gått in/ut om ni har flera katter).
 • Lås eller lås-upp kattluckans spärr via telefonen.
 • Få statistik och se din katts vanor och mönster i vardagen.
 • Dela appen och luckans funktioner med familjemedlemmars telefoner.

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

2. Kattlucka Sureflap microchip vit

Sureflap är en kattlucka med microchipläsare på utsidan, den öppnar sig alltså bara för de katter som bor i hushållet och håller alltså främmande katter och t ex igelkottar på rätt sida kattluckan – utomhus!

Sureflap har ett ”4-way manual lock” vilket betyder att den kan försättas i fyra olika lägen. Helt låst eller helt öppen, samt att katten endast kan gå ut (men inte in) eller endast gå in (och inte ut, perfekt om ni har en veterinärtid att passa t ex). Man kan även välja bort microchip-läget och använda kattluckan som en vanlig kattlucka om man skulle behöva.

Luckan har en magnetisk stängning som gör att det inte ska bli dragigt inomhus (men ett visst drag kan förekomma såsom med de flesta kattluckor). Sureflap drivs med 4 st AA-batterier (ingår ej) som byts ca en gång i halvåret eller efter behov.

Inbyggnadsdjup: 3-60 mm
Mått: 21 x 21 cm
Invändigt mått: 16,5 x 17,1 cm
Luckans mått: 14,2 x 12 cm

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

3. Trixie Kattdörr 4-vägs med Tunnel Vit

Denna vädertåliga luckan är tillverkad i plast och har 4 låsmöjligheter där du kan välja mellan bara öppen för att katten ska komma in, bara öppen för att gå ut, öppen för att komma in och ut eller helt låst.

Luckan är utrustad med TPR-gummi som tätning runt hela öppningen, och en magnet som säkerställer att luckan inte står och slår i vinden.

Trixie Kattdörr är enkel att hantera tack vare vridknappen. Det medföljer 2 st tunnelelement i storlek L samt 1 st i storlek XL. Vid behov så går det att utöka med flera tunnelelement. 

Storlek L passar till de flesta katter i normalstorlek, medan storlek XL passar bättre för stora katter eller mindre hundar.

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

4. Ferplast Swing Microchip Kattlucka

Den här smarta kattdörren fungerar tillsammans med din katts eget chip och tillåter bara din katt att passera. Chipläsaren kan komma ihåg 32 katter – vilket gör luckan lämplig även att placera mellan olika rum på ett katthem, exempelvis.

Ferplast Swing Microchip Kattlucka har 4 olika låsmöjligheter:

 1. Både in- och utpassage
 2. Bara inpassage
 3. Bara utpassage
 4. Varken in- eller utpassage

Den här kattluckan har flera fördelar som t.ex. att den skyddar mot drag, och att den har en indikator som visar i vilken riktning katten senast passerade. Luckan går att montera i de flesta typer av dörrar – och i väggar.

Alla katter ska självklart vara chippade, men skulle det vara så att din katt inte har ett microchip än, så kan du använda halsbandet med chip-tag som följer med i förpackningen.

Mått:

 • Yttermått: 22,5 x 25,2 cm
 • Innermått: 13,5 x 13,7 cm
 • Mått på hål som behöver sågas i dörren eller väggen: 16,8 x 19,2 cm
 • Maxdjup: 8,5 cm

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

Köpguide för kattlucka bäst i test

Kattlucka bäst i test

Många upplever faktiskt det som ett enkelt köp eftersom det är för katten. Folk som har haft katt länge är säkert duktiga på att köpa rätt tillbehör, leksaker och mat för katten, vilket gör att de inte är osäkra när de ska handla en kattlucka. Men det är faktiskt samma princip när det gäller köp av hundlucka.

Det kan dock vara bra att veta att tester genomförs löpande och nya artiklar om ämnet skrivs bättre och med uppdaterad information. Som konsument blir du säkert förvirrad och tänker, men hur väljer man rätt kattlucka? De flesta modeller idag är väldigt smarta, stilrena och fyller sin funktion väl, till ett bra pris.

Det viktigt att tänka på följande när du ska köpa en kattlucka:

 • Pris – hur mycket ska du lägga på kattluckan?
 • Kattlucka med chip – beroende på hur många katter du har och om du vill att endast din katt kommer in, ska du definitivt tänka på detta.
 • Design – köp hellre en kattlucka som passar hela hemmet. Om den inte passar, kan du anpassa den och måla om den?
 • Storlek – hur stor ska den vara? Kommer den att passa din dörr? Om du är osäker ska du mäta och ta olika mått.
 • Material – vilket material ska kattluckan vara i?

Vad du ska tänka på innan ditt köp

Tänk inte bara på att priset är det viktigaste eller att designen ska vara snygg. Tänk mer på om kattluckan är det bästa för dig och din katt. Hur bor du? Har du en innekatt eller en utekatt? Var i landet bor du? Dessa frågor är viktiga att svara på innan ditt köp.

Om du inte är säker på vilken kattlucka du ska ha ska du gå igenom denna guiden eftersom att det finns risk för att du kanske köper fel kattlucka om du inte har rätt kunskap. Tänk på katten, är det det enda som ska komma in och hur stor kommer katten att bli? En liten lucka kommer att ge dig begränsningar.

Kissemisse är kanske liten nu och går igenom många hål och olika dörrar. Men om den växer så kan katten inte gå igenom samma hål. Tänk då på att storleken på kattluckan är ganska viktig.

Men behöver du verkligen en kattlucka? Många katter är smarta och kan signalera genom olika saker att katten vill komma in. Den kan hoppa upp på dörren, jama högt eller hoppa upp på fönsterkanten beroende på hur du bor. Då vet du att katten vill komma in och att den inte ska vara utomhus.

Olika typer av kattluckor

Det finns många olika kattluckor som är isolerade. Det finns också kattluckor med microchip. Vilken som passar dig beror på din situation och din katt. Vanligast är vipplucka som är den billigaste modellen. Denna är enkel då katten endast trycker med nosen och luckan öppnas. När luckan är stängd är det en magnet som sitter på kanten så att kall luft inte kommer in

Beroende på hur du bor passar denna lucka dig. Om du bor i ett hus kan du installera denna enkelt på framdörren eller en annan dörr som du tycker passar dig.

Det finns även de kattluckor som är utrustade med låsfunktion. De brukar ha fyra lägen vilket är låst, olåst, inpassering och utpassering. Du väljer själv vilket läge du sätter den på men du kanske glömmer att den är inställd på utpassering när katten vill komma in. Detta kan vara irriterande speciellt om du inte är hemma och katten behöver komma in.

Låsfunktion

Har du ställt frågan om vilken låsfunktion du behöver? Har du många katter i området du bor i? Då kan det vara läge att inte låta andra katter komma in i ditt hem. Genom en kattlucka med chipavläsning eller kattlucka som öppnas med ID-bricka, tillåter du endast din egna katt att komma in.

Katter med magnetlås öppnas när katten som kommer in har en magnetnyckel i halsbandet. Kattluckorna går att stänga helt beroende på tid på dygnet, exempelvis om du inte vill att den ska ut på kvällen eller när det är kallt. Det finns också de vanliga med låsfunktion som är 2-vägs och 4-vägs låsning.

Kattluckor med timer och skymningsrelä sköter mycket automatiskt så att du slipper hålla reda på om katten är inne eller ute.

Installera kattlucka

Installera och montera kattlucka

Det är faktiskt inte lätt att göra detta. Om du redan har en kattlucka är installationsprocessen väldigt enkel och likt det som du tidigare har gjort. Men om du ska köpa en ny behöver du tänka på att köpa en i samma storlek eller lite större.

Först behöver du ta reda på mått och storlek på kattluckan. Den mäter du själv eller kollar produktbeskrivningen för den modell du vill köpa. Därefter ritar du av mallen som medföljer när du köper kattluckan. Du gör därefter hål i dörren med exempelvis en borrmaskin. Du kan sätta fast den med ram och täcka över hål som syns.

Om det är svårt att installera den kan du gå igenom produktbeskrivningen igen, eller läsa information på produktens webbplats. Om du är osäker på att göra hål i väggen eller dörrar kan du också ta kontakt med någon som redan har en kattlucka för att veta mer om hur du ska göra. Är du fortfarande osäker ska du fråga om det finns en snickare som kan ta sig an uppdraget.

En kattlucka drivs av batterier, vanligtvis de vanliga batterierna, men de kan också komma med en adapter beroende på vilken modell du köper.

Rekommenderar vi en kattlucka?

Det gör vi faktiskt. Det är en investering som sparar dig huvudvärk och katten kan vara säker om nätter när den kommer in. Det kostar inte mycket heller. Du slipper ha en katt som står och rispar dörren med sina klor eller står på fönsterkanten. Du sparar också på att dina fönster är rena och inte blir repiga. Du slipper också att dina grannar ska bli irriterade och ha katter släppta lösa.

Om du letar efter kattlucka för hyresrätt rekommenderar vi att du ska prata med din hyresvärd först. Hur och var ska du placera luckan? Oftast brukar hyresvärden vara väldigt tillmötesgående med dessa frågor men vårat tips är att prata med de.

Något annat som kan vara värt att känna till är att detta kan påverka din kattförsäkring till det bättre. Försäkringsbolagen brukar uppskatta när man har installerad kattlucka då det kan påverka din premie till en lägre kostnad.

Fördelarna med kattlucka med chip

När du köper en kattlucka och installerar den har du egentligen en lucka som är fri till hemmet. Denna lucka kan användas av olika djur, både tama och vilda djur. Om du däremot köper en kattlucka med chip får du större kontroll över vilka djur som kan komma in, nämligen din egna katt. Detta är en bra lösning för dig och även för katten. Dessutom är inte kattluckor med chip dyrare än vanliga kattluckor.

Många katter trivs bäst när de får vara inomhus men ha möjlighet till att röra sig utomhus lite. En bra kattlucka med chip löser problemet utmärkt.

Sammanfattning

Att använda en kattlucka bäst i test kommer vara rätt väg att gå, om du har en katt som du oftast vill ska kunna gå ut och komma in precis när den vill.

Det som avgör vilken variant du ska ha beror lite på din dörr och var du bor. Bor du i lägenhet är behovet annorlunda jämfört med om du bor i en villa eller ett radhus.

Det är därför bra att tänka igenom köpet flera gånger och därefter jämföra bra alternativ för kattlucka med chip om det är den du ska ha.

Frågor och svar om kattlucka

Hur fungerar kattlucka med chip?

En kattlucka med chip öppnar och stänger dörren endast för din katt som är chippad.

Var skall jag sätta min kattlucka?

Vanligtvis sätter man kattluckan på nedre delen av ytterdörren.

Vilken storlek på kattlucka?

En kattlucka finns i olika storlekar och vilken du ska ha beror på ditt behov och hur stor katt du har.

Vilken kattlucka med chip är bäst i test?

Det finns många kattluckor med chip bäst i test. Läs igenom vårt bäst i test för att hitta en som passar för din fyrbenta vän.