Tycker du om att alltid ha isbitar redo, men aldrig orkar frysa vatten själv eller köpa is från mataffären? Då kan en ismaskin bäst i test vara något som du alltid kan ha hemma oavsett användningsområde och årstid.
Ska du bara ha ett glas kallt vatten eller dricka kall cola? Sätt då igång ismaskinen så att du kan få fräsch is. Och det bästa av allt, en ismaskin fungerar perfekt i hus, sommarstugan och även husvagnen, vilket gör att du kan ta med dig den när du flyttar boende under sommarmånaderna.
Det enda du behöver göra är att koppla vatten till maskinen och därefter starta den. Den är väldigt enkel att använda och i grunden är det enkla konstruktioner.
Däremot kan det vara svårt att välja bland en bra och billig ismaskin på nätet. Många olika produkter, många nätbutiker, konsumenter som lämnar felaktiga omdömen, vad ska man lita på? Jag tycker att det kan vara bra att göra en sökning på nätet innan varje produktköp. Men när man kollar tester för ismaskin hittar man inte mycket information, vilket är anledningen till varför vi skrev denna köpguide.
I denna köpguide hittar du topp 3 bästa ismaskiner på marknaden. Du har även en köpguide som förklarar ingående och sedan finns det en avslutande del med tips, sammanfattning och frågor och svar.
Ismaskin bäst i test
1. Rubicson Ismaskin (Bäst i test 2023)
Isbitar till drinkar och läsk – snabbt och smidigt!
- Färdiga isbitar på bara några minuter
- Gör upp till 70 bitar på en timme
- Ställbar storlek på isbitarna
Inte längre behöver du tänka på hur mycket is du laddat upp med i frysen inför festen! Rubicsons iskubsmaskin tillverkar upp till 70 iskuber på en timme, och har de första bitarna redo på bara 6 till 13 minuter (beroende på rumstemperatur).
Med en knapptryckning väljer du mellan två olika storlekar på isbitarna. Automatisk avstängning när behållaren är full eller vattnet är slut.
Se bästa pris »2. Emerio Ismaskin
Slut på is i frysen (som vanligt)? Med en Ismaskin från Emerio behöver du aldrig mer bekymra dig över en sådan värdslig sak igen!
Med en Ismaskin från Emerio tillverkar du härlig is på bara några minuter utan strul och krångel. Ismaskinen har en kapacitet på hela 12 kilo per dygn vilket räcker och blir över till många herrans sommarfester.
När korgen är överfylld ljuder en alarmsignal. Du väljer själv storlekarna på iskuberna efter skalan: Small, medium och large där small passar utmärkt till smådrinkar medan large passar bättre till exempelvis bålblandningar.
Denna ismaskin passar utomordentligt bra till husvagnscampingen, sommarfesten, semestern eller när du har hemmafest på gården. Koppla bara in kontakten i eluttaget och du är redo!
Se bästa pris »3. Wilfa Ismaskin
Ismaskinen ICE12S är liten och smidig men har en stor kapacitet – den gör upp till 70 isbitar per timme och 12 kilo per dag.
Ismaskinen är lätt att använda tack vare kontrollpanelen, det är enkelt att fylla på vatten och byta ut det och du kan välja mellan två valfria storlekar på isbitar.
Se bästa pris »4. CASO IceMaster PRO Ismaskin
Icemaster Pro från Caso gör isbitar på endast 6–13 minuter och upp till 500 g isbitar i timmen, vilket gör den till en mycket praktisk maskin att ha hemma, särskilt under varma sommardagar, vid festliga tillfällen eller ifall man behöver en snabb nerkylning.
Isbitsmaskinen har ett svart lock med ett litet fönster i som gör att du kan följa framställningsprocessen, medan det övriga materialet i rostfritt stål gör att maskinen är bra isolerad och arbetar väldigt effektivt. Det är möjligt att välja mellan två isbitsstorlekar och detta kan ställas in enkelt på den lätthanterliga displayen på maskinens framsida, som också visar ifall maskinen behöver mer vatten.
IceMaster Pro är utrustad med kompressor teknologi, en uttagbar korg för isbitar, en måttsked, en inre vattentank-indikator och automatisk avstängning.
Se bästa pris »5. Champion Ismaskin
Ismaskin från Champion som rymmer upp till 600g färdiga istärningar.
Du behöver aldrig mer oroa dig för att du inte lagt in tillräckligt med is i frysen, maskinen gör jobbet åt dig. Den är väldigt lätt att använda: fyll på vatten i maskinen, vänta ett par minuter och voilá!
Snabbt, effektivt och smidigt. På bara några få minuter har du isen färdig och om du bjudit över vännerna på fest kan du producera upp till 10 kg is på 24 timmar!
Ismaskinen kan med fördel tas med på campingen då den är mobil och bara behöver en vanlig stickkontakt för att sättas på.
Se bästa pris »Köpa ismaskin bäst i test
När det är dags att köpa en ismaskin behöver man fundera på en rad olika saker som inte alltid är självklara. Oavsett hur kul det kan vara med att köpa nya köksmaskiner och vitvaror är det alltid en kostnadsfråga men också en fråga om storlek, funktion, design och märke.
Det kan därför vara bra att förstå hur du kommer använda ismaskinen, hur ofta och i vilket syfte. Ska du ha en ismaskin till lägenheten eller letar du efter en billig ismaskin till båten? Dessa saker avgör faktiskt vilken du bör köpa eftersom att något som är bäst i test för hemmet kanske inte passar husvagnen. Ska du dessutom servera många isbitar vill du satsa på en med stor kapacitet och då kostar de lite mer, medans en mindre ismaskin passar bäst till det lilla köket.
Tänk också på användarvänligheten. En ismaskin är en enkel konstruktion, genom att suga in vatten omvandlar den vattnet till isbitar, men själv användningen kan vara krånglig om man inte har koll på de olika knapparna.
När vi testade ismaskin bäst i test tog vi hänsyn till dessa punkter:
- Pris
Det finns ismaskiner från tusenlappen upp till flera tusen. En prisvärd ismaskin brukar i snitt ligga runt 1500 kr och då kan du alltid räkna med att få isbitar när det är dags att dricka det kalla vattnet. - Märke
Jag tycker att märke spelar stor roll vid köp av ismaskin. Det finns många fina märken när man letar efter en bra ismaskin till köket, bland annat Wilfa, CASO och Melissa. - Funktionalitet
Letar du efter en maskin som stänger av sig själv när behållaren är full? Vill du ha en LED-lampa som indikerar när vattentanken är tom? Då ska du kolla extra funktioner. - Kapacitet
Hur många isbitar den kan producera är en självklar faktor att tänka på vid köp av en ismaskin för hemmet. - Storlek
Har du ett litet kök ska du välja en enkel modell. Det kommer inte se fint ut när ismaskinen täcker stor del av köksbänken, speciellt om den bara används ett par gånger i månaden. Köp hellre en liten som du kan ställa undan. Ska du däremot ha många isbitar bör du satsa på en stor variant. - Design
En fin modern design smälter in med övriga köksmaskiner. Välj bland svart, vitt, rostfritt stål eller annan färg/material. - Garanti
När du betalar tusenlappen för en produkt vill du gärna att den håller. Blir du överraskad av fabriksfel eller fel som uppstod vid tillverkningen ska du enkelt kunna höra av dig till tillverkaren.
Hur fungerar en ismaskin?
Det är faktiskt inte många som vet hur en ismaskin fungerar och vi tänker att det kan vara bra förklara för dig så att du vet. En ismaskin består av en elmotor, värmeenhet och isbricka. Vissa modeller har inte behållare utan man måste ansluta en vattenslang men processen går till enligt följande:
Rent vatten pumpas in i isbrickan som med hjälp av den inbyggda termostatern skickar en signal till elmotorn som börjar frya ned vattnet. Vattnet fryser sedan och blir till olika kuber. Därefter är det bara att plocka upp isbitarna och hälla de i ditt glas vatten den varma sommardagen.
För och nackdelar med ismaskin
En ismaskin passar utmärkt oavsett om det är vinter eller sommar, beroende på om du ska ha isbitar till vattnet eller colan. Dessutom kan det vara så att du inte har en inbyggd ismaskin i frysen, och därför kan en fristående ismaskin vara bra.
Den går också att använda i husvagnen, båten och i fritidsstugan, så länge du har ett eluttag. Fördelarna är följande:
- Kompakt
En bra och liten ismaskin är kompakt och tar inte mycket plats. Du kan enkelt ha den i din lägenhet eller på kontoret och plocka undan den när den inte används. En liten ismaskin passar även till fritidsstugan eller båten. - De väger inte mycket
En ismaskin väger allt mellan 5-12 kg vilket inte är mycket. - Användarvänlig
Fyll bara isbrickan med vatten och starta maskinen. Du behöver inte dra vattenslang eller liknande vilket gör att den blir enkel att använda. - Enkel att rengöra
Allt du behöver är en fuktig trasa för att göra rent din ismaskin.
Nackdelen:
- Fylla på med vatten
När du fått den is du behöver behöver du fylla på den med mer vatten för att få ny is. Lite irriterande beroende på hur mycket is man ska ha men det går alltid att köpa två ismaskiner till ett bra pris och därmed behöver du aldrig vara utan is igen.
Olika typer av ismaskin
Ismaskiner är egentligen enkla konstruktioner men de finns olika typer av dessa. Det finns fristående som du ställer på bordet eller bänkskivan samt integrerade som går in i köksluckorna och större maskiner som producerar mer is per dag än de som är avsedda för vanliga konsumenter. Dessa finns i restauranger.
Enkelt sagt kan man säga att det finns två sätt att få is och dagens ismaskiner är antingen luftkylda eller vattenkylda. Båda varianterna har för och nackdelar.
Luftkylda ismaskiner
En luftkyld ismaskin använder fläktar för att kyla ner maskinen. Den suger in luft från omgivningen för att kyla ned bland annat kondensorn. När du använder den luftkyld variant måste den ställas i en ren miljö, annars finns det risk att det påverkar isens kvalitet. Detta behövs då luftcirkulationen runt maskinen måste vara i flöde för att den inte ska överhettas.
Fördelarna:
- Använder väldigt liten vattenmängd – eftersom att den är luftkyld arbetar den med luft vilket gör att vattenräkningen inte behöver bli dyr.
- Prisvärd – den kostar inte mycket jämfört med andra alternativ.
- Billig i drift – generellt kan man säga att en användning endast kostar ett par kronor.
Vattenkylda ismaskiner
Som namnet antyder använder den vatten för att kyla ner maskinens kondensator. Det kan därför vara bra att ha denna nära en vattentillgång som exempelvis en kran eller egen vattenanslutning beroende på vilken modell du ska ha. Dessa passar även bäst i olika miljöer, oavsett om det är 30 plusgrader eller vanlig rumstemperatur.
Fördelarna:
- Låter mindre – eftersom att de inte använder fläktar ger de ifrån sig lägre ljudnivå.
- Arbetar bättre oavsett miljö – den är inte beroende av bra luftcirkulation på samma sätt som en luftkyld variant.
Hur mycket is behöver du?
Om du vet hur mycket is du behöver kan du enkelt hitta en ismaskin som passar dina behov. De mindre maskinerna producerar allt ifrån 5-15 kg is per dag. Andra maskiner kan producera det dubbla och större maskiner kan producera ett halvt ton.
När det gäller isproduktion för hemmabruk räcker det med en maskin som kan producera ca 12 kg per dag. Detta är mer än vad du egentligen behöver per dag.
Kan vem som helst köpa en ismaskin?
Ja, det är fullt möjligt att köpa valfri ismaskin på Elgiganten eller Jula, och en intressant fakta är att det är fler som senaste året har valt att uppgradera sitt kök och köpa nya köksmaskiner, där till ismaskinen. Förut var det bara de stora villorna som man hörde om som hade ismaskin integrerade i kylskåpet men nu kan vem som helst för bara tusenlappen, få en bra ismaskin bäst i test.
Tänk därför igenom ditt behov. Dricker du exempelvis mycket vatten och läsk? Då kan ett par isbitar göra smaken bättre men var försiktig, för mycket is kan irritera halsen.
Köp din ismaskin på nätet genom att välja den ismaskin som tilltalar dig bäst. Ibland har nätbutikerna rea och olika rabatter vilket gör att du kan spara ett par hundralappar på ditt köp.
Ismaskin för hemmabruk?
De ismaskiner som vi har recenserat är avsedda för hemmabruk eller kontorsmiljö. Ska du ha en ismaskin till kontoret kan du köpa den på firman och göra avdrag för den.
Sammanfattning
När vi började skriva artikeln fick vi lägga ett tiotals timmar på att gå igenom olika tester samt kundomdömen. Vi kollade även igenom prisjämförelsesidorna prisjakt och pricerunner ismaskin för att läsa mer om vad andra tycker.
Sedan var det dags för att välja vilka som är bäst i test och slutligen kunde vi hitta de maskiner som stämde bäst överens med de kriterier som är viktiga att tänka på vid köp av ismaskin.
Frågor och svar om ismaskiner
Hur mycket kostar en ismaskin?
I denna artikel har vi skrivit om bra ismaskiner som kostar runt tusenlappen om du ska ha bra kapacitet, storlek och någorlunda bra garantitid.
Behöver jag koppla in en vattenslang?
Till mindre ismaskiner som är portabla behöver du inte koppla in vattenslang utan fyller endast behållaren med vatten.
Vilket märke är bäst?
Wilfa, CASO och Melissa har bra ismaskiner.
Vad kostar det att tillverka isbitar?
En isbit kostar i snitt under 5 öre.
Vilken ismaskin till restaurang eller café?
En stor som har kapacitet på minst 20 kg per dag.
Hur rengör jag en ismaskin?
Läs instruktionsmanualen som medföljer, annars kan du enkelt med en trasa torka av ytan och tömma behållaren på vatten.
Är det bättre med en portabel eller integrerad ismaskin?
Fördelen med en portabel ismaskin är att du kan ta med dig den när du åker på camping med husbilen eller ska bo ett tag i stugan, medans en integrerad tar plats i köksskåpet.
Hur lång tid tar det att producera isbitar?
Det brukar gå rätt fort, runt timmen och ibland mindre.

Alexander är vår teknikexpert som har granskat produkter under de senaste sju åren. Hans förståelse för varumärken och teknik ger en unik inblick i dagens produkter. Hans breda expertis gör honom till en nyckelresurs för de senaste toppprodukterna inom alla kategorier.