Svamptork bäst i test

Med en svamptork som är bäst i test kan du på ett enkelt sätt torka både svamp, kött, frukt och grönsaker så att de håller längre. Och det bästa av allt är att det numera inte endast är jaktintresserade eller skogsintresserade som använder en ugntork. Läs mer

Svamptork bäst i test 2024

1. Excalibur EXD9 Dehydrator svamptork

Dehydrator med 9 våningar och en torkyta på totalt 140 kvadratdecimeter.

Använd dehydratorn för att till exempel göra eget naturgodis eller chips av alla möjliga slag, bland mycket annat.

Sätt på den och låt den stå och torka. Just den här modellen har även en 26-timmars timer så du kan tänka på annat under tiden. Läs mer

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

2. Steba ED6 Dehydrator svamptork

Steba ED6 Dehydrator är tillverkad med 6 stycken inlägg i rostfritt stål, så du får gott om plats att torka dina frukter och grönsaker.

Eller vill du kanske göra egna chips eller torka kryddor? Med en temperaturkontroll på 30-70 grader kan du enkelt torka de flesta typer av livsmedel. Läs mer

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

3 WMF Snack Frukt- & Svamptork

Torka svamp, frukt och örter med den här torken från tyska WMF.

Har 5 stycken torkbrickor vilket totalt ger en torkyta på hela 472,5 kvadratcentimeter. Har en integrerad timer som kan ställas in upp till 24 timmar.

Även temperaturen kan ställas in från 30 – 70 grader. Levereras med förvaringsburkar där du kan förvara dina torkade råvaror. 

Butiker och priser presenteras i samarbete med PriceRunner

Köpguide – svamptork bäst i test

Det finns idag många olika sätt att torka frukt på. Vissa köper en frukttork bäst i test och tänker att det ska ge samma funktion som en svamptork. Ska man vara helt ärlig kan det vara så att dessa två köksmaskiner fyller samma funktion men att de har olika egenskaper.

Egenskaperna kan för dig som konsument vara bra att känna till och vi hjälper dig i ditt val. Då tror vi också att du blir nöjd och kan göra rätt köp.

När vi testade den bästa svamptorken insåg vi snabbt att det finns flera saker som stämde rätt in på våra kriterier och som matchade våra önskemål. Nedan kan du läsa om de kriterier vi tog hänsyn till i vårat test:

Pris

En svamptork bäst i test kostar ca 3 000 kr i genomsnitt. Dock finns det billigare varianter och dyrare. Vilken som är bäst beror lite på vad du önskar i den och vilket behov du har, men det ändrar inte det som vi har kommit fram till som visar den bästa med rätt egenskaper.

Valet är ditt men tänk långsiktigt. Betala gärna mer för en bra svamptork än mindre pengar för en billig variant som inte håller länge.

Storlek

Som du känner till tar en svamptork upp mycket plats. Den är väldigt stor och det som du bör tänka på är att om du ska ställa den i köket kan du snabbt behöva flytta på övriga köksmaskiner. Du måste också ha nära till ett eluttag då den kräver ström.

Ljudnivå

Vad är en bra ljudnivå eller acceptabel ljudnivå? Vi på Produktlistan.se har testat många olika köksredskap och köksmaskiner. Men något som vi inte gillar och som vi gärna avstår ifrån är maskiner som låter för mycket eller är för bullriga.

Har du dessutom den påslagen i flera timmar per dygn kan ljudet snabbt bli irriterande. Det är därför du ska köpa en prisvärd svamptork som inte låter mycket.

Läs gärna tidigare recensioner från kunder och även produktbeskrivningen från tillverkaren. Kolla om det är någon som tycker att den låter för mycket.

Märke

Steba är ett bra märke för frukttork och svamptork. Men det bästa märket är nog ändå Excalibur. De har många bra som exempelvis EXD-9 digital samt EXD-9 och EXD-5-sort.

Effekt

Om din nya frukttork ligger på 600 watt kan du räkna med att den torkar dina svampar och frukt på nästan nolltid.

Torkytor

Detta styrs lite av hur stor svamptorken är. Dock kan antalet torkytor vara avgörande för ett köp. Det vanligaste är att dina svampar eller frukt inte ska ligga tätt intill varandra. Då kommer inte luften att cirkulera emellan dessa och då tar torkningen mer tid.

Detta innebär sedan att den behöver mer energi och då får du ett sämre resultat som har tagit mer tid. Välj därför noggrant och tänk på hur många torkytor du skulle behöva.

Funktioner

Har din nya svamptork temperaturkontroll och andra häftiga funktioner som timer och automatisk avstängning? Om inte, då ska du kolla efter dessa funktioner.

Även om du betalar lite mer för din svamp och frukttork kommer du att få fler funktioner vilket gör att din nya maskin blir mer mångsidig. Du lär inte tröttna på den lika fort och fördelen är att du kan torka flera saker än bara vanliga svamp och frukter. Vad sägs om att torka grönsaker eller rotfrukter?

Vad är en svamptork?

Svamptorken är en maskin som arbetar lite som en varmluftsugn. Genom varm luft torkar den olika livsmedel och råvaror som du placerar i olika lager som ugnen har.

Genom en timer kan du själv ställa in tid eller temperatur på hur mycket den ska torka och hur länge. Detta är alltså ett mycket smidigare alternativ än att torka svamp på tidningspapper som man gjorde förr i tiden.

Fördelarna med en svamptork bäst i test

tt använda en frukttork har många fördelar. Det är inte bara tidsbesparning eller fördel med att vitaminerna behålls. Fördelarna är fler än så och i detta avsnitt går vi igenom dessa.

Torkad frukt och svamp smakar bättre

Att torka både frukt och svamp gör att maten och livsmedlet smakar bättre. Det smakrika resultatet beror på att du behåller näring och vitaminer i den när du torkar vilket du annars hade gått miste om om du exempelvis kokar frukten eller liknande.

Maten håller längre

Du behöver aldrig slösa på frukt eller svamp igen. Om du är miljömedveten och tänker mycket på miljön och klimatet är det säkert så att du känner till dessa fördelar. Men det räcker inte att bara känna till de, utan man måste även förstå innebörden.

Att spara på mat och minska risken för att kasta mat som inte är dålig, innebär att du sparar på miljöns resurser och i längden blir det bättre för din plånbok. Du kan därför torka frukt och svamp och ha kvar dessa i ditt hem i flera månader utan att de ska bli dåliga, om du förvarar de på rätt sätt i exempelvis en lufttät burk eller påse. Använd då en vakuumförpackare för detta ändamål.

Du får nyttigare mat

När du torkar mat finns det bara en sak som finns kvar: att äta maten. Detta innebär att torkad mat och livsmedel är bra mot miljön, men också mot din kropp och hälsa. Hur många gånger har du inte hört att torkad aprikos är gott men också nyttigt?

Genom att använda en svamptork bäst i test kan du få ett helt nytt perspektiv på torkad mat.

Har du tidigare inte varit intresserad av att torka svamp för att du vill äta det färskt kan du redan nu glömma den tanken. Detta beror på att du fortfarande kan få färskt svamp om du torkar den och förvarar den rätt. Höstens härliga mat kan även ätas på våren och under sommaren.

Spara pengar

Precis som med det mesta finns det många fördelar för ekonomin när du lufttorkar mat som frukt och svamp. Du behöver inte betala dyrt för nyplockad svamp och istället kan du lägga pengarna på något bättre.

Du kan spara dina nyplockade svampar och använda en svamptork för att förlänga dess livslängd.

Enklare förvaring

När du torkar svamp och frukt tar de mindre plats. De krymper lite grann vilket gör att förvaringen blir mycket enklare. Är du noggrann och vill torka på bästa sätt ska du använda dig av en vakuumpåse.

Mat som går att äta snabbare

Torkad mat är bra och väger inte mycket. Detta passar de som reser mycket, är ute i skogen på jakt eller campar med husvagnen. Dessutom har du en fördel med att du inte behöver köpa frukt i dyra butiker. Du har ditt egna torkade frukt vilket är mer kostnadseffektivt än att hela tiden behöva köpa något nytt för stunden.

Snabbare torkning

Att använda en bra frukt och svamptork har många fördelar. Dels går torkningen snabbare men du slipper också lufttorka vilket gör att du inte behöver lägga mycket tid på själva processen. Det kan därför vara en bra idé att köpa en svamptork med flera torkningsytor, dvs olika galler och lager.

Torka mer än bara svamp

Med en svamp och fruktork kan du faktiskt torka mer än bara svamp. Du kan torka kött i en svamptork. Det finns många användare som rapporterar om detta och mer om det kan du läsa i de olika kundrecensioner som varje produkt har fått.

Välj en mattork

När du ska välja en torkmaskin som vi skriver om i detta bäst i test, ska den klara av svampar, grönskar och frukt. Om du känner till att rotfrukter som exempelvis morötter kan tokas, kommer du säkert vilja prova på detta själv. Smaken kommer inte att göra dig besviken.

Att då använda en bra mattork kan vara rätt val.

Såhär torkar du frukt

Med en frukttorkare bäst i test kan du faktiskt torka dina frukt på rätt sätt. Du kan se till att frukten behåller smak och näring under en längre period.

En jämn torkning är möjlig att uppnå genom att du först behöver tvätta av frukten med vatten. Då kan du även passa på att skära bort dåliga delar. Därefter kan du dela på frukten i tunnare skivor.

Ska du torka mycket frukt bör du ha en temperatur på runt 50 till 60 grader. Det är därför bra med en svamptork eller frukttork som är bäst i test så att du själv kan justera temperaturen. När det gäller antal timmar och grader varierar det högt och lågt beroende på klimat och andra faktorer som kan spela stor roll och vara avgörande för detta.

Sammanfattning

Att välja rätt svamptork bäst i test är enkelt så länge du vet vad du har för behov och hur mycket du är villig att lägga. Ska du inte använda den för att torka frukt kan du köpa en billigare variant men desto mer pengar du lägger, desto större chans att den klarar av mer.

En bra torkugn har en temperatur mellan 30 till nästan 80 grader. Vissa modeller låter dig ställa in temperaturen själv och med detta sagt kan du torka olika råvaror och livsmedel, enligt dina egna önskemål.

Vi på Produktlistan.se vill att du gör rätt köp. Välj därför en bra frukttork som är billig, prisvärd och som kan hålla länge.

Frågor och svar

 1. Vilken svamptork är bäst i test?
  Excalibur EXD-9 svart eller STEBA ED6 är de som vi anser är bäst i test.
 2. Vad kostar en bra svamptork?
  En bra svamptork kostar runt 2000-3000 kr.
 3. Kan jag köpa en frukttork på nätet?
  Ja, en bra frukttork går att köpa på nätet. Läs våra recensioner för mer information.
 4. Vilken torkugn rekommenderas till hemmet?
  Det beror lite på hur stor yta du har och vilket behov som finns för torkugnen.