Induktionshäll bäst i test

Letar du också efter en induktionshäll och undrar vilken det är som är bäst i test? Då kan du vara helt lugn. Vi hjälper dig med detta. Läs mer

Induktionshäll bäst i test 2024

1. Electrolux induktionshäll

HOI630MF från Electrolux är en imponerande induktionshäll med en mängd innovativa funktioner.

Den har fyra kokzoner med Boost-funktion som ger dig möjlighet att snabbt koka upp vatten eller börja steka maten. Läs mer

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

2. Siemens induktionshäll

EH651FEB1E från Siemens är en inbyggnadshäll med 4 värmezoner som passar perfekt för hushåll med 3-5 personer.

Det är en populär induktionshäll som värmer upp maten och kokar vatten snabbt, vilket gör den till ett vanligt val i svenska hem. Läs mer

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

3. AEG induktionshäll

AEG:s häll med Hob2Hood teknologi framhäver matens fina smaker

Induktionstekniken hjälper dig att behärska matlagning snabbare än någonsin tidigare. Läs mer

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

4. Bosch induktionshäll

En elegant induktionshäll från Serie 6 med modellnummer PXE651FC1E har flera praktiska funktioner som kan underlätta matlagningen.

En av dessa funktioner är PowerBoost, som ger extra effekt till kokzonen för att snabbt koka upp vattnet eller värm upp maten. Läs mer

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

Köpguide – bästa induktionshällen

Att välja en induktionshäll bäst i test ska vara ett smart och genomtänkt val. Det är ändå något du kommer att använda i flera år och det kostar en hel del pengar, beroende på vilken du ska köpa. Det är därför en bra idé om du noggrant tar dig tid att läsa igenom köpguiden.

Vi på Produktlistan.se har lagt över 28 timmar på att analysera och undersöka olika tester. Vidare har vi lagt över 10 timmar på att testa olika induktionshällar.

De bästa induktionshällarna som vi anser får högst betyg i testet, är utvalda med största noggrannhet och presenteras till dig längre upp i artikeln. Det som kan vara bra att känna till är dessa faktorer som vi kollade på i vårat test:

Pris

När vi pratar om spis induktionshäll bäst i test med olika egenskaper i olika storlekar, varierar priset kraftigt. Priset styrs inte bara av märke eller storlek, utan övriga funktioner, rea och andra saker som spelar roll.

Det finns billig induktionshäll som du kan köpa för runt 4000 – 5000 kr och dessa håller oftast länge, i ett par år. Men ska du köpa en dyrare variant eller den bästa induktionshällen kan du behöva öppna upp plånboken. Då får du betala runt 10 000 och uppåt. Vissa dyra varianter går upp till 30 000 – 40 000 kr.

Märke

Det finns många bra märken för induktionshäll till spis.

Ska du välja Siemens, Bosch, Miele eller Electrolux? Dessa märken är väldigt bra och rekommenderas i flera tester. Det finns även andra varianter från mindre kända märken.

Antal plattor

Hur många plattor du ska ha beror helt och hållet på dina behov. Desto fler plattor du behöver, desto större induktionshäll. Då kan priset öka rejält men om vi tar det vanligaste så är det främst fyra plattor.

Display

En belyst display är bättre än en display som inte är tillräckligt belyst. Du får mer kontroll över din matlagning och kan snabbt se vad som händer på induktionshällen.

Barnlås

Den viktigaste funktionen som jag anser ska finnas i en induktionshäll bäst i test är ett barnlås. Det betyder att spisen inte kan slås på för att man rör den på ett enkelt sätt eller råkar komma åt den. Du behöver hålla inne vissa touchknappar för att få igång den.

Flexzone

Flexzone är en mycket smart funktion och passar dig som vill använda en stor zon eller dela upp zonerna. Detta beror lite på om du ska ha en wookpanna, stekpanna eller en viss gryta.

Powerboost

Det är inte alla induktionshällar som har denna funktionen som gör att du kan få upp till 50% bättre effekt. Detta skyndar på matlagningen och du kan bli klar med din middag snabbare.

Quickstartfunktionen

Med denna funktionen kommer induktionshällen automatiskt att känna av vilken zon du har placerat grytan eller stekpannan på.

Garantier

Efter att ha spenderat nästan 28 hela timmar på olika produkttester och ett tiotal timmar på egna tester för induktionshäll, har vi kommit fram till en viktig sak att tänka på: garantier. Du måste alltid räkna med att få minst två års garanti på din induktionshäll. Och det kan du faktiskt få när du väljer ett bra och pålitligt märke.

Att en tillverkare erbjuder långa garantier är bra för konsumenter. Då kan du vara säker på att de tar ansvar på deras produkter.

Vad är en induktionshäll?

En induktionshäll värmer dess kokkärl genom magnetisk motstånd. Detta är en typ av modern ny spis som inte använder värme som i gamla spisar. Dessutom är själva hällen en glasskiva som ser blank ut. Kokzonerna är punktmarkerade med små markeringar, oftast prickar som blir synliga när du slår på spisen.

Induktionshällen sitter i bänkskivan och detta innebär att du kan placera den nästan var som helst, där det passar dig.

Du styr värme och timer genom ett digitalt reglage som du aktiverar genom att placera fingertopparna på den.

Hur fungerar en induktionshäll?

Induktionshällen fungerar inte på samma sätt som en vanlig spis med kokplattor. Du har istället värme som genereras från ett magnetiskt fält. Kastrullens botten blir varm eftersom att den leder ström. Dock blir aldrig hela kastrullen varm vilket är bra då du minskar risken för att råka bränna dig.

Dessutom blir aldrig själva plattan varm vilket också är bra. Men du ska aldrig förlita dig på detta. Efter användning kan det vara bra att alltid ta bort grytor och kastruller och lägga undan dessa. Undvik andra föremål på hällen.

Vilket material består en induktionshäll av?

En vanlig induktionshäll eller spis är tillverkad av glas och keramik. Detta är väldigt hållbart och har lång livslängd.

Fördelarna med induktionshällen

Det finns en rad olika fördelar som du måste känna till om du inte är helt övertygad om induktionshällen.

Induktionshällen är ett bra och brandsäkrare alternativ jämfört med vanliga spisar. Detta beror på att plattan automatiskt stänger av sig själv om du inte har en kastrull eller stekpanna på den. Dessutom blir det inte själva plattan eller kokzonen som blir varm. Det är kärlen som blir varm som maten lagas i.

Nedan hittar du flera fördelar:ä

 • Ett energisnålt alternativ.
 • Matlagningen går snabbare.
 • Minskar risken för att råka bränna dig.
 • Enklare att rengöra.
 • Kostnadseffektiv.
 • Finare design.
 • Bättre placeringsmöjligheter.
 • Flera smarta funktioner.

När du använder en induktionshäll kommer din tillagning att ske mycket snabbare. Maten värms upp på en kortare tid och du förbrukar inte lika mycket el som den gamla spisen. Dessutom blir tillagningen mer jämn då induktionen håller en bra värmefördelning vilket gör att mat i kastrullen och stekpannan värms jämnt.

Ska du rengöra din induktionsspis räcker det egentligen att torka av den. Välj rätt medel och läs instruktionsmanualen. Du vill inte riskera att repa den eller dra med kastrullen eller spisen ovanför kokzonerna för då riskerar du att repa den.

Utöver dessa saker har du även ett par smarta funktioner vilket är bra. Dessa kommer till stor användning när det väl är dags.

Vilka kastruller passar till induktionshällen?

Som du säkert känner till är det inte alla kastruller och stekpannor som passar till en häll med induktion.

För att vara säker på att din nya induktionshäll kan klara av dina stekpannor eller kastruller kan du läsa mer på produktbeskrivningen. Vanligtvis kan man säga att de kärl som fungera på en häll med induktion är följande:

 • Rostfritt stål
 • Gjutjärn
 • Titan

Det finns också de kärl som inte passar bra på en induktionshäll är:

 • Koppar
 • Aluminium
 • Glas.

Det finns oftast en vågig symbol på kastruller. Denna symbolen berättar att du kan använda den på en induktionshäll.

Ett bra tips är att alltid leta efter den vågiga symbolen på nya kastruller, stekpannor och grytor. Och när du väl ska köpa, välj då gjutjärn. Det är ett av de bättre materialen. Tänk även på om din induktionshäll har flexibla kokzoner. Detta innebär att du kan ändra storleken så att den passar kastrullens storlek om den är större än en vanligt kastrull.

Ny energimärkning från 2021

Det är sedan mars 2021 som den nya energimärkningen för vitvaror har genomgått förändring. Förut var toppnivån A++++ men detta är ändrat till A numera. Detta visar att det blir enklare att förstå vilken induktionshäll som är bäst i test.

Det nya systemet med A till G gör det helt enkelt enklare för konsumenter att välja rätt vitvara i den bäst energiklassen.

Att välja induktionshäll bäst i test

Innan du väljer att köpa en induktionshäll bäst i test måste du faktiskt jämföra olika alternativ och ställa dessa mot varandra. Vilken passar ditt kök och dina behov? Hur stor ska den vara samt vilket pris är du redo att lägga? Alla dessa frågor och många fler, kan vara bra om du försöker att ta reda på, innan ditt köp.

Det finns många olika varianter på marknaden och tanken med denna köpguide är att du ska hitta den bästa. Du måste tänka på köket och placering. I vårat induktionshäll bäst i test för 2024 kan du få stor inspiration kring vilka funktioner och storlekar du ska ha.

En induktionshäll 90 cm är bra att ha om du har en stor spis men det finns också de med 80 cm och 60 cm.

Rengöring och underhåll av induktionshäll

Att köpa en induktionshäll är enkelt men hur man ska ta hand om den på bästa sätt, kan vara en utmaning för några. Du vill att den trots allt ska hålla i många år. En billig induktionshäll behöver nödvändigtvis inte betyda att det är en dålig variant men då kanske du behöver ta hand om den mer.

Hur du ska rengöra ytan är viktigt eftersom att den annars lätt repas. Välj därför rengöringsmedel som passar detta.

Tänk också på att använda rätt typ av kastruller, wokpannor och stekpannor till din nya induktionshäll. Dra aldrig kärlet direkt över induktionshällen för att inte repa den.

Sammanfattning och köpråd

När vi genomförde detta induktionshäll test kollade vi på ett par olika köpguider och produktrecensioner sedan innan. Men eftersom att det underlaget inte var tillräckligt var vi tvungna att själva testa olika varianter. Vi kollade då på flera olika saker för att veta hur bra induktionshällen är. Vi kollade bland annat på märke, pris, användarvänlighet, enkel rengöring och energimärkning.

Det finns många induktionshäll bäst i test som både kokar vatten snabbt men som också lagar mat snabbt. Vilken som passar dig beror lite på behov, storlek och budget.

I köpguiden har vi listat många olika alternativ och vi hoppas att dessa kan vara till stor hjälp för dig i valet av en bra induktionshäll.

Frågor och svar om induktionshäll

Vad ska man tänka på när man köper induktionshäll?

När du köper en induktionshäll är det viktigt att tänka på att den ska vara hållbar, prisvärd och passa dina behov.

Vilken induktionshäll är bäst i test?

Det finns många bra varianter från Siemens, Bosch och Electrolux.

Vad händer om man använder fel kastrull på induktion?

Att använda fel kastrull på induktionen kan skapa bekymmer och oljud och dessutom kan den förstöra hällen.

Hur länge håller en spis med induktionshäll?

Vanligtvis ska de hålla i 10 – 12 år.